Kediler, ev içerisindeki yaşamında kendilerine ait yerler belirler. Örneğin sizin ona aldığınız konforlu kedi yatağının içinde değil de, boş bir kutunun içerisinde ya da kalorifer peteğinin üzerinde uyumak isteyebilirler. Bu onların vereceği basit bir karardır ve neyi neden yaptıklarını sorgulayıp anlamak oldukça güçtür. Kedilerinizin kucağınızda yatmasını istiyorsanız ve bunu nasıl başarmanız gerektiğini düşünüyorsanız, kedinizle ilişkinize dikkat etmeli ve bazı şeyleri gözden geçirmelisiniz.
Kediniz sizinle birlikte uymuyor ve siz de kedinizle yan yana uyumak için neler yapabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, kediler siz ona tüm iyi imkanları sunsanız bile kendi rahatlarına düşkün olan hayvanlardır. Sizinle birlikte uyumaması aranızda geliştirilmesi gereken bazı durumlar olduğun göstergesi olabileceği gibi kedinizin kendi tercihi de olabilir. Her kedi, sahiplerinin beklediği ve istediği kadar temas bağımlısı olmayabilir.
İçindekiler
Kediler, genel olarak sahipleriyle birlikte uyumayı sever. Bu kedinizin temas kurma, sıcak vücuda yakın olma ve kendini güvende hissettiği yerde bulunma isteğiyle alakalıdır. Bacaklarınız, kucağınız, ayakucunuz ve yatak ya da koltuğunuz siz nerede olursanız olun kediniz sizinle birlikte olmak isterse orada kendine yer açarak temas kuracaktır.
Bazı kedilerin yeni uykudan uyanmış olmasına rağmen, sahibinin yattığını görünce onunla birlikte tekrar uyumaya hazırlanması bile mümkündür. Bu durum bir aşamadan sonra sıkıntılı ve bağımlılığı yüksek bir ilişkiye dönüşebilir. Bu yüzden kedinizin sizinle birlikte uyuyacağı zamanları planlamalı, bir nevi kedinizle yan yana uyumak için düzen oluşturmalısınız. Hem kediniz hem de sizin için birlikte ilerleyeceğiniz uyku düzeninin nasıl olması gerektiğini gözden geçirmelisiniz.
Kedilerin sahibiyle uyumayı sevdiği kadar, sahibiyle birlikte uyumayan ve geceleri ayrı takılan kedilerde vardır. Böyle bir kediye sahipseniz, aranızdaki ilişkiyi tekrar düzenleyerek ilerlemeli ve mümkünse hayatınıza bazı farklılıklar getirerek yeni bir sistem izlemelisiniz.
Kediniz gün içerisinde evin herhangi bir yerinde uyuyabilir. Ancak geceleri uyumak için kendine daha uygun, güvenilir ve konforlu alan seçer. Genellikle kedi sahipleri de kedisinin kendisiyle birlikte uyumasını ister. Eğer sizinle birlikte uyumayan bir kediniz varsa, evinizde ve hayatınızda bazı şeyleri değiştirerek kedinizle yan yana uyumayı başarabilirsiniz. Sahibinin uyku pozisyonuna göre kedinizde yanınızda, ayakucunuzda uyumak için kendi rahat ettiği şekli alacaktır. Kedinizle yan yana uyumak için tavsiyeler:
Kedinizin sizinle birlikte uyumasını istiyorsanız, kedinizin güvende hissetmesini sağlamalısınız. Kediler, sakin, rahat ve güvende hissettikleri yerde uyumak ister. Kucağınızda, ayakucunuzda hatta başınızın üzerinde bile uygun yer bulursa uyuyabilir. Kedinizle yan yana uyumak için ona güven vermelisiniz.
