Köpeklerde Katarakt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

18 Nisan 2022
1522
Köpeklerde Katarakt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerin gözleri bizimkinden o kadar da farklı değil. Gözleri benzer olduğu için, bizim yaptığımız aynı göz durumlarından bazılarını geliştirebilirler. Köpek arkadaşlarımızın bizimle paylaştığı göz rahatsızlıklarından biri katarakttır.

Kataraktın ne olduğunu, köpek kataraktlarının nasıl oluştuğunu ve veteriner hekimlerin bunları tedavi etmek için neler yapabileceğini bilmek önemlidir. Bu şekilde, köpeğinizin katarakt geliştirme olasılığını azaltmak için önlemler alabilir ve onlara ihtiyaç duydukları tedaviyi sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Katarakt nedir? 

Gözün içinde ışığı gözün arkasına veya retinaya odaklayan bir mercek bulunur. Görme retinada gerçekleşir. Gözün yapısı, ışığı filme odaklamak için bir merceğe sahip bir kameraya benzer. Bulutlu veya opak bir lense katarakt denir.

Köpeklerde katarakt nedenleri

Katarakt sıklıkla kalıtsaldır.  100’den fazla köpek ırkının kalıtsal katarakt oluşturma riskine sahiptir. Kataraktın diğer yaygın nedeni diyabettir.  Yüksek kan şekeri seviyeleri, lensteki su dengesini değiştirir ve katarakt oluşur. Çoğu zaman, diyabetik katarakt çok hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve köpekler herhangi bir sorun yaşarsa bir veya iki gün içinde görüşünü kaybeder. Katarakt köpeklerde yaşlılığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Herhangi bir yaştaki evcil hayvanlar, göz yaralanmaları, beslenme yetersizlikleri, iltihaplanma veya enfeksiyonlar dahil olmak üzere bir dizi tıbbi nedenden dolayı katarakt geliştirebilir.

Katarakta Yatkın Olan Köpek Irkları

Kalıtsal katarakt birçok köpek ırkını etkileyebilir. Kataraktlara daha duyarlı olduğu düşünülen ırklar arasında Amerikan Cocker Spaniel, Labrador Retriever, French Poodle, Boston Terrier ve Welsh Springer Spaniel sayılabilir.

Köpeğimde Katarakt Geliştiğini Nasıl Anlarım?

Nükleer skleroz veya köpeğiniz yaşlandıkça lenslerindeki değişimler sıklıkla katarakt ile karıştırılabilir. Çünkü bu durum gözlerinin daha bulanık olmasına neden olur ancak körlüğe neden olmaz. Köpeğiniz göz lensleri değişse bile görebilir. Veterineriniz, nükleer skleroz veya katarakt olup olmadığını belirlemek için köpeğinizin gözlerini inceleyecektir.

Köpeklerin göz yapıları yaşlandıkça değişir, tıpkı bizimki gibi. Köpeğiniz yaşlanıyorsa ve gözlerinde bulutlu bir görünüm oluşmaya başlıyorsa veya altta yatan bir göz hastalığı varsa katarakt ortaya çıkmaya başladığı anlamına gelebilir. Köpeğinizin diyabeti olduğu için katarakt gelişirse, tüm lensi kaplayacak şekilde hızla genişleyebilirler.

Katarakt birçok köpekte sonradan ortaya çıksa da genetik ve kalıtsal faktörler doğrultusunda doğumdan itibaren de görülebilmektedir.

köpeklerde katarakt

Köpeklerde Katarakt Belirtileri

  • Göz rengindeki değişiklikler ve göz bebeği boyutunda veya şeklindeki değişiklikler
  • Bir veya iki gözde bulutlu görünüm
  • Sakarlık
  • Loş ışıklı alanlarda görme zorluğu
  • Tırmanma veya atlama isteksizliği
  • Gözlerin  kaşınması
  • Mobilyaya çarpma veya tanıdık insanları tanımama gibi görme kaybı belirtileri
  • gözlerini kısmak
  • Emin olmadan ayak basma, mesafeleri yanlış değerlendirme veya alışılmadık, yüksek adımlı yürüyüş
  • Göz akıntısı

Köpeklerde Katarakt Teşhisi

Köpeğinizin katarakt olabileceğinden endişeleniyorsanız, veteriner hekiminizden randevu alın. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin gözlerini parlak bir ışık ve büyüteç kullanarak muayene edecektir. Henüz yeni oluşmaya başlayan veya olgunlaşmamış ve henüz köpeğinizin görüşünü etkilemeye başlamamış kataraktları tespit edebilir. Veterineriniz ayrıca, kataraktla ortaya çıkabilecek ön üveit (iltihap) ve glokom (artan basınç) gibi diğer göz problemlerini de tarayabilecektir. Kan çalışması ve tansiyon kontrolleri yoluyla diyabet ve hipertansiyon gibi görmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkları araştıracaktır. Hep birlikte ele alındığında, muayene bulguları, klinik belirtiler ve test sonuçları, köpeğinizin sağlığı  hakkında genel bir fikir verecektir.

