Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz?

17 Ekim 2022
438
Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz?

Köpeğinizi ne zaman veterinere götürmelisiniz? Yeme alışkanlıklarındaki değişiklik, aşırı susama veya göz görünümündeki tuhaflıklar gibi çeşitli faktörler veterinere ne zaman gitmeniz gerektiğini size bildirebilir.  Veteriner, evcil hayvanınızın sağlık durumunu ve varsa sıkıntısını belirleyebilir. Ardından en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir. Ziyarete hazırlanmanın en iyi yolu patili dostunuzu veteriner ziyaretleri konusunda eğitmektir.

Patili dostlarımız eve adımlarını attığı ilk an itibari ile keşfe ve eğitime başlarlar. Çünkü erkenden eğitim aile üyeleri ve köpekler için pek çok avantaj sağlar. Bu eğitimlerden biri de veteriner ziyareti olmalıdır. Stres yapmalarına gerek olmadığını fark etmeleri için veteriner ziyaretlerini ihmal etmemeliyiz. Ne kadar çok sosyalleşmelerini sağlarsak bir o kadar sıkıntısız geçer muayeneler ve diğer kontroller. Elbette tüm bunlar için köpeğimizi veterinere ne zaman ve hangi sıklıkla götürmemiz gerektiğini bilmelisiniz.

Veterinere ne zaman gidilmeli?

Köpeğinizi düzenli kontroller için veterinere götürmeniz önemlidir. Bu ziyaretler, köpeğinizin sahip olabileceği herhangi bir sorun için kan testleri ve tedavileri içerecektir. Köpeğiniz yaşlıysa veya anormal davranışlar sergiliyorsa, daha sık kontroller planlamalısınız. Veterineriniz size evcil hayvanınız için doğru olacak bir program sağlayabilir. Ayrıca randevu saatini teyit etmek için kliniği çalışma saatleri içerisinde arayabilirsiniz.

Bazı bakım ihtiyaçları ve küçük sorunlar evde tedavi edilebilirken, diğerleri acil tıbbi müdahale gerektirir. Köpeğinizde ateş veya hastalığa işaret eden başka belirtiler varsa, veterineri aramalısınız. Çoğu durumda, küçük yaralar birkaç tedavi ile kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, bir enfeksiyon tedavi edilmezse kötüleşebilir ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Enfeksiyonlar köpeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca ağrı, şişme ve ateş gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

En iyi çabalarınıza rağmen, köpeğinizin hala acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabilir. Veterineriniz, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için her zaman hazırdır ve köpeğinizin cinsine özel bilgiler sağlayabilir. Köpeğiniz dışkılayamıyor, idrarını yapamıyor veya kusamıyor gibi görünüyorsa, bir veteriner görmenin zamanı gelmiştir.

Beslenme sorunları

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz

Köpeğinizi beslediğiniz diyet, genel sağlığını ve ömrünü etkileyecektir. Köpeğinize verdiğiniz mama, metabolizmasında, hormon dengesinde ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar, bu nedenle evcil hayvanınızın diyetini değiştirmenin sonuçları konusunda bilinçli olmak önemlidir. Köpeklerde yeme bozuklukları ne yazık ki sık görülmektedir. İşte bazı veterinere gitme nedeni;

  • Köpeğiniz mamayı reddederse, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Köpeğiniz mama yemeyi reddediyorsa atmanız gereken ilk adım, hemen bir veterinere görünmektir. Köpek genellikle güzel besleniyorsa, birkaç gün mamayı severek yememesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak gün içerisinde atıştırmalık dahi yemiyor ve mama yemeyi reddediyorsa, bu daha ciddi bir sorunun olduğunun işaretidir.
  • Köpeğiniz tahıl bazlı bir diyete sahipse, veteriner  tahılsız bir diyete geçmenizi önerebilir. Ardından, köpeğinizin normal öğünlerine yavaş yavaş yeni yiyecekler ekleyebilirsiniz. Yeni diyetin küçük porsiyonlarıyla başlamak ve köpeğiniz yeni mamasına tepki vermeyene kadar miktarı her gün kademeli olarak artırmak en iyisidir.
  • Alerji nedeni ile sindirim ya da mide sorunları yaşaması.

