Köpeklerin En Sevmediği 20 Şey

7 Şubat 2023
768
Köpeklerin En Sevmediği 20 Şey

Köpeklerin en sevmediği şey nedir? Aslına bakarsanız köpeklerin sevmediği pek çok şey vardır ve bunların bazıları zamanla yok olabilirken bazı köpeklerin hoşlanmadığı şeylerin sayısı artabilir. Eğitim, sosyalleşme, aile üyelerinin ilgisi, çevresel faktörler ve daha birçok faktör listenin azalması ya da artmasında etkilidir.

Bir köpeğiniz ve onunla iyi bir ilişkiniz varsa, insanların yaptığı ve köpeklerin katlanamadığı bazı şeyler olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir. Köpeğinizin yapılmasından hoşlanmadığı durumları öğrenerek aranızdaki iletişimi güçlendirebilirsiniz.

Yüzlerinin Ellenmesi

Köpekler burunlarının ellenmesinden nefret ederler.  Köpeklerin en sevmediği şey listesinde yüzlerine dokunulması da bu nedenle var. Çünkü yüzüne doğru yaklaşan bir el onlar için tehdittir. Hatta yüzlerine doğru nefesinizi üflediğinizde size kızabilirler. Bir köpeğin kendini korumaya yönelik ilkel dürtüsüdür. Köpeğinizin bu konuda ne hissettiğini bilmiyorsanız, bu süreçte onu incitebilirsiniz. Bu nedenle köpeğiniz ile aranızdaki mesafeye dikkat etmeniz gerekir. Bazı köpeklerde yüz hassasiyeti çok daha fazladır.

Yüzlerine üflediğinizde homurdanabilir veya dişlerini gösterebilirler. Bu sinyaller onların “dur!” deme biçimleridir. Ayrıca bir ısırmaya kadar yükselebilirler. Bu, özellikle ne yaptığınızı anlamadıklarında korkutucu olabilir. Köpeklerin çok hassas bir burnu vardır ve kokuları uzaktan algılayabilirler. Ayrıca insanlardan çok daha iyi bir koku alma duyusuna sahiptirler. Ancak bu, yüzlerine üflediğinizde nefesinizin kokusunu almayacakları anlamına da gelmez.

Güreşme

Köpekler sevilmeyi ne kadar çok isteseler de güreşme şeklinde olmasından hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle köpeğinizle oyun oynarken dikkat etmeniz gerekmektedir. Güreşme gibi köpeğinizi kavrayıp onu itmeniz hoşuna gitmeyecektir.

Sarılma

köpeklerin en sevmediği 20 şey

İnsanların yaptığı ve köpeklerin dayanamadığı şeylerden biri de sarılmaktır. Sarılmak, çoğumuzun iyi bir şey olduğunu düşünebileceği bir şey olsa da, aslında birçok köpek sarılmayı sevmez. Başka bir kişinin varlığından korkmuş veya korkmuş hissedebilirler. Köpeğinizin sarılmaktan rahatsız olup olmadığını anlamak için aranacak birkaç işaret vardır. Bu belirtiler alçaltılmış kulaklar, yalama, boyun tutulması ve kapalı ağızdır. Köpeklerin kendilerini rahatsız hissettiklerinde kaçmaları alışılmadık bir durum değildir.

Dr. Stanley Coren tarafından yürütülen bir araştırma, beş köpekten dördünün kucaklanırken stres belirtileri gösterdiğini buldu. Stresli bir köpeğin diğer önemli işaretlerinden biri de geniş, ay benzeri bir gözdür. Bir köpeğin gözleri de onun mutlu ya da üzgün bir köpek olup olmadığının iyi bir göstergesidir. Bazı köpekler, sahiplerinin ve sarılmasından hoşlanır. Bunlar genellikle köpeğin hareketliliğine sınırlamalar getirmeyecek şekilde yapılanlardır.