Katarakt çok yavaş veya çok hızlı neredeyse bir gecede gelişebilir. Muhtemelen erken aşamalarda köpeğinizde herhangi bir değişiklik fark etmeyeceksiniz, ancak katarakt olgunlaştığında (retinaya ışık iletimini tamamen bloke ettiğinde) köpeğiniz kör olacaktır. Duvarlara veya mobilyalara çarpabilir, merdivenlerden emin olmayabilir ve yiyecek ve su kaplarını bulmakta zorlanabilir. Bununla birlikte, köpekler çok uyumludur ve kısa sürede görmeden yaşamayı öğrenirler. Aslında katarakt yavaş yavaş ortaya çıkıyorsa, köpeğinizin kör olduğunu fark etmeyebilirsiniz bile.

köpeklerde katarakt

Köpeklerde Katarakt Tedavisi

Ne yazık ki, hiçbir göz damlası veya hap, lensteki değişiklikleri tersine çeviremez. Neyse ki, oldukça etkili cerrahi bir tedavi mevcuttur. İnsanlarda olduğu gibi, köpekler, kediler, atlar ve hatta Japon balıkları da dahil olmak üzere hayvanlar, bulutlu lensi çıkarmak ve görüşü geri kazanmak için katarakt ameliyatı olabilir. Bir veteriner göz doktoru, köpeğinizin ameliyata uygun bir aday olup olmadığını belirlemek için detaylı bir muayene yapar. Bununla birlikte, cerrahi tüm köpekler için iyi bir seçenek değildir. Bazen bir köpeğin gözlerinde iltihaplanma, glokom veya hasarlı retina olabilir ve bu da ameliyatın başarılı olma ihtimalini ortadan kaldırır.

Ek olarak, bazen bir köpeğin anesteziyi daha riskli hale getirecek kadar başka bir hastalığı (örneğin böbrek veya kalp hastalığı) olabilir. Eğer köpeğiniz ameliyata uygun bir aday değil ise veteriner hekiminizi iltihaplanmayı kontrol etmeye yardımcı olmak için uzun süreli anti-inflamatuar göz damlaları verilebilir. Bu damlalar kataraktı doğrudan tedavi etmese veya görüşü geri getirmese de lens kaynaklı glokomu geciktirebilir. Lens kaynaklı glokom, katarakttan gelen proteinler göze salındığında ortaya çıkar ve sıvının çıkışını tıkayan inflamatuar bir reaksiyona neden olur. Fazla sıvı daha sonra göz içinde birikir ve çok acı verici olan göz basıncı arttırır. Glokom tedavisine yardımcı olmak için başka göz damlaları kullanılabilir, ancak bu hastalığın zamanla kontrol edilmesi zordur.

Özetlemek gerekirse: Köpeğinizdeki katarakt hakkında endişeleriniz varsa veteriner hekiminizden randevu alın. Ameliyat bir seçenekse, daha erken olması zorluğu ve riskleri en aza indirir. Ameliyat bir seçenek olmasa bile, köpeğinize doğru ilaçları almak, ilişkili komplikasyonları en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Katarakt Ameliyatı Sonrası Bakım

Ameliyattan sonra köpeğinizin gözleri hassas olacaktır, bu nedenle gözlerini kaşınmasını ve zarar verme önlemek için koruyucu bir yakalık takılmalıdır. Veteriner hekimler ayrıca, köpeğinizin nemli kalmasını sağlamak ve doğru şekilde iyileşmesini sağlamak için günde birkaç kez gözlerine damlatmanız için size göz damlası verir. Köpeğinizin, gözleri iyileşirken birkaç hafta dinlenmesi ve sakin bir ortamda kalması gerekecektir. Herhangi bir komplikasyon fark ederseniz, hemen veteriner hekiminize haber vermelisiniz.

Köpeğinizin gözüne nasıl ilaç uygulayacağınızı öğrenmek için tıklayın.

köpeklerde katarakt

Köpeklerde Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kataraktlı bir köpek tedavi edilmediğinde kör olabilir. Katarakt, ışığın lensten göze girmesini tamamen engeller ve köpeğinizin görmesini engeller. Durum o zaman ameliyatla hala tedavi edilebilir, ancak tedavi olmadan glokoma dönüşebilir.

