Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

2 Nisan 2022
3630
Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde göz akıntısı yaygın bir problemdir. Bazı durumlarda toza  maruziyetten kaynaklanabilen göz akıntısı bazı durumlarda alerjiler ya da glokom gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yazımızda köpeklerde göz akıntısı nedenleri ve nasıl yönetilmesi gerektiği hakkında bilgi edineceksiniz.

Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir?

Köpeklerde göz akıntısı, gözlerden yaşların ya da hastalıklara bağlı başka sekresyonların taşması anlamına gelir. Spesifik bir hastalıktan ziyade bir semptomdur ve çeşitli koşullarla ilişkilidir. Fizyolojik olarak köpeklerin gözlerinde, gözleri nemlendirmek için ince bir gözyaşı filmi üretilir. Fazla sıvı, gözün burnun yanında veya köşesinde bulunan gözyaşı kanallarına veya gözyaşı kanallarına akar Nazolakrimal kanallar gözyaşını burnun arkasına ve boğaza akıtır. Köpeklerde göz akıntısı, en yaygın olarak gözyaşı filminin gözden yetersiz drenajı ile ilişkilidir. Yetersiz gözyaşı drenajının en yaygın nedeni,  nazolakrimal kanalların tıkanması veya göz kapağı fonksiyonunun zayıf olmasıdır. Köpeklerde göz akıntısı ayrıca aşırı gözyaşı üretiminden de kaynaklanabilir.

Köpeklerde Göz Akıntısı Belirtileri

Köpeklerde göz akıntısıyla alakalı en yaygın klinik belirtiler, gözlerin altında nem veya ıslaklık, gözlerin altındaki tüylerin kırmızımsı-kahverengi lekelenmesi, koku, deri tahrişi ve deri enfeksiyonudur. Birçok köpek sahibi, köpeğinin yüzünün sürekli nemli olduğunu ve gözyaşlarının yuvarlandığını bile gördüklerini bildirmektedir.

Köpeklerde Göz Akıntısının Yaygın Nedenleri ve Tedavileri

Alerji

Köpeklerin de çimene, polene ve toza alerjisi olabilir ve fiziksel reaksiyon gösterebilirler. Terrier, Setter, Retriever ve basık burunlu ırklar olan Bulldog ve Pug’lar alerjilere daha yatkın olabilirler. Köpeğinizde berrak göz akıntısı varsa, bunun alerjiler veya gözdeki toz veya yüzüne esen rüzgar gibi fiziksel bir olaydan kaynaklanma ihtimali yüksektir

  • Kaşıntı ve göz akıntısı
  • Kızarıklık ve tahriş
  • Kusma
  • Hapşırma
  • Horlama
  • Aşırı kaşınma
  • Pati yalama/çiğneme ve patilerde şişme

Konjunktivit

Köpeklerde çapaklanmaya benzeyen bir göz akıntısı bize konjunktiviti düşündürebilir. Bazı çapaklanmalar sıradan göz akıntısı ve uyku sonrası çapaklardan farklıdır. Eğer köpeğinizin gözünde kızarıklık ya da iltihaplanma belirtisi gösteren çapaklanma fark ederseniz mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.
Bakteriyel ya da viral olabilen konjunktivit, gözün içindeki zar tabakasındaki iltihaplanmadan kaynaklanan bir göz hastalığıdır. Gözlerdeki kızarıklık, yangı ya da göz kısma ve gözü kaşıma bu hastalığın habercisi olabilir.

 Konjunktivit durumunda, köpeklerin gözlerinden sarı-yeşil irin veya sulu göz akıntısı gelebilir.  Alerjiler , yaralanmalar, doğumsal anomaliler, gözyaşı kanalı problemleri, yabancı madde, kuru göz , distemper ve hatta tümörlere kadar çok çeşitli konjonktivit nedenleri vardır.
Konjonktiviti tedavi etmek için, buna neyin sebep olduğunu öğrenmek önemlidir. Sebebe bağlı olarak tedavi şunları içerebilir: tahriş edici maddenin temizlenmesi ve ağrı kesici ilaçlarla bölgenin yatıştırılması; enfeksiyonu yönetmek için antibiyotikler ve tuzlu su yıkamaları; kanal problemlerini veya doğum kusurlarını tedavi etmek için ameliyat; alerjiler için antihistaminikler ; veya diğer ilaçlar. Bu tedavi altta yatan problem belirlendikten sonra veteriner hekiminiz tarafından önerildiği şekilde yapılmalıdır.
köpeklerde göz akıntısı

Epifora

Epifora, gözlerin aşırı derece sulanmasına verilen addır. Gözlerin etrafındaki sürekli yaş, göz altındaki kahverengi lekeler ve koku ya da deri iritasyonu bu hastalığın belirtileridir. Epiforaya sebep olabilecekler arasında; anormal kirpikler, iltihaplanma, alerjiler, kornea ülserleri, tümörler, göz ağrısı ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok durum yer alır.

