Yavru kedilerin hızla mental ve fiziksel olarak geliştikleri dönem yavruluk dönemidir. Genellikle ilk 12 ila 15 ay arasında, bazen de büyüklüklerine bağlı olarak bu dönemde kalırlar, ancak cinsel olgunluğa erişmeleri çok daha erken olur. Dişi kediler genellikle 4 ay, erkek kediler ise 5-7 ay civarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Kısırlaştırma operasyonu, kedilerin cinsel olgunluğa eriştikten sonra gerçekleştirilebilir ve bu, üreme sistemi sağlıkları için önemlidir.
Kedilerin ne zaman kısırlaştırılması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunsa da son yıllarda erken kısırlaştırmanın faydalı olduğu düşünülmektedir. Ancak genel olarak kabul gören nokta, kısırlaştırmanın yavruluk döneminde yapılması gerektiğidir. Bu süreçte yavru kedi sahiplerinin beslenme konusunda kararsız kalmaları oldukça normaldir.
Yavru kediler yavruluk döneminde hızla geliştikleri için yavru kedi mamaları ile beslenerek sağlıklı bir yetişkinlik dönemine hazırlanabilirler. Ancak kısırlaştırma sonrası beslenme ihtiyaçları da göz önüne alınmalıdır. Kısırlaştırmanın yavru kedilerin metabolizmasında nasıl etkiler yarattığı bilinerek, bu süreçte beslenme düzenlerinin uygun şekilde ayarlanması önemlidir.
Bu yazımızda, kısırlaştırılmış yavru kediler için kedi maması seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve proteinin önemi gibi konuları bulabilirsiniz.
İçindekiler
Bu dönem, yavru kedilerin aktif olarak geliştiği ve vücutlarının büyümeye devam ettiği bir süreçtir. Bu nedenle, kısırlaştırılmış yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları, hem kısırlaştırılmamış yavrular hem de kısırlaştırılmış yetişkin kedilerden farklılık gösterir.
Büyüme dönemindeki bir yavru kedinin vücut ihtiyaçlarını karşılamak için ek besinler gereklidir. Bu besinler arasında daha fazla enerji, protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ asitleri bulunur. Yavru kedilerin ideal şekilde büyümelerini sağlamak için, beslenmelerinin hem çok yönlü hem de protein açısından zengin olması önemlidir; çünkü protein, kas gelişimi, kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli rol oynamaktadır.
Özellikle beyin gelişimi için Omega-3 yağ asitleri içeren DHA gibi sağlıklı yağ asitlerinin de beslenmeye dâhil edilmesi gereklidir. Antioksidanlar ise hastalıklara karşı koruma sağlar ve bu dönemde yüksek risk altında olan yavru kedilerin sağlığını destekler.
Kedilerin sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi her yaşta önemlidir. Bu nedenle, yavru kedilerin sindirim sağlığını destekleyen prebiyotikler içeren bir beslenme programı ile beslenmeleri gerekmektedir.
Kısırlaştırma operasyonunun yavrular üzerindeki etkileri doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu operasyon yavru kedilerin temel ihtiyaçlarını değiştirmez; ancak belirli besin gruplarına olan ihtiyaçları oransal olarak farklılık gösterebilir. Son çalışmalar, kısırlaştırılan yavru kedilerin büyüme süreçlerinin kısırlaştırılmayanlardan farklı olduğunu ortaya koymuştur. Kısırlaştırılmamış yavrularla aynı şekilde beslenmeleri, kilo almalarına neden olabilir. Kedilerde yavruluk döneminde alınan aşırı kilolar, çeşitli kronik hastalıkların riskini artırabilir.
Kısırlaştırma sonrası yavruların günlük kalori alımlarının %25-30 oranında azaltılması ve azaltılan kalori miktarına rağmen ideal miktarda protein, vitamin ve mineral ile beslenmeleri önerilmektedir. Kısırlaştırma operasyonu sonrası azalan hareketlilik ve yavaşlayan metabolizma nedeniyle, özel beslenme ihtiyaçlarına dikkat edilmesi yavruların ideal şekilde yetişkinliğe ulaşmalarını sağlayabilir, aynı zamanda aşırı kilo almalarını önleyebilir. Kısırlaştırılan yavru kedilerin beslenmesinde temel amaçlardan biri kilo dengesini korumaktır.
