Kedilerde yabancı fobisi – Kediler neden insanlardan korkar?

18 Mayıs 2021
3144
Kedilerde yabancı fobisi – Kediler neden insanlardan korkar?

Kediler alışık oldukları yerlerde ve alıştıkları insanlarla yaşamaktan hoşlanırlar. Bu nedenle bulundukları ortama yabancı biri geldiğinde, bu durum onlarda korkuya neden olmaktadır. Belirli seviyede korku normal karşılanabilir. Ancak, kediniz zamanla bu olayı aşmaktansa, insanlara daha fazla saldırgan ve korku ile yaklaşıyorsa, kedinizde bir sorun olduğu anlamına gelmektedir.

Kediler karakter olarak insanlar gibi farklılık göstermektedirler. Bazılarına baktığımızda cana yakın, ilgiyi seven, bazıları ise korkak ve saldırgan olabilmektedir. Bazı durumlarda ise iki özelliği de aynı anda taşıyan kediler de vardır. Bu özelliklere dikkat etmeniz, kedilerin neden insanlardan korktuklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kedilerde yabancı fobisi, sizi ve minik dostunuzu zor durumlara sokabilir. Bu sorunun nedenleri arasında genellikle kedinizin geçmişte yaşadığı sorunlar ve bu sorunlar yüzünden yaşadığı travmalar ya da eksik sosyalleşme olabilir. Bu konuları tek tek incelemeniz, size kedinizi anlamanız yolunda açıklık getirecektir. Gelin birlikte bunun nedenlerine bir bakalım.

Kedilerde Yabancı Fobisine Neden Olan Kötü Tecrübeler

Kedinizde oluşan yabancı fobisi, kedinizin geçmişte yaşadığı ve karşılaştığı zor durumlardan kaynaklanmaktadır. Kedinizi henüz yavruyken alıp büyütmeniz bu olayların önüne geçebilir. Onu yabancılara alıştırabilirsiniz. Ancak yetişkin bir kedi sahiplendiniz ve onda yabancılara karşı çok fazla korku ve saldırganlık sezdiyseniz, aklınıza kedinizde yabancı fobisi varlığının olabileceğini getirmelisiniz. Kediniz geçmişte insanlardan kaynaklanan yoğun bir korkuya maruz kaldıysa, bu olayı unutması imkânsızdır. Unutmayın, kedilerin hafızası çok kuvvetlidir.

Bazı insanlar kedilerine nazik davranmamaktadır. Sık sık karşılaştığımız hayvanlara yönelik şiddet haberlerinden bunu anlayabiliriz. Bazen siz de farkına varmadan, bu nedene sebep olmuş olabilirsiniz. Örneğin, bir veteriner ziyareti sonrası yaşanan travma veya bir misafir, kedinizde bu fobinin oluşmasına neden olabilir. Kedinizin üstüne gitmemeli ve daha fazla korkmasına neden olmamalısınız.

Kediler Neden İnsanlardan Korkar?

Kedilerde Yabancı Fobisine Neden Olan Eksik Sosyalleşeme Durumu

Kedilerde eksik sosyalleşme kavramı, bu sorunun nedenleri arasında yer alan en önemli durumdur. Kedinizin henüz yavruyken yeterli sosyalleşmeyi alması onda bu tür sorunların yaşanmasına engel olacaktır. Yavru kedilere doğumlarının ilk aylarında, onlara çevreyi ve insanları yeterli miktarda tanıtmalısınız. Kediler bu dönemde sosyalleşebilirlerse, daha öz güvenli, daha dost canlısı ve daha dışa dönük olacaklardır. Ancak tam tersi durumda kedinize bu imkânı tanımazsınız, korkak, saldırgan ve içine kapanık olacaktır. Yavru olduğu dönemlerde daha fazla insanla tanışmak ve başka kedilerle oynamak ya da çevreyi ve nesneleri tanımak kedilerde, bu sorunun görünmemesini sağlar. Kediniz için bu soruna karşı daha hassas olmasınız. Fazla korkuya neden olan durumların içine minik dostunuzu sokmamalısınız.

Kedilerde Fobilere Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Kediler günlük rutinlerini tekrarlayan ve bu şekilde yaşamayı tercih eden canlılardır. Bu rutin onlar için oldukça önemlidir. Ev ortamında olabilecek bir değişiklik ya da evden birinin gitmesi veya gelmesi gibi durumlar kedinizde fobiye neden olacaktır. Kedinizin yaşadığı korkular, zamanla aşırı derecede büyüyecek, onda fobi durumunu ortaya çıkaracaktır.

