Kedi tırmalaması durumunda ne yapmalı?

5 Ağustos 2022
3114
Kedi tırmalaması durumunda ne yapmalı?

Kedilerin neye sinirlendiklerini anlamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Aradaki iletişim ne kadar güçlü olsa da tırmık izlerinin acısından çok görüntüsü canımızı yakabiliyor. En kötüsü de yüzde oluşan kedi tırmığı izleridir. Neyse ki her biri zamanla geçer. İçimizdeki patili dost sevgisi ise sonsuza dek sürer. İşte bu nedenle kedi tırmalaması durumunda ne yapmalı sorusunun yanıtını net olarak bilmeliyiz.

Kediler zeki oldukları kadar meraklı ve çılgındırlar. Neye sinirleneceklerini anlamayabiliriz. Bazen de oyun içerisinde iken patilerdeki tırnaklar derimizi delip geçer. Bazen çok acılı bazen de acısız olan çizikler pek çok başımıza gelebilir. Sonuç itibari ile onları sevmeden duramayız. Elbette tırnak kesimi ve bakımı gibi uygulamalar ile bu sorunları oluşmadan engelleyebiliriz. Ancak bunlarla birlikte kedi tırmığı için bilinçli olmamız gerekir.

Kedi Tırmalaması Nedir?

Kedi tırmalaması kedilerin eşyaları ya da herhangi bir canlıyı tırmalamasıdır. Eğer patili dostlarımızın tırnakları törpülenmediyse ya da kesilmediyse kedi tırmığı izleri daha derin olabilir. Bu nedenle hem engellemek hem de başımıza gelmesi durumunda neler yapabileceklerimiz için önlemler almalıyız.

Kedi tırmalaması durumunda yapılması gerekenler

Elinizde küçük bir çizik veya derin bir kedi çizik olsun hiç fark etmeksizin ilk yapmanız gereken, etkilenen bölgeyi yıkayıp tedavi etmektir. Kedi çizikleri, küçük kırmızı izler ve kanamanın yanı sıra bir enfeksiyon bırakabilir. Bölgeye bağlı olarak tedavi, reçetesiz antibiyotik merhem veya steril bir bandaj uygulamayı içerebilir. Bazı durumlarda, ameliyat dahi gerekebilir. Nadir görülse de kedi tırnağı kırılıp bölge içerisinde kalabilir ya da kedinin tırnağı hiç törpülenmediği için çok sivri olabilir.

Kedi tırmalaması sonucunda kedi tırmığı ateşi denilen kedi tırmığı hastalığına yakalanabilirsiniz. Çizik cilde bulaşmışsa, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Kedi tırmığı ateşi hayati tehlike oluşturmaz, ancak emin değilseniz bir doktor çağırmalısınız. Patili dostunuz bir hastalığa yakalanmış olabilir. Kedi tırmığı ateşi, kemiklerde, organlarda veya kalpte enfeksiyon da dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir.

Aşağıdaki önerileri uygulamadan önce bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Eğer doktor randevusu alamayacaksanız;

  • Kedinizi tırmalama konusunda eğitmeden önce, çizilen bölgeyi sabun ve suyla yıkadığınızdan emin olun.
  • Temiz bir havlu veya gazlı bezle hafifçe vurarak iyice kurulayın.
  • Enfeksiyonu önlemek için çizik üzerine steril bandaj uygulayın.
  • Ayrıca reçetesiz antibiyotik merhem kullanmak veya steril bir bandaj uygulamak isteyebilirsiniz.

Kedi tırmalaması ağrılı olabilir ve geçici kırmızı lekelere, kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir. Bir kedi tırmalamasından kaynaklanan ilk enfeksiyon belirtisi, küçük bir yumru veya kabarcıktır. Isırdığı yere bağlı olarak çocuğunuzda ateş, boğaz ağrısı ve hatta kilo kaybı olabilir. Kedi tırmığı ateşi çok bulaşıcıdır ve semptomlar kedi ısırmasından bir hafta veya ay sonra başlayabilir. Ancak tedavi edilmezse bu durum daha ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir. Ağır vakalarda antibiyotik gerekir.

Veterinerler kedi tırmığını nasıl tedavi eder?

Kedi tırmalaması durumunda ne yapmalı

Bir veterinerin kedi tırmığını nasıl tedavi ettiği değişir, ancak çoğu durumda aynı olacaktır: birinci basamak doktoru veya acil servis doktoru sorunu teşhis edecektir. Daha ciddi kedi tırmığı ateşi vakaları, bulaşıcı hastalık uzmanlarına danışılmasını gerektirir. Aşırı durumlarda, bir dermatolog veya onkolog gerekebilir. Her iki durumda da doktor tedavi önerecektir.

