Kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır?

18 Mayıs 2022
2248
Kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır?

Kedi çiftleşmesi bizler için olağan bir şeydir. Canlılar, doğar, ürer ve yuva sahibi olurlar. Ancak kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır, diye birine sorduğunuzda yüksek ses ve kedilerin sık sık birleşmesi gibi yanıtlar alırsınız. Gerçek bu kadar basit ve net değildir. Kedilerde aile kavramı yoktur ve tek eşlilik söz konusu değildir. Her biri farklı babaya ait olan dört yavru kedi dünyaya getirmiş anne kediye sokaklarda sık rastlarız. Çünkü kedilerin hamile kalması için birden fazla kez çiftleşmesi gerekir ve kızgınlıkları boyunca yaydığı kokular erkek kedileri çevresine çeker. Kızgınlıkları bitene dek çevresindeki kediler ile çiftleşmeye devam ederler.

Kedi çiftleşmesi

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi en erken dört aylıkken başlayabilir. Kısırlaştırılmayan kediler eninde sonunda kızgınlığa girer ve kendilerine eş ararlar. Kızgınlık belirtileri gayet açık ve nettir. Kedinizin birden asi davrandığını, miyavlamalarının arttığını, sürtündüğünü, yuvarlandığını ve  tuhaf şekilde yürüdüğünü fark edebilirsiniz.

Kedi çiftleşmesi kedilerin cinsiyetlerine bağlı olarak farklıdır. Erkek kediler kızgınlık döneminde kum kabını kullanmamaya başlar. Bu kedi sahiplerinden büyük dertlerinden biridir. Kısırlaştırılmadıkları için dolaştıkları alanlara bölgelerini işaretlemek için idrarlarını bırakırlar. Kedi idrar kokusu oldukça kesin olduğu için, kızgınlık döneminde kedinizi bir odaya kapatmak ya da kısırlaştırma kararı almak gibi düşünceler etrafınızı sarar. Kararı çabuk vermeniz gerekir. Bir yuva istiyorsanız kedileri bir odada ağırlamalı ve onları rahat bırakmalısınız. Küçük bir alan onlar için yeterli olacaktır. Aksi takdirde erkek kedi sahipleri uzun süren miyavlamalar duyacak, sinirli davranışlar karşısında kalacak ve idrar kokusunu yok etme çabası verecektir.

Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa. Bunu etrafa sürtünerek yaparlar.

kedi çiftleşmesi

Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır?

Yavru kedilerin dünyaya gelmesi için dişi kedinin hamile kalması ve kısacası kedilerin çiftleşmesi gerekir. Kedilerin çiftleşmesi aynı şekilde oluşur ve çiftleşme sürecindeki hareketleri aynı olduğu için kolayca anlaşılır. Erkek kedi dişi kediye kur yapar ve yanına yaklaşmaya çalışır. Ardından dişi kediyi ensesinden ısırır ve kontrolün kendi patilerinde olduğunu belli eder. Dişi kedi uzanır ve ensesini ısırmaya devam eden erkek kedi ile çiftleşmesi gerçekleşir. Çiftleşme sona erdiğinde dişi kedi kızgın olduğu için erkek kediye saldırabilir. Bu nedenle erkek kediler dişi kedileri hemen bırakmaz ve kısa bir süre bekler. Bıraktıkları an itibari ile dişi kediler tıslar.

Dişi kediler çiftleşme sonrasında yerde yuvarlanırlar. Ardından iki kedi de kendini yalamaya başlar. Dişi kedilerde temizlik daha sık görülmektedir. Diğer kedinin kokusundan kurtulmak için temizlik işlemi uzun sürebilir. Yavru sahibi olmak istiyorsanız kedilerin birkaç kez eşleşmesini sağlamanız gerekir. İlk eşleşme işlemi sonrasında kediler hamile kalmazlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Dişi kedi çiftleştikten erkek kediye tıslar. Ardından yerde yuvarlanmaya başlar. Daha sonra kendini temizler. Kedilerin kızgınlığı çabuk geçmez. Ayrıca eşleşmenin on dakika sonrasında yeni bir eşleşme yapabilir.

Dişi kedi çiftleşmek istemezse kızgınlık döneminde değil demektir. Bu nedenle eşleşmeye zorlanması oldukça yanlıştır. Bazen kedilere zaman tanımak gerekir. Her kedi bir değildir. Kalabalık ortamlarda çiftleşmek istemeyebilirler. Birbirlerine alışmaları için zaman gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Füsun
Eki 27, 2022 / 18:26

Erkek kedilerin boylarinin dişiye gore kısa olması çiftleşmelerine engelmi


Veteriner Hekim
Eki 28, 2022 / 18:46

Hayır, genellikle olmaz.


Zehra
Oca 22, 2023 / 01:08

Erkek 1.5 yasında chinchilla cins kedim var hiç ciftleşmedi daha öncede eş getirdik şimdide hep kedilere tıslıyor ve çiftleşmiyor şuan getirdigimiz dişi kızgınlıkta fakat bizim erkek kendisine yaklaştırmıyor nedenini anlamıyorum ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Oca 22, 2023 / 13:46

Belki henüz yaşı genç olduğu için ve tecrübesizliğinden istemiyor olabilir. Eğer eve koku bırakmalar daha başlamadıysa biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. Tekrar deneyecekseniz dişi kediyi eve getirmelisiniz. Erkek kediler başka evde özgüvenli hissetmeyeceği için çiftleşme gerçekleşmeyebilir. Bunun dışında tekrar denemeden önce kendi kedinizin ve gelecek olan kedinin aşılarının tam olmasına ve FIV/FeLv- Corona testlerinin negatif olmasına dikkat etmeniz kedilerinizin sağlığı için çok önemlidir. Bazı kediler de hormon seviyeleri düşük olduğundan hiç çiftleşmek istemeyebilir.


Kübra Yüksel
Şub 5, 2023 / 01:35

Erkek kedim dişinin üzerine oturuyor çiftleşemiyor boyu kısa geliyor ondanmı acaba bide ilk çifleşmesi sabahtan beri 10 kere üstüne oturdu


Veteriner Hekim
Şub 6, 2023 / 20:19

Kedilerde boy genellikle pek sıkıntı olmaz. İlk çiftleşmesi olduğu için tecrübesizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Biraz zaman tanımanızda fayda var.


Ufuk çelen
Şub 28, 2023 / 21:41

Kübra hanım çiftleşme gerceklestimi acaba bizim erkek kedi de aynisinj yapiyor


Fakransa
Mar 2, 2023 / 12:48

Merhaba, benim 10 aylık kızım Linusun çiftleşib çiftıeşmediğini merak ediyorum. Şubat ayının sonlarında yani bir kaç gün önce, hep bahçede dolaşdı, akşam da uyuyup kaldığlm için gece eve alamadlm. Amma öğlen eve aldım ve hep dışarı bıtakmadım. Evde kuyruğunu kaldırıyor, cinsiyet organını kaldırıp geziyor. Kedilerin hamile kalması için bir kaç kere çiftleşmesi gerekir yazılmıştı. Yani tam vaktinde müdahale etti mi? Hamile kalmaması mümkün mü? Çünkü hala erkek kedilere ihtiyaç duyuyor


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 13:24

Evet gebe olmama olasılığı var. Ancak bir kere çiftleştiyse de gebe kalmış olabilir. Bu durumda en mantıklı karar kızgınlık dönemi geçtikten sonra kedinizi bir an önce kısırlaştırmanız olacaktır. Hem kediniz için en sağlıklısı ve olası bir gebelik durumununu da yavrular daha oluşmadan engellemiş olacaksınız. Eğer yavru almak istiyorsanız kedilerin gebelik süresi ortalama 2 aydır. Yaklaşık 1-1,5 ay sonra yavrular belirgin hale gelecektir.


Alaattin
Mar 23, 2023 / 09:52

Erkek kedi dişinin evinde kaç gün kalmalıdır.


Veteriner Hekim
Mar 25, 2023 / 16:46

Merhaba aslında dişi kediyi erkek kedinin evine getirmek daha iyi bir fikir olacaktır. Erkek kedi bilmediği ortamdan özgüvenli hissedemeyeceği için çiftleşmek istemeyebilir.


Erdal
Nis 19, 2023 / 10:40

13 aylık dişi kedime kızgınlık döneminde erkek kedi getirdik ve odaya kapattık. Bir önceki döneminde biz kedimizi erkek kedinin evine götürmüştük ancak çiftleşme olmadı. Bu sefer olup olmadığını bilmiyoruz. Kontrol için baktığımda ikisinde farklı yerlerde oturuyorlar ve dişi kedi tıslıyor. Kedimizin çiftleşmesi için ne yapmamız gerekir?


Veteriner Hekim
Nis 19, 2023 / 19:49

İlk olarak kediniz çiftleşmek için daha küçük, en az 18 aylık olduktan sonra gebelik olmalıdır. Aslında dişi kediler için doğum yapması ileride meme kanseri ihtimaini yükseltir. Kedinizi kısırlaştırmak onun sağlığı için en iyisi olacaktır. İlla yavru alma isteğiniz varsa 5-6 ay sonra kızgınlık döneminde kedinizi erkek kedinin evine götürmelisiniz. Çiftleşmeden önce iki kedinin de aşılarının tam olması ve corona aids lösen-mi gibi viral hastalıklar yönünden negatif olmaları çok önemlidir.


Nəzakət
Nis 23, 2023 / 22:41

Benim kedi kızgınlık dönəmində evdən gittdi 3 4gün sora geldi şimdi kızğınlığı keçmiş memeleri beyaz rengde olmuş bən onun çiftleşdiyini nasıl bile bilirim? 🥺


Veteriner Hekim
Nis 25, 2023 / 22:45

Maalesef bunu anlamanın tek yolu bebekler büyüdükten sonra yapılan ultrasın muayenesidir. Eğer bu olay üzerinden kısa zaman geçti ise ve yavrulara bakabilecek olanağınız yoksa onu kısırlaştırmanız en iyi seçenek olabilir. Geçmiş olsun..


d.k
Tem 23, 2023 / 20:48

Erkek kedim kızgınlık döneminde.bir haftadır dışarı çıkıp dönüyor.bugun tüm gün uyudu ve dışarı çıkmak istemiyor artık.acaba çiftleştigi için mi böyle davranıyor.


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 01:50

Merhaba evet çiftleşmek gün içerisinde onda yorgunluk oluşturabilir. Ancak kedilerin çiftleşerek kapabilecekleri bir çok bulaşıcı hastalık var. Bu sebeple kedinizi bir veteriner hekime götürüp muayene ettirmenizde fayda var. Eğer kedinizin sağlığı yerinde ise hastalık kapmaması için onu kısırlaştırmanız en iyisi olacaktır.