Kedi ve köpekler için taurin faydaları nelerdir?

25 Ağustos 2022
509
Kedi ve köpekler için taurin faydaları nelerdir?

Kedi ve köpekler için taurin faydaları oldukça fazladır. Bu faydalardan kazanım sağlamaları da çok kolay. Evcil hayvanınızın diyetine taurin eklemek yeterli. Yumurta, balık ve hatta birkaç et türü dahil olmak üzere birkaç farklı yöntem var. Köpekler ve kediler için bazı taurin kaynakları sayısı zengindir. Elbette taurin içeren mamalar da mevcut. Ancak öncelikle evcil hayvanınızın ne kadar taurine ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Eksikliği varsa da bir veteriner ile görüşmelisiniz.

Taurin nedir?

Taurin, insan, kedi ve köpek gibi canlılar için çok faydası olan bir amino asittir. Kardiyovasküler fonksiyon, iskelet kaslarının gelişimi, retina ve merkezi sinir sistemi dahil olmak üzere birçok temel biyolojik rol oynar.

Taurinin evcil hayvanlar için pek çok faydası vardır. Ancak evcil hayvanınızın bu temel amino aside ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Taurinin köpeğiniz için iyi olup olmadığından emin değilseniz, veterinerinize sorabilirsiniz. Taurin plazma testi, mevcut durumunu belirlemeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra taurin eksikliği belirtileri kısmına göz atabilirsiniz.

Taurin faydaları

Köpeğiniz veya kediniz, diyetlerindeki bazı temel besin maddeleri kaçırıyor olabilir. Bir taurin takviyesi bu besinleri kazanmasını kolayca sağlayabilir. Üstelik bunun için evcil hayvanınıza bir vitamin takviyesi vermeniz gerekli değildir. Tavuk, hindi veya balık gibi gerçek etler harika bir taurin kaynağıdır. Eğer evcil hayvanınızı mama ile besliyorsanız, içeriğinde taurin olup olmadığına bakabilirsiniz. Yoksa farklı bir mamaya geçiş yapabilirsiniz. Taurinin kedi ve köpekler için faydaları arasında kalp sağlığı ilk sırada yer alır. Göz, beyin ve kalp gibi pek çok organın sağlıklı kalmasını destekler.

Kediler taurin üretemez. Bu nedenle onların taurin içerikli beslenmesine dikkat edilmelidir. Ancak bu köpekler taurin ürettiği için ,htiyaç duymazlar anlamına da gelmez. İki evcil hayvan için de taurin ihtiyacı ihmal edilmemelidir. Bu nedenle mama seçimlerine dikkat edilmelidir.

Köpekler için Taurin faydaları

Köpeğinizin kalp sağlığı için önemlidir. Ancak öncelikle köpeğinizin bu amino aside ihtiyacı olup olmadığına bakmalısınız. Taurin köpekler için çok kritik olduğundan, diyetleri bu besin için iyi bir kaynak içermelidir.

Taurin açısından zengin bir diyet, köpeklerde DCM semptomlarını önleyebilir. Ancak köpekler kendi başlarına taurin üretemeyebilir. Kardiyovasküler sağlıktaki rolünün yanı sıra taurin, iskelet kası, retina ve bağışıklık sisteminin gelişimi için önemlidir.

Birçok cins doğal olarak taurin üretebilirken, bazıları üretmez. Hangi durum söz konusu olursa olsun, köpeğinizin diyetini taurin takviyeleri ile desteklemek önemlidir. Taurin, köpeğinizin besin alımını dengelemeye yardımcı olabilecek hayvansal proteinlerde bulunur. Taurin nedir diye sorduğumuzda, Taurin, sekiz temel amino asitten biridir, diyebiliriz. Köpeğinizin diyetindeki taurin eksikliği, ağrılı veya zayıflatıcı hastalıklara neden olabilir. Taurin, gözlerde ve beyinde büyük miktarlarda depolanır ve kalp, taurin eksikliği belirtileri gösterme olasılığı en yüksek organlardan biridir.

