İlk Kez Köpek Sahiplenecekler İçin Tavsiyeler

29 Kasım 2023
219
İlk Kez Köpek Sahiplenecekler İçin Tavsiyeler

Yeni bir köpek sahiplenme deneyimi her zaman heyecan vericidir. Ancak ilk kez köpek sahibi olacaklar için bu deneyim birçok soru işaretini de beraberinde getirir. Bu sebeple doğru köpek seçiminden, sorumlu bir köpek sahibi olma konusuna kadar araştırma yapmak önemlidir. Bu şekilde hem kendi yaşam tarzınıza uygun köpeği bulabilir hem de sorumlu bir köpek sahibi olarak hareket edebilirsiniz. Bu sayede de yeni köpeğinizle uzun yıllar sürecek mutlu bir dostluk kurabilirsiniz.

Köpek sahibi olmanın sorumlulukları nelerdir?

Köpek sahiplenmek hayatınıza pek çok yenilik sunsa da bu sorumluluğun ne kadar büyük olduğunu da unutmamak gerekir. Eve yeni bir köpek yavrusu ya da yetişkin bir köpek getirmek onun tüm yaşamı boyunca bakım ve ilgi gerektirir. Köpeğin boyutu ve türüne bağlı olarak yeni arkadaşınız 10 ila 15 yıl veya daha fazla yaşar. Yeni bir köpek edinmeden önce hayatınızda köpek sahiplenmek için yeterli zaman ve kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Köpek sahibi olmak, ömür boyu bir bağlılık gerektirir ve bu kararı vermeden önce bu gerçeği göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Daha önce de bahsettiğim gibi köpek sahiplenmeden önce araştırma yapmak çok önemlidir. Hangi cins ve boyutta köpek istediğinizden tutun da onu nereden alacağınıza kadar her detayı araştırın. Köpeğinize ne tür bir ev ortamı sunabileceğinizin farkında olun ve dostunuzun ihtiyaçlarına uygun olarak hangi ırk ve boyutta köpeğin sizin için uygun olduğunu belirleyin.

Köpek seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

Bir köpek edinmek büyük bir karar ve önemli bir sorumluluk gerektirir. Safkan bir köpek arıyorsanız öncelikle ilgilendiğiniz cinslerin özelliklerini araştırmalısınız. Ancak, sadece ırkın görünüşüne odaklanmak yerine hangi özelliklerin size uygun olduğunu düşünmelisiniz. Kendi yaşam tarzınıza, evinizin büyüklüğüne ve bütçenize uygun bir cins seçmeniz önemlidir.

Köpeklerin farklı enerji seviyelerinin ve egzersiz gereksinimlerinin olduğunu unutmayın. Düzenli yürüyüşler veya koşular yapmayı planlıyorsanız yüksek enerji seviyesine sahip bir ırk tercih edebilirsiniz. Fakat evinizde daha az aktif bir yaşam tarzı sürdürüyorsanız daha sakin ve rahat bir ırk seçebilirsiniz. Ayrıca bir cinsin tüy dökme seviyesi, bakım gereksinimleri, eğitilme süreci ve karakteri de dikkate alınması gereken faktörlerdir.

Köpek yavrusu mu yetişkin köpek mi?

Bir köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde seçiminizi yalnızca sevimli bir yavru köpek olarak sınırlamayın; yetişkin bir köpeği sahiplenmek de harika bir seçenek olacaktır. Yavru köpekler şüphesiz çok sevimlidir ancak ciddi sorumluluk gerektirirler. Minik dostunuzun iyi huylu ve özgüvenli bir yetişkin köpek olabilmesi için sosyalleştirme ve eğitim gibi özenli bir bakıma ihtiyaçları vardır. Bazı ırklar için tuvalet eğitimi de oldukça zorlayıcıdır. Ayrıca melez ırklarda yavruyken nasıl görüneceğini veya davranacağını tahmin etmek genellikle zordur.

Bununla birlikte, yetişkin bir köpek evlat edinmek daha kolay olabilir. Çoğu yetişkin köpeklerin bazıları ev eğitimi veya bazıları temel itaat eğitimleri almış olabilir. Ayrıca yetişkin bir köpekte boyut, enerji seviyesi, tüy tipi ve kişilik gibi özellikler genellikle daha net fark edilir. Yetişkin köpekler de  yavru köpekler kadar tatlı, sevecen ve eğlencelidirler. Sahiplenmeye karar verirken hem yavru hem de yetişkin köpeklerin avantajlarını ve dezavantajlarını dikkatle değerlendirmenizi ve yaşam tarzınıza, bütçenize ve ev koşullarınıza uygun olanını seçmenizi öneririm.

Köpek beslemek masraflı mı?

Genellikle çoğu kişi bir köpek sahibi olmak ister ancak maddi yükümlülüklerimiz bizi almak konusunda çekinceli hale getirir. Köpekler, soyu belirli veya belirsiz ya da melez olarak sahiplenilebilirler.

İlk seçenek olarak barınaklardan ya da sokaktan köpek sahiplenmekten bahsedelim . Ne yazık ki, barınaklardaki köpekler genellikle bir heves uğruna alınıp ve sonra bir şekilde terk edilen köpeklerdir. Bundan dolayı bu köpeklere yuvanızı açmayı ve onlara aile olmak çok önemlidir Bunun için yaşadığınız yerdeki barınaklara veya köpek sahiplendirme ilanlarına bir göz atmanız iyi olacaktır. Safkan köpekler de bir diğer seçenektir. Bu tür köpekler özellikle köpek çiftliklerinde veya petshoplarda yüksek fiyatlarla satılmaktadır.

Köpeklerde beslenme nasıl olmalıdır?

Köpeklerin evde hazırlanan yemeklerle beslenmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bu beslenme şekli, köpeklerin sağlığına zarar verecek birçok nedenle ilişkilidir. Bundan dolayı köpek mamaları köpeklerin sağlıklı beslenmesi için en uygun seçenekler arasında yer almaktadır. Ancak, mamaların seçimi köpeğin yaşına, cinsine, sağlık durumuna göre değişiklik gösterecektir. Bu faktörlerin göz önünde bulundurulması doğal olarak mama fiyatlarında da farklılıklar yaratacaktır.

Köpeklerin sağlıklı beslenmesi için kuru veya konserve köpek mamaları önerilmektedir. Bununla birlikte köpek mamalarının kalitesi ve çeşitliliği de oldukça fazladır. Kilogram başına fiyat farklılıkları mevcuttur. Büyük boy paketlerin kilogram fiyatı daha ekonomiktir. 10 – 15 kg gibi büyük paketler tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Köpeğinizin sağlığı için taksit imkânı sunan alışveriş siteleri ve pet shoplar da diğer bir alternatiftir. Ancak, en ucuz seçenekler yerine köpeğinizin ihtiyacına uygun, sağlıklı ve kaliteli mamalar tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

Köpeklerde aşılamanın önemi ve maliyeti

Köpeklerin sağlığı açısından en hayati hususlardan biri aşılarıdır ve aşıları belirli aralıklarla yaptırmak çok önemlidir. Özellikle yavru köpeklerin aşı takvimi diğerlerine göre daha yoğundur. Herhangi bir sağlık sorunu yaşanması durumunda ekstra maliyetler ortaya çıkacaktır.

Köpek aşılarının türü ve fiyatı, en belirleyici faktörler arasındadır. Ayrıca coğrafi konum da fiyat farklılıklarına neden olur. Örneğin, büyük şehirlerde aşı fiyatları her zaman daha yüksektir.

Köpeğinizi eve getirme zamanı geldiğinde…

Köpeğinizi eve getirme zamanı geldiğinde, öncelikle veteriner kontrolünden geçmeleri önemlidir. Yavru veya yetişkin köpeğinizin ilk üç gün içinde muayene olmasını gerekecektir. Bunun haricinde evcil hayvanınızın yeni evine uyum sağlaması için bazı pratik ipuçları uygulamanızı önereceğim.

Köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz bir yaşam alanı sağlamanız hem sizin hem evcil dostunuzun rahatı açısından önemlidir. Eğer bir evde yaşıyorsanız bahçeli bir ev mi yoksa daire mi olduğunu göz önünde bulundurup buna göre köpeğinize uygun bir yaşam alanı oluşturun. Bu alanda köpeğinizin yemek yemesi, uyuması ve oynaması için yeterli alan olmalıdır.

Evdeki ilk günde onu zorlamayın ve kendi kendilerine keşif yapmalarına izin verin. Ona olan yaklaşımınızı sakin ve yumuşak tutun ve köpeğinize dinlenme ve rahatlama için uygun zaman verin. Yeni evinizi tanıması ve kendini rahat hissetmesi birkaç gün hatta haftalar alacaktır bu nedenle sabırlı olmanız önemlidir.

Köpeğinizle rutin oluşturmak

  • Köpeğinizin yeni evine uyum sağlaması için bir rutin oluşturmak faydalı olacaktır. Ona düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapması için zaman ayırın. Köpekler, düzenli egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Egzersizler ve köpeğinizin sosyalleşmesi için onu yürüyüşe çıkarmanız köpeğinizin sağlığı ve mutluluğu için hayati önem taşır.
  • Her gün aynı saatte yemek verin, yürüyüşe çıkın ve kısa eğitim seansları planlayın. Ev kurallarını açıkça belirtin ve uygulayın. Köpeğinize doğru davranışları için ödüller verin.
  • Köpeğinizi eğitmek için zaman ve sabır gösterin. Köpekler eğitime ve disipline ihtiyaç duyarlar. Köpeğinize ne yapması gerektiğini öğretmek için zaman ayırın ve sabırlı olun. Eğitim, köpeğinizin hayatını ve sizinle olan ilişkisini olumlu yönde etkileyecektir.
  • Eğer köpeğinizin travmatik bir geçmişi varsa korkulu ve kaygılı davranışlar sergiliyorsa veya eve uyum sağlamada zorluk çekiyorsa veterinerinizden tavsiyeler almanız gerekir. Anti-anksiyete takviyeleri veya davranış eğitimi gibi çözümler köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  • Son olarak, sadık dostunuza sevginizi göstermekten çekinmeyin ve onunla bol bol zaman geçirin. Köpekler duygusal varlıklardır ve sevgi dolu bir evde yaşamak onların hakkıdır. Köpeğinizin size uyum sağlamasını istiyorsanız onun da sizinle zaman geçirmek isteyeceğini unutmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.