Ani ve Hızlı Yaklaşma (Bölge tacizi)

Yeni bir köpeği selamlarken acele etmemeniz ve ilişkinin doğal bir şekilde gelişmesine izin vermeniz önemlidir. Köpeğin kişisel alanına girmeden önce sahibinden izin istemeniz gerekecek. Bir köpeğin kişisel alanına girmenin birçok yolu vardır. İlk adım, köpeğin ihtiyaçlarına saygı duymak ve temas miktarını sınırlamaktır. Yaklaşırken bir ikram veya el işareti kullanarak başlayabilirsiniz.

Yeni bir köpeğe yaklaşıyorsanız, doğrudan göz teması kurmaktan kaçının. Köpeğin yüzüne düz bir yaklaşım tehdit edici olabilir. Bazı köpekler korkacak ve öfkeyle veya ısırarak tepki verecektir. Yeni bir köpekle tanışıyorsanız, arkadaş canlısı olduğundan emin olmak için onu koklamak isteyebilirsiniz. Bu sizin ve köpeğiniz için iyi bir egzersiz olabilir.

Keşiflere Kısıtlama Getirmek

köpekler nelerden hoşlanmaz

Köpeklerin en sevmediği şey koklamasına izin verilmemesidir. Köpekler meraklı ve zeki canlılardır. Yürüyüşlerde etrafı koklayarak pek çok bilgi edinir ve diğer canlılar iletişim kurarlar.  Ona bunu yapma özgürlüğü vererek, çevrenize uyum sağlamasına ve daha rahat hissetmesine izin vereceksiniz. Köpeğinizin çok fazla koklama eğiliminden endişeleniyorsanız, zaman zaman ona tasma takmayı düşünün. Bu, dikkatini önündeki insana odaklanmak yerine etrafındaki dünyaya odaklamasına yardımcı olur. Ayrıca, dikkatinizi dağıtabilecek diğer köpeklere göz kulak olmanızı sağlar.

Bir köpeğin yürüyüşlerde koklamasına ve keşfetmesine izin vermemek sorunlara neden olabilir. Bu köpekler için normal bir içgüdü olsa da, bunu aşırı yapmak tehlikeli olabilir. Köpeklerin koku alma duyusu sizinkinden çok daha güçlüdür, yani bir köpek sizden binlerce kat daha fazla koku alabilir. Çok fazla kokuya sahip olmak da bir yavruyu yorgun bırakabilir. Köpeğinizin yürüyüşlerde koklamasına ve keşfetmesine izin vermek, birlikte yürüdükleri insanları ve köpekleri daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Diğer köpeklerin kokladığı kokular, bir köpeğin sosyalleşmesi için önemlidir. Köpeğinizi tuvalet ve egzersiz ihtiyacı için dışarıya çıkardığınızda ilk olarak tuvaletini yapmasını sağlayın ki eve dönmenin ceza olduğunu düşünmesin.

Kovalanmak

Garip gibi görünse de köpekler kovalamayı sever ancak kovalanmaktan hoşlanmazlar. Köpeklerin pek çoğu kovalamaca oyunundan büyük keyif alsa da önde lan olmak istemezler. Bu nedenle oyunu bozmadan ilerlemeniz gerekir.

Azarlanma ve Sert Ceza

Köpekler de yüksek sesin ve çoğunlukla insan beden dilinin ne olduğunun farkındadır. Zaman geçtikçe daha da iyi anlarlar. Ancak ne kadar iyi eğitimli olsalar dahi onlar da hata yapabilirler. Bazen de şansızlığa uğrayabilirler. Bu nedenle onlara bağırmak ya da ceza vermek oldukça yanlıştır. Köpeklerin en sevmediği şeyler arasında yer alır. Olumlu pekiştirme ile köpeklerde görülen davranış bozuklukları kolayca çözülebilmektedir. Dışkı yeme, sürekli havlama ve daha pek çok sıkıntılı konu düzeltilebilir.