Taurinin kediler için faydaları

Kediler vücutları yeterince üretmediği için diyetlerinde çok miktarda taurine ihtiyaç duyarlar. Omnivorlar diğer amino asitlerden taurin sentezleyebilse de, kediler yapamaz. Bunun nedeni, sisteini taurine dönüştürmek için gerekli enzimin nadir olması ve vücuttaki diğer yollarda gerekli olmasıdır. Bu nedenle kediler, yiyeceklerinden veya takviyelerinden taurin tüketmelidir. İşte kediler için taurinin faydalarından bazıları:

  • İlk olarak, yavru kedilerin taurine ihtiyacı vardır. Yeterli miktarda taurin ile beslenmeyen kediler kör olabilir. Yavru kedilerde yetersiz taurin, kalp yetmezliğine ve genişlemiş bir kalp ile sonuçlanan genişlemiş kardiyomiyopatiye yol açabilir. Ağır vakalarda, taurin eksikliği ölüme bile yol açabilir. Kalp yetmezliğine ek olarak, bir kedinin sindirim sistemi de zarar görebilir ve bu da taurini kedinizin diyetinin gerekli bir parçası haline getirir.
  • İkincisi, taurin, amino asitte eksik olan diyetleri düzeltebilir. Kediler kendi başlarına taurin üretmeseler de et mükemmel bir taurin ve öncü amino asit kaynağıdır. Sığır eti ve tavuk, kalp ve dil de dahil olmak üzere iyi et kaynaklarıdır. Et tercihinize bağlı olarak pişmiş veya çiğ olabilir. Ayrıca et doğal olarak taurin içeriği yüksek olduğundan kedinizi besliyorsanız veterinerinize danışabilirsiniz.
  • Taurin ile kedilerin üreme sağlığının doğrudan bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? Şaşırtıcı olsa da taurin kedilerin üreme sağlığını etkiler.
  • Bağışıklık sistemlerini destekler.
  • Cilt sağlıklarını korur. Tüy dökülmesi gibi sorunlarda ilk akla gelen yetersiz beslenmedir. Bu nedenle mama değişimi gerekebilir.
  • Kan şekerinin düzenlenmesine destek verir. Taurin eksikliği olan kedilerde diyabet görülebilir.

Kedi ve köpeklerde taurin eksikliği belirtileri

Kedi ve köpekler için taurin faydaları

 

Kedinizin veya köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için ne kadar taurine ihtiyacı olduğu net değildir. Ancak eksik amino asit seviyeleri kalp yetmezliğine ve diğer sorunlara yol açabilir. Taurin çok çeşitli biyolojik etkilere sahip olsa da, kesin mekanizması hala bilinmemektedir. California Üniversitesi, Davis Veterinerlik Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yürütülen bir araştırma, taurin eksikliğinin kedilerde dilate kardiyomiyopatiye yol açabileceğini ortaya çıkardı.

Evcil hayvanlarda görülen taurin eksikliği belirtileri farklılık gösterebilir. Köpeklerde taurin eksikliği arasında;

  • nefes nefese kalma
  • karın ağrısı
  • idrar problemleri
  • bayılma
  • körlük görülebilir. Vücuttaki taurin ihtiyacının yüksekliği de hastalıkların derecesini etkileyebilir.

Kedilerde taurin eksikliğinin klinik belirtileri genellikle zamanla yavaş yavaş gelişir. Taurin eksikliği olan kediler;

  • Kusma
  • ishal
  • Düşük enerji seviyeleri gibi diğer semptomları göstermeye başlayana kadar genellikle semptom göstermezler. Kedilerde taurin eksikliğini teşhis etmek için veteriner hekimler kan tahlili, göğüs röntgeni ve göz muayeneleri dahil bir dizi test yapacaktır.

Görme sorunlarına ek olarak, taurin eksikliği olan bir kedide kalp atışları hızlanabilir. Dilate kardiyomiyopatiden muzdarip olabilir. Bu, kalp yetmezliğine ve körlüğe yol açabilen ilerleyici bir durumdur. Neyse ki, çoğu kedi ve köpek taurin yiyebilir ve bu böylece semptomların hiçbirinden muzdarip olmaz. Diyet takviyesi bu koşulların bazılarını tersine çevirmeye yardımcı olsa da, ciddi sonuçları önlemek için taurin eksikliği derhal tedavi edilmelidir.

Bir kan testi, bir köpeğin düşük taurin seviyelerini tespit edebilir. Düşük seviyeler, köpeğinizin kalp problemleri olduğu anlamına gelmese de, ek testlere ihtiyaçları olabilir. Köpeğinizin altta yatan herhangi bir kalp problemi olup olmadığını belirlemek için bir göğüs röntgeni veya bir Ekokardiyogram gerekli olabilir. Köpeğinizin taurin seviyesinin düşük olduğunu fark ederseniz, diyet değişiklikleri yapmayı veya taurin takviyesi almayı düşünün. Diyet değişikliklerinin etkili olup olmadığını belirlemek için bir veteriner tavsiyesi almak ve kan testlerini takip etmek en iyisidir.

Bir kedi veya köpeğin diyetine taurin nasıl dahil edilir?

Sebzeler, tahıllar ve yumurtalar fazla taurin içermez. Bu nedenle yüksek kaliteli protein oranlı oalrak kedi ve köpeklerin beslenmeleri gerekir. Daha önce belirttiğimiz gibi kedi ve köpek mamaları genellikle taurin içerir. Bunu anlamak için içindekiler kısmına göz atmalısınız. Eğer taurin eksikliğinden şüpheleniyorsanız, veterinere danışmalı ve eksikliği gidermek için beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Köpekler ve kediler ne kadar taurine ihtiyaç duyar?

Koşullu amino asitler arasında taurin özellikle köpekler ve kediler için önemlidir. Taurin vücudun birçok yerinde doğal olarak bulunur.Ancak diyette eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Köpeğiniz ya da kedinizin ne kadar taurine ihtiyaç duyduğunu veteriner hekiminiz size belirtebilir. Çünkü taurin ihtiyacı kedi ve köpeklerde farklıdır. Kendi cinsleri aralarında da değişiklik gösterebilir. Burada beslenme de önemli faktördür. Ancak güvenli bir yerden alınan ve içeriğinde taurin olan bir mama çeşidi evcil hayvanınızın ihtiyacını karşılayabilir. Bilinçli şekilde yapılmış olan mama alışverişi evcil hayvanınızın ek gıdaya ihtiyaç duymadan sağlıklı bir yaşam sürmesini destekler.

Bir köpeğin alması gereken taurin miktarı, hayvanın ağırlığına bağlıdır. Genel olarak, bir köpeğin vücudu günde 1000 mg’a kadar taurin tüketebilir. Bununla birlikte, bazı ırklar genetik olarak düşük taurin alımına yatkın olabilir ve özel bir diyete ihtiyaç duyabilir. Bu durumlarda, diyetteki bir değişiklik, hayvandaki taurin seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Köpeğinizin diyetine taurin eklemenin en iyi yolu, büyük dozda taurin içeren bir köpek maması seçmektir.

İnsan vücudu diğer amino asitlerden taurin üretebilirken, kediler bunu yapamaz. Ancak bu taurine ihtiyaç duymadıkları anlamına gelmez. Normal göz fonksiyonları, kalp kası fonksiyonu ve yavru kedilerin gelişimi için taurin gereklidir. Köpekler ve kediler bunu kendi başlarına büyük miktarlarda sentezleyemezler, ancak et de dahil olmak üzere çeşitli gıda kaynaklarından alabilirler.

Ülkemizde köpek ve kedilerin çoğu kuru mama ile besleniyor. Bununla birlikte, kediler konserve mamalarda kuru mamaya göre daha yüksek taurin içeriğine ihtiyaç duyarlar. Ek olarak, taurinin biyoyararlanımı, köpeğinizin veya kedinizin yediği mamanın türüne de bağlı olabilir. Evcil hayvanınızı beslediğiniz yiyecek türlerine ek olarak, kedinizin bağırsak bakterileri de taurinin biyoyararlanımında rol oynayabilir.

Sıkça sorulan sorular

Kediler için taurin oldukça önemli bir amino asittir. Kedilerde taurin eksikliği ishal, kusma ve körlük gibi pek çok soruna neden olabilir. Her kedide farklı bir sorun ile karşımıza çıkabilir. Bu nedenle taurin tüketimine önem vermek gerekir. Mama içeriğinde taurin olup olmadığına bakabilirsiniz.

Taurin köpeklerin vücudunda ihtiyaç duyduğu bir amino asittir. Kendileri bu asidi üretse de dışarıdan da almaları gerekir. Çünkü taurin köpekler için çok faydalıdır. Taurin eksikliği kalp hastalıklarına neden olabilir.

Taurin kediler için zararlı değildir. Aksine taurin eksikliği kediler için zararlıdır. Bu nedenle taurin eksikliği oluşmaması için kedilerin et gibi taurin içeren besinler tüketmesi gereklidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.