Köpeklerde Yeme Bozuklukları Nelerdir?

16 Ağustos 2022
592
Köpeklerde Yeme Bozuklukları Nelerdir?

Köpeklerde yeme bozuklukları, aşırı yeme veya yemeyi reddetme gibi farklı tiplerde olabilir. Köpek yeme bozukluklarının nedenlerini tespit etmek zordur. Bununla birlikte, bu yeme sorunları, altta yatan bir fiziksel durum veya duygusal bir sorunla bağlantılı olabilir.

 

Köpek Yeme Bozukluklarının Nedenleri

Köpek yeme bozukluklarının nedenlerini tespit etmek zor olabilir en sık görülen sebepler aşağıda listelenmiştir.

  • Stres
  • Endişe
  • Depresyon
  • Hastalıklar (yani aşırı yemeye neden olabilen diyabet gibi hormonal problemler veya iştahsızlığa sebep olabilecek hastalıklar)
  • Egzersiz eksikliği
  • Can sıkıntısı
  • Merak (pikaya neden olur)

Köpek Yeme Bozukluklarının Belirtileri

Köpeğinizin daha az veya daha fazla yeme eğiliminde olduğunu veya diğer yeme bozukluklarını fark edebilirsiniz. Eşlik eden başka işaretler de olabilir:

Köpeklerde Yeme Bozukluklarının Teşhisi

Köpek yeme bozuklukları, köpeğinizin davranışını izleyerek ve yeme bozukluğunun nedenini bulmaya çalışarak tespit edilebilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizdeki yeme bozukluklarının altında yatan sebebi tespit edebilmek için kan tahlilleri, hormon analizleri ve görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.

 

Köpeklerde En Yaygın Görülen Yeme Bozuklukları

Aşırı yeme (Polifaji)

Aşırı yeme, köpek ihtiyaç duyduğundan daha fazla yiyecek tükettiğinde ortaya çıkar. Bu durum köpeklerde obeziteye yol açabilir! Köpeklerde obezite, eklem stresi, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı gibi birçok sağlık riskini beraberinde getirir. Çoğu köpek sahibi, köpeklerinin aşırı yiyecek tüketiminin sadece sağlıklı bir iştah nedeniyle olduğunu düşünür, ancak öyle değildir.

Köpekler, lezzetli buldukları veya yiyecek gibi görünen her şeyi yiyebilirler. Kendi başlarına otokontrol sağlayamazlar. Bu nedenle, köpeğinizin aşırı yemekten kaçınmasını istiyorsanız, bir beslenme programı oluşturun ve her beslenmede ne kadar yiyecek tüketebileceğini sınırlayın.

Bununla birlikte, aşırı yeme her zaman bir köpeğin insanlarından kaynaklanmaz. Hipotiroidizm veya Cushing hastalığı gibi hormonal hastalıklar kilo alımına neden olabilir. Köpek yaşlandıkça yavaşlayan bir metabolizma da bir neden olabilir. Bazı ırklar da kilo almaya daha yatkındır. Bu durumlarda, köpeklerin aşırı yememesi ve fazla kilo almaması için diyet ayarlanmalıdır. Hastalığın başlangıcından öncekiyle aynı miktarda yemek, farklı cinsten diğer köpekler kadar yemek veya gençken yaptıkları kadar yemek bile aşırı yeme olabilir.

Eğer köpeğinizin aşırı yemek yediğini düşünüyorsanız bunun altında yatan bir hastalık olup olmadığını ve durumu nasıl yöneteceğiniz ile ilgili bilgi almak için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

köpeklerde yeme bozuklukları

Anoreksi (İştahsızlık)

Köpeklerde iştahsızlığın birçok nedeni vardır ve bu durum, hastalığın ilk göstergelerinden biri olabilir. Köpeğiniz yemek yemeyi bırakırsa mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Köpeğinizde herhangi bir otoimmün, solunum, gastrointestinal, endokrin veya nörolojik sistemleri etkileyen hastalık olup olmadığı yönünden kontrol edilmelidir. İştahsızlık ayrıca yaşlanma, kalp sorunları, ilaçlar, toksik maddelerin yutulması veya anormal büyümelerden kaynaklanabilir.

Bazen sorun, köpeğinizin ortamında bir değişiklik veya farklı bir günlük rutin yaşadığında ortaya çıkan fiziksel değil, psikolojik bir problem olabilir. Ayrılık kaygısı da bir köpeğin yemek yemeyi reddetmesine neden olabilir.

Köpeklerde iştahsızlığın en yaygın olanları şunlardır:

  • Ağız hastalıkları
  • Enfeksiyonlar ve hastalıklar
  • Ameliyat ve yaralanmalardan iyileşen köpekler
  • Mide veya bağırsak hastalığından kaynaklanabilir. En yaygın olanları kanser, iç parazitler ve yabancı cisimlerdir.
  • Havai fişek gibi aşırı sesler anoreksiyayı tetikleyebilir.