Yapmanız gereken ilk şey, evcil hayvanınızın neden belirli bir davranış sergilediğini anlamaktır. Bunu, köpeğin davranış kalıplarını değerlendirerek yapabilirsiniz. Örneğin, belirli bir davranışı tekrar tekrar sergilediklerini fark ederseniz, onları eğitmeye başlamanın zamanı gelmiş olabilir. Neyse ki, çoğu köpek memnun etmeye heveslidir. Süreci daha katlanılabilir hale getirmek için köpeğinizi olumlu bir şekilde övmeyi deneyin. Ayrıca onları çok sert bir şekilde azarlamaktan kaçınmak da iyi bir fikirdir.

Kıyafet Giymek

köpekler kıyafet giymeyi neden sevmez

Köpeklerin en sevmediği şey listesinde kıyafetler de yer alır. Bazı köpekler kostümlerle iyiyken, diğerleri çok rahatsız olabilir veya giyinme konusunda endişeleri olabilir. Peki, köpeğinizi korkutmadan nasıl giydirebilirsiniz? Şans eseri, evcil hayvanınızı giydirmeyi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Rahat ve giymesi kolay giysiler seçerek işe başlayabilirsiniz. Kıyafet giymek, evcil hayvanınızı yaralanmaya karşı korumaya da yardımcı olabilir.

Köpeğinizi kostüm giymeye alıştırmak istiyorsanız, bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Bir ceket giyerek başlayın ve yavaş yavaş daha karmaşık giysilere doğru ilerleyin. Köpeğinizin tasmasına papyon veya şapka da ekleyebilirsiniz. Bu eşyalar kafasını sıcak tutacak ve yavrunuzun patilerinde buz oluşmasını engelleyecektir. Köpeğinizi giydirmek eğlenceli olabilir ve siz ve evcil hayvanınız için ödüllendirici olabilir. Ancak her zaman evcil hayvanınızın güvenliğini ve rahatını düşünmelisiniz. İstememeye devam ediyorsa bunu asla yapmamalısınız.

Aile üyelerinin mutsuz olması

Aile üyelerinin tartışması, kavga etmesi ya da şaka yoluyla yüksek sesle konuşması köpeklerin en sevmediği şey listesinde ilk sıralarda yer alır. Bu nedenle asla saldırgan davranışlarda bulunmayan köpeğinizin sizi ısırmaya kalktığına da şahit olabilirsiniz. Bunların yanı sıra köpeğinizin yanında ağlamanız, üzülmeniz onun da üzülmesine neden olur.

Ağır Kokular

Bir köpeğiniz varsa, onların güçlü kokuları sevmediklerini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, insanlardan çok daha güçlü bir koku alma duyusuna sahip olmalarıdır. Ve en iyi köpek parfümleri güvenli içerikler kullanır. Parfümler ve kolonyalar köpeğinizi yıkamak için harika bir alternatif olmasa da, köpeğinizin banyolar arasında taze kokmasına yardımcı olabilirler. Ayrıca bazı hastalıkların neden olduğu kokuları örtmeye de yardımcı olabilirler. Yine de onları günlük olarak kullanmak istemezsin. Köpeğinizin hangisinden hoşlandığını görmek için farklı kokuları test etmek her zaman iyi bir fikirdir.

Eğer bir kediniz varsa esansiyel yağların kullanımına dikkat etmelisiniz. Bazıları zehirlidir ve hatta bazıları organ yetmezliğine neden olabilir. Evcil hayvanlar fenolleri insanlar kadar kolay parçalayamazlar ve kendilerini bu zararlı bileşenlere tekrar tekrar maruz bırakabilirler.

Yalnız Bırakılmak ve İlgisizlik

köpekler ne sevmez

İnsanların yaptığı ve köpeklerin katlanamadığı pek çok şey vardır. Bazı köpekler yalnız kalmaktan veya görmezden gelinmekten korkar. Bu davranışlar köpek için rahatsız edici olabilir ve onların harekete geçmesine neden olabilir. Köpeğinizi güvende ve mutlu tutmak için bu davranışları nasıl tanıyacağınızı ve düzelteceğinizi öğrenmelisiniz.