Aşırı susuzluk ve susama

Köpeklerde aşırı susuzluk, aşırı aktivite veya ısı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca belirli yiyecek veya içeceklerden de kaynaklanabilir. Bazı köpekler özellikle emzirirken susuz kalırlar veya çok aktif olurlar. Bu nedenle susuzlukları azalmazsa veya birkaç günden fazla devam ederse onları veterinere götürmek önemlidir.

Aşırı susama, karaciğer ve böbrek hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli durumların bir belirtisidir. Köpeğinizin normalden daha fazla su içtiğini fark ederseniz, bir veterinere danışmalısınız. Bir uzman, köpeğinizin aşırı susuzluğa neden olabilecek ilaç dozunu azaltabilir. Köpeklerde kalp rahatsızlıklarını ve nöbetleri tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç, köpeğinizin susuzluğunu artırabilir.

Aşırı susuzluk yaşayan köpekler, diyabet, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi diğer hastalıkları geliştirme riski altındadır. Köpeğiniz su zehirlenmesi belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz diğer olası nedenleri ekarte etmek için testler yapacaktır.

Göz Kontrolü

Köpeğinizin göz görünümü, sağlığının önemli bir göstergesidir. Bir köpeğin gözünde birçok ciddi durum ortaya çıkabilir. Bunlar diyabet, anemi, karaciğer hastalığı, ağrı ve otoimmün hastalıkları içerir. Köpeğinizin vizyonunu ve genel sağlığını korumak için doğru teşhis çok önemlidir.

Köpeklerde göz hastalıkları olduğunu fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey, bir veteriner göz doktorundan randevu almaktır. Uzmandan kapsamlı bir değerlendirme almanız ve köpeğinizin uygun tedaviyi aldığından emin olmanız önemlidir. Sadece bir çizik bile olsa evcil hayvanınızı hemen veterinere götürmeniz önemlidir.

Köpeğinizin şişkin gözleri varsa, bir tümörü veya sığ bir göz yuvası olabilir. Köpeklerde şişmiş gözlerin diğer nedenleri arasında alerji veya enfeksiyon bulunur. Veterineriniz, göz sıvılarının drenajını destekleyecek bir ilaç yazabilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekli olabilir.

Kusma

Kusma, şiddetli alerjik reaksiyonlardan bağırsak tıkanıklıklarına kadar çeşitli durumların bir işareti olabilir. Bir veteriner, altta yatan nedeni belirlemek ve en iyi tedavi seçeneklerinin ne olduğunu belirlemek için fizik muayene yapabilir. Kusma genellikle normal olmayan ve daha ciddi bir duruma işaret eden kusmukta kanla sonuçlanır. Kusmaya, tipik olarak safra ve tükürüğün bir kombinasyonu olan yeşil veya sarı bir madde de eşlik edebilir.

Köpeğiniz kusuyorsa, hemen veterinerinize danışmalısınız. Köpeklerde bazı kusma nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar ve bağırsak tıkanıklıkları bulunur. Neyse ki, köpeklerde kusma genellikle ciddi bir acil durum değildir. Bununla birlikte, kusma bir günden uzun sürerse, veteriner yardımı almak önemlidir. Veterineriniz doğru ilacı reçete edebilir ve köpeğinizin sağlığı için size en iyi tavsiyeyi verebilir.

Köpekler, yememeleri gereken şeyleri yutmakla ünlüdür. Sofra artıkları bile toksin içerebilir. Kaka yutulması da hastalığı yayabileceğinden tehlikeli olabilir. Veterineriniz, köpeğinizin kusmasının kesin nedenini belirlemek için bir dizi test yapabilir.

Dışkıda Değişiklik

Dışkı renkleri, patili dostunuzun bir sorunun ilk belirtilerinden biri olabilir. Artan dışkı sıklığı ve hacmi, artan gıda alımı veya sindirim tıkanıklıkları gibi birkaç anlama gelebilir. Ayrıca ciddi bir hastalık veya alerjinin göstergesi olabilirler. Ek olarak, köpeğiniz kilo vermeye başlayabilir, uyuşuk olabilir veya daha aktif faaliyetlerde ilgisiz hale gelebilir. Bunların tümü hastalık veya yaralanma belirtileri olabilir.

