Kedi maması nasıl saklanır? Mama Saklama Önerileri

2 Kasım 2021
5946
Kedi maması nasıl saklanır? Mama Saklama Önerileri

Kediniz için en iyi mamayı alsanız dahi, mamanın tazeliğini ve tadını koruyamadığınız sürece bunun bir önemi olmayacaktır. Kedinizin mamasının bayatlamaması için kedi mamasının saklanma koşullarının iyi olması tazeliğini, kokusunu ve tadını büyük ölçüde koruyacaktır. Uygun şekilde sakladığınız sürece mamalarda bakteri oluşumunu, mamaların bozulmasını ve kedinizin sağlığının olumsuz etkilenmesini önleyebilirsiniz. Kuru, yaş ve konserve mamaların saklanma şekli ve açıldıktan sonra tüketilme süresi birbirinden farklıdır. Bu yüzden mağazadan kedinizin cinsine, yaşına ve varsa hastalığına uygun şekilde tercih ederek aldığınız kedi mamasının nasıl saklanması gerektiğine bu makalede detaylı olarak değineceğiz.

Kedi Mamasının Mağazada Saklanma Koşulları

Son Tüketim Tarihini Kontrol Ediniz

Kediniz için alacağınız mamanın öncelikle son tüketim tarihine bakmalısınız. Birçok mamanın raf ömrü kısadır, bu yüzden bakılmadan aldığınızda kedinizin sevdiği mamayı bile yemediğini görebilirsiniz. Uzun süre mağazada rafta bekleyen ürünlerde, ambalaj kokusu ürüne geçebilir. Kedilerin hassas burunları mamayla karışan bu naylonumsu kokuyu sevmediği için yiyeceği tüketmeyebilir. Bu yüzden önceliğiniz son tüketim tarihi geçmemiş ve geçmesine az zaman kalmayan ürünleri almak olmalıdır. Eğer almak durumunda kaldıysanız, ürünün tazeliğini uzatmak için havasını aldığınız, küçük poşetlere ayrı ayrı bölerek saklayabilirsiniz.

Evinize aldıktan bir süre sonra, bir köşede kalan ve son tüketim tarihinin geçtiği fark ettiğiniz ürünü kedinize vermemenizi öneririz. Kedinize dokunacağından ve sağlığını etkileyeceğinden şüpheniz varsa ki nasıl bizler bunu riske edip son kullanım tarihi geçmiş ürünleri kendimizde kullanmıyorsak aynı şekilde son tüketim tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle kedinize vermemelisiniz.

Ambalajı Kontrol Edin

Kedinize ve herhangi bir evcil hayvana kedi kuru mama almadan önce, alacağınız ürünün son tüketim tarihinin yanında ambalajını kontrol etmelisiniz. Paketin yırtılması, renginin solması, ezilmesi ve yeniden paketlenmeye çalışılması yanlıştır. Bu şekilde müdahale edilmiş ürünleri kesinlikle almayınız. Raftaki ürünün ne zamandan beri açık olduğunu bilemeyeceğiniz için, tazeliğini kaybetmiş ve bozulmuş olması mümkündür.

Küçük Mama Paketlerini Satın Alın

Aldığınız kedi mamasının açıldıktan sonra tüketilmesi gereken süre dört ila altı haftadır. Sadece bir kedi sahibiyseniz küçük mama paketlerinden almanız ya da aldığınız ürünü küçük paketlere bölmeniz taze kalmasını sağlamak için basit bir adımdır.

 Kuru Mamaları Saklama Yolları

Kediler Mama Ve Su Kabının Yan Yana Olmasından Nefret Eder

Kuru ve Serin Yerde Saklayın

Kedi mamasını 38°C‘nin (100°F) altında, serin ve kuru yerde saklamalısınız. Sıcak ve nemli ortamlarda saklanan mamalar vitamin kaybı, bakteri üretimi, sertleşme ve küflenme gibi olumsuz gelişmeler görülür. Bunları önlemek için kesinlikle sıcak ve nemli ortamlarda kedinizin mamasını bırakmamanız ve kuru, serin yerde saklamanız olacaktır. Evinizdeki kilerde ya da insan gıdalarıyla karışmayacak bir dolapta kuru ve serin olan evin her yerinde saklayabilirsiniz.

