Köpeklerde Göz Hastalıkları

13 Mayıs 2022
1897
Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpeklerde göz problemleri oldukça yaygın olarak görülür. Bazı sorunlar hafif olup evde yönetilebilirken, bazıları oldukça ciddi olabilir ve köpeğinizin görüşünü tehdit edebilir.

Bir köpeğin gözünün en çok etkilenen kısımları şunlardır:

  • Kornea (gözün önündeki şeffaf kısım)
  • Göz kapakları
  • Konjonktiva (göz kapağının altındaki ve göz çevresindeki nemli pembe doku)
  • Sklera (gözün beyaz kısmı)
  • Lens (gözbebeğinin arkasındaki ışığa odaklanan şeffaf doku)
  • Retina (Işığı alan ve beyne görüntü gönderen gözün arkası)

Köpeğinizin bir göz sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, ne yapacağınız konusunda tavsiye almak için veteriner hekiminize başvurun.

Köpeklerde Yaygın Göz Hastalıkları

Köpeklerde Göz Enfeksiyonları

Köpeklerde göz enfeksiyonları; göz kapağını, konjunktivayı (gözün içindeki pembe kısım) veya gözün kendisini etkileyebilir. Bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklanabilirler.

  • Gözlerden sarı, yeşil veya kırmızı akıntı
  • Göz kapaklarında şişlik, kabuklanma ve tüy dökülmesi
  • Çok kırmızı ve şişmiş konjunktiva ve sklera (gözün beyaz kısmı)
  • Köpeğinizin gözlerini kısması veya gözlerini kapalı tutması

Veteriner hekiminiz, korneada yaralanma olup olmadığını kontrol etmek için göz boyama testleri yapabilir. Tedavi amaçlı, enfeksiyonu iyileştirmek ve iltihabı hafifletmek için köpeğinize göz damlası verebilir. Eğer çok şiddetli bir enfeksiyon varsa, veteriner hekiminiz oral antibiyotik de reçete edebilir.  

Köpeklerde Kiraz Gözü

Köpeklerde kiraz göz, köpeğin üçüncü göz kapağındaki gözyaşı bezinin sarkmasıdır (yer değiştirmesidir). En sık İngiliz Bulldogları ve Pugları gibi brakisefalik (basık burunlu) köpeklerde ve Bullmastiffs ve Newfoundlands gibi sarkık göz kapaklarına sahip dev köpek ırklarında görülür.

Köpeğin gözyaşı bezi üçüncü göz kapağının arkasından hareket etmesi sonucu bez, iltihaplanır ve şişer. Gözlerinin içini tıkayan pembe bir doku topu oluşturur. Köpeklerde kiraz gözü hafif olduğunda, iltihap önleyici bir göz damlası zaman zaman gözyaşı bezinin normal konumuna dönmesine neden olabilir. Ancak çoğu zaman üçüncü göz kapağının arkasındaki gözyaşı bezini eski haline getirmek için ameliyat gerekir. Ne yazık ki, ameliyattan sonra bu durum tekrarlayabilir.

köpeklerde göz

Köpeklerde Glokom

Köpeklerde glokom göz içi basıncının artması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Normalde sıvı, basıncı korumak için gözün içine ve dışına akar. Glokomlu köpeklerde, ya çok fazla sıvı giriyordur ya da daha fazla basınca neden olan bir drenaj sorunu mevcuttur.

Köpeklerde glokomun erken belirtileri; göz ağrısı veya kızarıklık ve gözün beyaz kısmındaki görünür damarlaşmadır. Hastalık ilerledikçe, köpeğin gözü daha büyük ve daha ağrılı hale gelebilir ve kornea gerilmekten dolayı bulanıklaşabilir.

Erken glokom, gözdeki sıvı üretimini azaltmak ve sıvının daha iyi drenajını sağlayarak basıncı azaltmak için ilaçla tedavi edilir. İlaç göz basıncını ve ağrıyı kontrol edemiyorsa veteriner hekiminiz, gözün çıkarılmasını önerebilir. Bu kulağa kötü gelse de köpekler, etkilenen göz olmadan da harika bir yaşam kalitesine sahip olabilir.

Göz kaybını önlemeye yardımcı olmak için, glokom belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Köpeklerde Konjunktivit

Köpeklerde konjunktivit, köpeğin konjuktivasının, göz çevresindeki ve göz kapağının altındaki nemli mukoza dokusunun yangısıdır. Bu durum bakteriyel, viral etkenlerden ya da travma gibi durumlardan kaynaklanabilir. Konjunktivit durumunda aşağıdaki belirtiler görülür.

