Kedilerde Kulak Hareketleri ve Anlamları

10 Kasım 2022
1329
Kedilerde Kulak Hareketleri ve Anlamları

Kedilerin ruh hallerini gösteren çeşitli kulak hareketleri vardır. Merak ederken, avlanırken veya sizi selamlarken kulaklarını öne veya havaya kaldırabilirler. Mutlu ya da üzgün olduklarında kulakları seğirebilir.

Kediler ayrıca duruma bağlı olarak kulaklarını çeşitli pozisyonlarda hareket ettirebilir. Farklı sesleri dinliyor veya bir sonraki adımda ne yapacaklarına karar veriyor olabilirler. Örneğin, bir kedinin bir kulağı dik ve diğeri kafasına yaslanmışsa, bir kaçış yolu aradığını gösterebilir. Bu nedenle kedilerin kulak hareketlerini dikkate alarak duygusal hâlini, sağlıklı olduğunu ve hakkında pek çok şey öğrenebilirsiniz.

Kedilerin kulak hareketleri

Kedilerin benzersiz bir iletişim yolu vardır. Kulaklarını hareket ettirme biçimleri bize nasıl hissettikleri hakkında çok şey söyler. Kulakları son derece hassastır ve hafif gıcırtılar, dikizlemeler ve hışırtı sesleri gibi çeşitli sinyalleri yakalayabilirler. Kulakları ayrıca bir kedinin ruh halinin ve amacının iyi bir göstergesi olabilir.

Bir kedinin kulakları, mutlu mu yoksa korkmuş mu olduğunu anlamanın harika bir yoludur. Ayrıyetten güçlü bir iletişimcidir ve kedinizin kişiliğini ve ne düşündüğünü anlamanıza yardımcı olabilir.

Standart kulak pozisyonu

kedilerin kulak hareket anlamı

Nötr konum olarak da adlandırılan standart kulak pozisyonu, karşınızda sevgi ve ilgi bekleyen bir patili dost olduğu anlamına gelir. Küçük bir hareketiniz ile oyun oynamaya can atan bir kedi için birkaç dakika yeterli. Kalbi çoktan sizin tarafınızdan fethedilmiş bir canlının ilgiye ihtiyacı varsa eğlenceli dakikalar yakındadır. Tadını çıkartmanızı tavsiye ederiz.

Öne doğru eğik

Öne doğru eğik kulaklar, ayrıca kedinizin arkadaş canlısı ve rahat bir ruh halinde olduğunun da işaretidir. Eğer yeni bir dost arıyorsanız ve size karşı kulakları bu şekilde ise evcilleşme ve kucaklaşma için sizi yanına bekliyor, diyebiliriz.  Ayrıca, oynamaya hazırlandıklarını gösteren bir ön sıçrama veya uyarı konumunda olabilirler.

Dışarı doğru açık (dik)

Dışarı doğru açık yani ileriye bakan kulaklar merakı gösterir ve bir kedi neler olup bittiğini dikkatle dinliyor olabilir. Bu davranış genellikle bir kedi en sevdiği oyuncakla oynarken veya pencereden dışarı bakarken görülür. Bununla birlikte, bir kedi de yeni bir durum hakkında karar vermeye çalışıyor olabilir. Bu bariz duygulara ek olarak, kedinizin kulak pozisyonu da sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir.

Kulaklar geriye doğru ve yatık (kulak saklama)

kedilerin kulak hareketleri

Kulakları başlarına dayamış kediler kızgın veya endişelidir. Bu davranışı fark ederseniz hemen kediye yaklaşmayın. Bu durumdaki bir kedi size zarar verebilir! Bu pozisyon, şiddetli bir durumda kulaklar için koruyucu bir mekanizmadır. Bu nedenle, altta yatan herhangi bir sağlık sorununu ekarte etmek için kedinizin kulaklarının bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Bir kedinin kulaklarını sakladığını fark ederseniz, korkmuş, gergin veya kızgın demektir. Hatta agresif olabilir. Böyle bir kulakla bir kediye yaklaşırken dikkatli olun ve asla göz teması kurmayın. Ayrıca onu almamaya veya tehdit altında hissettirmemeye çalışmalısınız.

Bir kedinin kulak pozisyonu da size sağlıkları hakkında çok şey söyleyebilir. Kediniz bir süredir alçakta veya yan yatıyorsa, bu bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Çoğu zaman, kediler hastalıkları gizlemede çok iyidir, bu nedenle bu işaret ciddiye alınmalıdır. Her zamanki kadar yemek yememek ve fazla uyumamak da dahil olmak üzere diğer hastalık belirtilerini kontrol ettiğinizden emin olun.

Hareketli kulaklar (seğirme)

Kedilerin duygularını kulakları aracılığıyla iletmenin benzersiz bir yolu vardır. Hareketli kulaklar, diğer kedileri yakınlarda olduğu konusunda uyarır. Ayrıca, avcıların uyurken ona gizlice yaklaşmasını engellemeye de yardımcı olur. Kulak hareketliliğinin sıklığına ve süresine bağlı olarak, kedi endişeli, stresli veya ilgiye muhtaç olabilir. Bir kulağın seğirmesi normal kabul edilirken, sürekli kulak seğirmesi ciddi bir şeyin göstergesidir.

kedi kulak hareketliliği

  • Kulaklarının hareketli olmasının bir diğer nedeni ise kafa karışıklığıdır. Kediniz an içerisinde bir yeri gözlemliyor ve ne olduğunu anlamaya çalışıyor olabilir. Hareketli kulakları yakından gözlemlemek için kedinize yeni bir oyuncak verebilirsiniz. Oyuncağın ne olduğunu çözümlemeye çalışırken kulaklarının hareketliliği sizi şaşırtabilir.
  • Tıpkı bizim gibi kediler de rüya görür ve rüyalarına hareket ederek tepki verirler. Seğiren bir kedinin kulakları, kulak akarlarının, soğuk algınlığının veya tıbbi bir sorunun belirtisi olabilir.
  • Kediniz kulaklarını sık sık hareket ettiriyorsa, kulak enfeksiyonu olabilir. Çok fazla seğiriyorsa kulaklarında pire, akar veya büyüme olabilir. Bir kedinin kulaklarını seğirmesi bir hastalığa işaret edebilirken, aynı zamanda bir mutluluk işareti de olabilir.

Birbirinden farklı yönde

Çevrelerinde dikkatini çeken bir şey varken ilgisi bir diğer yönde olan kedilerin kulakları birbirinden farklı yöndedir. Sahibi ile ilgilenirken bir ses ya da görüntü nedeni ile etkilenen her kedi kulaklarını farklı yönde hareket ettirir. Hangi taraf daha ağır basarsa birkaç saniye içerisinde o yöne doğru kayıp gider. Eğer kedinize eğitim veriyorsanız kulakları düzelmeden başlamamalısınız. Çünkü ilgisini toplaması uzun sürebilir.

Kulaklar yanda ve düşük

Uçak kanadına benzeyen şekilde açık olan kedi kulakları korku, endişe ve mutsuzluğun sinyallerini verir. Sesten korkan, saklanan kedilerin kulakları genellikle yanda ve düşüktür. Rahatsız ve kötü hisseden kedinize yaklaşırken dikkatli olmalısınız. Korktuğu için saldırabilir. Kokru ve stres nedenini erkenden öğrenmenizi tavsiye ederiz.  Saklanacak bir yer bulmaya çalışmak yerine, onu kendi haline bırakmak ve kendine bir yer bulmasına izin vermek en iyisidir. Bir sonraki yemeğini yedikten sonra büyük ihtimalle saklandığı yerden çıkacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Geriye atılmış kulaklar tehlike sinyalini verirler. Kulaklar saklandıysa kavgaya hazırım anlamı içerir. Özellikle evde başka bir canlı daha varsa kediniz onu kıskanabilir. Bölge koruma, yemek kavgası ve kıskançlık gibi nedenler kediler arasında kavganın başlamasına neden olur. Kavga öncesinde genellikle kedinin kulakları geridedir.

Kedilerin kulakları bizlere ve diğer canlılara pek çok mesaj iletebilir. Duygusal hâlleri, sağlık durumları ve sorunları ile ilgili bilgiye ulaşmak için vücut dillerine dikkat etmeliyiz. Örneğin; kedinizin kulakları dik ise meraklı olduğunu gösterir. İlgisinin bir yöne doğru yoğun olduğunu kolayca fark edebilirsiniz. Bir av peşinde olabilir ya da yaramazlık yapmak üzere de olabilir.

Kediler kulaklarını sinirli, saldırmaya hazır ve korktuklarında yana yatırır. Her ne sebeple olursa olsun eğer müdahale edilmezse bir kavga çıkacağı ihtimali çok yüksektir.

Kedinizin kulakları titriyorsa bunun pek çok nedeni olabilir. Bir şeyden özellikle sesten rahatsız olmaları, stres, kulak kiri ya da bir rahatsızlık nedenlerden birkaçıdır.

Kedilerde kulak titremesi stres veya endişe belirtisi olabilir ve aşırı derecede seğiriyorsa kedinize yaklaşmaktan kaçınmalısınız.

Kedinizin kulakları seğirmeye başlarsa, bir veterinere görünmeniz önemlidir. Kedinizin kulaklarını titremesine pire, kene veya kulak enfeksiyonu gibi çeşitli durumlar neden olabilir. Ayrıca bir dişi kavgası veya bir yaralanmanın sonucu olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.