Köpeklerin kilosu, onların yaşına, cinsine, kısır olup olmamasına ve sahip olabileceği sağlık şartlarına bağlı olarak yaşamları boyunca değişecektir. Ancak köpeğinizin aniden ve beklenmedik bir şekilde kilo vermeye başladığını fark ettiyseniz, bu ciddi bir bozukluğun işareti olabilir.
Ani kilo kaybının tümü kronik bir durumdan kaynaklanmaz, bu nedenle sorunun ne olduğunu ve köpeğiniz için hangi tedavinin mevcut olduğunu anlamaya yardımcı olması için mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.
İçindekiler
Köpeğinizde kilo kaybı varsa ilk olarak değerlendirmeniz gereken konu, diyetin kalori alımının ve lezzetinin köpeğinizin ihtiyaçları için yeterli olduğundan emin olmaktır. Normalde aktif bir köpek veya kedinin normal kalori ihtiyacı aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:
[(30 × kg olarak ağırlık) + 70] × 1,2 kcal
Bu ihtiyaç, büyüyen bir köpek, çok aktif bir hayvan veya hamile veya emziren bir hayvan için iki katına çıkarılabilir. Köpeğinizin kaliteli (besin değerleri yüksek) bir mamayla ihtiyacı olduğu kadar beslenebildiğinden emin olmak gerekir.
Köpeğiniz yemek yiyemiyor mu? Yoksa yemiyor mu? Köpekler bazen iştahları olduğu halde yemek yiyemezler bunun sebebi kavrama güçlüğü çeken herhangi bir rahatsızlığının veya çiğneme veya yutma bozukluğu (disfaji) olmasıdır.
Birçok hastalık durumunda gerçek iştahsızlık ortaya çıkabilir. İştahsızlık sık görülen bir şikayettir, çünkü genellikle köpeklerimizin yediği mama miktarının farkında oluruz ve azalma olduğunda bu bir hastalığın ilk belirtisi olabilir.
Bazı durumlarda köpekler yemek yemek istemelerine rağmen kavrama, çiğneme veya yutma anormallikleri gibi sebeplerden yiyemezler.
Kavrama veya çiğneme güçlüğü çeken köpekler aç görünebilir ve yemeğe ilgi duyabilir. Yiyecekleri düzgün bir şekilde alamazlar, yemeye çalışırken ağrı belirtileri gösterirler ya da çiğnerken yiyecekleri ağızlarından düşürürler. Kavrama ve çiğneme güçlükleri en sık ağız ve yutak bozuklukları ile ilişkilidir.
Ağızdaki lokal bozukluklar en sık olarak aşağıdakilerden kaynaklanabilir.
Yutma güçlüğü (disfaji), yaşayan köpekler yutkunurken acı cekerler. Yutkunamadıklarından yiyecekler ağızlarından kimi zaman burunlarından geri gelebilir.
Disfaji aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
Dudakların, diş etlerinin, dilin veya diş etlerinin yapıların iltihaplanması, kavrama, çiğneme veya yutma ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Enflamasyon lokal hastalığa veya sistemik hastalığa bağlı olabilir.
Lokal bozukluklar şunları içerir:
Öncelikle kilo kaybının iştahın azalmasıyla mı ilgili yoksa iştah olmasına rağmen mi olduğunu belirlemek gerekir. Bunu en iyi gözlemleyecek olan sizler olduğunuz için veteriner hekiminize bu konuda verdiğiniz bilgiler çok kıymetlidir.
Köpeklerde parazitlerden kaynaklanan kilo kaybı, bağırsak parazitlerine ve kalp kurduna karşı düzenli parazit ilacı uygulanan köpekler dayesinde, önceki yıllara göre çok daha az yaygındır. Köpeklerde dikkat edilmesi gereken bazı bağırsak enfeksiyonu belirtileri şunlardır:
Veteriner hekiminiz bağırsak parazitlerini teşhis etmek için dışkı muayenesi yapar. Yumurtaları veya diğer parazit yaşam evrelerini (köpeğinizin sistemindeki parazit türüne bağlı olarak) aramak için köpeğinizin dışkısını inceler. Bağırsak parazitlerinin tedavisi genellikle geniş spektrumlu bir parazit ilacı ile birlikte herhangi bir yeniden enfeksiyonu durdurmak için aylık önleyici ilaçlardan oluşur.
Köpeğinizin kilo kaybının sebebi bağırsak parazitleri olabilir. Böyle bir durumda köpekler yemek yeseler de kilo alamazlar. Köpeğinize düzenli iç parazit ilacı yaptırmanız onun için çok önemlidir.
Bağırsak parazitlerinin dışında kan parazitleri de köpekler için oldukça tehlikeli kilo kaybı sebebidir. Bu parazitlerden korunmak için ise düzenli dış parazit ilacı uygulamanız köpeğinizi pire ve kenelerden korumanız gerekir.
Köpeklerde açıklanamayan kilo kaybına neden olabilen birçok kanser türü vardır. Kanser tipik olarak yaşlı köpeklerde daha yaygındır ve kötü huylu kanser türleri yaşamı tehdit edebilir.
Köpeklerde görülen kötü huylu kanserler, lenfoma, osteosarkom ve hemanjiyosarkom kilo kaybıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu tümörlere bağlı kilo kaybı , hem tümörün kendisinin metabolik talepleri nedeniyle hem de oluşturduğu rahatsızlık ve ağrı köpeğin aktivitesini ve iştahını azalttığı için meydana gelebilir.
Oral melanom gibi diğer köpek kanserleri, yutmayı ve yemeyi ağrılı bir süreç haline getirerek köpeğin yemeyi bırakmasına neden olabilir.
Böbrek hastalığı olan köpeklerde, kilo kaybı görülür ancak bu köpekler genellikle hemen kilo vermezler . Kilo kaybı hastalığın kronik formları ile ilişkilidir. Evcil hayvanınızın kilo verdiğini fark ettikten sonra böbrek hastalığı teşhisi konulursa, büyük olasılıkla uzun süredir bu hastalıktan muzdariptir. Hastalık ilerledikçe, köpekler tipik olarak kendilerini iyi hissetmezler ve iştahsızlık, kusma ve dehidrasyon ile uğraşırlar. Kronik hastalıktan kaynaklanan bu tür kilo kaybı tipik olarak kasları ve yağları etkileyerek köpeklerin zayıflamasına neden olur.
Böbrek hastalığı gibi, kalp hastalığı olan köpekler de hastalığın başlangıcında hemen kilo vermeye başlamazlar. Bazı köpekler, vücuttaki sıvı birikimi nedeniyle (daha az yemelerine rağmen) kilo alıyormuş gibi görünebilir. İştah kaybı, evcil hayvanınızın kilo kaybının endişe verici olup olmadığını anlamanın her zaman en kolay yolu değildir. Az miktarda beklenmedik kilo kaybı fark ederseniz, diyetlerine daha fazla kalori eklemeniz gerekebilir. Köpeğiniz daha fazla yer ve kilo alırsa, muhtemelen iyi durumdadır.
Cushing ve şeker hastalığı gibi metabolik bozukluklar evcil hayvanınızın vücut durumunu önemli ölçüde etkileyebilir. Metabolik durumlar sıklıkla karmaşık klinik belirtiler gösterir ve bu durumları belirlemek için ileri tanı testleri gerekli olabilir. Ama bu bozukluklar sırasında da köpeklerde kilo kaybı görilebikmektedir.
Cushing Hastalığı olarak da bilinen hiperadrenokortisizm, köpeğinizin kanında aşırı kortizol üretimidir. Çoğunlukla hipofiz veya adrenal bezdeki bir tümörden kaynaklanır. Cushing Hastalığı vakalarının %80’inin sebebi iyi huylu bir hipofiz tümörüdür. Cushing Hastalığının diğer bir yaygın semptomu tüy dökülmesidir. Köpeğiniz hem kilo kaybediyor hem de tüylerinde boşluklu alanlar oluşuyorsa (Alopesi) Bir veteriner hekim tarafından Cushing hastalığı yönünden de değerlendirilmelidir.
Diabetes mellitus, köpeğinizin kan şekerlerini parçalamak için yeterli insülin üretme yeteneğini etkileyen bir hastalıktır. İnsülin seviyeleri dengesiz olduğunda, aşağıdaki belirtilerle birlikte köpeklerde ciddi kilo kaybına neden olabilir:
• katarakt
• Iştah artışı
• Sık idrara çıkma
• Aşırı susuzluk
Köpeğinizin diyabetli olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir yönetim planı oluşturmak için veteriner hekiminizle iletişime geçmek isteyeceksiniz
Aşırı kusma veya ishal köpeğinizin besinleri tutmasını zorlaştırabileceğinden, sindirim sistemi sorunları zamanla kilo kaybına neden olabilir. Hem ishal hem de kusma çeşitli nedenlere bağlı olabilir, bu nedenle altta yatan sorunu belirlemek için bir veteriner hekiminizle konuşmalısınız. Kötü sindirim veya emilim bozukluğu, bağırsağın diyetteki temel besin maddelerini parçalama ve emme yeteneğini etkileyebilir. Gastrointestinal rahatsızlıklardan muzdarip evcil hayvanlar, tıbbi bir çözüm uygulanana kadar diyetleri nasıl değiştirilirse değiştirilsin, tipik olarak çok düşük kilolu olacaktır. Bu durumlarda altta yatan sebep bir an önce tespit edilmeli sebebe yönelik ve destekleyici tedavi yapılarak köpeğinizin tekrar yediklerini sindirebilir hale gelmesi sağlanmalıdır.
Evet, köpeğiniz yaşlandıkça metabolizma hızı da değişir . Olgun köpekler aslında kilolarını korumak için genç köpeklere göre yaklaşık daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar . Bu nedenle, köpeğiniz yaşlandıkça, daha az yağ ve daha az kaloriye sahip olacağından, daha büyük yaşları için özel olarak formüle edilmiş köpek maması beslemek isteyeceksiniz.
Ama bir köpek çok yaşlanınca kilo vermeleri çok normaldir . Bu noktada, köpeğinizin koku/tat eksikliği nedeniyle iştahı azalmış olabilir veya çiğneme veya yutma güçlüğü çekebilir.
Büyük köpeğiniz kilo veriyor ancak yemek yiyorsa, daha yüksek yağlı bir diyete ihtiyaçları olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda, yiyeceklerinin yağ içeriğini ve kalori içeriğini artırmayı düşünebilirsiniz.
Köpeklerde kilo kaybı yukarıda da bahsedildiği gibi bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle altta yatan sebebin ortaya çıkartılması gerekir. Altta yatan sebep tedavi edildiğinde köpeğiniz eski formuna dönecektir. Bu sebeple köpeğinizde kilo kaybı tespit ederseniz ilk iş olarak veteriner hekiminizle konuşmalısınız.
Veteriner hekiminiz köpeğinizin kilosunu ve neyle beslendiğini merak edecektir. Köpeğinizi kilosuna uygun bir şeklide kaliteli bir mama ile besliyorsanız enerji eksikliğinin sebep olabileceği kilo kaybının da önüne geçersiniz.
Köpeğinizin hızla kilo kaybettiğini fark ederseniz, bir veteriner hekime danışmanız çok önemlidir. Veteriner hekiminiz bir dizi test yapacak, kilo kaybının muhtemel sebebini belirleyecek ve evcil hayvanınız için özel bir tedavi programı sunacaktır. Kilolarını yeniden dengelemeye yardımcı olmak için diyetlerini değiştirmeniz istenebilir ve mide-bağırsak sorunları olması durumunda belirtilerini yatıştırır ve yönetir.
Vücut yavaşladıkça daha az enerji kullanır, bu nedenle yağ biriktirme eğilimi artar. Bazı köpekler, zayıf sindirim veya hastalık nedeniyle kilo verir (köpeğiniz kilo kaybediyorsa her zaman veteriner hekiminize danışmalısınız.)
Köpeğinizin çok zayıf olduğunu düşünüyorsanız, veteriner hekiminize danışmalısınız. Şüphelerinizi doğrulamak veya zihninizi rahatlatmak için köpeğinizin vücut durumunu değerlendireceklerdir. Köpeğiniz zayıfsa, ele alınması gereken daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabilir.
Köpeğim neden kilo veriyor ama hala yemek yiyor? Köpeğiniz hala yemek yiyor ancak kilo veriyorsa, bu daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Köpeğiniz ya yaşam tarzını desteklemek için yeterli kalori almıyor ya da köpeğinizin sindirim veya emilim sorunu olabilir. Bazı parazitler ve sistemik hastalıklar da bu soruna neden olabilir.
Köpeğinizin çok zayıf olup olmadığını anlamanın en iyi yolu onu veteriner hekiminize götürmektir . Veterineriniz köpeğinizin vücut kondisyon puanını değerlendirebilir . World Small Animal Veterinary Association’a göre sağlıklı bir köpek ağırlığının ideal vücut kondisyon puanı 4 veya 5’tir .
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar