Kedi sesleri ve anlamları – 8 farklı kedi sesi

15 Ekim 2022
2164
Kedi sesleri ve anlamları – 8 farklı kedi sesi

Kedi sesleri ve anlamları bizlere ve diğer canlılara pek çok şey iletebilir. Bir kediniz varsa, muhtemelen evcil hayvanınızın farklı sesler çıkardığını fark etmişsinizdir. Bu seslere genel olarak miyavlama denir ve ‘miyav’ kelimesine benzer şekilde telaffuz edilir. Sesler kısa veya uzun olabilir ve her birinin farklı bir anlamı olabilir.

Kedilerin harika bir dili vardır ve çıkardıkları sesler ruh halleri ve ihtiyaçları hakkında size çok şey söyleyebilir. Kedinizi daha iyi anlayabilmek için bu sesleri tanımlamayı öğrenebilirsiniz. Ayrıca yanlış bir şey olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. İşte bazı yaygın kedi sesleri ve ne anlama geldikleri.

Kedi sesi

Kedinizin çıkardığı çeşitli kedi sesleri vardır ve bunların ne anlama geldiğini bilmek yardımcı olabilir. Örneğin, kediniz sizi gördüğünde ve özellikle heyecanlandığında cıvıldar. Bu genellikle kedinin bir şey hakkında mutlu veya heyecanlı olduğunun bir göstergesidir ve hatta yemek üzere olduğunu bile gösterebilir.

Kedi seslerini anlamak, kedinizi daha iyi anlamanıza ve ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca ruh halini ve niyetlerini anlamanıza yardımcı olacak ve kedinizin dostane sohbetler yapmaya başlayabileceksiniz.

Miyavlama

Kedilerin çıkardığı üç tür “miyav” sesi vardır;

Düşük tonlu bir miyav, evcil hayvanınızın mutsuz olduğu anlamına gelirken,

Yüksek tonlu bir miyav, evcil hayvanınızın ilgiye ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Tiz miyavlar, kedinizin aç olduğunu da gösterebilir. Yemek kabının yanında miyavlayan kediler genellikle sahibini arar veya açtır. Tiz bir miyav aynı zamanda patili dostunuzun acı çektiğini veya yaralandığını da gösterebilir. Bu tür miyavlamalara ağlar gibi miyavlama da denilebilir.

Kedinizin miyavlaması size çok şey iletebilir. Bu ses genellikle avcılardan uzak durmanız için bir uyarıdır ve aynı zamanda sizinle iletişim kurmak için de kullanılır. Miyav, sızlanmaya benzer ama çok daha yüksek seslidir. Kediler heyecanlandıkları ve iletişim kurmak istedikleri için miyavlarlar. Miyav aynı zamanda kedinizin kendini yalnız hissettiğinin veya yönünü şaşırdığının bir işareti olabilir. Ses tonu yanı sıra süreklilik de önemlidir. Miyavlama sıklığı da önemli bir husustur. Sürekli miyavlayan bir kedinin acilen müdahaleye ihtiyacı var, demektir. Altta yatan neden öğrenilmeli ve çözüme ulaşılmalıdır.

Mırıldanma

kedi sesi ne anlama gelir

Mırıldama sesi birçok kedi sesinden biridir ve genellikle mutlulukla ilişkilendirilir. Kedilerin memnuniyetlerini, rahatlıklarını ifade etmelerinin ve hatta sahiplerine sevgi göstermelerinin bir yoludur. Mırıldamanın ayrıca bir kedinin stresli bir olaydan sonra ‘iyileşmesinin’ bir yolu olduğuna inanılır. Bir kedinin mırlaması, yaklaşık 20 ila 150 Hz arasında değişen belirli bir frekansa sahiptir. Bu özel frekans, basınca tepki olarak kemik dokularını sertleştirerek kemik büyümesini destekler. Ayrıca doku üzerinde bir etkisi olabilir.

Bir kedi nefes alıp verdiğinde mırlama meydana gelir. Bu, gırtlaktaki kasların büzülmesi ve genişlemesinden kaynaklanır. Bu kaslar, beyinden gelen sinyale yanıt olarak titreşir ve sesi üretmek için hava onları geçer.

Koltukta otururken yanınıza gelip uzanır ve mırıldanmaya başlarsa kediniz sağlıklı, mutlu ve sizi çok seviyor, demektir. Kedi sahipleri çok iyi bilir ki bu ses huzur vericidir. Gününüz ne kadar yorgun ve stresli geçse de patili bir dostun mırıldanması size eşsi bir melodi gibi gelir.

Tıslama

kedi sesi

Kediniz birkaç ses çıkarır ve her birinin kendi anlamı vardır. Çoğu saldırgan veya korku temellidir. Örneğin, kediler yırtıcılar ve insanları varlıkları konusunda uyarmak için tıslar ve hırlarlar. Bu sesler tükürmeyi de içerebilir. Kedilerin çıkardığı sesler perde ve frekans bakımından farklılık gösterebilir.

Tıslama, kedinin sinirli olduğunu belirtir. Yılan gibi tıslayan bir kedi size saldırmama az kaldı mesajı iletir. Kediler de bizler gibi sinirlilik katmanlarına sahiptir. Az ve çok olarak sinirlenmeleri değişebilir. Burada ses tonu ve sesin farklılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Tıslayan bir kedi bu sesi kısa bir şekilde yapıyorsa sizi şimdilik uyarıyor, demektir. Bunun yanı sıra ağlayan bebek ve konuşuyormuşcasına sesler çıkartıyorsa size çok yakında saldırabilir.

Tehdit edici sesler içerisinde bir kedinin tiz ve uzun bir şekilde miyavlaması da yer alır. Dikkatinizi çekmek için tasarlanmıştır. Kedilerin birbirlerine bu şekilde miyavladıklarını görürseniz savaş başlamadan önce onları ayırmanız gerekecek. Bununla birlikte, bazı miyavlar fiziksel acı veya sıkıntı belirtisi de olabilir.

Uluma (İnleme)

Bir kedi üzüldüğünde veya korktuğunda uluyabilir. Bu doğal bir davranış olsa da, dikkat edilmesi gereken iç sorunları da gösterebilir. Kediniz sık sık uluyorsa, nedenini bulmak için bir veterinere danışmak en iyisidir. Bağırmanın bazı yaygın nedenleri şunlardır:

Kediler çeşitli nedenlerle uluyabilirler: su veya yiyeceğe ihtiyaçları vardır, bir yırtıcıdan korkarlar, güvenceye ihtiyaçları vardır veya sadece hoşnutsuzluklarını ifade ederler. Ağlayan kediler ayrıca kızgın olduklarını veya ilgi görmek istediklerini gösteriyor olabilir.

Bir kedi uluması, stres, kaygı veya yaşa bağlı koşullar dahil olmak üzere çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Kediler insanların etrafında olmayı severler ve özellikle geceleri ailelerinden ayrıldıklarında sıkıntı yaşayabilirler. Bir kedi de gün içinde onları yalnız bırakırsanız sıkılabilir veya yalnız kalabilir.

Hırlama

kedi sesleri ve anlamları

Hırlama kedi sesi içerisinde karmaşık olanıdır. Çünkü mutluluk ve kızgınlıkla ilişkilidir. Oyun oynarken ya da sevilirken hırlama mutluluk iken diğer zamanlardaki hırlama sesleri korku, stres, acı ile bağlantılıdır. Kedinin vücut dilini dikkate alarak hırlamasının ne anlama geldiğini anlamak mümkündür. Kuyruk hareketlerini dikkate almak gerekir. Uyurken hırlayan kediler ya horluyor ya da rüya görüyordur.

Bağırma (ağlayan bebek)

Kavga anından birkaç dakika önce iki kedinin birbirine karşı çıkardığı tuhaf seslenmeler vardır. Adeta ağlayan bebeğin sesine benzeyen kedi bağırmaları size karşı yapılıyorsa, kedinin size saldırmak üzere olduğunu bilmelisiniz.

Bir diğer ağlayan bebek sesi çiftleşme sırasında oluşur. Dişi kediler bazen eşleşirken bağırabilir. Eşleşme bittiğinde genellikle erkek kedilere sinirlenir ve tıslarlar.

 Cıvıltı

Kedilerin kuş cıvıltısına benzer şekilde ses çıkarttığını duymak ve görmek büyük bir şanstır. Çünkü onlar avcılıklarını genellikle yalnızken yaparlar. Camdan bakarken fark ettikleri kuşları avlamaya çalışırken tuhaf sesler çıkartırlar. Bu mutlu bir heyecan ve telaşın dışa doğru yansımasıdır.

Çağrı sesi (çiftleşme)

Mart aylarında iken sokaklardaki kedilerin çağrı seslerine aşinayız. Erkek kediler, dişilere kur yapıp onları çiftleşmeye çağırırlar. Etrafa koku bırakırlar. Dişi kedilerde aynı şekilde…

Çağrı sesi, ulumanın kısaltılmış bir versiyonudur. Bu, içi boş bir sestir ve dişi kediler tarafından kızgın olduklarında çıkarılır. Dişi kedi kızgınlık dönemindeyken, erkek kediyi cezbetmek için elinden geleni yapar. Erkek kısırlaştırılmazsa, muhtemelen onun dikkatini çekmek için savaşıyor olacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin çıkardığı sesler pek çok anlama gelir. Öfke, uyarı, stres, hastalık, mutluluk, üzüntü ve daha bir çok şey yazmak mümkün. Bu nedenle kedinin çıkardığı sesin yanı sıra fiziksel farklılıklar da dikkate alınmalıdır. Örneğin; kızgın bir kedi tıslayabilir, uluyabilir ya da hırlayabilir. Bunu yaparken kulaklarını saklar, sırtını ve tüylerini yukarı doğru kaldırır. Mutlu kediler ise yumuşak bir sesle miyav der, yakınınızda yerde sırt üstü yatıp arada döner. Bu ” beni sev” demektir.

Kediler kendilerini bizlere ve diğer canlılara ifade etmek için bazı zamanlar garip sesler çıkarır. Altta yatan nedeni bulmak önemlidir. Çünkü hastalık, stres ve korku gibi önemli ve sıkıntılı durumların erkenden çözümlenmesi gerekir. Bazen de doğal olaylar onları tuhaf sesler çıkartmaya iter. Çiftleşme çağrısı da bunlardan biridir.

Kedilerin miyavlamaları kendi aralarında farklı sebepler içerebilir. Düşük ses tonu ile kısa miyavlamalar, eve hoş geldin, beni sev demek iken kalın sesle yapılan miyavlama açım, susuzum, kum kabı pis ya da ağrım var demektir. Miyavlama uzun sürüyorsa veterinere gitmek gereklidir. Kediler rahatsızlıklarını genellikle gizler. Durum ciddi olduğunda kalın sesle ve uzun olarak seslenirler.

Kediler mutlu olunca gevezeleşir. Bu durum için heyecan ve aşırı mutluluk gerekir. Kuş cıvıltısına benzeyen şekilde çenelerini sürekli oynatır ve kısık sesle tuhaf sesler çıkarırlar. Bunların yanı sıra mırıldama da mutluluk anlamına gelir. Yanınızda yatarken mırıldanan bir kediyi dinlemek oldukça huzur vericidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Metincirak
Nis 8, 2023 / 01:42

Kedim bugün birden bire bir panik havasına girdi sanki birsey onu korkutuyor tislqma homurdanma ve korkuyla kaçmaya başladı yatağın üzerine gitti saklanmaya çalıştı bir an ssakinlesir gibi oldu gittim yanına sakinleşmek için uğraştım biraz dinledi sonra yeniden sanki düşman gormuscesine fırladı kacti homurdqnmayq başladı yine ve saklandı ve halen çıkmıyor evde onu korkutcqk birsey olmadı makinq çalıştırma v.s birden bire hiçbir durum yokken şu anda bile halen saklanıyor bir an sakinleşti çıktı hemen yine korktu sanki birsey onu sürekli korkutuyor ne yapacam bilmiyorum ilk defa böyle oldu 8 aylık kedi anlamadim


Veteriner Hekim
Nis 8, 2023 / 15:42

Merhaba endişelenmeden önce ona biraz zaman tanıyarak takip etmenizde fayda var. Siz evde yokken onu korkutacak bir şey olmuş ya da bir ev kazası yaşamış olabilir. Bu durum devam ederse mutlaka veteriner hekime gitmelisiniz.


Hasret
Ağu 29, 2023 / 19:39

Kendim 7 günlük annesi öldü mamayla ben besliyorum bugün gayet iyiydi ama akrabam geldi braz sevdi sonra uyudu uyandıktan sonra sürekli inlemeye başladı aynı tempoda yorgun üzgün gbi inliyor azıcık kimildaniyor


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:56

Dışkısını yaptırabiliyor musunuz? poposunu ılık suyla ıslatılmış bir pamukla masaj yaptırarak dışkı ve idrar çıkışı sağlamanız gerekiyor.


yusuf
Eki 30, 2023 / 21:33

sokaktan yavru kedi sahiplendim 3 aylık 1 aydır evimde aşısı bakımları vs. yapıldı kedinin kulaklarının yanında saç yok nedense burnu sürekli yaş oluyo su içtikten sonra su bulaşmış olabilir diye düşünüyorum umarım öyledir gözünde sürekli çapak çıkıyor 1 haftadır soğuk çayla silmeme rağmen ve dışkısını kumun üstünde Bırakıyo gömemiyor dışkısının üstüne basıyor patileri pis oluyo halılar mahvoluyor hele bazen ishal olduğunda yanlış şeyler verebiliyo bazen ailem ishalin üstüne basınca heryer mahvoluyo ayrıca ağzı dehşet-ul vahşet-ul zulüm kokuyo nedense umarım hastalık belirtisi değildir (kedim dişi)


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 22:54

Merhaba kediniz hasta gibi gözüküyor. Anlattığınız belirtilere göre altta yatan bir hastalığı olabilir. Ne olduğunu bulmak ve tedavi edilmesi için kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz geçmiş olsun.