Köpekler Grip Olur Mu? Soğuk Algınlığını Nasıl Önlersiniz?

12 Nisan 2022
1514
Köpekler Grip Olur Mu? Soğuk Algınlığını Nasıl Önlersiniz?

Köpek gribi söz konusu olduğunda, her zaman hazırlıklı olmak önemlidir. Çoğu vaka ölümcül olmasa da, köpek gribi virüsü, yavrularınızı rahatsız edici şekilde hasta edebilir. Eğer bir köpek sahibiyseniz, köpek gribi konusunda paniğe kapılmanıza gerek yok. Bununla birlikte, bölgenizde bir salgın olması durumunda ne arayacağınızı bilmeniz için semptomlara aşina olmalısınız.

Köpek Gribi (Canine Influenza) Nedir?

Köpek gribi (Canine Influenza olarak da bilinir), köpekleri enfekte ettiği bilinen spesifik Tip A influenza virüslerinin neden olduğu köpeklerde bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Köpek gribi ile hiçbir insan enfeksiyonu bildirilmemiştir. Köpek influenza virüsü (CIV) esas olarak iki influenza suşunun sonucudur: at kaynaklı H3N8 ve kuş kaynaklı H3N2 suşlarından kaynaklandığı bilinmektedir.. Köpek influenza A(H3N2) virüsleri, insanlarda yıllık olarak yayılan mevsimsel influenza A(H3N2) virüslerinden farklıdır.

Köpek Gribi Nasıl Yayılır?

İnsan grip formları gibi, köpek gribi de hava yoluyla bulaşır. Solunum salgıları öksürme, havlama ve hapşırma şeklinde çevreye saçılan virüsler, daha sonra başka bir köpek tarafından solunur. Köpek gribi ayrıca su kapları, tasmalar ve köpek kulübesi yüzeyleri gibi kontamine nesneler ve ortamlar yoluyla veya enfekte bir köpekle doğrudan temas etmiş kişilerle teması yoluyla da yayılır.

Köpek kulübeleri, kuaförler, kreşler ve köpek parkları gibi kalabalık alanlar, köpek gribi gibi hastalıkların üreme alanlarıdır. Köpeklerin yakınlığı, havlayan, öksüren veya hapşıran bir köpeğin etrafındaki köpeklere kolayca bulaşabileceği anlamına gelir. Bu, köpeklerin semptom göstermeye başlamadan önce kuluçka döneminde en bulaşıcı olduğu gerçeğiyle daha tehlikeli hale gelir.

Köpek Gribi Semptomları Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Köpek gribinin kuluçka süresi, ilk maruziyetten itibaren yaklaşık 2 ila 4 gündür. Viral bulaşma dördüncü günden sonra azalmaya başlar, ancak H3N8’li köpekler maruziyetten sonra 10 güne kadar bulaşıcı kalır ve H3N2’li köpekler 26 güne kadar bulaşıcı kalır.

Hastalıkla temas eden hemen hemen tüm köpekler hastalığa yakalanır, ancak enfekte olan tüm köpekler virüs belirtileri göstermez. Enfekte olan köpeklerin yaklaşık yüzde 20-25’i asemptomatiktir, ancak bu köpekler yine de hastalığı yayabilir. Köpek arkadaşlarınızdan biri gribe yakalanır, ancak diğeri etkilenmemiş görünüyorsa, virüse hala sahip olabileceğini unutmayın. Evinizdeki diğer köpeklerinizin durumuyla alakalı veteriner hekiminizle konuşun.

Köpek Gribi Belirtileri

Peki, köpeğinizin köpek gribi olup olmadığını nasıl anlarsınız? Tüm sahiplerin bilmesi gereken birkaç semptom vardır. Köpek gribi vakaları hafif ila şiddetli arasında değişir ve insan griplerinin aksine mevsimsel değildir. Yıl boyunca aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

Köpek gribi semptomları, Kennel Cough hastalığı semptomlarına benzer; bu da semptomları fark ettiğiniz anda veteriner hekiminizle konuşmanız gereken bir hastalıktır. Çoğu köpek gribi vakası hafiftir, ancak ciddi vakalar meydana gelebilir. Bu durumlarda köpeklerde zatürre, nefes almada zorluk ve yüksek ateş görülür. Neyse ki, ölüm oranı nispeten düşüktür ve köpek gribi vakalarının yüzde 10’undan azı ölümle sonuçlanır.

köpek gribi

Köpek Gribi Teşhisi

Diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzerliği nedeniyle, köpek gribi tek başına klinik belirtilerle teşhis edilemez. Veteriner hekim, klinik belirtilerin başlamasından sonraki ilk birkaç gün içinde şüphelenirse, bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi için bir veteriner teşhis laboratuarına burun sürüntüsü gönderilebilir. PCR testi pozitifse, köpek büyük olasılıkla köpek gribidir. 4 günlük hastalıktan sonra, PCR sonuçlarının doğru olma olasılığı daha düşüktür (yanlış negatif sonuçlar olabilir). Bu aşamada, köpek gribi antikorları için kan testi yapılmalıdır. Seroloji adı verilen bu test türü, 2 ila 3 hafta arayla antikor seviyelerinin karşılaştırılmasını içerir. Antikor seviyeleri bu süre zarfında önemli ölçüde yükselirse, aktif köpek gribi enfeksiyonunu gösterir. Veteriner hekiminiz ayrıca enfeksiyonun ciddiyetini değerlendirmek için kan çalışması ve radyografiler gibi diğer teşhisleri de yapmak isteyebilir.

Köpek Gribi Tedavisi

Neredeyse tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi, tedavi büyük ölçüde destekleyicidir. Evcil hayvanınızın diğer köpeklerden uzak, sıcak ve kuru bir yerde tutulması önemlidir. İyi beslenme köpeklerin yeterli bir bağışıklık tepkisi oluşturmasını sağlar ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir. Hafif bir köpek gribi türünden etkilenen köpeklerde genellikle ikincil bir bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonu gelişir. Bu köpeklerin burunlarından tipik olarak kalın, yeşil bir mukus akıntısı vardır ve geniş spektrumlu antibiyotik tedavisinden fayda görürler. Zatürre gelişen köpekler hastaneye kaldırılma, intravenöz sıvılar ve ilaçlar ve güçlü geniş spektrumlu antibiyotikler gerektirebilir. Çoğu köpek, 2 ila 3 hafta içinde köpek gribinden tamamen iyileşir. Köpeğiniz için en iyi tedavi yöntemine veteriner hekiminiz karar verecektir. Virüse maruz kalan köpekler daha fazla yayılmasını önlemek için 4 hafta izole edilmelidir.

Köpek Gribini Önleme

Köpeğinizin köpek gribine yakalanmasını önlemenin en iyi yolu, yakın zamanda bildirilen vakalarla onu halka açık yerlerden veya köpek kulübelerinden uzak tutmaktır. Köpek gribi olduğundan şüphelendiğiniz veya yakın zamanda maruz kalmış bir köpekle temasa geçerseniz, kendi köpeğinize dokunmadan önce ellerinizi, kollarınızı ve giysilerinizi yıkayın. Bu, sizden köpeğinize bulaşma riskini azaltacaktır.

Köpek Gribi Ne Kadar Tehlikelidir?

Enfekte köpeklerin yaklaşık %80’i solunum yolu belirtileri geliştirirken, diğer %20’si semptomsuz atlatacak ancak enfeksiyonu yaymaya devam edecektir. Enfekte köpeklerin çoğu, virüse maruz kaldıktan sonraki 2 gün içinde klinik belirtiler geliştirecektir. Mevcut araştırmalar, enfekte olmuş bir köpeğin, klinik belirtilerin başlamasından 20 gün sonrasına kadar virüsü yaymayı bıraktığını göstermektedir. Tıpkı insan gribi virüsü gibi, köpek gribi de  hastalık belirtileri göstermeden önce daha çok bulaşıcıdır. Birçok köpek sahibi, köpeğinin virüs ile ne zaman enfekte olduğunu bilemeyeceğinden, enfekte köpekler teşhisten sonra 4 hafta boyunca evde (ve evdeki diğer köpeklerden uzakta) karantinaya alınmalıdır.

köpek gribi

Köpeklerin küçük bir yüzdesi, özellikle daha yaşlı veya brachiosefalik (basık burunlu) olanlar, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden pnömoni geliştirecektir. Bu köpekler ölüm dahil ciddi komplikasyonlar açısından risk altındadır. Agresif bir şekilde tedavi edilmelidir.

Köpek Gribi İnsanlara Geçer Mi?

Genel olarak köpek gribi virüslerinin insanlar için bir tehdit oluşturmadığı düşünülmektedir. Bugüne kadar, köpeklerden insanlara köpek gribi  virüslerinin yayıldığına dair bir kanıt yoktur. Ancak, grip virüsleri sürekli değişmektedir ve bir köpek gribi virüsünün insanları enfekte edip insanlar arasında kolayca yayılabilmesi için mutasyona uğraması mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpek gribi teşhisi konan köpeklerin sahiplerinin onları diğer köpeklerden uzak tutması önemlidir. Buna, bakıcı veya köpek parklarına yapılan gezileri ve yürüyüşler sırasında ve köpek kulübelerinde diğer köpeklerle teması dahildir. Giysiler, ekipman, zeminler ve eller, solunum yolu hastalığı belirtileri olan herhangi bir köpekle temastan sonra sabun ve su ile iyice temizlenmelidir.

Çoğu köpek 2-3 hafta içerisinde destekleyici tedaviyle tamamen iyileşir. Yine de hastalığın yayılmaması için köpeğinizi 4 hafta izole etmeniz gerekmektedir.

Hayır, köpeklerde hastalık oluşturan grip virüsü ile insanlardaki farklıdır. Köpeklerden grip kapamayacağımız gibi bizler de grip olduğumuzda onlara bulaştıramayız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.