Kedilerde kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanır?

24 Mart 2022
1144
Kedilerde kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanır?

Kalsiyum, kedinizin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Kaslarının kasılmasına ve kalp atışlarının hızlanmasına yardımcı olur ve hücrelerindeki sıvı dengesini doğru tutmada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, diyetlerinde yeterli kalsiyum almalarını sağlamak çok önemlidir. Çünkü almazlarsa zayıf veya kırılgan kemikler gibi sorunlara neden olabilir. Kalsiyum denilince aklımıza süt ürünleri gelir. Ancak kedilerde kalsiyum ihtiyacı öncelikle mama ardından takviyeler ile karşılanmalıdır. Patili dostlarımızın günlük kalsiyum ihtiyaçları karşılanmazsa, kritik sorunlarla karşılaşabiliriz. Sevimli aile üyelerimizin yeterli kalsiyumu alması ve kalsiyumun onlar için önemi gibi konular hakkında bilgi almak için bugün size rehberlik edeceğiz.

Kedilerde kalsiyumun önemi

İnsan beslenmesinde olduğu gibi, kalsiyum da kedi beslenmesinin hayati bir bileşenidir. Kalsiyum, bir kedinin vücut ağırlığının yüzde 1’inden fazlasını oluşturur ve sağlıklı kemiklerin, dişlerin, sinir dokusunu destekleyen kasların, kan pıhtılaşmasının ve hücre zarı geçirgenliğinin yapısı, işlevi ve korunmasında önemli bir rol oynar.

  • Kalsiyum vücuttaki hayati minerallerden biridir. Biyolojik olarak aktif olan veya fosfatlara ve proteinlere bağlı iyonize formda bulunur.
  • Kemik ve diş yapısının bir parçasını oluşturmak için bor, D vitamini ve fosfor ile çalışır.
  • İyonize formunda yani bir elektrolit olarak, hücre sıvı konsantrasyonunu düzenlemeye, kas kasılmasına ve hücre sinyalizasyonuna ve sinir uyarı iletimine yardımcı olur.
  • K vitamini ve diğer faktörlerle birlikte çalışırken kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Son olarak emziren patili dostlarımızda süt üretimini destekler.
  • Bilişsel işlevlerde, sindirimde, düzgün görmenin sağlanmasında ve ayrıca bazı enzim ve hormon metabolizmasında önemlidir.

Kedilerde kalsiyum eksikliği belirtileri

Kedilerde kalsiyum eksikliği, fosfora göre kanda yetersiz miktarda kalsiyum bulunmasından kaynaklanır. İki mineral vücutta birlikte çalışırken, uygun miktarlarda sağlanmadığında (fosfordan daha fazla kalsiyum), vücut normal kan seviyelerini korumakta zorlanır. Kedilerde kalsiyum eksikliği belirtileri, aşırı duyarlılıktan kontrol edilemeyen kas spazmları, nöbetler ve ölüm gibi ciddi nörolojik semptomlara kadar uzanır. İşte erken, sık ve nadir görülen belirtiler…

Kalsiyum eksikliği başlangıcında görülen en sık belirtiler

  • Huzursuz davranışlar
  • Kas spazmları
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • Yorgun ve uyuşuk hâl

Diğer belirtiler

  • Nefes nefese kalma veya hızlı nefes alma
  • İrileşmiş gözbebekleri
  • Dokunma veya sese karşı aşırı duyarlılık
  • Yüze pati atma ve kaşımaya çalışması (sık sık)
  • Seğirmeler
  • Kas titremeleri
  • Nöbetler
  • Ölüm

Kalsiyum eksikliği sorunu ile karşı karşıya kalan patili dostlarımız huzursuz görünebilir ve sizinle iletişim kurmak istemeyebilir, yüksek sesle miyavlayabilir veya ona dokunulduğunda sert tavırlar gösterebilir. Ayrıca, konvülsiyonlarla karıştırılabilecek şiddetli genelleştirilmiş kas seğirmesinden muzdarip olabilirler. Kedinizin tuhaf bir şekilde huzursuz olduğunu fark ederseniz, bunun yanı sıra birden fazla belirti varsa, veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Çünkü kalsiyum eksikliği hafife alınamaması gereken bir problemdir ve ölümle sonuçlanabilir.

Kedilerde kalsiyum eksikliği teşhisi

kedilerde kalsiyum eksikliği belirtileri

Patili dostunuzun kalsiyum eksikliği sorunu ile karşı karşıya kaldığını düşünüyorsanız, teşhisi için veterinere danışmanız gerekir. Ancak kedilerde düşük kan kalsiyumunun altında yatan nedeni belirlemek biraz zaman alabilir. Düşük kalsiyum tespit edildiğinde bile tanı testleri oldukça kapsamlı olabilir. Bu, altta yatan nedenin başka bir iç organ veya sistemin başarısızlığı olup olmadığını belirlemek için gereklidir.

Veterineriniz, patili dostunuzun varsa daha önceki sağlık sorunları ve kedinizde gözlemlediğiniz semptomları anlatmanızı isteyecektir. Bu nedenle aklınızda yer edinen her şeyi not etmenizi tavsiye ederiz. Bu, kedinizin semptomlarının olası nedenlerini belirlemelerine yardımcı olacaktır. Rutin bir fizik muayene de yapılacaktır. Laboratuvar testleri için de kan ve idrar örnekleri alınacaktır.

Kediler için kalsiyum kaynakları

Kediler için dört ana kalsiyum kaynağı vardır; bunlar gıda, takviyeler, güneş ışığı ve diyeti içerir. Genel olarak, kediler için doğal kalsiyum kaynaklarının onların tüketmesi için uygun olduğundan emin olmanız sizin için önemlidir. Bu nedenle, kedi arkadaşınızın zorunlu bir etobur olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle ideal doğal kalsiyum kaynakları kemik, et, balık, organ dokuları, süt ve süt ürünleri gibi hayvan kaynakları olmalıdır. Ek olarak, az miktarda baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler ekstra bir kaynak olacaktır.

Tüm kedilerin ihtiyaç duyduğu en önemli mineral kalsiyumdur. Bu mineral kemik dokusunun önemli bir bileşenidir ve diyetle alınması kemik gelişimi, onarımı ve bakımı için hayati önem taşır. Bu mineralin eksikliği kemiklerin kireçlenmesine yol açarak gelişimsel kusurlara neden olur ve onları kırılmaya karşı daha duyarlı hale getirir.

Çoğu evcil hayvan maması üreticisinin, evcil hayvan mamasında doğru kalsiyum seviyeleri için kendi yönergeleri vardır. Bu nedenle veterinerinize danışmanız akıllıca olacaktır. Çoğu konserve kedi maması bir miktar kalsiyum sağlar ve birçoğunda da yeterli miktarda ek kalsiyum bulunur. Kedilerin yiyebileceği kalsiyum içeren besinler…

Peynir

Peynir kalsiyum bakımından zengindir. Pastörize edilmiş sütten yapılmış olan peynir çeşitlerini tüylü dostlarımız ile paylaşabiliriz. Ancak küçük bir miktarda olması gereklidir. Kedilerin için peynir hakkında detaylı bilgi için makalemize göz atabilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurt sütün en verimli hâlidir. Sütten üretilen bir besin nasıl oluyor da daha verimli hâle geliyor, değil mi? Doğanın şaşırtıcı yönlerinden biri de bu. Küçük bir deneme ile yoğurdu buluyor ve sütü daha verimli yapabiliyoruz. Üstelik yoğurt kediler için çok faydalıdır. Kemiklerinin güçlenmesine destek olur. Çünkü kalsiyum açısından zengin bir besindir.

Ton balığı

Kediler ton balığına bayılır. Üstelik ton balığında da kalsiyum bulunur. Bu nedenle beslenmelerine ek olarak az miktarda ton balığı ödülü ile kedinizi mutlu edebilirsiniz.

Ispanak

Kediler etobur canlılar olsa da onlara meyve ve sebzeler verebiliriz. Ispanak içerisinde bol miktarda kalsiyum bulunur. Uygun şekilde hazırlanıp pişirildiğinde kedilere tüketmeleri için verilebilir.

Kedilerin mamalarında kalsiyum bulunur. Ancak kalsiyum yetersizliği olanlar için miktarı daha fazla olan ürünler tercih edilebilir. Bu tercihi veterinere bırakmak en sağlıklısı olacaktır. Diğer verilecek olan besinler beslenmelerinin küçük bir kısmını oluşturmalıdır. %10’unu geçmemelidir. Bu nedenle ne kadar verdiğinize dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Kedinizin kalsiyuma ihtiyacı olduğu için büyük miktarda mama dışı beslenmesi kendiniz tarafından alınan bir karar olmamalıdır. Veterinerler zaten ilaç takviyeleri, serum vs. ile gerekeni yapacak ve size beslenme hakkında bilgilendirme de bulunacaktır.

Önemli not:  Emziren kediler, büyüyen bir yavru kedi için ihtiyaç duyduğu kalsiyum seviyesinin iki katına ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle da bu cins için kalsiyum takviyesini çok gerekli hale getirir.

Kedilerde kalsiyum yetersizliği nedenleri

Kedilerde kalsiyum yetersizliği, aşağıdakiler gibi faktörler de dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir:

  • Yüksek kan fosfat seviyeleri
  • Paratiroid bezinin düşük performansı
  •  Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği
  •  Paratiroid bezinde bir tümör
  •  hipoparatiroidizm
  • Gebelikte yetersiz beslenme
  • Emzirme dönemindeki anne kedilerin yetersiz beslenmesi
  • Hipoproteinemi (kanda düşük protein hipomagnezemi (kanda düşük magnezyum)
  • Pankreasta hasar
  •  Raşitizm (nedeniyle kemiklerin düzgün büyüme ve mineralize edilememesi)
  • İlaçlar
  •  Aşırı yetersiz beslenme

Yetersiz beslenme en sona eklense de en sık görülen nedeni budur. Bu nedenle patili dostunuzun beslenmesine çok dikkat etmelisiniz. Mama içeriğinde yeterli derecede kalsiyum olup olmadığına bakmalı ve veterinere danışarak mama tercihinde bulunmalısınız. Çünkü kediler için çok farklı çeşitte mama bulunmaktadır. Kısırlaştırılmış kediler için ayrı, yeni doğum yapmışlar için ayrı ve yavru kediler için ayrı olarak mamalar üretilir. Yaşlı kediler de için de elbette farklı bir mama tercih edilmesi gerekir. Kedinizin ırkı, kilosu, yaşı gibi faktörlerin dışında tıbbi geçmişi de beslenmesini etkiler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde kalsiyum eksikliği veterinerler tarafından yazılan ilaçlar ve  beslenme değişikliği ile giderilir. Belirtilere bakarak kedinizin kalsiyum eksikliği yaşadığını düşünüyorsanız, veterinere danışmanız gerekir. Takviyeler, kedi maması ve atıştırmalık olarak verilen kalsiyum içerikli yiyecekler tüketilmesi gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.