Sağlıklı bir köpeğin böbrekleri, hidrasyonu düzenlemek, atık ürünleri atmak, kırmızı kan hücreleri için gerekli hormonları serbest bırakmak ve normal bir elektrolit dengesini korumak için gereklidir. Böbrek hastalığı olan köpeklerde böbrekler artık normal işlevlerini yerine getiremez. Bu köpekler akut veya kronik böbrek yetmezliği yaşayabilir. Akut böbrek yetmezliği genellikle bir gecede olur ve genellikle enfeksiyon gibi ani bir hastalıktan kaynaklanır. Bu nedenle veteriner kontrolü ihmal edilmemeli ve köpek gözlem altında tutulmalıdır. Hangi evrede olursa olsun böbrek hastalığı olan köpekler için sağlıklı beslenme çok önemlidir.
Köpeklerde böbrek hastalığı ne yazık ki insanlardaki gibi sık görülen bir problemdir. Bu nedenle patili dostların diyetlerine her zaman dikkat etmek gerekir. Onlar için sağlıklı bir beslenme hastalıkların önlenmesi ve var olanların da tedavisi anlamına gelir. Doğru beslenme çoğu zaman hayat kurtarır.
İçindekiler
Patili dostunuzun böbrek sorunları varsa böbrek hastası köpek ne yemeli sorusunun yanıtına ulaşmak istersiniz. Tıbbi durum her canlının yaşam koşullarını şekillendirir. Beslenme, gün içi faaliyet ve hatta içilen su miktarı bile var olan hastalığımıza göre değişebilir. Ne gerekiyorsa yapmaya çalışırız. Elbette sadece kendimiz için değil tüm aile üyeleri için aynı şey geçerlidir ve patili dostlarımız da aile üyelerinden biridir.
Böbrek yetmezliği çeken köpeklerde semptomlar görülür. Semptomların tedavisi çok zor olabilir, ancak erken evreleri tanıyarak ve tedavi ederek durumu önlemek mümkündür. İlk olarak hastalığı kontrol altına almak ve tutmak gereklidir. Bunun için de;
Böbrek hastalığı olan köpekler için beslenme bu dört önemli madde arasındaki en önemli faktördür. Kronik böbrek hastalığı için özel olarak formüle edilen mamalar arasında seçim yapılmalı ve özel bir diyet uygulanmalıdır. Protein, sodyum ve fosfor oranı daha az olan mamalar böbrek hastalığı olan köpekleri destekler.
Köpeğinizin böbreklerinin birincil rollerinden biri, atıkları kan dolaşımından uzaklaştırmaktır. Protein kaynaklı atık ürünler, köpeğinizin diyetindeki önemli bir atık kaynağıdır. Köpeğinizin diyetindeki protein kaynaklı atık miktarını sınırlamak önemlidir. Köpeğinizin birim protein başına aldığı kilo alımını ölçen protein verimlilik oranlarını iyileştirmeye yönelik yakın zamanda bir odak yapılmıştır. Köpeklerde sağlıklı böbrek fonksiyonu için taze meyve ve sebzeler mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Bitkisel yağlar, inflamatuar olan omega-6 esansiyel yağ asitlerinde yüksektir. Ayrıca böbrek hastalığı olan köpeklere de zararlı oldukları bilinmektedir. Keten tohumu yağı, çoğu bitki yağından daha fazla omega-3 yağ asidine sahiptir, ancak daha fazla miktarda omega-6 içerir. Zeytinyağı, çoğunlukla omega-9 içermesine rağmen, köpeğinizin sınırlı miktarlarda tüketmesi güvenlidir. Veteriner hekiminiz köpeğiniz için en iyi diyeti önerebileceğinden, köpeğinizin diyetini böbrek hastalığı belirtileri açısından izlemek önemlidir.