Kedilerde her canlı gibi uykusunda savunmasız olduğunun farkındadır ve kendini uykusunda güvene almak ister. Kediler yavruluk döneminde annesinin yanında uyurken tehlikelere karşı korunduğu ve güvende olduğunu hisseder. Annesinin uykusunda üzerinde kurduğu güveni ve korumayı bir insanla birlikte yaşadığında da duymak ister. Kedi sahibi, eğer kedisine bu güveni verirse kediler sahibiyle birlikte uyumaktan mutlu olur. Eğer siz ona gereken güveni veremezseniz kedim benimle uyumuyor, kedimin benimle uyuması için neler yapmak gerek diye kara kara düşünebilirsiniz.
Kedinizi, tıpkı annesi gibi benimser ve güven verirseniz yan yana uyumayı sizin kadar oda isteyecektir. Hatta siz evde yokken ya da uyanık olduğunuz zaman, kedinizin sizin yatağınızda ya da eşyalarınızın üzerinde uyumasının sebebi kokunuzu duyması ve güvende olduğunu hissetmesinden kaynaklıdır.
Kediniz kendisini yanınızda güvende hissettiği kadar sizin de uykunuz sırasında güvende olmanızı ister ve sizi tehlikelere karşı korumak için de yatağınızda size eşlik edebilir. Kedinizle yan yana uyumak ve kedinizle birlikte yatmak için eve geldiği ilk günden itibaren size karşı güven duymasını sağlayınız.
Kedinizle yan yana ve birlikte uyumak için size güvendiği kadar temas sevmesi de önemlidir. Kedim benimle uyumuyor diye belirten kedi sahiplerinin kedilerinin bir özelliği de sahibine güven duysalar da temas duygusunun yüksek olmamasıdır. Bu durum gün içinde, normal zamanda da ilişkinizi zorlarken, geceleri birlikte uyumayı da zorlayabilir. Ancak bunun da bir süreç olduğunu unutmayın. Örneğin genç, kısırlaştırılmamış kedilerin daha hareketli ve atak olması temas kurma isteğinin az olması görülen bir şeydir. Bu davranışları zaman geçtikçe değişkenlik gösterebilir.
Kedinizin evde siz yokken oyun oynaması ve aktif olması için alanlar yaratın. Oynayacağı kedi oyuncakları satın alın. Çünkü kediler genellikle geceleri hareketli olmayı, avlanmayı ve etraf sessizken hakimiyet sürmeyi severler. Ev kedisinin de evdeki alanı belli olduğu için sizinle birlikte uyumazsa, uyku avcısı olarak sizi uyandırmayı seçebilirler.
Kedinizin sizinle birlikte uyuması ve uyurken sizi rahatsız etmemesi için gün içerisinde çok fazla uyumamasına dikkat edin. Bunu sağlamak içinde kedinize küçük sürprizler yaparak evin içerisine kedi oyuncakları bırakın. Üzerinde tüyler olan, ses çıkaran, yuvarlanan, sallanan kısaca hareket etmeye elverişli oyuncaklar ilgilerini çekecek ve oynama duygusunu harekete geçirecektir.
Ev içerisinde farklı yerlere bıraktığınız kedi oyuncakları sayesinde kedinizin gündüzleri uyumak yerine, zihnini meşgul edecek oyunlar oynamasını sağlayabilirsiniz.
Kedinizle akşam birlikte uyumak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi de gün içerisinde, sabah ve öğlen saatlerinde kedinizi yürüyüşe çıkarmak, sevmek ve onunla oynamaktır. Ancak çoğu kedi sahibi çalışma düzenleri sebebiyle kedilerine gün içerisinde bu vakti ayıramıyor. Bunun içinde kedisine, ev içerisinde kendi kendine oyun oynayabileceği alanlar bırakıyor.
Kedinizle yürüyüşe çıkmak için uygun yer ve alanınız varsa, kedinize uygun bir kedi tasması alarak bu keyifli etkinliği yapabilirsiniz. Bu sayede hem kediniz mutlu olacak hem de enerjisini atacaktır. Yürüyüş için fırsatınız yoksa da kedinizin günlük zihinsel ve fiziksel ihtiyacını karşılamak için yapmanız gereken küçük etkinliklere vakit ayırın.