İştahsızlığın nedenleri çok çeşitli olduğundan, altta yatan sebep tespit edilip tedavi edilmeden bu durum düzelmez. Bu amaçla veteriner hekiminiz köpeğiniz için kan tahlilleri hormon analizleri ve röntgen ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine başvuracaktır.

Dışkı Yeme (Koprofaji)

Köpeklerde dışkı yeme oldukça sık görülen bir yeme bozukluğudur. Dişi köpekler yaşadıkları yeri temiz tutmak için yavrularının dışkısını yerler. Bu eylem, yuvadaki sağlıksız koşulları önlediği için hayatta kalmak için içgüdüsel olarak gelişir.

Yavru köpeklerde merak duygusundan dışkı yeme görülebilir. Bunun bir alışkanlık haline gelmemesi için sahibi bu duruma ciddi yaklaşmalıdır.

Köpekler çeşitli nedenlerle dışkı yiyebilir. Koprofaji olarak bilinen dışkı yeme davranışı tehlikeli olabilir. Köpeklerin ve diğer hayvanların dışkısında parvo, giardia, solucanlar ve bir dizi bakteri ve diğer parazitler bulunabilir. Ayrıca bırakması zor bir alışkanlıktır, bu nedenle köpeğinizin arkasından hızlıca temizlik yapmak önemlidir.

Köpeklerde dışkı yeme bazı sindirim sitemi hastalıkları emilim bozukluğuna sebep olduğundan köpeklerdeki mineral ve vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Köpeğinizi evde kaka yaptığı için cezalandırırsanız, cezadan kaçınmak için kanıtları yeme alışkanlığı geliştirebilir.

Yetersiz beslenen köpekler, ilk seferde alamadıkları besinleri emmeye yardımcı olmak için atıklarını geri dönüştürmeye çalışabilirler. Kedi kakası, kedi diyetleri nedeniyle protein bakımından yüksektir ve yüksek protein nedeniyle köpeklere cazip gelebilir. Parazitler veya pankreas sorunları koprofajiye neden olabilir. Ya da bazen köpekler sadece dikkat çekmek için kaka yiyebilirler.

Pek çok nedeni olduğundan, köpeğiniz dışkı tüketiyorsa veteriner hekiminize danışmak ve olası çözümler bulmak önemlidir.

Oburluk

Bazen köpekler, yiyecekleri çok hızlı, genellikle fazla çiğnemeden yutarlar. Bu durum, kusma, mide dönmesi veya şişkinlik gibi gastrointestina (sindirim sitemi)l sorunlara yol açabilir.

Oburluk davranışsal sorunlara da yol açabilir. Köpeğiniz yiyecek kaynağının elinden alınabileceğine inanıyorsa, yemek yerken bir insan veya başka bir köpek yaklaştığında saldırganlıkla tepki verebilir.

Bu durum, yavruluk döneminden yetişkinliğe geçen bir davranış olabilir. Yavrular annelerini emerken diğer yavrularla rekabet etmek zorunda olduklarını hissedebilirler. Bu davranış kalıbı geliştikçe özellikle evde diğer hayvanlarla birlikte yaşayan yetişkin köpeklerde varlığını sürdürebilir. Ancak evdeki tek hayvan olan köpeklerde de görülebilir.

Parazitler gibi belirli tıbbi durumlar vücudun besinleri emme yeteneğini etkileyebilir veya beslenme açısından yetersiz yiyecekler de köpeğinizin normalden daha fazla aç hissetmesine neden olabilir.

Köpeğinizde oburluk yeni bir geliştiyse mutlaka veteriner hekiminize gitmelisiniz. Veteriner hekiminiz, parazitler için testler yapabilir veya diyet değişiklikleri önerebilir. Davranışsal olarak geliştiyse, köpeğinizin yemek için rekabet etmesi gerektiğini hissetmediği bir yerde, diğer hayvanlardan veya yiyecek kaynaklarını alabilecek herhangi bir şeyden uzakta yediğinden emin olun.

Ayrıca, bir kerede dolu bir kap yerine, köpeğinizi bir seferde küçük miktarlarda elle beslemeyi veya servis etmeyi deneyebilirsiniz.

köpeklerde yeme bozuklukları

Pika

Pika, yemek olmayan maddeeri yeme durumuna denir. Kumaş, plastik, ahşap, kağıt ve hatta taş gibi gıda dışı maddelerin yutulmasıyla kendini gösteren bir durumdur. Pikadan etkilenen köpekler ellerine geçen her şeyi yiyebilirler. Bu, çiğnemeleri ve yememeleri gereken şeyleri yutmaları anlamına gelir.

Gıda dışı maddeler, bir köpeğin çiğnemesi ve yutması için riskli olabilir.  Bu maddeler, mideye veya bağırsak yoluna takılırsa, köpeğinizin ciddi bir operasyona girmesi gerekir. Bu operasyon ile yabancı cisimler mideden veya bağırsaklardan çıkartılır.

