Kedinizin bitkilerinize işemesini nasıl engellersiniz?

1 Mart 2022
4074
Kedinizin bitkilerinize işemesini nasıl engellersiniz?

Bitkilere idrar yapmak kediler için kabul edilmeyecek ve kötü kokulu sonuçları olan istenmeyen bir davranıştır. Kedilerin bitkilere işemesi gerçekten sinir bozucu bir durum ve ne kadar büyük bir hayvan sever olsanız da, kediniz ev bitkilerinize işemeye başlayınca işler tatsız bir hal almaya başlayabilir. Bütün hayvanlar gibi kediler de tarihlerinin çoğunda apartman dairelerinde ya da kasaba evlerinde değil, açık havada yaşayarak geçirdi ve bu nedenle onların bitkilere işemesini yadırgamamak gerekir.

Evcil hayvanlarınız ve özellikle de kedi ve köpekleriniz bahçenizdeki ya da kapalı alandaki saksı bitkilerinize idrarını yapmayı tercih ediyorsa, bu davranışın önüne geçmeniz ve evcil hayvanlarınızın bunu tekrarlamasını engellemek için stratejiler geliştirmeniz gerekecektir. Kedinize uygun olmayan yerlere idrar yapmaması gerektiğini öğretmek zaman ve çaba gerektirse de, pes etmediğiniz taktirde hayvanlarınız bitkilerinize idrar yapmamayı öğrenecektir.

Kediler neden bitkilere işer?

Evet, bazı kediler bahçenizdeki ya da evinizdeki bitkileri bir lazımlık olarak görür ve buralara “kedi gübresi” bırakmanın doğal bir davranış olduğunu düşünür. Bu davranışın sonuçları oldukça kokulu ve dağınık olabilir. Kedinizin zengin topraktaki idrarı etrafa çok rahatsız edici ve güçlü bir koku yayar ve kedinizin idrarını gömmek için toprağı kazması çevrenin kirlenmesine neden olur.

Yavru kedilerde tuvalet eğitimi çok önemlidir ve bu eğitime kedilerin idrarını bitkilerin diplerine yapmaması gerektiğini öğrenmesi de dahildir. Memnun bir ev kedisine ve dağılmamış, içine idrar yapılmamış ev bitkilerinin var olması için öncelikle bazı kedilerin bunu neden yaptığını anlamak çok önemlidir. İşte kedilerin bitkilere işemesinin başlıca nedenleri:

  • Bazı kediler, işemek ya da dışkı yapmak için yerleri kazabileceği yumuşak toprak hissinden hoşlanır.
  • Bazı kediler, çöp kutularının yeterince temiz olmadığını düşündükleri için çiçek diplerine idrarını yapabilmektedir.
  • Evcil hayvanınız içgüdüleri ile hareket ederek, kendi bölgesini işaretlemek için bitkilerinize idrarını yapıyor olabilir. Özellikle de kısırlaştırılmamış erkek kedilerde bu davranış çok sık görülebilir. Bu nedenle kedilerde kısırlaştırma kedilerin bitkilere idrar yapmasının önüne geçmek için çok önemlidir.
  • Seçtiğiniz kum kabı, kedinizin beğenisine ve zevkine uygun olmayabilir. Ya da kediler idrarını yapmak istemeyeceği -örneğin gürültülü bir çamaşır makinesinin yanında- olabilir. Mümkünse birden fazla çöp kutusunu deneyerek kedinizin hangisini daha çok sevdiğini gözlemleyebilirsiniz.

Kedinizin dış mekan bitkilerine idrar yapmasını önleme

kedilerin dış mekan bitkilerine idrarını yapmasını önleme

Evinizin dışında çok güzel bir bahçeniz var ve siz burada hem süs bitkileri hem de sofranızda tüketebileceğiniz bitkiler yetiştiriyorsunuz. Kediniz de gelip bu bitkilerin arasına idrarını yapıyor. Kulağa hiç de hoş gelmiyor değil mi? Öyleyse bu konudaki çözüm önerilerimiz işinize yarayabilir!

Bahçenizin etrafına bariyerler kurun

Fiziksel olarak oluşturacağınız engeller, kedi ve diğer evcil hayvanlarınızın dış mekan bitkilerinize yaklaşmasını önlemek adına caydırıcı bir unsur olacaktır. Tavuk tel çitleri, tel kafesler gibi nalburlardan kolayca temin edebileceğiniz malzemelerle bu yöntemi biraz el becerisi ile kolay bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.

Kediniz için toprağın cazibesini ortadan kaldırın

Bariyer kurmanın cazip olmadığı durumlarda kedinizi bitkilerinizden uzak tutabilmek için farklı stratejileri denemeniz gerekecektir. Kediler idrar ya da dışkı yaptığı zeminin nasıl olduğuna çok dikkat ederler ve bu nedenle toprağı kedinin istemeyeceği bir hale getirmek onu bitkilerden uzak tutmakta etkili olabilir. Malç, dikenli çam kozalakları, büyük ve yassı taşlar, narenciye kabukları ve kümes teli gibi nesneleri toprağı rahatsız hale getirmek için kullanabilirsiniz. Narenciye kokusu çoğu kedi için hoşa gitmeyen bir deneyimdir.

Evcil hayvanınızın sevmediği bitkiler yetiştirin

Kediniz bahçenizde yetişen bitkileri beğenmiyorsa, muhtemelen orayı idrarını ve dışkısını yapmak için tercih etmeyecektir. Kedilerin genellikle sevmediği bitkilere rue, sardunya ve kekik gibi çeşitli otlar örnek verilebilir. Hem kediler hem de köpekler gül, kızamık ve çobanpüskülü gibi dikenli bitkilerden hoşlanmazlar. Eğer dikenli bir bitki dikmek size mantıklı geldiyse, kedinizin gözlerine ve derisine zarar vermeyecek kısa dikenli bitkileri tercih etmenizi öneriyoruz. Coleus bitkisi de kedi ve köpeklerin hoşlanmadığı güçlü bir kokuya sahip olduğundan kedilerin bahçe bitkilerine dışkısını yapması ile ilgili alınabilecek tedbirler arasında bulunmaktadır.

Kedinizin oynayabileceği bir bahçe oluşturun

Bahçede oynamaktan hoşlanan bir kediniz varsa, evcil dostunuza özel bir alan oluşturabilir ve buraya kedinizin oynamaktan hoşlanacağı bitkileri dikebilirsiniz. Bunun için biraz kedi nanesi ve kedinizin rahat edebilmesi için de biraz kum koymak kedinizi çok memnun edecektir. Bunu yaparken elbette kedinizin yasak bölgeye girmesinin önüne geçmeye devam etmelisiniz.

Bahçenizin yakınlarında caydırıcı cihazlar kullanın

su sprinkler

Evcil hayvanınızı bahçenizden uzak tutmak için aldığınız önlemler işe yaramıyorsa, piyasadan temin edeceğiniz caydırıcı cihazları deneyebilirsiniz. Örneğin harekete duyarlı bir su fıskiyesi, kediniz ve diğer evcil hayvanlarınız bahçenize yaklaştığında su püskürterek onları uzaklaştırabilir. Birkaç defa ıslandıktan sonra artık kediniz idrar yapmak için bahçenize yaklaşmaması gerektiğini öğrenecektir.

Kediler için doğal caydırıcılar

Turunçgiller kediler için en bilinen doğal caydırıcılardır ve kediler portakal ve limon gibi narenciyelerden pek hoşlanmazlar. Bu nedenle bahçenizin çevresine portakal ve limon kabukları yerleştirebilirsiniz. Kahve telvesi ve biber de benzer sonuçlar doğurabilir. Kedileri bitkilere işemekten uzak tutmak için sirke kokusundan da faydalanabilirsiniz. Tabi bunların etkileri zamanla azalabileceği için hangisinin işe yaradığını fark ettikten sonra düzenli olarak malzemeleri yenileyin.

Kedinizin iç mekan bitkilerine idrar yapmasını önleme

kediler neden salon bitkilerine işer

Evde binbir zahmetle yetiştirdiğiniz saksı bitkilerinizin arasında kedi kakası görmek pek de hoş bir deneyim olmasa gerek. O zaman önerilerimize göz gezdirip, sevimli dostlarımızın çiçeklerinizden uzak durmasını sağlamaya ne dersiniz?

Bitkileri kedilerinizin erişemeyeceği bir yere koyun

Kedi ve köpekler, bitkilerinize erişemiyorsa, onların içine idrar da yapamaz. Kediler ve köpeklerin erişmesini engellemek için bitkilerinizi yüksek mobilyaların üstüne koyabilir, tavandan sarkan saksıları tercih edebilir ya da duvara sabitlenen rafları düşünebilirsiniz. Büyük ebatlardaki çiçekleri kaldırmak kolay olmayacağı için onları kedi ve köpeğinizin girmesinin yasak olduğu başka odalara taşıyabilirsiniz.

Bitkiler üzerine püskürtücü püskürtün

Bahçe malzemeleri satan yerlere gittiğinizde hayvanları bitkilerden uzak tutabilecek kovucu spreyleri alabilirsiniz. Kovucu spreylerin etkileri zamanla azalabildiği için bunları uygularken kullanma talimatlarını çok dikkatli bir şekilde okumalısınız. Kediniz için birkaç püskürtme yeterli olacaktır, abartıya kaçmanıza gerek yok.

Bitkilerinizi evcil hayvanınız için istenmeyen bir hale getirin

Kedinizin bitkilere erişimini engelleyemiyorsanız, bitkilerin cazibesini ortadan kaldırmalısınız. Örneğin kafes telini saksının etrafına güzel bir şekilde dolayarak kedinizin rahat hareket etmesini engelleyebilirsiniz. Toprağa yerleştirilecek alüminyum folyo ve çakıl taşları, çift taraflı bant, bitkinin etrafına koyacağınız narenciye kabukları gibi seçenekler bitkinin çevresini kediniz için hoş olmayan bir alana dönüştürecektir. Böylece kediniz idrarının üzerini örtme ve yürümede zorluk yaşayacak ve bitkilere işemekten vazgeçecektir.

Kedinize alternatif etkinlikler sunun

Kedilerin bitkilere idrar yapmasının sebeplerinden biri de kendi bölgesini işaretliyor olmasıdır. Bitkilerinizi kaldırmak ya da başka bir yere taşımak mümkün değilse, kedinize bitkilerle birlikte yemek yeme ya da oyun oynama gibi bitkilerin olduğu yerde yapabileceği olumlu bir şey sunun. Kediniz bitkilerin olduğu bölgeyi olumlu bir davranışla ilişkilendirdiğinde oraya idrarını ve dışkısını yapma ihtimali daha düşük olacaktır.

Kedinizi stresten uzak tutun

Kediler aynı zamanda kendilerini stresli hissettiklerinde de idrar yapma eğiliminde olurlar. Bu nedenle kedinizi strese sokabilecek unsurların çevrede olmamasına özen gösterin. Kedinizin bölgesine eve gelen bir misafir, evdeki kısa süreli tadilat gibi geçici stres unsurları dahil olduğunda ise kedinizin en az düzeyde rahatsız olmasını sağlayın ya da onu meşgul ederek stres unsurunun etkisini azaltacak oyuncak vb. şeyleri ona sunun.

Kedinizi bitkilere idrarını yapmaması için nasıl eğitirsiniz?

kedilerde tuvalet eğitimi

Kedinizi ve diğer evcil hayvanlarınızı disipline ederek onların bitkilerinize idrar yapmanın kabul edilemez bir şey olduğunu öğretebilir ve bitkilerinize idrar yapmasını önleyebilirsiniz. Bu disiplin sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri ve yapmanız gerekenleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

Kirlenmiş saksıları temizleyin

Kirlenmiş bütün saksıları ve altıklarını bol su ile temizleyin ve gerekirse bitkinizin toprağını değiştirin. Bunun için enzimatik ve kediniz için zararlı olmayan bir solüsyon da kullanabilirsiniz. Kediniz saksıdan idrar kokusu alıyorsa burayı çöp kutusu olarak kullanmaya devam edecektir.

Zamanlamayı çok iyi yapın

Bütün çabalarınıza rağmen evcil dostlarınız bitkilerinize idrar yapmaya devam edebilir ve bu durum sizin için çok sinir bozucu bir hale dönüşebilir. Evcil hayvanınızın doğru bir şekilde disipline edilmesi için, bunun istenmeyen davranışın yapıldığı anda gerçekleştirilmesi gerekir. Davranışın öncesinde ya da sonrasında disipline etmeye çalışırsanız evcil dostunuz neden cezalandırıldığını ve sizin neden bu şekilde davrandığınızı anlamayacaktır. Bu nedenle evcil hayvanınızı bitkilere idrarını yaparken görmediyseniz onları cezalandırmaktan kaçının.