Çoğu durumda, ilk adım yarayı iyice temizlemektir. Çiziği görmezden gelmek cazip gelse de, neden olduğu hasar ilk fark ettiğinizden daha şiddetli olabilir. Kediler agresif yapıları ile bilinir, bu nedenle tırmalanmak ciddi bir problem olabilir. Semptomlar kızarıklık, şişme ve grip benzeri sorunlar içerir. Bu gibi durumlarda antibiyotik gerekebilir.

Tırmalama sonrasında kaşıntı yaygın bir sıkıntı olsa da, daha derin bir yaranın kolayca enfekte olabileceğini ve daha fazla komplikasyona neden olabileceğini her zaman hatırlamalısınız. Enfeksiyon semptomlarını kolayca tanıyabilir ve evde küçük bir çizik tedavi edebilirsiniz. Ancak yara biraz daha derinse ve irin varsa, veteriner yardımı almalısınız. Enfeksiyon belirtileri arasında kötü koku ve akıntı yer alır. Kedinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, her 10 yılda bir tetanos aşısı yaptırmalı ve kedilerle aynı ortamda bulunan herkese kuduz aşısı yaptırmalısınız.

Kedimin tırmalayacağını nasıl anlayabilirim?

Kedinizin ya da diğer kedilerin sizi tırmalayacağınızı anlayabilmeniz bazı durumlarda mümkün olabilir. Kedilerin neye sinirlendikleri konusunda bilinçlenerek tırmıklardan kurtulabilirsiniz. Kedinizin sinirlenip sinirlenmediğini anlamanın birçok yolu vardır ve yapmanız gereken ilk şey sinirlendikleri şeyleri yapmaktan kaçınmaktır! Kızgın bir kedi sizden ve çevrenizdeki şeylerden kaçmayı deneyebilir. Ya odadan çıkacak, kanepeden atlayacak ya da uzaktan size bakacaktır.

Kediniz de durumun kendisinden dolayı öfke gösteriyor olabilir. İdrar yaparken kakayı kapatabilir veya örtmeyebilir. Kedinizin öfkesinin kaynağını belirlemek, evcil hayvanınızın tepkisini en aza indirmenin anahtarıdır. Kediyi kınamak, tırmalama direkleri ve sessiz odalar kullanmak, kedinizin stresten uzaklaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sokak kedileri, insanlar ve diğer hayvanlar kedinizin mantıksız bir öfke duymasına neden olabilir.

Kedimin sinirlendiğini nasıl anlayabilirim?

Kedinizin kızgın olup olmadığını anlamanın en iyi yolu vücut dilini izlemektir. Örneğin, başını size çevirir ve ellerinizi patilerse, sinirlenmeleri muhtemeldir. Size tıslarsa kızgındır. Ayrıca kuyruk seğirmelerini de dikkate almanız gerekir. Bir kedinin kuyruğu, kızgın olup olmadığını anlamanın başka bir yoludur. Kuyruğu hızla sallanıyorsa, kızmış ve odaklanmıştır. Kuyruğu alçak olabilir ve tam tersi yukarıda durabilir. Kızgın bir kedi tıslayıp hırlar ve hatta elinize pati vurmaya çalışabilir. Bu davranışı fark ederseniz, kedinize aktiviteye ara vermeye veya kedi sakinleşene kadar bölgeden uzak durmaya çalışın.

Kedinizin kuyruğundaki tüylerindeki yükselme normalden daha sinirli olduğunu gösterir. Tıslama veya ileri geri titreme, kötü bir ruh halindeki bir kediyi gösterir. Kuyruğu yere vurmak saldırganlığın bir işareti olurken, alçaltılması da aynı anlamda olması muhtemeldir. Kedinizde bu davranışları fark ederseniz, durun ve hareketlerinize dikkat edin. Onu sinirlendirmiş olabilirsiniz.

Saldırgan davranış devam ederse, kedinizin dikkatini dağıtmaya çalışın. Bozuk para dolu bir kavanozu sallamayı, küçük bir oyuncağı ona doğru fırlatmayı veya su tabancasıyla hafifçe fışkırtmayı deneyebilirsiniz. Yöntem ne olursa olsun, normal davranana kadar beklemelisiniz. Bu işaretleri fark ederseniz müdahale etmeyi deneyebilir. Kendinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi tırmalaması durumunda kedide bulaşıcı hastalık varsa bizlere bulaşabilir. Kuduz kedi tırmığı ile geçebilir. Bu nedenle kedi tırmalaması sonrasında kedinin aşıları ve tıbbi durumu ile ilgili bilginiz yoksa veterinere gitmelisiniz.

Kedi tırmalaması durumunda kedi kuduz ise bulaşabilir. Bu nedenle kedinin tıbbi durumunu ve aşı ile ilgili bilgilerini öğrenmek gerekir.

Kedi tırmalaması sonucunda çocuklarda alerjiye benzeyen enfeksiyon hastalığı görülebilir. Bu hastalığa kedi tırmığı hastalığı denir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.