Dışkıdaki değişiklik aynı zamanda ciddi bir tıbbi sorunun göstergesidir. Mukus, kalın bağırsağın yağlanmasını sağlamak için üretilen balçık benzeri bir maddedir. Az miktarda mukus normaldir ve sindirim sisteminde doğal bir kayganlaştırıcı görevi görerek kabızlığı önler. Bununla birlikte, bağırsakta aşırı miktarda mukus, kolit gibi altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir.

Bağırsakta mukusun diğer nedenleri arasında bağırsak enfeksiyonları, parazitler ve hızlı diyet değişiklikleri bulunur. Mukusa ek olarak, kakada sistemik bir soruna işaret edebilecek kan da bulunabilir. Köpeğinizin dışkısındaki kan, iç kanama belirtisi olabilir. Pankreastan veya kalın bağırsaktan veya hatta anal bezden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, beyaz veya turuncu kaka pankreas veya karaciğer ile ilgili bir sorunun göstergesi olabilir.

Letarji

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz

Uyuşukluk çeşitli sorunların bir işareti olabilir. Bazı köpekler basitçe uyuşukken, diğerlerinin altında yatan tıbbi problemler vardır. Her iki durumda da, köpeğinizin semptomlarını kontrol etmek için en iyi kişi bir veterinerdir. Bir veteriner, evcil hayvanınızı tedavi etmenin en iyi yolu konusunda size uzman tavsiyesi verebilir. Köpeğinizin uyuşukluktan muzdarip olup olmadığından emin değilseniz, işte izlemeniz gereken bazı işaretler.

Köpeğinizin uyuşukluğuna enfeksiyon veya kanser gibi altta yatan bir hastalık neden olabilir. Köpeğiniz uyuşukluk belirtileri gösteriyorsa, veteriner kesin nedeni belirlemek için teşhis testleri yapabilir. Nedene bağlı olarak, veterineriniz evcil hayvanınızı tedavi etmek için ilaç yazabilir veya diyet değişikliği yapabilir.

Uyuşukluk, bir sorunun yaygın bir belirtisi olsa da, evcil hayvanınızın yaşadığı diğer belirtileri not etmek önemlidir. Bu belirtiler devam ederse, bir veteriner bir değerlendirme önerebilir. Uyuşukluğa ek olarak, köpeğiniz uzun süreler boyunca huzursuz olabilir ve olağan aktivitelerine katılmayabilir. Ayrıca yürüyüşler veya oyun zamanı sırasında daha fazla yorulabilir.

Ani Kilo Kaybı

Köpeklerde ani kilo kaybı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Bu nedenlerden bazıları altta yatan tıbbi durumlarla ilgiliyken, diğerleri daha belirsizdir. Köpeklerde ani kilo kaybı mutlaka bir veteriner tarafından araştırılmalıdır. Buna fizik muayene, klinik öykü ve kan, idrar veya dışkı örneği toplama dahildir. Bazı durumlarda, ultrason veya radyografi gibi daha ileri tanı testleri gereklidir.

Köpeklerde stres, yemeyi bırakmasına neden olabilir ve bu da kilo kaybına neden olabilir. Diğer nedenler arasında diş apseleri veya ağızda yaralanmalar bulunur. Köpeğinizin bir veteriner tarafından muayene edilmesi önemlidir çünkü veteriner, köpeğinizin antibiyotiğe veya diş çekimine ihtiyacı olup olmadığını teşhis edebilir. Ek olarak, hamile bir köpek ani kilo kaybı yaşayabilir, ancak kısa sürede geri kazanacaktır.

Köpeklerde ani kilo kaybı, köpeğinizin bağırsaklarını veya midesini etkileyebilen gastrointestinal bozuklukların bir belirtisi olabilir. Bu koşullar ayrıca dehidrasyon, kusma ve iştah kaybına neden olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Uzmanlar köpek sahiplerinin yılda iki kez veteriner ziyareti yapmalarını tavsiye etmektedir. Yavru ve yaşlı köpekler için sıklık durumu artabilir. Köpeğinizin yaşam evresi ve rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak veteriner kontrollerini düzenli bir şekilde yerine getirmeniz gerekir. Aksi takdirde geç kalınmış hastalıklar, huzursuz ve mutsuz bir yaşam gibi kritik sorunlar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.