Yavru kediler genellikle altı aylık olduklarında kısırlaştırılırlar. Bu süreç, kedilerle yaşayan pek çok kişi tarafından tercih edilir, çünkü kısırlaştırma operasyonu sayesinde kedilerin çiftleşme için evden kaçma riski azalır, istenmeyen gebelikler önlenir ve erken gebelikle ilişkili sağlık sorunları engellenmiş olur.
Kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 48 saat sonra metabolizmalarında bir düşüş görülür. Ancak iştahları genellikle aynı kalır, bu da yavru kedi mamalarıyla beslenmelerinin obezite riskini artırabileceği anlamına gelir. Öte yandan, kas ve iskelet sistemleri dâhil olmak üzere tüm vücut sistemlerinin gelişiminin devam ettiği bilinmektedir. Bu nedenle, kısırlaştırma sonrası yavru kedilerin beslenme planları özenle hazırlanmalıdır.
Yavru kedilerin gelişimsel ihtiyaçları kısırlaştırma sonrasında da devam eder. Yetişkinlik dönemine göre daha özelleşmiş besinler ve besin oranları ile beslenmeleri, hem sağlıklı bir yetişkinlik dönemine hazırlanmalarına yardımcı olur hem de kısırlaştırma sonrası sık karşılaşılan idrar yolu sorunları ve obezite gibi sağlık sorunlarının önlenmesine katkı sağlar.
Kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış yavru kediler için proteinin önemi aynıdır. Proteinler vücut dokuları, organlar, kıkırdaklar, tendonlar, kan, cilt ve tüylerin yapı taşlarıdır. Ayrıca enzimlerin işlevlerini destekler ve hormon salınımında rol oynarlar. Tam ve dengeli bir beslenme için proteinlerin sağlanması, yavruların sağlıklı gelişimini destekler. Kedi mamalarında kullanılan proteinlerin kalitesi, proteinlerin yanı sıra temel besin gruplarının mama formülündeki oranı ve mamaların üretim süreçleri gibi faktörler, proteinlerin sağladığı faydaları etkileyebilir. Bu nedenle yavru kediler için seçilen kısırlaştırılmış kedi mamalarının içeriği dikkatlice değerlendirilmelidir.
AAFCO, kuru yavru kedi mamasının en az %30 protein içermesi gerektiğini belirtmektedir. Kısırlaştırılmış ve kısırlaştırılmamış yavru kedilerin protein ihtiyaçları aynıdır, bu nedenle bu minimum oran önemlidir. Kısırlaştırılmış yavru kedilerin en önemli farklı ihtiyacı kalori gereksinimidir, çünkü gelişimleri hızla devam etmektedir. Bu nedenle, diğer önemli besin gruplarının mama içeriğinden çıkarılmaması gerekmektedir.
Kediler için sağlıklı bir beslenme düzeni oluştururken protein kaynakları oldukça önemlidir. Kediler, etobur doğaları gereği protein ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek kaliteli proteinlere ihtiyaç duyarlar. İdeal protein kaynakları, kedilerin kas sağlığını korumasına ve genel sağlığını desteklemesine yardımcı olur.
Kedinizin diyetine dâhil edebileceğiniz en iyi protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık ve sığır eti bulunmaktadır. Bu kaynaklar, kedilerin ihtiyaç duyduğu temel amino asitleri sağlar ve sindirim sistemleri tarafından kolayca işlenir. Ayrıca, hayvansal kaynaklı proteinler, kedilerin enerji seviyelerini korumalarına ve vücut fonksiyonlarını düzenlemelerine yardımcı olur.