  • Gözden yeşil veya sarı akıntı
  • Kısık veya kapalı gözler
  • Ağrılı veya kaşıntılı olduğu için gözü ovmak
  • Gözün beyazları kırmızı veya kanlı, kornea şeffaf olacaktır.

Köpeklerde konjunktivit genellikle bir alerji veya nadiren bir virüs tarafından tetiklenir. Antibiyotikli bir göz damlası veya merhem ile tedavi edilir ve bazen iltihabı azaltmak için bir steroid kullanılır. Köpekler genellikle bir hafta içinde iyileşir.

Köpeklerde Ektropium

Ektropium, alt göz kapağının gözden uzağa sarkması veya dışa doğru katlanması durumudur. Bullmastiffs , Bassett Hounds , Bloodhounds , Retrievers, Bulldogs ve Spaniels dahil olmak üzere bazı köpek ırkları doğal olarak hafif ektropiuma sahip olabilir.

Bu genellikle bir sorun değildir, ancak bazı köpeklerde kronik iltihaplanma, kuru göz ve göz enfeksiyonları ile sonuçlanabilir, bu nedenle bu belirtilerden herhangi birini sergiliyorsa köpeğinizi veteriner hekiminize götürün. Köpeklerde ektropium cerrahi olarak düzeltilebilir.

Köpeklerde Entropium

Entropium , göz kapağının içe doğru dönmesine neden olan bir durumdur. Hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir. Yaygın olarak etkilenen ırklar, Chow Chows , English Bulldogs , Irish Setters , Labrador Retriever , Golden Retriever , Saint Bernards , Shar-Pei , Rottweiler , Great Danes ve Chesapeake Bay Retriever’dır .

Çok hafif entropium bir soruna neden olmayabilir, ancak bir köpeğin gözlerinin etrafındaki tüyler veya göz kapakları gözünün yüzeyine sürtünürse, tahriş ve yaralanmanın yanı sıra enfeksiyonla sonuçlanır. Kronik vakalarda korneada kalıcı hasar oluşturarak görme kaybına neden olabilir. Köpeklerde entropiyum ameliyatla düzeltilebilen bir durumdur.

Köpeklerde Katarakt

Kataraktlı köpeklerde, lens şeffaflığını kaybettiği için gözlerinin orta kısmı bulanık görünür. Katarakt bir veya iki gözü etkileyebilir.

Katarakt kalıtsal olabilir veya başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Kataraktın bir nedeni diyabettir, çünkü aşırı glikoz lensin bozulmasına neden olur. Lens sonunda yırtılabilir ve üveite veya gözde şiddetli iltihaplanmaya neden olabilir.

Bir köpek de normal yaşlanmanın bir parçası olarak katarakt geliştirebilir. Ek olarak, göz içindeki iltihaplanma veya enfeksiyon nedeniyle oluşabilirler. Kataraktın boyutuna ve ciddiyetine bağlı olarak, bazı köpekler önemli ölçüde görme yetisini kaybedebilir.

Köpeklerde Tembel Göz

Tembel göz veya şaşılık, bir veya iki gözün doğrudan ileriye bakmadığı bir köpeğin göz kaslarını etkileyen bir durumdur. Puglar ve Boston Teriyerleri gibi bazı köpek ırklarında şaşılık doğuştan ve yaygındır; bu tedavi gerektirmez. Ancak aniden göz tembelliği oluşursa, her zaman veteriner hekiminize danışılmalıdır. Köpeklerde ani tembellik, denge sistemini etkileyen nörolojik bir soruna işaret edebilir veya gözü çevreleyen kemik halkasındaki bir kitleden kaynaklanabilir.

köpeklerde göz

Köpeklerde Kornea Ülserleri

Kornea ülseri,  bir köpeğin korneasının yüzeyinde veya gözün şeffaf kısmında bir çizik veya yaralanmadır. Kornea ülseri olan bir köpeğin gözünün önünde bulanıklık olacaktır. Yeşil, sarı veya berrak akıntı olabilir.

Köpeklerde kornea ülserlerine bir yaralanma veya enfeksiyon neden olabilir veya kronik kuru göz nedeniyle kornea iltihabından kaynaklanabilir. Brachycephalic ırklarda bu durum daha sık görülür.

Kornea ülserleri çok ağrılıdır, bu nedenle köpek genellikle gözlerini kısıp gözlerini ovuşturabilir. Köpeğinizin daha rahat etmesine yardımcı olmak için mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime gidilmelidir.