Hava Geçirmez Ortamda Saklayın

Kedinizin mamasını açtıktan sonra hava almaması için kilitli poşetler içerisinde saklayın. Her zaman taze olabilmesi için havayla olan temasının az olması gereklidir. Bazı kedi mama paketleri kilitli sisteme sahip değildir. Kilitli sistemi olmayan paketler açıldığı yerden iyi kapatılmadığı sürece hava alacaktır. Bunun için kilitli poşeti, mama kapama klipsi/kelepçeleri ve güvenli hava geçirmez kapları kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem mamanın taze kalmasını sağlarsınız hem de haşerelerin, böceklerin ürüne girmesini engellersiniz.

Mamayı Kendi Poşetinde Saklayın

Kedi mamasını en iyi saklama yöntemlerinden biriside orijinal poşetinde içerisinde saklamaktır. Paketi açıldığı kısımdan düzgünce katlayarak, klips tutturarak veya poşetiyle birlikte hava geçirmez bir kaba koyarak saklayabilirsiniz. Poşetin içerisinde ürünü taze tutmaya yarayan ambalaj sistemi vardır. Bu şekilde ağız kısmından iyi kapatılmış ürün, ambalajı içinde de güvenle saklanıp tazeliğini koruyabilecektir. Kaliteli plastik malzemeden yapılmayan saklama kapları ve poşetlerin içerisine direkt boşalttığınızda mamanın tadını değişebilir, mamada koku bırakabilir ve sertleşmesine neden olabilir. Bu yüzden ta kullanılacak yardımcı ürünlerin iyi olması şarttır.

Cam Veya Metal Kutu İçerisinde Saklayın

Kedi maması saklamanın en iyi yollarından biriside metal veya cam kaplar kullanmanızdır. Ucuz plastikleri, kedi maması ile direkt teması halinde ürünün kokusunu ve tadını değiştirdiği ve plastiklerde bulunan BPA sebebiyle tercih etmeyebilirsiniz. Ayrıca plastik ürünlerin iç kısımları, ezilme ve çizilme durumlarında aralanabilir. Oluşan girinti çıkıntılarda bir önceki mamanın kalıntıları kalır ve potansiyel bakteri ortamı oluşur. Evinizde plastikler yerine cam kavanozları, kedi maması saklama kabı olarak tercih edebilirsiniz. Cam veya metal kutunun üzerine kedi mamasının paketinde yer alan son tüketim tarihi, parti numarası ve barkodunun yer aldığı kısmı kabın dışına bantlamalısınız. Her yeni mama aldığınızda bu işlemi devam ettirmelisiniz.

Poşetinde sakladığınız ürünleri direkt cam veya metal kaba boşaltmak istemeyebilirsiniz. O zaman da önerimiz yine plastik bir kaba koymamanız ve ağzını sıkıca kapattıktan sonra orijinal poşetiyle birlikte metal, cam veya kapaklı bir teneke kutuya koymanızdır. Bu şekilde mamayı hem kendi poşetinde saklamış hem de cam veya metal kutu içerisine koyarak tazeliği için bir kat daha sıkı önlem almış olursunuz.

Kedi Maması Nasıl Saklanı

Kaliteli Plastik Kaplar ve Poşetlerde Saklayın

Cam veya metal kutunuz yoksa ve plastik kutu kullanmak istiyorsanız, tercihiniz kaliteli plastik ürünler olmalıdır. Koku yapmayan, dışarıdan ve içeriden en ufak müdahalede çizilmeyen yapıda olan plastikleri tercih etmelisiniz. Kediniz bu kaptaki ürünleri rahatlıkla yiyorsa plastik kabınız ürünü hem taze tutuyor hem de sertleştirmiyor ve kokusunu bozmuyordur. Hassas koku alma duyusuna sahip kediler, mamasının tadını beğenmezse sahibine bunu çok net şekilde ifade eder. Eğer mama yerini değiştirdikten sonra kedinizin en çok sevdiği kuru mamayı yemediğini görüyorsanız, ürünü sakladığınız yeri ve hava alıp almadığını kontrol etmelisiniz.

Dondurarak Saklayın

Kedinizin fazla olan kuru mamasını 6 aya kadar derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Poşetlediğiniz mamanın, havasını alın ve dondurucuya koymadan önce en az iki kez sıkıca sardığınızdan emin olun. Dondurucuya koyduğunuz ürünün iyi paketlenmesi hem kedi mamasını hem de dondurucudaki diğer yiyecekleri korumak için önemlidir. Dondurucudaki ürünün üzerine kedinize ya da hangi evcil hayvanınıza ait olduğunu belirten bir etiket koymayı da unutmayın. Dondurarak saklamak bir seçenek tabiki ama yukarıda belirttiğimiz gibi ağzı güzel kapatılmış bir kapla serin ve kuru bir yerde saklarsanız da tazeliği korumuş olursunuz.

Mama Saklama Kaplarını Yüksek Yerde Saklayın

Kedinizin yiyecek paketlerini yerde saklamayınız. Yerde saklanan mamaya kedinizin, böcek ve kemirgenlerin ulaşımı daha kolay olacaktır. Yiyeceğin kokusuna gelen böcekler, haşereler en son istenilen şeydir. Bunu önlemenin yollarından birisi mamanın hava almamasını sağladıktan sonra yüksek bir yerde saklamaktır. Yüksek yerde sakladığınız mamaya kedinizde ulaşamayacağı için paketi yırtarak fazladan mama yemesinin de önüne geçmiş olacaksınız.

Kuru Mamaya Su Karıştırmayın ve Bekletmeyin

Kedinizin kuru mamasına su karıştırmanız önerilmez. Bu durum ancak veteriner önerisiyle, sağlık açısından gerekliyse başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Örneğin, diş sorunu yaşayan yetişkin ya da başka sağlık sorunu olan yavru kediniz varsa kuru mamaya su ekleyebilirsiniz ancak bu karışım 30 dakika içerisinde tüketilmelidir. Yaptığınız mama karışımını daha uzun süre bekletmemeli ve sonra yenmesi için kesinlikle saklamamalısınız. Kediniz yedikten sonra mama kasesini yıkamalı ve kalan olursa çöpe atmalısınız.

 Yaş ve Konserve Kedi Maması Saklama Yolları

Yaş, Kuru ve Konserve Kedi Maması

Açılmamış Mamayı Kuru ve Serin Yerde Saklayın

Almış olduğunuz konserve kedi mamasını açmadığınız sürece serin ve kuru yerde muhafaza etmelisiniz. Kuru ve yaş mamada olduğu gibi açılmamış konservenin evinizin kilerinde, yüksek dolaplarda serin ve kuru yerlerde saklayabilirsiniz.

 Açılmış Yaş Mama ve Konserveyi Buzdolabında Saklayın

Yaş ve konserve mamalarını açtıktan sonra bozulmaması için buzdolabında saklamalısınız. Buzdolabı yeterli soğuklukta olduğu sürece, açılmış ürün 5 ila 7 gün arasında hava geçirmez bir kap içerisinde tazeliğini koruyabilir. Mamayı buzdolabından çıkardıktan sonra kedinizin soğuk sevmeme ihtimaline karşı mikrodalgada çok az ısıtarak verebilirsiniz. Açılmış konserve kedi maması buzdolabında 7 gün boyunca tüketilmeden beklediyse çöpe atmalı ve kedinize yedirmemelisiniz.