Kedinizde fobiye neden olan durumlar;

  • Evinizde veya çevrede oluşabilecek ani sesler. Gök gürültüsü, zil sesi gibi.
  • Eve yeni gelen biri, kedilerde korkuya neden olur. Genellikle erken yaşta sosyalleşmemiş kedilerde bu durum sıkça görülür.
  • Alışmadığı ve tanımadığı yabancı hayvanlarla temas halinde olmak kedileri korkutabilir.
  • Kediler rutinlerine bağlıdır. Ayrı ve farklı bir yere gitmek onlarda korkuya neden olmaktadır.
  • Ev düzeninde değişiklik yaşanması kedilerde korkuya neden olmaktadır. Bknz: Kedilerde veteriner ziyareti sonrası oluşan saldırganlık

Kedilerde bu korkuların olması durumunda, kedi fobisini aklınıza getirmelisiniz. Bu fobiyi anlamak kolay olabilir ama tedavi süresi oldukça zordur ve uzun sürebilir. Bu durumu fark ettiğiniz anda, hemen müdahale etmeyi unutmamalısınız.

Kedilerde Utangaçlık

Kedilerde Fobi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerinizi düzenli olarak takip ederseniz, onlardaki bu fobiyi anlayabilirsiniz. Kedilerde fobi meydana geldiğinde, bazı belirgin durumlar kendini göstermektedirler. Bu durumlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir;

  • Evin herhangi bir yerine idrar ve dışkı yapmak, alışık olmadıkları şekilde davranmak Bknz: Yavru kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir?
  • Her an size ve çevrenizdekilere saldıracak gibi davranmak, genellikle tüyler kalkık, kulakları geride ve tıslama, mırlama sesleri çıkarmak
  • Kedilerde oluşan çok fazla hiperaktiflik ve agresif olma hali
  • Kelleşme yaşayacak kadar sık ve sürekli yalanmak
  • Taşikardi
  • İshal ve halsizlik
  • Korkudan titreyerek kaskatı kesilme hali

Kedilerin Fobileriyle Başa Çıkma Yolları

Bir kediye korku halindeyken yaklaşmak veya yaklaşmaya çalışmak oldukça tehlikelidir. Çünkü korkan bir kedi, kendini korumak için bir saldırıda bulunabilir. Siz ona bu durumdayken dokunursanız, muhtemelen sizi tırmalayacak veya ısırma eylemi gösterecektir.

Korkmuş bir kediniz varsa, öncelikle sakin olmalısınız. Üstüne gitmek hiç de iyi bir fikir değildir. Bu nedenle, böyle bir durumda olan kedinizin biraz sakinleşmesini beklemek ve ardından yavaşça yanına gitmek, sizin için daha doğru bir yöntem olacaktır. Kedileriniz için korku anında onlara uygulayabileceğiniz bazı önlemler de vardır. Bu önlemler, kedinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Kediniz için neler yapabilirsiniz?

  • Öncelikle yapmanız gereken, kedinizi kendi haline bırakmak olmalıdır.
  • Kedilerinizin korku anında oluşabilecek fobisini önlemek için, evinizde onun güvende hissedebileceği ve korktukları zaman saklanabilecekleri alanlar oluşturmalısınız. Bu alanların varlığı, onları rahatlatacaktır.
  • Korku halinde olan kediyi cezalandırmak, onun daha da korkmasına ve strese girmesine neden olacağından, son derece yanlıştır. Sizin ona böyle davranmanız, hem aranızdaki bağı zedeleyecek hem de kedinizin durumunun daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Bknz: Kedilerde korku saldırganlığı nedenleri ve çözüm önerileri
  • Siz eğer kedinizdeki korku ve ileri derecedeki fobileri ile baş edemiyorsanız, bu konuda uzman birinden yardım almalısınız. Bu bir veteriner hekim veya bir kedi davranış terapisti olabilir. Onlar kedinizin durumunu tespit ederek en iyi çözümü bulacaktır.
  • Bu durumu çözmenin aslında en iyi yolu, kedinizin korkuları üzerine temkinli bir şekilde giderek, yavaş yavaş korkularını yenmesini sağlamak olacaktır. Bu sorunu böyle bir yöntemle pekâlâ yenebilmek son derece mümkündür.
  • Kediniz ilerleme kaydettikçe onu ödüllendirmek, onun için oldukça büyük bir önem taşır.
  • Kedinizin korkularını onu severek veya güzel bir şekilde konuşarak yenmesini sağlayabilirsiniz. Aranızdaki bağı güçlü tutarak, bunu başarabilmeniz pekala mümkündür.