Yabancı cisim tıkanıklığı yaşayan köpeklerde kusma, ishal veya dışkı çıkışı olmaması görülür. Bu köpekler bütün ilaçlara rağmen yabancı cisim çıkartılmadan iyileşemez ve durumları sürekli daha kötüye gider. Veteriner hekiminiz bundan emin olmak için röntgen ve ilaçlı röntgenler çekmek isteyecektir. Bazı durumlarda bu tetkiklere rağmen yabancı cisim tespit edilemez ve ileri görünlütüleme yöntemlerine başvurulur. (BT VE MR)

Köpeklerde pika çeşitli şekillerde kendini gösterebilir:

Stres ve ayrılık kaygısı, can sıkıntısı veya yalnızlık gibi pika gibi olağandışı davranışlara yol açabilir. Stresli veya sinirli köpekler, pika gibi davranışlar olarak ortaya çıkan zorlayıcı bozukluklar geliştirebilir. Köpeğinizin gün boyunca yeterince egzersiz ve zihinsel uyarı aldığından emin olmak önemlidir. Yorgun bir köpek mutlu bir köpektir.

Pika bazı durumlarda, dikkat çekme davranışı olabilir.  Köpekler ayrıca bir rekabet biçimi olarak nesneleri yutabilir. Örneğin, köpeğinizin ağzından nesneleri kapmaya çalışıyorsanız, sizi nesneyi almaktan alıkoymak için yutabilirler.

Köpeğinizin zihinsel ve fiziksel olarak uyarıldığından emin olunmalıdır. Strese neden olan uyaranları çevrelerinden uzaklaştırıp, gerektiği zaman nesneleri bırakmak için köpeğinizi eğitmelisiniz.

Anladığınız üzere pika oldukça ciddi ve ölümcül sonuçları olabilecek bir durumdur. Eğer köpeğinizde pika olduğunu düşünüyorsanız çok geç olmadan bir veteriner hekime gidip sebebini anlayıp bu durumu tedavi ettirmelisiniz.

 

Köpeklerde Yeme Bozukluklarının Tedavi Seçenekleri

Köpek yeme bozukluklarının tedavi seçenekleri yeme bozukluklarının nedenlerine göre değişiklik gösterebilir. Köpek bir sağlık sorunundan etkileniyorsa, bu sorun çözüldükten sonra yeme bozukluğu da ortadan kalkabilir.

Köpek yeme bozuklukları için diğer tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

  • Köpeğe yeterli miktarda egzersiz ve zihinsel uyarı sağlamak
  • Serbest besleme yok (aşırı yeme için bir çözüm olabilir)
  • Çok köpekli bir eviniz varsa köpeği ayrı beslemek (oburluğu önlemek için)

Bazı durumlarda, yeme bozuklukları herhangi bir tedavi olmaksızın düzelebilir. Örneğin, pikalı bir köpek yavrusu, büyüdüğünde ve yiyecek ile diğer öğeleri ayırt etmeyi öğrendiğinde artık çöp veya diğer yiyecek olmayan maddeleri yiyemez.

Yeme bozuklukları şaşırtıcı derecede çok sayıda köpeği etkiler. Köpeklerde yeme bozukluklarının, evde yemek zamanlarının nasıl ele alındığına bağlı olabileceği düşünülmektedir. Birçoğu köpeğin sadece geçecek huysuz bir aşamaya sahip olduğuna inansa da, köpeğinize göz kulak olmak en iyisidir.

Köpeklerde yeme bozukluğunun nedeninin davranışsal mı, tıbbi mi yoksa beslenmeyle mi ilgili olduğuna karar vermek zor olabilir. Bu nedenle evcil hayvanlarınızın sağlıklı kalması için düzenli olarak check-up yaptırmanız gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeklerde iştahsızlık, kanser, çeşitli sistemik enfeksiyonlar, ağrı, karaciğer sorunları ve böbrek yetmezliği dahil olmak üzere önemli birçok hastalığın belirtisi olabileceğinden bir an önce veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Eğer köpeğiniz çok fazla yemek yiyorsa, iştahsızsa veya dışkı ve yabancı cisimleri yiyorsa evet köpeğinizde yeme bozukluğu vardır. Mutlaka bir veteriner hekim tarafından sebebinin araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

Bir köpekte ani bir iştah artışı, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle şeker hastalığı, cushing sendromu ve bazı paraziter enfeksiyonlar iştah artışına sebep olabilir.

Koprofaji (Dışkı yeme) en iyi şekilde dışkıya erişimi engelleyerek, evcil hayvanın eşyalarını iyice temizleyerek ve evcil hayvan dışarıdayken sürekli gözetim altında tutularak düzeltilebilir. Çözümün kalıcı olması için altta yatan sebebin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Köpeklerde iştahsızlık, sistemik hastalıklar, stres, değişen rutinler, çevredeki değişiklikler veya istenmeyen/tatsız yiyecekler gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.