Yaş ve Konserve Kedi Mamalarını Buzdolabında Kapalı Kapta Saklayın

Açılmış konserveleri ve yaş mamaları buzdolabında saklamanız gereklidir. Dolapta saklarken ağzının kapalı olması ve havayla temasının kesilmesi de şarttır. O yüzden açtıktan sonra bu ürünleri kapağı olan cam kaba boşaltabilir ya da kutunun üzerine uygun bir kapak koyabilirsiniz. Orijinal kutusunda saklamak isterseniz, kutunun üzerini kapatmak için hazır satılan ve tekrar tekrar kullanılabilen kedi kutusu kapaklarından satın alabilirsiniz. Bu şekilde yaş mamanızın tazeliğini 7 güne kadar buzdolabında koruyabilirsiniz.

Yaş ve Konserve Kedi Mamasını Dışarıda Bırakmayın

Yaş ve konserve kedi mamasının mama kabına koyduğunuz andan itibaren 4 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Eğer kediniz bir miktar yedikten sonra mama kabında yiyecek kalırsa, kalan yiyeceği 4 saatten fazla kasede bekletmeyin ve yemesine izin vermeyin. Açılmış konserve kedi mamasının dışarıda kalma süresi de daha fazla olmamalıdır. Kedinizin kalan yaş ve konserve mamasını çöpe atarak, mama kabının da yiyecek kırıntı kalmaması için temizleyin.

Konserveleri Dondurarak Saklamayın

Kedinizin açılmış konserve ve yaş mamasını kesinlikte dondurarak sonra yemesi için saklamayınız. Dondurma işlemi bu ürünlerde tat, koku ve dokusunda değişime sebep olur. O yüzden açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalısınız ve maksimum 7 gün içerisinde kediniz tarafından tüketilmesi gereklidir.

 Dikkat Etmeniz Gereken Mama Saklama Detayları

Kedi Mama Eğitimi

Kedi Mamasını Güneş Işığında Saklamayın

Kedinizin yaş, kuru ve konserve mamalarını doğrudan güneş ışığı alan yerde saklamayınız. Güneş ışığına doğrudan maruz kalması mama içerisindeki nemi ve sıcaklığı arttıracak ve gıdanın bozulma süresini hızlandırarak, bakteri üretme riskini ortaya çıkaracaktır.

Mamayı Kısa Sürede Yiyeceği Kadar Alın

Kedinizin mamasını taze tüketmesi önemlidir. O yüzden marketten aldığınız mamaların açıldıktan sonra 3-4 haftada bitecek miktarlarda alabilirsiniz. Bu şekilde sıcak ve nemli havalarda mamayı saklamanız kolaylaşacak ve ürünü açtıktan kısa süre sonra tazeliği bozulmadan bitirebileceksiniz.

Eski ve Yeni Kedi Mamasını Birbirine Karıştırmayın

Kedinizin mama kâsesin de ya da saklama kabında çok az kalan mamayı yeni mamayla karıştırmamalısınız. Eski mamayı da her ne kadar uygun koşullarda saklasanız bile yeni açılmış bir mama kadar taze olmaz. Kedinizin damak zevki, eskiyle karışmış yeni mamayı ayırt edecek kadar hassastır. Karışmış mamayı kediniz tüketmezse, yeni mama almalısınız.  Saklama kabınız ve mama kaseniz tamamen boşalınca öncelikle yıkayın, kurulayın. Ardından yeni aldığınız mamayı ekleyin.

Mama Kaplarını İyice Yıkayın

Kedinize yeni mama aldığınız zaman mamanın kalıntıları kalmaması için mama kaplarının içini iyice temizleyin. Yıkadıktan sonra kurulayın ve öyle mama koyun. Bu genellikle evcil hayvan sahiplerinin atladığı bir detaydır. Kaplarda kalan kırıntılar ve yağ kalıntıları yeni mamanın kalitesini etkiler. Görülmeyen bakterilerin, patojenlerin yeni mamaya geçmesine sebep olur. Ayrıca kullanılan saklama kapların yanında, aletler ve yiyecek klipslerini, kelepçelerini ve mama yerlerini haftada en bir kez, mümkünse günlük olarak yıkayınız.

Mama Kabına Yiyeceği Kadar Mama Koyun

Kedinize uygun en sağlıklı kedi mamasını seçtikten sonra mamayı içerisindeki besin değerlerini, tadını ve tazeliğini kaybetmeden koruyabilmeniz gereklidir. Kedinizin yiyeceğinin aynı tatta kalması için mama kasesine bir öğünde yiyeceği kadar mama koyunuz. Kediniz doyduktan sonra mama kabında kalan yiyecek hava alacağı için nemlenecektir. Bu yüzden kediniz daha sonra kalan mamayı yemek istemeyebilir. Her zaman yiyeceği kadar mama koyarsanız, kedinizin taze ve tadında yiyecekler yemesini sağlamış olursunuz. Mama kasesine koyduğunuz kuru mama 24 saat içerisinde tüketilmelidir. Islak mamalar ise 4 saat içerisinde yenmeli, yenmediyse atılmalıdır. Hiçbir zaman kalan mama üzerine taze mama eklememelisiniz

Mamanın Paket Bilgilerini Saklayın

Kedi mamasını nasıl saklamak istediğinize karar verdikten sonra yapmanız gereken en önemli şey kesinlikle poşetini de saklamaktır. Mamayı ister cam kavanozda, isterseniz hava geçirmez kilitli poşetlerde saklayın. Kedi mamasının barkodunu, son kullanma tarihini ve parti kodunu saklamak için kesinlikle poşeti atmayın. Sağlığını etkileyen bir durumda, kullandığınız mamayla ilgili geri toplama çağrısı yapıldığında bu bilgiler işinize yarayacaktır. Ürün üzerinde yer alan bilgiler hiçbir zaman mama bitmeden atılmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Uzun süre dışarıda kalan kuru mamalar bayatlar ve taze mama kadar lezzetli olmaz. Ancak kuru mama, ıslak mama kadar hızlı bozulmaz. Dışarıda kaldığı süre uzadıkça, besin değeri düşerek bozulma belirtileri gösterir.

Öncelikle kuru mamayı her zaman serin ve kuru yerlerde saklamalısınız. Sıcak ve nemli yerlerde ürünün besin değeri düşer ve bozulmaya başlar. Mamayı kendi paketinde tutuyorsanız, ağzını klips ve başka aparatlar ile sıkıca kapatmalısınız. İsterseniz de daha cam, teneke ve kaliteli plastik kutularda kapağını sıkıca kapatarak muhafaza edebilirsiniz.

Kedinizin maması içerisinde bulunan koruyucular ve antioksidanlar sayesinde altı aya kadar tazeliğini korur . Ancak mamayı bu süre boyunca uygun şekilde saklamalısınız. Orijinal ambalajında, kapaklı kutular içerisinde ve ağzını sıkıca kapatarak saklamanız önerilir.

Yaş kedi maması ve konserve yiyecekler açılmadığı sürece soğuk yerde saklanılmasına gerek yoktur. Ancak açıldıktan sonra soğuk yerde muhafaza etmeniz gereklidir

Açılmış yaş mamayı kesinlikle soğuk ortamda saklayın. Açtıktan sonra isterseniz bir kaba aktarın isterseniz tekrar kullanılan konserve kapakları ile ağzını kapatın. Ancak kesinlikle hava almasını engelledikten, ağzını kapattıktan sonra buzdolabına koyunuz. Buzdolabında 7 günden fazla duran ve tüketilmeyen kedi mamasını da atmalısınız.

Kedi mamasının bozuk olduğunu anlamının birden çok yolu vardır. Ancak insanların anlayamadığı zamanlarda kedinizin kokusundan hemen ürünün bozuk olup olmadığını anlaması mümkündür. Kokusu, rengi ve tadıyla bozuk mama kendisini belli edecektir. Daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz, bozuk kedi maması nasıl anlaşılır adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yaş mamalar ise, açıldıktan sonra kapalı bir kap içinde buzdolabına konulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.