Öte yandan, kediler için bitkisel proteinler de önemlidir. Özellikle mercimek, bezelye ve soya fasulyesi gibi bitkisel kaynaklar, kedilerin protein ihtiyaçlarını bitkisel yollarla karşılamalarına yardımcı olabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki kedilerin ana protein kaynağı yine et olmalıdır.
Kısırlaştırılmış yavru kedilerin beslenmesi büyük bir hassasiyet gerektirmektedir. Bu dönemde kilo kontrolü sağlanmalı, gelişimleri desteklenmeli ve bağışıklık sistemleri güçlü tutulmalıdır. Hill’s, özellikle kısırlaştırılmış yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş mamalara sahiptir. Hill’s Science Plan Tavuklu Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması, yapay koruyucu, sentetik renklendirici ve yapay tatlandırıcı içermeyen, antioksidanlarla desteklenmiş bir formüle sahiptir. Bu mama, kısırlaştırılmış yavruların kilo kontrolünü destekler ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir, böylece sağlıklı bir yetişkinlik dönemine geçişlerini kolaylaştırır. Ayrıca, hamile ve emziren kediler için de uygundur.
Royal Canin Kitten Sterilised Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması, yavru kedilerin gelişim ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için özel olarak formüle edilmiştir. Bu dönemde dostlarımızın hem fiziksel hem de davranışsal sağlığını destekler.
Orta düzeyde yağ içeriği ile kilo alımını kontrol altında tutan bu mama, güçlü antioksidanlar olan C ve E vitaminleri ile bağışıklık sistemini destekler. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olup, kedilerin vücutlarının üretemediği bu önemli besinleri sağlar. Ayrıca, sindirimi kolaylaştıran yüksek sindirilebilir proteinler ve faydalı prebiyotikler içerir.
Ürün ayrıca özel olarak tasarlanmıştır; 6-12 aylık kısırlaştırılmış yavruların çene ve diş yapılarına uygun olarak formülize edilmiştir. Bu sayede yavrular, gün içinde ihtiyaç duydukları kaloriyi alırken, kolayca tüketebilir ve lezzetli bir şekilde beslenirler.
Royal Canin imzalı bu mama, özel içeriğiyle bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sistemi sağlığını destekler ve yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olur.
Kısırlaştırma sonrası kediler için doğru beslenme çok önemlidir. Bu süreçte, kedilerin günlük protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan mama tercih edilmelidir. Kısırlaştırılan kedilerin genellikle hareketleri azalacağı için, mamadaki yağ içeriği düşürülmelidir.
Kısırlaştırılmış kediler için kuru mama tüketiminde kilogram başına 10 gram azaltma önerilmektedir, benzer şekilde yaşlı kedilerde olduğu gibi. Ancak her kedinin sağlık durumu farklı olduğundan, günlük mama miktarı veteriner hekim tarafından belirlenmelidir.
Kedinizin kısırlaştırma operasyonundan sonra, çok aktif olmasına veya uzun süre hareketsiz kalmasına izin vermemelisiniz. Onunla zaman geçirmeye devam edip oyun oynamalısınız, ancak dikişler tamamen iyileşene kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına müsaade etmemelisiniz.
Kedi mamasında sıklıkla kullanılan hayvansal proteinler arasında sığır eti, kuzu eti, tavuk eti, hindi eti ve balık bulunmaktadır.
Kedi mamasının protein içeriği çok önemlidir çünkü bu, mamadaki kaliteyi belirleyen önemli bir faktördür. Yüksek protein içeren mamalar genellikle daha kaliteli olarak kabul edilir. İdeal bir kedi mamasında protein oranı genellikle %30-40 aralığında olmalıdır. Sağlıklı kedi mamaları genellikle zararlı kimyasallar içermezler.
Kısırlaştırma sonrası kediler, normal mamaların kalori içeriğiyle karşılaştıklarında, obezite gibi birçok sağlık sorununa yol açabilecekleri için risk altındadırlar. Ayrıca, normal kedi maması formüllerindeki mineral dengesi, kısırlaştırılmış kediler için uygun değildir ve bu durum da sağlık problemlerine neden olabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar