Kedilerin kulakları neden soğuk olur?

13 Ocak 2022
2455
Kedilerin kulakları neden soğuk olur?

Kedilerin kulakları, patileri ve burunları çevresel faktörler ve tıbbi nedenler ile gövde ısısından daha sıcak ya da soğuk olabilir. Bu doğal bir durumdur. Ancak sıcaklık oranı arasında çok fazla fark varsa, ciddi problemlerin belirtisi de olabilmektedir. Bu problemler genellikle başka belirtilerin de var oluşu ile kesinleşir. Yazımızda kedilerin kulakları neden soğuk olur sorusunu yanıtlayacağız. Sebepleri ve ne yapılması gerektiği konularını da ele alacağız.

Kedilerin kulaklarının soğuk olmasının nedenleri

Kedilerin kulakları çıkıntılı, ince ve daha az tüye sahip olması nedeni ile sıcaklıkları birçok faktör nedeni ile çok çabuk etkilenir. Kulaklarının serin olması normal iken “buz gibi” denilecek şekilde soğuk ise bu durum olağan dışı olabilir. Herhangi bir hastalık belirtisi olduğunu ve sebepleri öğrenmek oldukça önemlidir. Kulaklarının ısısını normale döndürmek için başlıklarımıza göz atabilirsiniz.

  • Tüylerinin ıslak olması (yağmur ya da herhangi bir nedenle ıslanmış olmaları)
  • Hava durumu (kar yağması, rüzgâr esmesi ya da…)
  • Ameliyat nedeni ile uzun süre anestezi altında kalmaları
  • Ortamın soğuk olması
  • Kanama nedeni ile oluşan sorunlar (ciddi hastalıklar)
  • hipotermi
  • Donma

Ortamın sıcaklığı

kedimin kulakları neden soğuk

Sokak kedilerinin ya da bahçede bakılan kedilerin kulak ısılarının genelde soğuk olması normal bir durumdur. Çünkü dışarının ısısını ayarlayamayız. Hava soğuduğunda kedilerin ilk olarak kulak, burun ve patileri soğur. Kedinizi soğuk havalarda bahçede tutmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü kediler, tüylü canlılar olsalar da üşür ve hasta olabilirler. Hastalıkları sonucunda burun akıntısı ve daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü yaşadığı hastalıklar kedilerin bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklık güçlendirme için de gerekli takviyeleri almaları önemlidir. Kedinizin kulakları oda sıcaklığı artınca kendiliğinden normale dönecektir. Bu nedenle kediniz ev içinde ise ve kulakları soğuksa evin soğuk bir alanına bulunduğu içindir. Örneğin; tuvaletini yapmak için banyodaki kum kabına gitmiş, olabilir. Kulaklarını sıcak bölgede iken tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Hipotermi

Kedinizin kulakları dışında vücudunun kalan bölgeleri de soğuksa hipotermi yaşıyor olabilir. Kedilerin sıcaklığı insanlarınkinden birkaç derece daha yüksektir. Ayrıca onlar vücutlarında meydana gelecek küçük bir sıcaklık değişimi ile sorunlar yaşayabilirler. Soğuk havada kedinin suya düşmesi, su ile oynaması, istemeden ıslanması ve soğuk su ile yıkanması sonucunda hipotermi problemi ortaya çıkabilir. Ayrıca ameliyat olan ya da yaralanan kedilerin büyük bir kan kaybı yaşaması sonucunda da aynı sorun yaşanabilir. Hiporteminin sona ermesi için kediyi ısıtmak ve veterinere götürmek gerekir. Kedinizi sıcak bir alana götürmek ve onu ılık bir avlu ile sarmak vücut ve kulak sıcaklığının artmasını sağlayacaktır.

Soğuktan donma

Kediniz soğuk havada dışarı çıktıysa ve sıcaklık 0 derecenin altında ise donma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bununla birlikte kedilerin kulak ya da burun kısmındaki yaralanma sonucunda kan kaybı yaşandıysa kulakları soğuk olabilir.

Ciddi hastalıklar

Enfeksiyon belirtileri arasında kulak soğukluğu da yer aldığı için kedilerde pati ve diğer vücudun ısısına bakılmalıdır. Kedinizin görünümünde değişiklik, kilo kaybı yaşaması, anoreksiya, düşük solunum ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmanız gerekir.

Serin kulaklar mutluluğun sembolüdür

Kedilerin çok sağlıklı ve huzurlu olmaları ile kulakları soğuk bir bakıma serin olmalarına neden olur. Sakin huzurlu ve keyifli bir gün yaşıyorlarsa kulaklarının serin olması sizi korkutmamalıdır. Beraberinde gelen bir hastalık belirtisi yoksa ve kısa süre sonra kedinin kulakları ısınıyorsa endişe etmemelisiniz. Bu güzel günün tadını çıkartmalısınız. Çünkü bu kadar sağlıklı ve mutlu olmasının en büyük sebebi sizsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Güneşlenen kedilerin kulakları sıcak olur. Bu nedenle kedilerin kulaklarının sıcak olma nedenleri arasında ilk sırada ortam sıcaklığı yer alır. Ancak kulak iltihabı, kulaklarının yaralanması ve bunun gibi nedenler de aynı sıcaklığa neden olabilir. Kulak sıcaklığı dışında belirtiler olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kulağın sıcaklığı oda sıcaklığına geçtiğinde ve kısa süre içerisinde normale dönerse endişe etmenize gerek yok, demektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.