Böbrek hastalığı olan köpekler için sağlıklı beslenme denildiğinde atıştırmalıklardan uzak durması gerektikleri anlamına gelmez. Onlar da olan atıştırmalıkları tüketebilirler. Ne de olsa hasta olsalar da keyifli bir atıştırmalığı her zaman hak ederler. Bu da onların mutlu olmalarını sağlar. Mutluluk da hastalığın en etkili ilacıdır, değil mi?
Böbrek hastalığı olan köpekler için diyet, düşük miktarda protein, tuz ve kalori içermelidir. Yüksek lifli bir diyet, bol miktarda lif içeren sebze ve meyveler gibi faydalıdır. Kızılcık ve lahana, böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonu olan köpekler için iyidir, muz ise potasyum içerir ve şişkinlik ve ishali önlemeye yardımcı olabilir. Böbrek hastalığı olan bazı köpekler sindirim sorunları yaşayabilse de, iyi haber şu ki, en sevdikleri ikramların tadını çıkarmaya devam edebilirler!
Kronik böbrek hastalığı (KBH) olan köpekler için genellikle protein kısıtlı bir diyet verilir. Bu diyetler böbrekler tarafından atılan azotlu atıkların miktarını azaltır. Azotlu atıklar, üreemi ve azoteminin klinik belirtileri ile ilişkilidir. Kesin bir sınır noktası bulunmamakla birlikte, diyette proteinin düşürülmesi KBH’li köpekler için faydalı olabilir.
Yüksek kaliteli protein köpeğinizin sağlığını ve ömrünü iyileştirecektir, ancak proteini sınırlamak yalnızca ileri böbrek hastalığı olan köpeklerde etkili olacaktır. Ek olarak, proteini azaltmak köpeğinizin yaşam kalitesini iyileştirmez, ömrünü uzatmaz veya böbrek hastalığının ilerlemesini geciktirmez. Genel bir kural olarak, protein kısıtlaması ağır hasta köpeklerle sınırlandırılmalıdır. Bu nedenle protein azaltımı gerekip gerekmediği veteriner hekimler tarafımdan belirtilmelidir.
Köpeğiniz böbrek hastalığından muzdaripse, diyetlerinde aldığı su miktarını artırmanız gerekebilir. Böbreklerinin düzgün çalışması için su gerekir. Diyetlerindeki protein, uygun miktarda yağ ve karbonhidrat ile en yüksek kalitede olmalıdır. Ayrıca bol miktarda potasyum, magnezyum ve B vitamini almaları gerekir. Veterineriniz, köpeğinizin diyetinde bu besinlerin uygun miktarını belirlemenize yardımcı olabilir.
Böbrek hastası köpekler genellikle az su içerken bazılarında su tüketimi aşırıya gidebilir. Köpeğiniz, özellikle poliüri veya polidipsi yaşıyorsa, büyük olasılıkla normalden daha fazla su içecektir. Bu aşırı su içme aynı zamanda poliüri olarak da bilinir ve en çok köpeğinizin gece kazalarına meyilli olduğu zaman ortaya çıkar. İdrar hacmindeki bu artış, kandaki artan atık ve sıvının bir sonucudur, bu nedenle köpeğiniz ev de dahil olmak üzere sık sık kazalar geçirebilir. Böbrek hastalığı olan köpekler için su gereklidir.
Köpeğinizin diyetinde yüksek fosfor seviyelerinden tamamen kaçınmak zor olsa da, diyet alımını azaltmak böbrek hastalığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra köpeğinizin böbreklerindeki iş yükünü azaltabilir. Düşük fosforlu köpek maması yaygın olarak bulunur ve sadece böbrek hastalığı olanlar için değildir. Sağlıklı olanlar da dahil olmak üzere tüm ırklardan köpeklere fayda sağlayabilirler. Ancak köpeğiniz için diyet değişikliklerini kolaylaştırmak istiyorsanız, hangi maddelerden kaçınmanız gerektiğinin farkında olmanız gerekir.