Glokom, gözde çok fazla basıncın olduğu ve optik sinire zarar veren bir durumdur. Sinir hasar görürse, köpeğiniz sinirin zarar gördüğü gözde kalıcı olarak kör olacaktır. Tüm kataraktların glokoma veya körlüğe yol açmayacağını belirtmeliyiz.

Glokom, tedavi edilmeyen kataraktların neden olabileceği tek durum değildir. Bir diğeri, lens lüksasyonu yani lensin yerinden çıkıp kayabileceği bir durumdur. Kataraktın kendi kendine çözüldüğü katarakt erimesi, göz içinde derin iltihaplanmaya neden olabilir ve üveit veya glokoma yol açabilir. Üveit, köpeğiniz için ağrılı olan ve körlüğe neden olabilen bir durumdur.

Köpeğim kör mü olacak?

Katarakt, lensin %30’undan daha azını kaplıyorsa veya yalnızca bir lens etkileniyorsa, nadiren görme azalmasına neden olurlar. Opaklık toplam lens alanının yaklaşık %60’ını kapladığında, görme bozukluğu genellikle belirgin hale gelir. Opaklık merceğin %100’üne kadar ilerlerse,  etkilenen gözlere kör olacaktır. Bununla birlikte, kataraktın statik mi yoksa ilerleyip mi kaldığı, kataraktın tipine, cinsine ve diğer risk faktörlerine bağlı olacaktır.

  • Kataraktlar ayrıca başlangıç, olgunlaşmamış, olgun ve hipermatür olarak da tanımlanabilir.
  • Başlangıç ​​– o kadar küçük ki, tanı koymak için genellikle büyütmek gerekir. Bunlar merceğin %15’inden daha azını içerir ve görme kusurlarına neden olmaz.
  • Olgunlaşmamış – merceğin %15’inden fazlasını içerir ve genellikle merceğin birden fazla katmanını veya farklı alanlarını içerir. Retina muayene sırasında hala görülebilir ve görme kusurları tipik olarak hafiftir.
  • Olgun – tüm merceği içerir ve muayene sırasında retina görülemez. Görme kusurları, bu dönemde başlar.
  • Hipermatür – lens küçülmeye başlar ve lens kapsülü kırışmış görünür. Lens kaynaklı üveit (göz içindeki iltihaplanma) genellikle bu aşamada ortaya çıkar.

Köpeklerde Katarakt Acı Verir mi?

Hastalığın hızla gelişmesi köpeklerde sersemliğe veya kafa karışıklığına neden olabilir. Ancak katarakt tek başına acı verici bir durum değildir. Katarakta iltihaplanma eşlik ettiğinde ise ağrı hissedilebilir. Merceğin protein yapısının değişimi vücut tarafından yabancı bir durum olarak algılanabilir ve enflamasyon oluşumu söz konusu olabilir.

Köpeklerde Katarakt Önlenebilir mi?

Çoğu durumda kataraktı önleyemezsiniz, ancak özellikle diyabet gibi tıbbi bir durum buna neden oluyorsa, köpeğinizin görüşünün korunmasını sağlamanın yolları vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Köpeğinizin gözlerini düzenli olarak inceleyin.
  • Gözleri bulutlu veya mavimsi gri görünüyorsa,
  • Görmede sorun yaşadıklarından şüpheleniyorsanız, köpeğinizi veteriner hekiminize götürün.
  • Katarakt genellikle kalıtsal olduğundan, mümkünse köpeğinizin anne ve babasının tıbbi geçmişini öğrenin.
  • Köpeğinizin diyabet veya göz travması gibi katarakta neden olabilecek durumlarının farkında olun.

Sıkça Sorulan Sorular

Kataraktların genellikle kalıtsal bir nedeni olduğundan, katarakt ilerlemesi ırktan ırka ve bireyden bireye değişir. Katarakt, bazı ırklarda nispeten erken yaşlarda gelişebilir; diğerlerinde, ilk belirtiler köpek büyüdüğünde saptanır ki, köpekler yaşlılığa kadar hala makul bir görüşe sahip olur.

Ne yazık ki, hiçbir göz damlası veya hap, lensteki değişiklikleri tersine çeviremez. Neyse ki, oldukça etkili cerrahi bir tedavi mevcuttur. Operasyon ile katarakt tedavi edilebilir ve körlük önlenebilir.

Katarakt ölümcül değildir ve çoğu köpek bu durumla yaşamayı öğrenir. Köpeğiniz ayrıca körlüğü önlemek için kataraktları çıkarmak için ameliyat olabilir. Operasyonu uygun olmayan köpeklerde ise kataraktın ilerlemesini durdurmaya yönelik tedaviler ile köpekler yaşayabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.