Hangi davranışın kabul edilebilir olduğunu bilmek de önemlidir. Köpeğiniz birkaç saat havlıyor ve sızlanıyorsa, muhtemelen köpeğiniz size çok fazla ilgiye ihtiyacı olduğunu söylüyordur. Köpeğinizle zaman geçirerek rahat etmesini sağlamak iyi bir fikir olsa da, onu buna zorlamamalısınız.

Ayrılmaya hazır olduğunuzda ne yapacağınızı da bilmelisiniz. Bazı köpekler, aile üyeleri evden ayrılmaya hazırlanırken çok endişelidir. Bu kaygı, havlama, nefes nefese kalma ve ilerleme gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.

Rahatsız Oldukları Durumlara Maruz Kalmak

Çoğu zaman köpek sahipleri, köpeklerini rahatsız edici durumlara zorlar. Bu, evcil hayvanlarıyla olan ilişkilerine zarar verebilir. Neyse ki, süreci kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Köpeğinizi rahatsız edici durumlara zorlamak yerine, onları duruma sokmaya ve güvenlerini oluşturmaya çalışın.

İlk olarak, rahatsızlık belirtilerine dikkat edin. İnsanların yanında olmaya alışkın olmayan bir köpek saklanmaya veya kaçmaya çalışabilir. Diğer bir işaret ise sert bir vücut ve dudak yalamadır. Köpeğiniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, rahatlamak için onu güvenli bir yere götürün. Köpeğiniz kendini rahat hissettiğinde, onu size yaklaştırmaya çalışın. Ancak bunu yavaş yavaş yapmanız gerekecek. Köpeğinize zarar verebilecek araç veya teknikleri kullanmamaya dikkat edin. Ayrıca, köpeğinizin bir yabancıya havlamasına izin vermeyin. Bu, o kişiden rahatsız olduğunun bir işaretidir.

Oyuna Zorlanmak

köpeklerin sevmediği şeyler

Köpekler ne kadar oyuncu olsa da bazen anlaşamadıkları köpekler karşılarına çıkabilir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi diğer köpeklerle tanışma ya da oyun için zorlamamalısınız. Bunu köpeğinize bırakmalısınız. İstiyorsa zaten sizi de ikna edecektir. Çoğu köpek çok iyi anlaşabilirken bazı köpekler iyi eğitim almadığı ya da sosyalleşmediği için kendi familyası ile dahi geçinemeyebilir. Her köpek bir olmadığı için dostunuza destek olmalı ve dost seçimini ona bırakmalısınız. Aksi takdirde köpek kavgasına neden olabilirsiniz.

Rutin Oluşturulmaması ve Kural Eksikliği

Köpekler her gün aynı saatte beslenmeli, yürüyüş yapmalı ve dinlenmelidir. Oyunlar vs için elbette çok fazla kural ve rutine ihtiyaç yoktur. Ancak hayatlarında hiç kural olmaması onları yorar. Özgürlük herkesin hakkıdır fakat doğaları gereği eğitilmeli ve sizin hayatınıza uygun yaşamalılar. Yoksa bocalar ve strese girerler. Köpeğinize erkenden eğitim vermeli, onu düzenli olarak beslemelisiniz. Bu sağlığı için de en gerekli olandır. Vücudunun daha sağlıklı çalışmasını destekler.

Beslenme Şakaları

Köpekler beslenme ve dinlenme konusunda hassastır. Bu nedenle leziz bir ödül atıştırmalığı karşısında durduğunda ve yemesi için ona sunulduğunda vakit kaybetmeden yemek isterler. Bunu yapmalarına izin vermez ve onunla oyun oynamak isterseniz hırçınlaşabilirler. Çünkü adı üzerinde onlar ödül atıştırmalıklarıdır. Bir aferin hak ettiklerinde bunu almalıdırlar.

Ayaklarına ve Tırnaklarına Dokumak

köpeklerin sevmediği şey

Bir köpek sahibi olmanın en zor şeylerinden biri tırnaklarını kesmektir. Çünkü ne ayaklarının ne de tırnaklarının ellenmesinden asla hoşlanmazlar Aslında, çoğu köpek bundan nefret eder. Neyse ki, bunu yavru köpeğiniz için daha eğlenceli hale getirmenin yolları var. Her şeyden önce, küçük şeylerle başlayın. Onu tutarken köpeğinizin ayak parmaklarına dokunmayı deneyin. Yumuşak bir boya fırçası veya tüy ile bile başlayabilirsiniz. Sonunda, yavaşça kucaklamak için çalışabilirsiniz. Bu, özellikle köpeğinizin hassas bir patisine sahipse önemlidir.

Köpeğiniz tutulmakta ve dokunulmakta rahat olduğunda, daha ileri düzey eğitime geçebilirsiniz. Her şeyden biraz yaptığınızdan emin olmanız önemlidir, böylece köpeğiniz mümkün olan en iyi deneyimi yaşar. Köpeğinize öğretmek için daha gelişmiş numaralardan bazıları ayak parmaklarını sıkmak, patilerine dokunmak ve bacağını okşamaktır. Bunlardan birini her yaptığınızda evcil hayvanınızı küçük ikramlarla ödüllendirdiğinizden emin olun. Ayrıca, mümkün olduğunda köpeğinizin tutma konumundan kaçmasına izin vermeniz önemlidir.

Tutarsız Davranışlar

Köpeğinizi disipline etmeye gelince, tutarlı beklentilere sahip olmak önemlidir. Tutarsız beklentilere sahip olmak, köpek için çok fazla stres yaratabilir. Ayrıca köpeğinizi disipline etmek için doğru teknikleri kullandığınızdan emin olmalısınız. En etkili tekniklerden biri olumlu pekiştirmedir. Bu, köpeğinizi kötü olanlardan kaçınırken iyi davranışları tekrarlamaya teşvik edecektir. Köpeğinizi ödüllendirmek, onun kuralları öğrenmesini ve bunlara uymasını sağlamanın harika bir yoludur, ancak evcil hayvanınızın kafasını karıştırmamak için bunu dikkatli bir şekilde yapmalısınız.

Köpeğinizi cezalandırmak ilgisizliğe, saldırganlığa ve hatta kaçmaya neden olabilir. Sonunda, ilişkinize zarar verebilir. Köpeğinizi cezalandırmayı düşünüyorsanız, öncelikle profesyonel bir eğitmene danışmalısınız. Bir başka iyi teknik de köpeğinizin dikkatini başka yöne çekmektir. Bir köpeğin dikkati oldukça yoğunlaşmıştır ve onu yeniden yönlendirmek onu sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Köpeğinizin dikkatini başka bir şeye yönlendirmek için uygun zamanlamayı kullanın. Bunu başarmanın birkaç yolu vardır, ancak hepsi tutarlı iletişim ile başlar. Köpeğinizle konuşurken göz teması kurun. Yüksek, agresif bir ton kullanmayın, aksi takdirde evcil hayvanınızın kafasını karıştırabilirsiniz. Ayrıca aynı komutları tekrarlamayın.

Yüksek Sesli Eşyalar

köpeklerin nefret ettiği şeyler

Köpeğinizin tüylerini kurutmak, onu tıraş etmek sizce neden zor? Çünkü köpekler gürültüden hoşlanmazlar. Bu nedenle köpeğinizi tıraş etmek için oldukça düşük sesli tıraş makinelerinden alabilirsiniz. Elbette tıraş konusunda deneyimliyseniz. Aksi takdirde ciddi sorunlara neden olabilirsiniz. Bunların haricinde film izlerken ya da müzik dinlerken sesi yükseltmeniz köpeğinizin hoşuna gitmeyecektir. Bunların yanı sıra bağırmak da aynı şekilde.