En yüksek fosforlu gıdalar arasında kemikler, süt ürünleri, balık, organ etleri ve yumurta sarısı bulunur. Düşük fosfor taneleri, böbrek hastalığı olan köpekler için iyidir. Tahıl bazlı gıdalar genellikle fosfor bakımından düşüktür, ancak pişirilmeleri gerekir. Beyaz pirinç gibi bazı tahıllar orta düzeyde fosfor içerir, bu nedenle yeni bir mama satın almadan önce köpeğinizin gıda etiketini kontrol ettiğinizden emin olun.
Köpeğiniz için ek olarak omega-3 yağ asitlerini kullanmak evcil hayvanınıza fayda sağlayabilir. Önerilen dozlar yüksek olsa da, birçok köpek için maksimum günlük omega-3 yağ asitleri miktarı çok düşüktür. Bu takviyelerin faydalarını, başlamadan önce veterinerinizle tartışmalısınız. Veterineriniz ayrıca köpeğiniz için doğru dozu belirleyecektir. Omega 3 yağ asitleri birçok gıda takviyesinde bulunur. Sadece iyi kalite kontrole sahip yüksek kaliteli bir marka seçtiğinizden emin olun.
Omega-3 yağ asitlerinin çoğu kalp sorunu olan köpeklere yardımcı olduğu doğru olsa da, takviyelerin ve balığın farklı şeyler olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle mama içeriği dikkate alınmalıdır.
Köpeğinizin böbrek hastalığı varsa, köpeğinizin diyetindeki sodyumu sınırlamak faydalı olabilir. İşin püf noktası neyden kaçınacağını bilmektir. Baharatlı ve peynir dilimleri de dahil olmak üzere ikramlara çok dikkat edin. Bu tarz yiyecekler sodyumda yüksek olma eğilimindedir. Köpeğinizin böbrek hastalığı varsa, köpeğinize bu tarz yiyecekleri vermekten kaçının. Köpeğiniz mama yiyemiyorsa, ıslak bir diyete geçiş yapabilirsiniz.
Sodyum, kuru mama da dahil olmak üzere birçok gıda türünde bulunur. Köpeğiniz yiyeceğe dirençliyse, yiyecek alımını azaltmayı düşünün. Köpeğiniz yemeklerden kaçınıyorsa, yağ intoleransı ile uğraşıyor olabilirsiniz. Bir köpeğin yağ toleransının diğer belirtileri yemek yeme isteksizliği, karın ağrısı ve kusmayı içerir. Veteriner hekiminiz sorunun nedenini araştırmak ve buna göre bir ilaç reçete etmek isteyebilir.
Köpeğinizin ne kadar protein tüketmesi gerektiğini belirlerken önemli bir husus, diyetlerindeki proteinlerin kalitesidir. Yumurta ve et gibi yüksek kaliteli proteinler böbrek hasarını önleyebilir. Düşük kaliteli protein zararlı olsa da istisnalar vardır. Düşük kaliteli protein, özellikle çiğ ise, köpeğinizin böbrek fonksiyonuna zarar verebilir.
Köpeğinizi yemeye teşvik etmenin en iyi yollarından biri lezzet katmaktır. Biraz koku, köpeğinizi yemeye ikna etmede uzun bir yol kat edebilir. Yaş mamayı ısıtmak cezbedici kokuya neden olur. Kuru mama için araya sevilen besinler serpiştirebilirsiniz.
Yüksek proteinli bir diyet her zaman gerekli olmasa da, böbrek hastalığı olan köpekler için %14-21 protein içeren bir diyet idealdir. Kuru mamanın yüksek protein içeriği, böbrekleri hasar görmüş bir köpek yemeye başlamadan önce yarıya indirilmelidir. Köpeğinizin iştahı düşükse, markaları düşük proteinli olanlarla değiştirmeyi deneyin. Bir veteriner iştah uyarıcı da eklemeyi önerebilir. Gıda bu kriterleri karşılamıyorsa, fazladan su eklemeniz gerekebilir. Ayrıca diyetine balık yağı gibi takviyeler ekleyebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar