Dişi kedi mi erkek kedi mi? Daha iyi seçim için kıyaslamalar

27 Nisan 2022
10823
Dişi kedi mi erkek kedi mi? Daha iyi seçim için kıyaslamalar

Sahiplenme için kesin kararlar aldığınızda kedilerin her biri aynı değerdedir. Ancak cinsiyet farklılıklarında dikkat edilmesi gereken önemli konular bulunmaktadır. Bu konular göz önünde bulundurulduğunda ise dişi kedi mi yoksa erkek kedi mi sahipleneceğinize daha kolay karar verebilirsiniz. Yaşam tarzınıza hangi cinsiyetin daha uyumlu olacağı ve hangi cinsiyete daha iyi bakabileceğiniz sorularını da basit bir şekilde yanıtlamış olursunuz.

Kedi sahiplerinin bazıları patili dostlarını uygun zamanda kısırlaştırmayı planlar. Bu nedenle onlar için kedinin cinsiyeti önemli değildir. Ancak kediler kısırlaştırma işlemi sonrasında fiziksel ve psikolojik olarak etkilenirler. Ki cinsiyet olarak da bu etkilenmeler farklıdır. Bu yüzden sahip olunacak kedi cinsi ve kısırlaşmış olduğuna bakılarak patili dostumuza nasıl yaklaşımda bulunacağımız hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Böylece kısa süre içerisinde rutin hayata geri dönülebilir.

Kısırlaştırma işleminden uzak olup bir patili dost ailesine sahip olmak isteyenler için de gerekli bilgiler farklıdır. Kısır bir erkek kedi ile kısırlaşmamış erkek kedi arasında far bulunur. Bu farklar en çok kızgınlık dönemlerinde ortaya çıkar. Kısırlaştırılmamış erkek kediler bölgelerini korur ve bu nedenle aile üyelerini zorlayabilecek davranışlarda bulunur. İdrarlarını çeşitli yerlere bırakır, agresif davranır ve sevilmekten hoşlanmazlar. Hatta eşleşme imkanı sunulmadığında kaçış plânları yapar ve evden kaybolabilirler. Dişi kediler erkek kedilerden daha zorlayıcıdır. Bu nedenle patili dostlar ile daha kaliteli bir yaşam için en etkili yol olan kısırlaştırılma işlemi gerçekleştirilir.

Dişi ve erkek kedi arasındaki farklar

1 evde 2 kedi olur mu

Yapılan araştırmalar ve kedi sahiplerinin verdiği yanıtlar sonucunda dişi ve erkek kedi arasında fiziksel ve davranışsal farkların var olduğu ortaya çıkmıştır. Dişi kedi sahipleri bir erkek kedi sahiplendiğinde aradaki farkı çok daha net bir şekilde görebilir. Yaşayarak öğrenmek farklılığın canlı kanıtıdır, diyebiliriz. Fiziksel olarak bakıldığında erkek kedi, dişi bir kediden daha büyük boyuta sahiptir. Ancak bu kedi sahiplerinin üzerinde durduğu bir konu değildir. Çünkü onlar için önemli olan davranışsal farklılıklardır. Fiziksel farklılıklar fazla önemsenmese de cinsiyet belirleme, kediye uygun ortam oluşturma gibi konuları etkileyebilir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki bir kedi sahiplenmeye karar verdiğinizde aranızdaki iletişimin güçlü olması, kedinin kolayca ortama uyum sağlaması ve evcilleşmesi gibi önemli konuları belirleyen faktörler bulunur. Bunlar;

  • yavru iken sahiplenme,
  • erkenden sosyalleştirme,
  • gün içerisinde vakit ayırma ve iletişim kurma,
  • yapılmaması gereken davranışlar konusunda bilinçli olmadır.

Dört şık fazlası ile yerine getirildiğinde kısırlaştırılma ve cinsiyet fark etmeksizin kediler ile güçlü iletişim kurulabilir ve davranışsal sorunlardan olabildiğince uzak durulabilir. Bunların yanı sıra onların bir insan olmadığı ve bu nedenle ne kadar uyumlu bir hayat sürülse de güvenlik ve sağlık gibi konularda ihmale yer olmadığını belirtmek isteriz.

Dişi ve erkek kedi arasındaki fiziksel farklar

erkek ve dişi kedi

Fiziksel farklılıklar arasında elbette en büyüğü cinsiyet bölgeleridir. Dişi kedi rahime sahiptir. Bu nedenle kısırlaştırıldıklarında rahimleri alınır. Erkek kediler testis sahibi oldukları için de testisleri alınır. Kısırlaştırılma işlemi erken dönemde yapılırsa kedilerin davranışsal sorunlara sahip olmaması sağlanır. Geç de olsa yapılacak işlem sonrası problemli davranışlarda ciddi boyutta azalmalar görülür.

Daha önce belirttiğimiz gibi erkek kediler dişilerden daha büyük bir gövdeye sahiptir. Özellikle olgunlaştıklarında aradaki fark daha net olarak ortaya çıkar. Ayrıca kısırlaştırılmamış erkek kediler kısır kedilerden de büyüktür. İşlemin fiziksel olarak etkilerinin var olduğunu da belirtmek isteriz. Büyüklüğe ek olarak erkek kedilerin yanakları da aynı şekilde daha büyüktür.

Dişi kediler daha çabuk olgunlaşır ve bu nedenle kızgınlık dönemine daha erken girerler. Gözleri de erkek kedilerden daha önce açılır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda dişi kedilerin daha uzun bir ömre sahip olduğu da ortaya çıkmıştır. Elbette kedilerin yaşam sürelerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır ve her erkek kedi dişilerden daha kısa yaşar diyemeyiz.

Erkek kediler idrar yolu sorunlarını daha sık ya da daha büyük bir ihtimalle yaşarlar. Çünkü sahip oldukları üretra dişilerden küçüktür ve bu nedenle tıkanmalar görülebilir. İdrar kristallerinin tıkanıklığa neden olmasını engellemek için veteriner ziyaretlerine önem verilmelidir. Çünkü özel mama ile beslenmeleri ve bu gibi dikkat edilmesi gereken konuları bulunmaktadır.

Dişi ve erkek kedi arasında davranışsal farklar

Erkek kediler daha sosyal ve oyuncudur. Sosyalleşme konusunda çok yetenekli oldukları gibi daha kolay iletişim kurarlar. Ancak bu sosyallik daha fazla ilgi beklemelerine ve oyun oynamak için daha fazla ilgiye ihtiyaç duymalarına neden olmaktadır. Ki enerjileri de kolay kolay tükenmez. Eğer daha aktif ve yerinde durmayan bir kedi istiyorsanız, erkek seçimi yapmalısınız. Elbette cins olarak da yapacağınız seçim aktiflik konusunu etkiler. Örneğin; British shorthair kucak sevmez ve genelde sakindir.

Dişi kediler daha bağımsızdır. İnsanlardan daha fazla korkarlar. Bu nedenle erkek kediler daha çabuk ortama ve insanlara alışırlar. Bunların yanı sıra dişi kediler daha çok sahipleri ile ilgilenir ve diğer aile üyelerine aynı ilgiyi göstermezler. Elbette bu erkenden sosyalleşme ile çözülebilir. Dişi kedilerin özgürlüğü daha fazla sevmesi nedeni ile istedikleri zamanlarda kaybolup ve yalnız kalabilecekleri bir alana sahip olmaları gerekir. Evde bir oda içerisinde küçük bir alan oluşturabilirsiniz. İnsanlardan daha fazla korktukları için daha agresiftirler.

Erkek kediler ev içerisinde çok daha aktiftir. Bu nedenle daha fazla gezinirler. Meraklı yapıları ve içgüdüleri nedeni ile keşif yaparken yerlerinde hiç durmazlar. Bu hareketlilik düşünülmesi gereken önemli konulardan biridir. Sahiplerine daha bağlıdır. Ayrıca evde başka bir kedi varsa, erkek kedilerin daha kolay bağ kurduğunu da belirtmek isteriz. Ancak kısırlaştırılmamış olan iki erkek kedi sık sık kavga eder. Bölge korumacılığı ve sahip kıskançlığı gibi kavga edecek konuları oldukça fazladır. Kısır olan iki erkek kedi ise kanka olma yolunda ilerler.

Evde var olan birden fazla dişi kedi için sorun genellikle sevilen yer içindir. Eşyalarını ve sahiplerini paylaşmak istemezler. Kısır olsalar da olmasalar da aralarında sık sık kavga yaşanır. Bu durum en çok kedilerin birbirlerini yalamaları ile ortaya çıkar. Kediler sevdikleri eşyaları ve canlıları yalar ve temizler. Bu nedenle erkek kediler diğer kedileri daha fazla yalar. Daha önce belirttiğimiz gibi kediler arasındaki ve kediler ile sahipleri arasındaki iletişimi, sorunların var olup olmamasını ve daha pek çok konuyu erkenden aldıkları eğitimler ve sosyalleşme etkilemektedir.

Birden fazla kedi sahiplenirken nasıl seçim yapmalı?

kedi seçimi

Birden fazla kediyi aynı ortam içerisinde beslemek ve ortama uyum sağlamalarına destek vermek zor değildir. Zamanla her problem çözülebilir. Ancak seçimlerinizi cinsiyet olarak iyi şekilde yaparsanız, uyum hızını arttırmak mümkün. Tanıştırma eylemini en uygun şekilde tamamlarsanız, aradaki bağın kurulumu ilk günden sağlanabilir. Elbette ilk hafta zorlu geçecektir. Kediler aynı gün içerisinde de farklı zamanlarda da kavuşsalar süreç içerisindeki sorunlar genelde aynıdır. İki kedi de bölgecidir ve üstünlük için ilk günler savaş çıkabilir. Bir yavru kedi alsanız dahi durum değişmez. Genellikle birden fazla kedi sahibi olmak isteyenler bir dişi ve erkek kedi seçimi yapar. Yavruları dört gözle beklerken bazı zamanlar zorlanabilirler. Çünkü kedilerde aile kavramı yoktur. Erkek kedi, yavru kedileri dişi kediden kıskanır.

İki erkek kedi kısır değilse, aralarında kavgalar sık olur. İki dişi kedi ise genellikle kıskançlık nedeni ile kavga eder. Ancak pek çok aile sorunların zamanla çözüldüğünü ve her bir kedinin diğerini kabullendiğini belirtiyor. Bu elbette sahipleri ile ilgili. Eşitlik sağlandığında kediler arasında uyum yakalanabilir. Kediler sosyal canlılardır ve onlarla ilgilenemediğimiz saatlerde birbirleri ile oynar ve evde daha mutlu olurlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Erkek kedi ile dişi kedi zamanla anlaşır ancak nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Her kedi ürününden çift olması gerekir ve kedilerin arasının bozulmaması için dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kedi sahipleri tarafından belirtilenlere göre dişi ve erkek kedinin kolay uyum sağlayıp anlaşıyor.

Kedilerin sayısı ev ortamına, bütçeye ve bakacak kişilerin sağlık durumuna bağlıdır. Sosyal canlılar oldukları için onlarla ilgilenmek için enerji gerekir. Her gün kaplarının dolu olması ve temizlik ya da bakımlarının yapılması gerekir. Zamanı ve bütçesi olanlar iki kedi sahibi olabilirler. Böylece evde daha mutlu bir ortam oluşacağını belirtmek isteriz. Ki kedilerin birbiri ile uyumu için cinsleri hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.

Kediler sosyaldir. Ayrıca bizler onları sahiplenerek ne kadar iyi hayat sunsak da günlük yoğunluğumuz nedeni ile bazen daha az bazen daha zaman ayırabiliriz kedilere. Bazı zamanlar onlar için ayırdığımız süreç uyumsuzdur. Patili dostlar özgürlük ya da uyku istiyor olabilir. Ancak iki kedi sahibi olursanız, her kedinin daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Siz evde olsanız da olmasanız da onlar birbirleri ile oynayacak ve oyalanacaktır. Bu nedenle iki kedi daha avantajlıdır. Ancak bakım olarak ya da farklı nedenlerden dolayı birden fazla kedi sahibi olmayacaksanız, elbette bir kedi sizin için yeterlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.