Açık renkli köpeklerde bunu farketmek daha kolaydır, ancak koyu renk bir köpeğin de gözlerini sildiğinizde kahverengi leke görüyorsanız, onu gözlem altında tutmakta ve veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Keratoconjunctivits Sicca (Kuru Göz Sendromu)

Kısa adı KCS olan bu göz hastalığı, gözün yeterli miktarda gözyaşı salgılayamamasıyla oluşur. Gözyaşı bezi travma, enfeksiyon ya da benzeri sebeplerle görevini yapamaz.

Kuru göz sendromu belirtileri sarı göz akıntısı akıntı, göz çevresinde yangı, sürekli göz kırpıştırma ya da göz kapaklarının şişmesi ile açıklanır. Bu göz hastalığında kornea risk altındadır.

Aynı zamanda göz enfeksiyonları ve korneada hasara da yol açabilir. Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız mutlaka hekiminize danışmalısınız. Aksi takdirde KCS, görme bozukluklarına kadar gidebilen bir hâl alabilir.

Glokom

Glokom, Poodle, Chow Chow ve Cocker Spaniel gibi ırklarda sık görülen bir göz hastalığıdır. Göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Birincil Glokom, gözün akamayarak, sıvının içerde kalmasıyla oluşur. İkincil Glokom ise gözde enflamasyon ya da göz kanseri gibi bir çeşit travmalar sebebiyle oluşur.

Glokom belirtileri

  • Sürekli göz kırpma
  • Gözün şişmesi ya da büyümesi
  • Gözde yüksek basınç/tansiyon
  • Bulutlanan göz
  • Göz bebeklerinde irileşme
  • Görme bozuklukları

Köpeğinizin gözlerinde bu belirtileri fark ederseniz zaman kaybetmeden göz uzmanı bir veteriner hekime gitmelisiniz.

Kornea Ülserleri

Göz ülserleri, ağrılı olabilen yüzeysel veya derin yaralar olabilir. Kornea travması, hastalık, gözyaşı eksikliği, göze yabancı bir madde kaçması ve diğer yaralanmalardan kaynaklanabilir. Kornea ülseri gözlerde kızarma ve sulanma, ışığa duyarlılık, şaşılık, kaşıntı, gözün üzerinde film tabakası ve gözde akıntıya neden olur. Tedavi cerrahi, antibiyotik veya antienflamatuarlar gerektirebilir. Evcil hayvanınız için hemen tıbbi yardım almalısınız.

köpeklerde göz akıntısı

Köpeğinizin Göz Akıntısının Rengi Ne Anlama Geliyor?

  • Sarı veya yeşil göz akıntısı : Mukus rengi olan buj renkler muhtemelen bir göz enfeksiyonunu gösterir ve veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmelidir.
  • Beyaz göz akıntısı: Bulanık veya beyaz göz akıntısı olan köpeklerde enfeksiyondan ziyade göz yangısı görülür. Genellikle alerji durumda görülen bir renktir. Kornea ülseri, kuru göz veya gözü tahriş eden yabancı bir cisim nedeniyle gözler iltihaplı görünebilir.
  • Kırmızı veya kanlı köpek gözü akıntısı: Kanlı akıntı asla normal değildir ve acil veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Sebepleri arasında; aşırı iltihaplanma, glokom veya tümör sayılabilir.

Köpeklerde gözlerden sulu akıntı veya mukus gelmesi, genellikle kirpik gibi yabancı bir cismin işaretiyken, sarı-yeşil veya irin benzeri göz akıntısı ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin göz akıntısının temel nedenini öğrenmek için her zaman veteriner hekiminizle konuşun, çünkü bazı problemler tedavi edilmezse körlüğe veya göz kaybına neden olabilir.

Köpeklerde Göz Akıntısının Tedavisi

Köpeğinizin göz akıntısını kontrol altına almak için, göz kenarlarındaki tüylerin kısa kesilmesini sağlayın. Şampuan, pire ilacı ve toz gibi rahatsız edebilen dış etkenlere karşı dikkatli olun. Düzenli olarak yumuşak bir havlu ya da pamuk yardımıyla göz kenarlarını temizleyin.

Köpeklerde göz akıntısının tedavisi nedene bağlıdır. Nedeni belirlemek ve uygun tedaviye başlamak için veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz çok önemlidir. Veteriner hekiminiz enfeksiyonu tedavi etmek, iyileşmeyi hızlandırmak, herhangi bir rahatsızlığı veya kaşıntıyı hafifletmek ve muhtemelen altta yatan durumu tedavi etmek için göz damlası veya merhem reçete edebilir.

Gözde bir yaralanma meydana gelirse, ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Göz enfeksiyonları gözün içinde veya daha derinse, bazı ağızdan ilaçlar (antibiyotikler) da reçete edilebilir.

Basit bir göz akıntısı bile olsa kendiniz evdeki damlalardan kullanmamalısınız. Çünkü bazı durumlarda kullanılan yanlış damlalar köpeklerde kalıcı göz hasarına sebep olabilir. Örneğin korneada bir ülser varsa kortizonlu damlalar durumun daha kötüye gitmesine sebep olacaktır.

Yine de köpeğinizin göz akıntısı varsa, rahatlık düzeyini artırmak için evde bazı şeyler yapabilirsiniz.

  • Göz Çevresini Temiz Tutun
    Köpeğinizin gözlerinin çevresinde akıntı birikiyorsa, bölgeyi temizlemek iyileşmeyi hızlandırabilir. Alanı sadece ılık suyla nemlendirilmiş temiz, yumuşak bir bezle hafifçe silin. Peroksit, kimyasal veya insan makyaj temizleme pedleri kullanmayın. Göz kürelerine dokunmayın. Akıntıyı kolayca çıkaramıyorsanız veya gözlerinde kalıntı varsa, veterineri hekiminizle iletişime geçin. Dikkat edilmesi gereken bazı karmaşık faktörler olabilir.

köpeklerde göz akıntısı

Köpeğinizin Göz İlaçlarını Uygulama Adımları

Veteriner hekiminiz göz akıntısının sebebini belirledikten sonra köpeğiniz için göz damlası veya merhemi reçete edecektir. Bu damla ve merhemleri nasıl uygulayacağınız konusunda emin değilseniz aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Göz damlalarını veya merhemi elinizin altında bulundurun, ardından köpeğinizin gözlerinin etrafındaki akıntıları ılık su ve bir pamuk ile temizleyin.
  • Göz damlası için köpeğinizin kafasını biraz geriye doğru eğin. Ardından, köpek hareket ederse damlalık ile gözüne çarpmamak için elinizi köpeğinizin kafasına dayayarak, köpeğinizin gözünün üst kısmına damlaları sıkın.
  • Göz merhemi uygulamak için, köpeğinizin alt kapağını nazikçe aşağı doğru çekerek merhem için bir cep oluşturun. Elinizi köpeğinizin kafasına koyun. Bu şekilde, köpek hareket ederse, merhem aplikatörü ile göze çarpmazsınız. Sonra köpeğin gözüne bir merhem şeridi sıkın.
  • Merhem veya damlaların eşit şekilde yayılmasına yardımcı olmak için kapakları birkaç saniye hafifçe açıp kapatın.

Köpeklerde göz akıntıları yukarıda da anlattığımız gibi oldukça çeşitli sebeplerden meydana gelebilir. Önemli olan altta yatan sebebin belirlenmesi ve sonrasında uygun tedavinin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır.

 

Sıkca Sorulan Sorular

Köpeklerde göz akıntısını temizlemek için kaynamış soğumuş su, izotonik solüsyonu veya ılık çaylı pamuk kullanılabilir.

Eğer gözde yabancı bir cisim varsa ve gözü tahriş ediyorsa bu cismin çıkarılması, bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik reçete edilmesi, alerjik durumlarda bu alerjiyi engellemeye yönelik ilaçların kullanılması veya gerekli ise ameliyat ile sorun çözülebilir.
Köpeğinizin renkli yeşil göz akıntısı, sarı göz akıntısı veya başka bir renkli göz akıntısı varsa , hemen bir veteriner randevusu alın. Potansiyel bir sorunun diğer belirtileri arasında şaşılık, kırmızı görünen bir göz veya köpeğinizin gözünü ovuşturması veya tek gözünü kısması yer alır.
Köpeğinizin gözlerinde sarı veya yeşil akıntı varsa, özellikle gözleri de kırmızı veya şişse, bu muhtemelen bir göz enfeksiyonudur. Göz enfeksiyonları tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle zaman kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Bunun dışında göze yabancı cisim kaçtıysa gözde kalıcı hasar oluşmadan bir an önce gözden uzaklaştırılmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.