Kedinizin sıkılmasını önlemek için 10 öneri

27 Ocak 2022
2076
Kedinizin sıkılmasını önlemek için 10 öneri

Kedilerinin evde sıkıldığını fark eden sahipleri, tüylü dostlarını meşgul ve mutlu etmek için elinden geleni yapmaya çalışır. İşteyken kedim sıkılıyor mu, diye düşünür ve eve gitmeyi iple çekerler. Ancak bazen günün yorgunluğu ya da evdeki yapılması gereken işler gibi nedenler ile tüylü dostlarına ilgi gösteremeyebilirler. Bu yüzden onlar için ayrılan zaman dilimi yeterli olmayabilir. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirseler de uyanık oldukları saatlerde sıkılmamaları için bir şeyler yapmak isterler. Bu nedenle yazımızda kedinizin sıkılmasını önlemek için 10 öneri sunacağız. Kedilerin hoşuna giden ve uygulaması oldukça pratik olan pek çok şey burada!

Kedinin sıkılmasını önlemek için öneriler

Kediler on dört saat kadar uyurlar. Eğer sıkılırlarsa bu süreç artar. Ayrıca iştahlarında değişiklikler olabilir. Bazıları daha fazla yerken bazıları iştah kaybı yaşarlar. İki durum da sağlık sorunlarına neden olabilir. Zayıflayan kedilerin bağışıklık sistemi zayıflar iken kilo alan kediler obezite ile savaşabilir. Obezite ile birlikte birçok hastalık sahibi olabilir. Kedilerin sıkılmaları arttıkça bunalır ve strese girerler. Bununla birlikte saldırgan davranışlar, ayrılık kaygıları ve pek çok olumsuzluk sizleri bekliyor olacaktır. En başından önlemek, kediyi mutlu etmek en idealidir. Ayrıca kedinizin sıkılmasını önlemek için çok fazla para harcamanız ya da vakit ayırmanız da gerekmez. Vaktinizi kaliteli kullanmanız ve size destek verecek olan araç gereçleri doğru seçmeniz önemlidir.

Kedi tırmalama tahtası

kedinizin sıkılmasını önlemek

Kedilerin hoşuna giden şeylerden biri tırnaklarını törpülemeleridir. Bunun için ağaç diplerini tercih ederler. Ev ortamında ise, mobilyaları kullanabilirler. Elbette bunu engellemek mümkün. Üstelik bunu yaparken kedinizin sıkılmasını önler ve mutlu olmasına destek olursunuz. Siz evde yokken meşgul olabileceği bir kedi tırmalama tahtasını dilerseniz satın alabilir dilerseniz de kendiniz yapabilirsiniz. Seçim size kalmış. Ancak tahtanın üzerine kedi oyuncaklari asmanız oldukça önemlidir. Oyuncakları dönüşümlü olarak değiştirerek kedinin sıkılmasını önlemek oldukça kolaydır.

Avcılık oyunları

avcılık oyunları oynamak

Kedilerin doğasında avcılık yer almaktadır. Onları ev içerisinde ya da bir odada baksak da avcılık yeteneklerini kaybetmezler. Bununla birlikte bizler yeteneklerinden yararlanıp sıkılmalarını önleyebiliriz. Meşgul olmaları için sevdikleri yiyecekleri, oyuncakları ve bazı nesneleri saklayarak bulmalarını bekleyebiliriz.

Kutular

kedinin eğlenmesi için kutular

Kedi severlerin en ok şikayet ettiği şeylerden biri kedilerin yenilikten nefret etmeleridir. yeni alınan mama kabı ya da herhangi bir oyuncak onların ilgisini çekmeyebilir. Ayrıca mama kabının değişmesi ile yemek yemeyi bile reddedebilir. Ancak her birinin sevdiği ve bizi şaşırtan nesneleri gördüklerinde koşarak yanına gideceğini biliriz. Bu nesnelerden biri kutulardır. Karton kutu!

Siz ona çok pahalı, kaliteli ve konforlu kedi yatağı alırsınız, o gidip kutusunun içine girer. Kutu ile öyle meşgul olur ki sizi unutur! Bunun yanı sıra kutu içerisinde uyumayı da çok sever. Kedilerin neyi sevip sevmeyeceğini anlamak zor olsa da her kedinin karton kutu sevdiğinden eminiz.  Bu yüzden karton kutular ile oyun oynamasına izin verebiliriz. Üstelik karton kutu üzerinde, kedi tırmalama tahtası gibi tırnaklarını da törpüleyebilirler.

Güvenli ortam oluşturmak

kediler için güvenli bir ortam

Kedinizin sıkılmasını önlemek için ona güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için öncelikle korktuğu eşyaları ortadan kaldırmanız gerekir. Kedinizin nelerden korktuğunu fark ettiyseniz, o nesneyi dolap içine kaldırabilirsiniz.

Güvenli ortam için bir diğer yapabileceğiniz uygulama ise, kediniz sosyalleşmeyi sevmiyorsa, onu kalabalıktan uzak tutmaktır. Bazı kedilerde sosyal kaygılar var olabiliyor. Bazı kediler ise gelen misafirler tarafından rahatsız edilmek ya da sevilmek istemiyor. Çünkü her kedinin karakteri farklıdır. Kimileri çok sosyal iken kimileri sahiplerinden başkası ile ilgilenmez. Bu oldukça doğaldır. Önemli olan sosyalliği sevmeyenler için evin kalabalık olduğu zamanlarda meşgul olacağı oyuncaklar ile başka alanda tutulmasıdır. Bunu önceden plânlayarak kedinizin sıkılmasını önleyebilirsiniz.

Kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Bu zaman diliminde rahatsız edilmek istemezler. Ayrıca kendilerine uyku için rahat bir yer ararlar. Daha önce belirttiğimiz gibi siz ona uyku yatağı alırken o gidip dolap içinde bir rafı seçer. Burada önemli olan dolap içine rahat bir şey sermektir. Hangi rafı seçiyorsa, oraya uygun minder ayarlayabilirsiniz. Minderi kendiniz dikebilirsiniz.

Kediler için güvenli bir ortam oluşturma da son ve önemli konulardan biri kum kabının yeridir. Kediler mama kaplarının bulunduğu yerde kum kabının olmasını pek sevmezler. Bunun yanı sıra tuvaletlerini yaparken rahat bir ortamda bulunmak sıkılmalarını da önler.

Oyuncaklardan destek almak

kedi oyuncakları

Kedilerin oyuncak ve eşya seçtiğini belirttik. Ancak seveceğinden emin olduğunuz oyuncaklardan destek alarak kedinizin sıkılmasını önlemek mümkündür. Bu oyuncaklar arasından Kedi olta oyuncaği, Catnipli ve Matatabili Oyuncak, lazer ışık oyuncaklar, oyuncak fare ve dans eden ürünler yer almaktadır. Eve vardığınız bir gün yorgun olsanız da lazer ışığını duvara ya da herhangi bir yere tutarak kedinizin meşgul olmasını sağlayabilirsiniz.

Konforunuzdan ödün vermeden tüylü dostunuzun enerjisini atmasına yardımcı olur ve bir yandan mutlu olmasını sağlarsınız. Sağlık yönünü etkileyen faydaları da bir o kadar fazladır. Kediler için oyuncak fareler peluş ya da kumandalı olabilir. Kumandalı olanları anı şekilde konforunuzdan ödün vermeden kullanabilirsiniz.

Lezzetli ödüller vermek

kedinize ödüller verin

Beslenme ile mutluluk doğru orantılıdır. Ayrıca herkesin sevdiği yiyecekler bulunur. Bazıları daha az bazılarını da çok severiz. Kediler için de durum aynıdır. Yaş mamayı çok sever iken kuru mamayı aynı oranla sevmelerini bekleyemeyiz. Bununla birlikte atıştırmalık olarak sunabileceğimiz birçok kedi ödül maması bulunmaktadır. Üstelik içeriklerine dikkat ederseniz, kedinize faydalı olanları seçebilirsiniz. Kediler sıkıldıklarında iştahsız olabilirler. Bu durumda hem iştahlarını açar hem de bir daha sıkılmasın diye onları meşgul edebilirsiniz.

Vakit ayırmak

kedinize zaman ayırın

Kedinize vakit ayırmak onun sıkılmasını önlemek için önemli bir yöntemdir. Ona zaman ayırmak mutlu olmasını sağlayacaktır. Siz yokken de ona verdiğiniz ilgi nedeni ile sıkılmasını önlemiş olacaksınız. Aranızdaki bağ güçlendikçe psikolojisi de bu bağ ile güçlenecektir. Kediler sahipleri evden ayrıldığından kaygıya düştükleri için sıkılabilirler. Bu da sahipleri ile aralarındaki bağın daha fazla güçlenmesi gerektiğine işaret eder.

Bir arkadaş almak

kedinizin sıkılmasını önlemek için tavsiye

Eğer başka bir evcil hayvan almak için müsait bir konumda iseniz, vakit kaybetmeden kedinize bir arkadaş alabilirsiniz. Bu bir eş de olabilir! Elbette öncelikle kedinizin cinsi ile uyuşan türleri seçmelisiniz. Aksi takdirde bir kedi hareketliliği sevmez iken diğeri hiperaktif olursa, birbirleri ile anlaşmaları pek mümkün olmaz. Hareketsiz olan kedi de evden kaçış plânları yapmaya başlayabilir.

İlk günler elbette birbirlerine karşı hırlama ya da kıskançlık yapabilirler. Bu nedenle çalışmadığınız günleri seçip kedileri ilk günler ve özellikle ilk saatler gözlemlemeniz gerekir. Çünkü birbirleri ile kavga ederken canlarını yakabilirler. Bu durum kısa sürede geçecektir. Geçmezse eve yeni gelen kediyi sahiplenmekten vazgeçmeniz gerekebilir.

Yürüyüş yaptırmak

kedinizin sıkılmasını önlemek için öneriler

Bizler kısa bir yürüyüş yaptığımızda mutlu olur ve huzur buluruz. Bu kediler içinde geçerlidir. Kedinizin sıkılmasını önlemek için ona, müsait olduğunuz zaman dilimlerinden küçük bir kısım ayırarak bir park gezisi yaptırabilirsiniz. Evinize yakın olan parklardan birini seçebilirsiniz. Bahçeye sahip olanlar için bu durum daha eğlenceli olacaktır. Bahçede oyunlar oynamak kedinize çok iyi geleceğinden emin olabilirsiniz.

Camdan bakmasına izin vermek

kedinizin sıkılmasını önlemek için öneri

Kedilerin camdan bakması sahiplerinin endişelenmesine neden olabiliyor. Çünkü yüksek katta oturanlar için balkon ve pencere kenarlarında kedilerin var olması büyük bir risk oluşturuyor. Bu nedenle camlar için gerekli önlemleri almak çok önemlidir. Ancak kediler camdan dışarı bakmayı sever. Eğer gerekli önlemleri aldıysanız ya da yüksek bir yerde oturmuyorsanız, kedinizin camdan bakmasına vermek için bir kedi cam yatağı alabilirsiniz. Bunun yanı sıra pek çok sayıda kediler için üretilmiş pencere ve cam  ürünleri bulunmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Canı sıkılan kediye oyun oynaması için oyuncak alınabilir bunların yanı sıra kediye yürüyüş yaptırmak be onu okşamak mutlu olmasını sağlayacaktır. Meşgul olacağı oyuncakları seçerseniz, sıkılmasını önleyebilirsiniz.

Kediler için evinizin büyük olması gerekmez. Onlara yirmi metre karelik bir alan yeterlidir. Güvenli, huzur ve en çok da sevgi dolu bir ortam olması en çok ihtiyaç duydukları kavramlardır.

Kediler mamasından sıkılmazlar. Kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir mama seçimi ile kedinizi ömrü boyunca mutlu edebilirsiniz. Ancak ara sıra farklı lezzetler sunmak onların mutluluğunu arttırır. Sağlık ve yaş durumuna uygun mama seçimine önem vermeyi unutmamanız gerekir.

Kediler sıkıldığında daha fazla uyur, daha fazla ya da daha az yer ve sahiplerine olan ilgileri zamanla azalabilir. Sıkıntı uzun sürerse, sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.