Kediler kucağa nasıl alıştırılır?

5 Ekim 2022
5263
Kediler kucağa nasıl alıştırılır?

Aile üyeleri arasında tüylü bir dost varsa ona sarılmadan edemeyiz. Bununla da yetinmez ve sık sık kucağımıza gelsin isteriz. Peki, kedi kucağa nasıl alıştırılır? Neyse ki cevap için tecrübeli bir kedi sahibi olmaya gerek yok. Detayları dikkate alarak kucaktan hoşlanmayanları bile kucak kedisi yapabiliriz. Sevgi, sabır ve uygulama ile her şey mümkün.

Kedi kucağa nasıl alıştırılır?

Kedilerin kucağa alışma süreci her birinde farklılık gösterir. British Shorthair gibi kucak sevmeyen kediler de dahil olmak üzere her biri kucağa alışabilir. Elbette her biri kucak kedisi olmayabilir. Kucağınıza alışsa dahi birkaç dakikaya müsaade edebilirler. Bazıları kucağa alışsa da sadece sahiplerine gidebilir. Bu nedenle kediler kucağa nasıl alıştırılır sorusunun yanıtını alırken eğitim sonrasında kedi sahipleri ve aile üyelerinin bazı şeyleri kabul etmeleri gerekir. Öncelikle pes etmemeli ve dikkat edilmesi gerekenleri yerine getirmeli. Ardından zamana bırakmalılar.

Kediler yavru ve bazıları yetişkin döneminde çok hareketlidir. Bu nedenle kucakta hareketsiz kalmak onlara göre değildir. Ancak her bir elbet büyüdükçe sakinleşir. Neredeyse evcil olan kedilerin hepsi yaşlandıkça kucak bağımlısı olur. Çünkü aradaki bağ güçlenir. Ev ortamına alışır ve daha pek çok faktör bu konuya etki eder. Kedinizi kucağa alıştırmak için elbette sadece zamana bırakmamalısınız. Püf noktaları dikkate alarak zamanı hızlandırmak mümkün. İşte kısaca kedi kucağa nasıl alıştırılır sorusunun yanıtı…

  • Güven verin.
  • Dikkatini dağıtmayın.
  • Sessiz ve huzurlu bir ortam oluşturun.
  • İzin verirse onu okşayın.
  • Ödül atıştırmalıkları ile kalbini fethedin.
  • En sevdiği nesneyi yanınıza alın.
  • Çok hareketli kediler için öncelik olarak oyun şarttır.

Eğitime erken başlayın

Kedi kucağa nasıl alıştırılır

Kedi kucağa nasıl alıştırılır sorusunun ilk yanıtı erkenci davranmaktır. Kediniz aileye katıldığı ikinci hafta sonrasında eğitime başlayabilirsiniz. Ev ortamı ve diğer pek çok şeye alışan kediler için erken eğitim hem aradaki bağı kuvvetlendirir hem de aile üyeleri ve kendileri için yaşam kalitelerini arttırır.

Kedinizi erken yaşlardan itibaren kucağınıza oturabilmeniz için yapabileceğiniz birkaç püf noktası büyük bir fark yaratacaktır. İlk birkaç gün boyunca, yeni kedinizin evinizi keşfetmesine izin vererek ve onu kucağınıza oturmaya davet ederek başlayın. Kedinizin dikkatini dağıtmadığınızdan ve kedinin kaçması için birden fazla çıkış olduğundan emin olun. Kedinizin kendini güvende ve rahat hissetmesi için yatıştırıcı kelimeler ve okşamalar kullanmak da önemlidir. Genel bir kural olarak, her gün en az on dakika boyunca tutarlı bir egzersiz seansı yapmaya çalışın. Aksi takdirde, kedinizin kafası karışacak ve onlarla nasıl etkileşim kurmak istediğinizden emin olamayacak.

Korumacı olmayın

Kedi sahibi olma konusunda tecrübe edinmemiş olanlar aşırı korumacı olabiliyor. Oysa ki kediler çok fazla ilgi ve korumacılık istemezler. Özgürlük onların ruhunda var.

Sosyalleşmeye çalışın

Her kedi eve ilk geldiğinde aşırı stresli olabiliyor. Bu durum kalabalık bir aileye gelenler için daha kısa sürede geçebiliyor. Evde başka kedi arkadaşı olmayan ve sadece sahibi ile yaşayanlar için alışma daha da zorlaşabilir. Bu nedenle kucağa alıştırma işlemini hızlandırmak için sosyalleşmelerini sağlamak gerekir. Dışarı çıkmasına izin yoksa eve gelen misafirler ile sosyalleşmeleri sağlanabilir.

Sessizlik sağlayın

Sessizlik, sakinleşme ve huzur anlamına gelir. Kediler kulakları çok iyi duyan canlılardır. Bu nedenle sessizlik onlar için çok önemlidir. Ortamın gürültülü olması, kedinizi stresli yapabilir. Bu da aranızdaki iletişimin kurulmasını güçleştirir. Kediniz yavru da olsa yetişkin de olsa aradaki bağı güçlendirmek için sukunet sağlanmalıdır.

Kedinizi sevimli olmaya teşvik etmek için çeşitli teknikler kullanabilirsiniz. Ancak ilk adım, onu rahatlamaya ve kucağınıza oturmaya teşvik edecek bir ortam yaratmaktır. Bunu, TV’nin sesini azaltarak veya odadaki ışıkları kısarak yapabilirsiniz.

Bir kedi, sessiz ve sakin kalarak kucak kedisi olmayı öğrenebilir. Ayrıca bir kişinin kucağına oturmayı da öğrenebilir. Ama biraz zaman alabilir. Sabırlı olun ve sakince konuşun.

Nazik dokunuşlar yapın

Kediler parmak hareketliliğini sevmezler. Sahipleri de olsa onlara karşı sallanan parmaklar, baştan çıkarıcıdır. İçlerindeki avcı saldırganlığını birkaç saniye içerisinde parmağınıza karşı dökebilirler. Sonuç itibari ile de tırmık izleri birkaç zaman hatıra olarak kalır. Kendini kucağınızda güvende hissetmelidir. Bunun için birkaç güzel kelime ve başını okşamak yeterli olabilir. Eğer ona dokunmanıza izin veriyorsa buna devam edebilirsiniz. Dikkatini dağıtmamaya özen göstermelisiniz.

Atıştırmalıkları kullanın

Kedinize ödül mamaları vererek onu kucağınıza çekebilirsiniz. Kediler çok sevecen canlılardır ve ilgi isterler. Sahipleri etrafta olmadığında da yalnızlaşırlar. Etrafta değilseniz, doğal olarak kucaklaşacak birini ararlar ve sık sık kucağınıza oturmaya gelirler.

Bir kedinin beden dili, rahat mı yoksa endişeli mi olduklarını gösterebilir. Omuzlarını sertleştiriyorsa veya tüylerinde genişleme oluyorsa, bu endişeli olduklarının bir işaretidir. Bu belirtileri gösteren bir kedi gördüğünüzde, onu sağlıklı atıştırmalıklarla ödüllendirdiğinizden emin olun. Kedinizi elinizden beslemeyi ve önce kucağınıza koymayı deneyin. Size yakın olmanın sorun olmadığını anladıktan sonra, kucağınıza oturma olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Güvenli ortam oluşturun

Kedi kucağa nasıl alıştırılır

Kediniz için güvenli bir ortam oluşturun ve hatta olun! Her anda sığınabileceği bir liman olarak karşısına çıkın. Miyavlamalarına kulak verin. Kediler nerede olursa olsun güvenli bir alana sahip olmak isterler. Bu nedenle her kedi sahibi ortam içerisinde bir alan oluşturur. Ancak bu yetmez. Kediler kendilerini sadece saklanabilecek bir alanda güvende hissetmez. Ortamın onlar için uygun olması yanı sıra aile üyelerinin de onlar için güvenli olması önemlidir. Özellikle çocuklar kediye zarar vermeme konusunda eğitilmelidir. Başka bir evcil hayvan varsa da ilk günler gözlem altına alınmalıdır.

Stressiz bir yaşam demek size daha fazla bağlanması anlamına gelir. Kedi için güvenli bir ortam şarttır. Pürüzlü bir yüzey gibi tehlikelerden koruyun ve bol miktarda oyuncak sağlayın. Çocuklarınız varsa, yavru kediye dokunmadan önce ellerini yıkadıklarından emin olun. Yavru kedinizin düzenli bir beslenme programı olduğundan emin olun ve diğer evcil hayvanları yavaşça tanıtın. Onları bağlanmaya zorlamayın. Kediler, tıpkı insanlar gibi duygular yaşar, onları anlamalısınız.

Zorlamayın

Kediniz kucağınıza oturmakta tereddüt ediyorsa, onu zorlamaya çalışmayın. Kediler güvenli ve rahat olmayı tercih eder. Bunun yerine evcil hayvanınızla birlikte yere oturun ve ona bir sürü oyuncak verin. İpteki yumuşak oyuncaklar, kediniz için sonsuz eğlence sağlayacaktır.

Bazı kediler kucakta uyumaya bayılır. Bu gibi durumlarda kediyi kucaktan bırakmak yanlıştır. Eğer müsaitseniz kucağınızda uyumaya devam etmeli. Aranızdaki iletişim gücü bu denli yüksekken kedinizi en tatlı uykudan uyandırmak olmaz.

Onunla oynayın

Kedinizi kucak kedisi olarak eğitmenin bir başka yolu da onu uyandırmak ve biraz egzersiz yapmaktır. Size sarılmadan önce enerjilerini tüketmeleri gerekiyor. Bu, evin etrafında koşmalarına veya kendi başlarına oynamalarına izin vermek anlamına gelebilir. Ya da yemek yedikten sonra kucağınıza yatmaları için onları teşvik edebilirsiniz. Her şey, sevgi göstermenin benzersiz yollarını takdir ettiğinizi bilmelerini sağlamakla ilgilidir.

Havaya fırlatılan yumuşak bir oyuncak onları meşgul edecek ve eğlendirecek ve kedinizi hiç vakit kaybetmeden kucağınızda otururken bulacaksınız! Bir kedi, özellikle ipte olan yumuşak bir oyuncağı kovalamayı sevecektir. Bunu bir rutin haline getirmeye çalışın

En sevdiği eşyayı kullanın

Kedinizi kucak kedisi yapmanın ilk adımı onu kucağınızda rahat ettirmektir. Kediler için tanıdık bir koku çok rahatlatıcıdır, bu nedenle en sevdikleri battaniyeyi kucağınıza koymak başlamak için harika bir yerdir. Biraz zaman alabilir, ancak kediniz yakında yanında olmak istediği tek kişi olduğunuzu anlayacaktır.

Evcil hayvanınız kucağınıza yatma sanatında ustalaştığında, onu rahat bir kedi yatağı yapın. Onlarla bağ kurmanın harika bir yolu olacak. Kediler battaniyelerinin sıcaklığını severler. Ancak kedinizin battaniyelerin altına kaymayı sevdiğini biliyorsanız, ağır battaniyelerden kaçınmalısınız. Kediler, ağır battaniyelerle kendilerini boğmaya eğilimli olabilir, bu yüzden onları yalnız bırakmadığınızdan emin olun.

Zamana bırakın

Zaman her şeyin ilacıdır. Kedinizin kucağınıza alışmasını ne kadar çok istediğinizi tahmin edebiliyoruz. Ancak bunun için biraz zaman gerekebilir. Bu bir haftada bir yıl da sürebilir. Kedinizin yaşı ve karakter yapısı bu gibi konularda en etkili faktördür. Bu nedenle belirttiklerimizi denemeye ve uygulamaya devam ederek sabırlı olmalısınız. Hiç ummadığınız bir anda kendiliğinden kucağınıza gelmek isteyecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.