Kedilerde körlüğe neden olabilecek göz hastalıkları hangileridir?

23 Temmuz 2021
3816
Kedilerde körlüğe neden olabilecek göz hastalıkları hangileridir?

Kedilerde körlüğe yol açabilecek pek çok farklı neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları tedavi edilebilirken bazıları maalesef kalıcıdır. Bunun yanı sıra kedilerde körlük nedene bağlı olarak yavaş yavaş veya ani gelişebilir. Detaylandıracak olursak, katarakt gibi problemler yavaş bir şekilde körlüğe neden olurken kafa travması gibi durumlar ani gelişen körlüklere neden olabilir. Görme yetisini yavaşça yitiren kediler; bıyıkları, işitme duyuları ve yön duyguları sayesinde mutlu ve uyumlu bir yaşam sürebilirken aniden kör olan kediler daha zorlu bir uyum süreci geçirebilir. 

Genellikle erken teşhis ve tedavi ile körlüğün önüne geçilebilmektedir. Şu durumda en önemli nokta ise oluşabilecek sorunun belirtilerini erken fark etmek ve kedinizin düzenli kontrollerini aksatmamaktır. Kedinizin görme yetisinde bir problem olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğinin yolunu tutmalısınız. 

Katarakt 

Özellikle yaşlı kedilerde yaygın olan katarakt, görme yetisi açısından büyük bir role sahip olan göz merceğinin matlaşması olarak özetlenebilir. Katarakt kendi kendine, enfeksiyona bağlı olarak veya metabolik bazı hastalıklarda gelişebilir. Bazı durumlarda ameliyat gerekirken bazı vakalarda mercek implantları uygulanabilir.  

Kedinizde katarakt oluşumu gözlerseniz, dostunuzun mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekecektir. Kataraktla ilgili daha detaylı bilgi için “Kedilerde katarakt hastalığı ve belirtileri” adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

kataraktlı yetişkin kedi 

Glokom 

Kedilerde glokom (göz tansiyonu) göz içi basıncının artması sonucu meydana gelen bir göz hastalığıdır. Kedilerde körlüğe yol açabilen glokom, oldukça ağrılıdır ve ilaçlarla tedavisi mümkün olabilmektedir fakat ne yazık ki her zaman değil… Şiddetli vakalarda ise ameliyat önerilebilir. Fakat bu seçenek de köpeklerde olduğu kadar yaygın değildir. Glokom kendiliğinden oluşabilirken, başka bir göz sorununa bağlı olarak da gelişebilir. Glokom hastalığıyla ilgili detaylı bilgi için: Kedilerde glokom (göz tansiyonu): Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?  Ayrıca bu probleme yatkın bazı kedi ırkları mevcuttur, bunlar siyam ve birman kedileridir.

Göz tümörleri 

Kedilerde gelişebilecek göz tümörleri, gözün içinde veya yüzeyinde farklı tiplerde olabilir. (Göz kapağı ve konjonktiva tümörleri, iris melanomu, travma sonrası sarkom gibi). Kedilerde en sık görülen tümör tipi iris melanomudur.  

Kedilerde göz tümörü, klinik belirtiler ve tümör bulgusu ile teşhis edilir. Veterinerinizin kedinize yapacağı donanımlı bir fizik ve oftalmik muayene, teşhisin en önemli adımıdır. Tedavi sürecinde genellikle göz küresinin çıkarılması (enükleasyon) ön görülür.  

Bütün türler arasında en yaygın tümör tiplerini ve bu tümörlerin görünümünü bilmek, hastalığın seyrini değerlendirmenize yardımcı olur. Kedilerde gelişen tümörlerin çoğu göz küresinin alınmasını gerektirir fakat primer intraoküler neoplazinin yayılma oranı düşüktür bundan dolayı hastalığın genel seyri umut vericidir.

iris melanomlu yetişkin kedi 

Progresif retina atrofisi (ilerleyici retina tembelliği) 

Köpeklere oranla kedilerde daha az rastlanılan PRA, kalıtsal olan ve tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Gözün retina tabakasını etkileyen PRA, kademeli bir şekilde ilerler ve körlükle sonuçlanır. 

Hipertansiyon 

Hipertansiyon, kedilerde ani körlüğün yaygın nedenlerinden biridir. Sıklıkla diyabet, hipertiroidizm ve böbrek hastalığına eşlik eder. Ayrıca kalp, böbrekler, gözler ve sinir sistemi başta olmak üzere pek çok organı ve sistemi etkilemektedir.  

Hipertansiyonda evde gözlemleyebileceğiniz erken semptomlar mevcuttur. Bunlardan bazıları ışığa tepki vermeyen irileşmiş göz bebekleri ve gözdeki kanlı görünümdür. Ani gelişen körlük aciliyeti olan bir ciddi durumdur ve yaşandığı takdirde zaman kaybetmeden bir veteriner muayenesi şarttır. Kedilerde hipertansiyonun tedavisi, genellikle altta yatan sorunların çözümü ve kan basıncını düşüren ilaçlarla mümkündür. 

Görme engelli kedinize nasıl yardımcı olabilirsiniz? 

Kedinizin, görme yetisini yavaş yavaş veya aniden kaybettiğine tanık olmak sizin için oldukça yıkıcı ve zor bir deneyim olabilir. Fakat şu noktada kedilerin ne kadar esnek ve keskin duyulara sahip olduklarını hatırlamalısınız. Bir kedinin yolunu bulması için bastona ihtiyacı yoktur. Görme yetileri olmasa dahi bu durumu koku, duyma ve dokunma duyuları ile dengeleyip, telafi edeceklerdir. Ayrıca ortama o kadar uyum sağlarlar ki dışarıdan görenler onun kör olduğunu bile fark etmeyebilir.

oyuncak topla oynayan tek gözlü kedi

Kör bir kedi dostunuz varsa, rutinini ve yaşam alanını mümkün olduğunca sabit tutarak ona yardımcı olabilirsiniz. Örneklendirecek olursak; mama kabı, kum kabı ve diğer malzemelerinin yerini değiştirmemelisiniz. Bunların yanı sıra mobilyaları hareket ettirmekten kaçının ve ona zarar verebilecek engelleri onun yaşam alanından uzak tutun. 

Kediniz size yaklaştığında onunla konuşarak ve ellerinizi çırparak ona sinyal verebilir, onunla iletişim kurabilirsiniz. Kedi dostunuz, ayak seslerinizin titreşimlerini de hissedecektir. Tüm bunların haricinde belirtmeliyiz ki görme engelli bir kedinin, dışarı çıkması kesinlikle uygun değildir ve engellenmelidir.

İlginizi çekebilecek içerikler:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.