Kedinize su püskürtün

Kedinizin bitkilerinize idrar yaptığını gördüyseniz, ona bir sprey yardımıyla su püskürtün. Ani olarak karşılaştığı su, kedinizi ürkütecek ancak ona fiziki olarak herhangi bir zarar vermeyecektir. Birkaç defa su püskürtme davranışına maruz kalan kediniz bu olumsuz deneyimi bitkilere idrar yapma ile ilişkilendirecek ve bitkilere idrar yapmayı bırakacaktır. Bu yöntemin bir dezavantajı ise kedinizin sadece sizin etrafta olduğunuz zaman idrar yapmaktan kaçınabilme ihtimalinin olmasıdır.

İdrar yapma eylemini yarıda kesin

Kedi ve köpeğiniz idrarını yapacağına dair burnunu çekme, ayağını kaldırma, arka ayaklarını küçülterek kamburlaşma gibi işaretler sunduğunda “hayır” gibi bir olumsuz söz öbeği ile bu davranışını yarıda kesin. Evcil hayvanınızın dikkatini çektikten sonra ona “otur” veya “uzan” gibi komutlar vererek idrar yapma davranışını sonlandırın.

Çöp kutusunu kullanmaya teşvik edin

Kedinizi çeşitli ödüllerle ve teşviklerle kum kabını kullanmaya teşvik etmek, onun bitkilerinize idrar yapmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

Sert cezalardan kaçının

Bitkilerinize idrar yapan evcil hayvanlarınız artık sizi çileden çıkarmış olsa bile, onlara bağırmayın ya da fiziksel şiddet kullanmaktan kaçının. Kedinize bağırmak, istenmeyen bu davranışı durdurmak yerine, kedinizin daha fazla strese girmesine neden olabilir. Sert cezalar aynı zamanda evcil hayvanınızın sizden korkmasına ve size karşı mesafeli davranmasına neden olacaktır.

Alınabilecek diğer önlemler

Kedinizin güzel bir yeni kum kabı olmasına rağmen gene de saksılara idrarını yapabilir. Bu olumsuz davranışla mücadele ediyorsanız hayal kırıklığına ya da öfkeye kapılmanıza gerek yoktur.

Tıbbi nedenlerini araştırın

Kedilerin uygun olmayan yerlere idrar yapmasının altında tıbbi sorunlar yatabilir. Bu durumda bu nedenlerin ekarte edilmesi çok önemlidir ve bunun için tam bir muayene gerekebilir. Veterineriniz gerekli muayeneyi gerçekleştirdikten sonra idrar yolu enfeksiyonları ya da diğer sağlık problemleri varsa bunların tedavisi için sizi yönlendirecek ve gerekli ilaçları reçete edecektir.

Kum kabını temizleyin

Kediler için kum kapları özel bölgedir ve burasının çok temiz olmasını isterler. Kediniz kum kabının temiz olmadığını düşünebilir. Bu nedenle kedinizin kum kabını belirli aralıklarla yeterli düzeyde temizlediğinizden emin olun.

Kedilerin bitkilere işemesi her ne kadar can sıkıcı olsa da alacağınız önlemlerle bunun önüne geçebilirsiniz. Kedinizin ve ev bitkilerinizin tadını çıkarın! Eğer bu konuda farklı önerileriniz varsa bize yorum kısmından yazmayı da ihmal etmeyin…

Sıkça Sorulan Sorular

Kum ve toprak gibi yüzeyler kedilerin idrarını ve dışkısını yaptıktan sonra onları gizlemesi ve rahatlaması için çok caziptir. Bitkiler aynı zamanda kedilere açık havayı hatırlattığı için de kedilerin buralara dışkılarını yapmalarına neden olmaktadır.

Kedi idrarında bulunan tuzlar ve asitler, bitkileri öldürerek üzülmesine neden olabilir. Ayrıca kediler bitki köklerini de kazdıklarından bitkilerin daha hızlı ölmesine neden olabilir.

Kedilerin bitkilere işemesini önlemek için bitkilerin çekiciliğini ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Bunun için toprağa sprey sıkabilir, tel ya da taş kullanabilir, turunçgil kabuklarından faydalanabilirsiniz.

Kedi idrarının asit değeri oldukça yüksektir ve bir an önce müdahale edilmezse asidik idrar bitkilerinizi hızlı bir şekilde öldürebilir. Bazı kaynaklarda sönmüş kireçle toprağın nötralize edilebileceği ve toprağın iyice karıştırılmasının faydalı olabileceği belirtilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.