Tedavi olarak veteriner hekiminiz, köpeğinize antibiyotik göz damlası vermeyi ve köpeğinizin gözünü ovuşturarak daha fazla hasara yol açmasını önlemek için bir Elizabeth yakası kullanmayı tavsiye eder. İyileşmezse, göz yırtılabilir veya korneada skar oluşmasına neden olabilir, bu da köpeğin görüşünü sınırlayacaktır. Bazı köpekler ülseri iyileştirmek için ameliyat gerekebilir.

Köpeklerde Retina Sorunları

Bir köpeğin retinası, gözünün arkasında bulunur. Beyine göndermek için ışık sinyallerini emen çubuklar ve koniler adı verilen hücreleri içerir. Retina, nihayetinde tüm memelilerin görmesini sağlayan oluşumdur.

Retinanın tüm hastalıkları körlüğe neden olur. İrlandalı Setters , Briards ve Papillon’da görülen kalıtsal retina hastalıkları vardır.

Köpeklerde retina hastalıklarının diğer nedenleri şunlardır:

  • Yüksek tansiyon
  • Distemper virüsü
  • Mantar enfeksiyonları
  • Ani edinilmiş retinal dejenerasyon sendromu (SARDS)
  • Glokom
  • İvermektin toksisitesi

Köpeğiniz aniden kör olursa veya kör gibi görünüyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından görülmesini sağlayın. Bazı durumlarda, hasarı tersine çevirebilir ve görmelerini koruyabilirsiniz.

Köpek Göz Alerjileri

Alerjik hastalıklar, bir köpeğin derisini etkileyebileceği gibi gözlerini de etkileyebilir.

Göz alerjisi olan köpeklerin kırmızı, kaşıntılı gözleri vardır. Bakteriyel enfeksiyonlar yaygındır ve bazen gözlerden yeşil, sarı veya berrak bir akıntıya neden olurlar.

Tedavi kortikosteroid göz damlalarını ve bazen antihistaminikleri içerir. Köpeğiniz için hangisinin gerekli olduğuna veteriner hekiminiz karar vermelidir.

 

Köpeklerde Kuru Gözler

Göz kuruluğu, gözyaşı üretiminin azalması veya maruz kalmanın artmasından kaynaklanır.

  • Maruz kalmayla ilişkili kuru göz, Puglar ve Boston Teriyerleri gibi brakisefalik (basık burunlu) köpeklerde yaygındır çünkü bu ırklar, gözlerini tamamen kapatmazlar.
  • Gözyaşı üretimindeki azalma, tipik olarak, ya bir otoimmün hastalık ya da bir sinir sorunu nedeniyle gözyaşı bezlerinin tahrip olmasından kaynaklanır.

Bir köpeğin gözleri kuruduğunda iltihaplanır ve kızarır. Hafif yeşil veya sarı bir akıntı görebilirsiniz.

Köpekler için göz sulandırıcıları, nemin korunmasına yardımcı olur ve gözyaşı üretimini artıran gözyaşı bezlerinin tahribatını durdurmak için özel köpek gözü merhemleri kullanılır. Gözlere ciddi zarar gelmesini önlemek için ömür boyu tedavi gereklidir,

Köpeklerde Sulu Gözler

Epiphora veya bir köpeğin gözlerinden sulu akıntı gelmesi, genellikle Poodles, Spaniels ve brakisefalik ırklar gibi bazı köpek ırklarında görülür.

Köpeğinizin gözleri sulanıyorsa ancak gözlerinde veya derisinde kızarıklık görmüyorsanız tedavi gerektirmez. Köpeğinizin gözleri kırmızıysa veya gözyaşlarının aktığı yüzlerindeki cilt kırmızı ve tahriş olmuşsa, iltihabı tedavi etmek için köpeğinizin bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmesini sağlamalısınız.

Köpeklerde Şişkin Gözler

Bir köpeğin gözleri iki nedenden dolayı şişmiş görünebilir :

  • Gözün normalden daha büyük olması, glokom belirtisi veya gözdeki basınç artışıdır.
  • Göz, göz yuvasından dışarı itilir. Bu, durum göz çukurundaki bir tümörden veya Puglar gibi brakisefalik ırkların tipik özelliği olan sığ bir göz çukurundan kaynaklanabilir.

Köpeklerde Tahriş Edici/Kırmızı Gözler

Köpeklerde kırmızı gözler, birçok göz hastalığının ortak bir belirtisidir. Alerji kadar basit bir şeyden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, enfeksiyon, kornea ülseri, kronik kuru göz, tümörler, glokom ve diğer birçok sorundan da kaynaklanabilir.  Veteriner hekiminiz, gözlerden akıntı, şaşılık ve kornea bulanıklığı dahil olmak üzere diğer semptomları arayarak nedeni belirleyebilecektir.