Başlarına Dokunmak

Başlarına dokunup “Aferin” kızıma ya da oğluma diye bir köpeğe yaklaşmak isteriz. Oysa ki köpekler başlarına dokunulmasından hoşlanmazlar. Sahipleri tarafından eğitilseler de bunu birkaç kişinin yapmasına izin verirler. Bu nedenle köpeğinize eğitim vermeden başına dokunmamalısınız. Sizi tehdit olarak algılamaması için boyun altını sevmelisiniz.

Tasmasının Çekilmesi

Köpeklerin en sevmediği şey tasmalarından çekilmeleridir. Bir köpek sahibiyseniz, köpeğinize istediğinizi yaptırmanın her zaman kolay olmadığını bilirsiniz. Köpeğinizi arabaya bindirmeye, veterinere götürmeye veya sadece banyo yaptırmaya çalışıyor olun, köpeğiniz bu durumdan hoşlanmayabilir. Bunun nedeni, bir köpeğin çekilmesi, köşeye sıkıştırılması veya sizi takip etmesi konusunda asla rahat olmamasıdır. Tasma güvenlik ve eğitim amaçlı kullanılmalıdır. Köpeğinizi de düşünmeli ve tasmasını çekmemelisiniz.

Evcil hayvanınızı mutlu etmek için, bir köpeğin davranışlarının gelişiminin doğal bir parçası olduğunu kabul etmek önemlidir. Köpek baskın olmaya çalışmıyor. Sadece gitmesi gereken yere varmaya çalışıyor. Her zaman sabırlı olmalı ve köpeğinize tasmasını çekmek yerine yürümeyi öğretmelisiniz. Köpeğinizin güvenliği, tasması aracılığıyla onunla etkili bir şekilde iletişim kurabilmenize bağlıdır. Bunu yapmanın birkaç yolu var. İlk olarak, köpeğinizin vücut dilini okumayı öğrenin. Köpekler insani duyguları algılarlar, yani siz gerginseniz köpeğiniz de öyle olacaktır.

Son olarak, köpeğinize bir şey yaptırmakta zorlanıyorsanız, sorunu hemen çözmelisiniz. Köpeklerde görülen davranış bozuklukları sahiplerinin ilgileri ile doğrudan bağlantılıdır. Ona saygılı davranırsanız, köpeğiniz sizinle çok daha mutlu olacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklerin birçoğu kıyafetten rahatsız olur. Ancak zamanla kıyafet giymeleri için onları alıştırabilirsiniz. İlk olarak ince ardından kalın kıyafetler giydirebilirsiniz. Böylece soğuk aylarda üşümezler.

Köpeklere yaz aylarında kıyafet giydirmek aslında doğru değildir. Ancak tıraş olmuşsa ince bir kıyafet giymeleri derilerinin zarar görmesini engelleyebilir. Çünkü tüyler köpekleri yaz aylarında güneş ışınlarından korur. Kış aylarında da soğuktan korumak için kıyafet giydirmek doğrudur. Elbette bunun için köpeğinizi eğitmelisiniz.

Köpekler ağır kokuları hiç sevmez. Acı biber kokusu en sevmedikleri kokulardan biridir. Turunçgiller de aynı şekilde. Uçucu yağ kokuları ve aseton gibi güçlü kokuları köpeklerden uzak tutmalısınız.

Köpeklere ceza verilmesi doğru değildir. Komut eğitimi ile yanlış davranışlar yapmaları engellenebilir. Ceza köpeğin daha fazla yanlış yapmasına neden olabilir. Onu üzebilir.

Köpekler süpürge, çim biçme, saç kurutma ve kısacası yüksek sesli aletleri sevmezler. Gök gürültüsü ve havai fişek seslerinden bu nedenle hoşlanmazlar. Köpeğinizi yüksek sese karşı duyarsızlaştırma eğitimi ile rahatsız olduğu seslerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Köpekler göz göze temas kurmazlar. Çünkü köpeklerin gözlerine bakıldığında bunu tehdit olarak algılayabilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.