İnsanlardan Kaçan Kedi

Eve Gelen Yabancılar Sonrası Kedilerde Fobi Oluşmaması İçin Alınabilecek Önlemler

Yabancılardan korkan yetişkin bir kediniz varsa, çevresinde bulunan insanların sakin tavırlar sergilemesi, kedinizi cesaretlendirecek girişimlerde bulunmanız ve sabırlı olmanız, kedinizin yabancı fobisini yenmesine katkı sağlar. Bununla birlikte yabancılara karşı kedinizde bu fobilerin oluşmaması için alınabilecek önlemler de bulunmaktadır. Bu önlemleri uygulayarak kendinizde yabancı fobisini engelleyebilir ya da fobisi olan kedilerinizin davranışlarını daha iyi bir duruma getirebilirsiniz.

Kedinizde yabancılara karşı fobi oluşmaması için alabileceğiniz bazı önlemler;

  • Evinize gelen misafirlerden kedinizin üzerine gitmemesini istemelisiniz. Kediniz isterse misafirlerin yanına zaten gelecektir.
  • Evinizdeki misafirlerin ayakta durmasını değil oturmalarını ya da çömelmelerini rica etmelisiniz. Çünkü kedileriniz onları ufak bulduğunda kendilerinden korkmayacaktır. Ayrıca misafirlerinizden kedilerinizle göz teması kurmamalarını da istemelisiniz. Bu durum kedinizde, evinize gelen yabancıları daha az korkunç bulmasını sağlayacaktır.
  • Kediniz korku hâliyle, endişeli tavırlarda bulunmaya başladıysa, onu sakinleştirebilmek için, ya kendiniz ya da kedinizin güvendiği herhangi biri, onu mama yemesi için veya oyun oynaması için davet edebilir.
  • Kediniz evinize gelen yabancılardan korkup bir yere saklanıyorsa ve o yerden çıkmayı reddediyorsa, mama kabını oynatarak onun sesini çıkartabilir ya da en sevdiği yaş mamasını açabilirsiniz. Bu yöntem kesinlikle işe yarayacaktır ve kedinizi o yerden çıkmasını sağlayacaktır.
  • Evinize gelen misafirlerin yanında kediniz yemek yemekten ve oyun oynamaktan çekinmiyorsa, elinde bulunan bir oyuncak ile yavaş bir şekilde kedinize doğru gelmesini misafirlerinizden rica edebilirsiniz. Daha sonra kediniz misafirlere doğru gelme eğilimi gösterirse, misafirlerinizden elinde bulunan oyuncağı yavaş bir şekilde kedinizin olduğu yöne doğru atmasını isteyebilir ya da elindeki oyuncağı kedinizin dikkatini çekebilmek için kullanmasını isteyebilirsiniz.

Kedinizde yabancı fobisi oluşmaması için ne gibi önlemler alıyor, kedinize hangi eğitimleri veriyorsunuz? Sosyalleşme sürecinde kedinizle yaşadığınız tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Merve
Tem 24, 2022 / 02:31

Kedim ev sakinleri disinda eve kimgelse saldiriyor ve odaya kapatmak zorunda kaliyorum ve yoruldum


Veteriner Hekim
Tem 24, 2022 / 12:45

Eğer bu durum hayatınızı çok etkiliyorsa veteriner hekim bir davranış uzmanından yardım almanızı gerekirse onun önerdiği ilaçlardan kullanmanızı tavsiye ederiz.


Elif
Ağu 17, 2022 / 08:21

11 aylık tekir bir kızım var 2,5 aylık iken sokaktan sahiplendim . Onu aldığım yer barların gürültünün yoğun trafik ve kedi popülasyonu olan bir pasajdı epey hırpalanmıştı . Eve çok kolay uyum sağladı ama müthiş korkak bir çocuk evde 3 kişiyiz tek paylaşımı benimle eve misafir gelince bir köşeye saklanır asla çıkmaz yatılı misafirimiz geldi hemde kedili 2 aile asla çıkmadı 5 gün aynı odada kaldı kumunu yemeğini suyunu yatağını herşeyimi oraya taşıdım bende onunla aynı odada uyudum arada oyun oynamaya gittim. Maalesef bu korkunun üstesinden gelemedik. Hala evde tetikte geziyor sere serpe asla uyumaz


Veteriner Hekim
Ağu 28, 2022 / 11:01

Kediler normal düzenlerinin bozulmasından aşırı rahatsızlık duyabilen canlılardır. Normal düzeninize döndüğünüzde korkularının geçeceğini umuyorum. Eğer misafirleriniz özellikle diğer kedili aile diğer kediye alışması için adım adım zorlayıcı bir yol sizi bekler.