Köpeklerde şaşılık

Köpeklerde şaşılık göz ağrısının bir işaretidir. Alerji, enfeksiyon, kornea ülseri, kronik kuru göz ve glokom gibi birçok göz hastalığında yaygındır. Entropium, tümörler ve deri enfeksiyonları gibi ağrılı göz kapağı rahatsızlıkları ile de ilişkili olabilir.

köpeklerde göz

Köpeklerde Camsı Gözler

Camsı gözler, pembe göz, kronik kuru göz veya alerjilerden kaynaklanabilen göz yangısının bir belirtisidir. Dehidrasyon ayrıca camsı gözlere neden olur. Sorunu çözmek için, nedenin belirlenmesi ve  tedavi edilmesi gerekir.

Köpeklerde Bulutlu Gözler

Köpeklerde bulutlu gözlerin birçok nedeni vardır:

  • Kornea ülseri
  • Kronik kuru göz
  • Enfeksiyona bağlı kornea iltihabı
  • Entropium veya göz kapağı tümörleri gibi korneada tahrişe neden olan göz kapağı hastalıkları
  • Gözlerde glokom ve tümörler

Bulutlu gözler, nedenini ve uygun tedaviyi belirlemek için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmelidir. Sorunu derhal ele almak, köpeğinizin daha hızlı rahatlamasını sağlar ve göze kalıcı hasar verme riskini azaltır.

Köpeklerde Göz Kapağı Tümörleri

Göz kapağı tümörleri orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde çok yaygındır. Meibomian kist adı verilen göz kapağının kenarındaki iyi huylu tümörler, göz yüzeyine sürtünecek kadar büyük olmadıkça genellikle bir sorun oluşturmazlar. Kist iltihaplanırsa veya köpeğin gözünü yaralayacak kadar büyürse, onu çıkarmak için ameliyat gerekecektir.

Mast hücreli tümörler, skuamöz hücreli karsinom ve melanom gibi göz kapağında oluşabilen kötü huylu tümörler vardır ve bunlar cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir.

Köpeklerde Üçüncü Göz Kapağı

Bir köpeğin üçüncü göz kapağı önemli bir yapıdır: Gözdeki en büyük gözyaşı bezini tutar ve gözü korur. Gözyaşı bezi sarktığında (yer değiştirdiğinde), üçüncü göz kapağının üst kenarında büyük, pürüzsüz, kırmızı bir kitle olarak üçüncü göz kapağında görülür. Üçüncü göz kapağında ayrıca lenfoma, melanom, hemanjiyosarkom ve skuamöz hücreli karsinom dahil olmak üzere tümörler olabilir. Tümörler üçüncü göz kapağını daha büyük ve görünür hale getirir.

Horner sendromu ve tetanoz gibi bir sinir durumu, gözün yuvaya geri düşmesine ve üçüncü göz kapağının yukarı doğru hareket etmesine neden olabilir. Göz ağrısı aynı zamanda bir köpeğin gözlerini yuvaya daha derine çekmesine neden olur. Bu durumda üçüncü göz kapağı da görünür hale gelir. Aynı zamanda dehidrasyon durumunda da üçüncü göz kapağı görülür.

 

Köpeklerde göz hastalıkları oldukça sık olarak görülen çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen ve sonucunda köpeğinizi körlüğe kadar götürebilecek hastalıklardır. Bu hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi riskleri azaltacaktır. Eğer köpeğinizde yukarıdaki göz hastalıklarının belirtilerini gözlemliyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir göz problemin yaygın belirtileri arasında şunlar yer alır: şaşılık, gözleri ovuşturma, aşırı akıntı, kızarıklık, şişme, bulanıklık veya görme kaybı . Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir konsültasyon planlamak için lütfen hemen veterinerinizle iletişime geçiniz.

Köpeğinizin gözü her zamanki gibi görünmüyorsa, göz problemi olabilir. Gözlerden akıntı, kırmızı gözler, şaşılık ve gözlerde bulanıklık birçok göz probleminin ortak belirtileridir ve bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir.

Eğer köpeğinizin gözlerinde yukarıda bahsettiğimiz belirtileri görüyorsanız mutlaka muayene edilmelidir.

Köpeğinizin gözüne herhangi bir şey sürmeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Bununla birlikte, az miktarda akıntı varsa, gözlerde bulanıklık yoksa ve şaşılık yoksa, köpeğinizin gözlerini serum fizyolojikle temizleyip gözlemleyebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.