Kedinizle birlikte, yan yana uyumak için uyku öncesinde birlikte zaman geçirip, oyunlar oynayıp, koşturmalarını sağlayarak uyumalarına yakın onları ekstra yorabilirsiniz. Oyun ve sevgi ihtiyacını fazlasıyla karşılayıp yorulan kedinize, uyku öncesi ufak bir mama verebilirsiniz. Yorulmuş ve acıkmış karnı doyduktan sonra artan uyku ihtiyacına karşı koyamayacaklardır. Böylece sizde kedinizle birlikte yan yana ve sakince uyuyabileceksiniz. ( Gece verdiğiniz mama miktarında aşırıya kaçmadan ve alışkanlığa dönüştürmeden ilerleyin. Sağlıklı ve formda kalmaları için doğru şekilde beslenmesi, beslenme planının olması gereklidir )
Kedilerin camdan dışarıyı izlemeyi, ışıkları koşturmayı ve daha farklı şeyleri sevdiğini bilmekteyiz. Dışarıyı izlerken gelen giden insanları takip etmeleri, uçan kuşları yakalamaya çalışmaları, cama vuran güneş ve diğer ışıkların yansımalarından kendisine oyun yaratması mümkündür. Bu gibi küçük etkinlikler ve onlara karşı verdiği tepkiler de kedinizi yoracaktır. Kedinize yeni hobiler kazandırmanız, kedim benimle birlikte uyumuyor şikâyetine karşı denenebilecek ve kedinizle yan yana uyumak için yapılacak etkinliklerden yalnızca birisidir.
Kedinizle birlikte uyumak istiyorsanız, sizi isteyerek ya da istemeden uyandırma hamlelerinde, yanınızdan uzaklaşması ve uykunuzu bölmemesi için ona mama vermekten kaçının. Eğer siz, kedinizin sizi uyandırmasını ödüllendirir gibi mama vererek karşılarsanız, ertesi gece de mama yemek için uyurken kedinizin sizinle oynaması ve kafanıza oturması mümkündür.
Kediniz sizi uyandırdığında, mama vererek uzaklaştırmaya çalışmak yerine oda içerisinde bir köşe belirleyerek kendinizi bir nevi ceza olarak oraya bırakın. Kediniz sizden uzaklaştığı ve ona kızdığınızı anladığında bir şeyleri yanlış yaptığını da fark edecektir.
Kedinizle yan yana uyurken kafanıza oturması, miyavlaması, saçınızla oynaması ve ısırma hamlesi yapması tüm bunlarda kedinizin sizi uyandırmasını mama ile ödüllendirmeyin. Kedinizi oda içerisinde belirlediğiniz köşeye bırakın. Sakinleşmesi ve yaptığının yanlış olduğunu öğrenmesi için en iyi yöntemlerden birisi olacaktır.
Kediniz sizi uyandırmak ve dikkat çekmek için hamleler yapabilir. Miyavlamak, saçınızla oynamak ve uyurken sizin yüzünüze oturmak bunların başında gelir. Eğer kedinizle yan yana uyumak istiyorsanız ve bu hareketleri yaptığında farklı yöntemleri deneyip sonuç alamadıysanız bir de tepkisiz kalmayı denemelisiniz.
Sabırlı bir kedi sahibiyseniz, kedinizin uyumamasına ve sizi rahatsız etmesine tepki vermeden bekleyin. Bu gibi durumlarda ilk başvuracağınız yöntem mama vererek uzaklaştırmak ya da odadan çıkarıp kapıyı kapatmak olmamalıdır. Bu kedinizle aranızda kurmak istediğiniz birlikte uyku düzenini olumsuz etkileyebilir.
Sabırlı davranarak, sizi uyandırmaya çalışan kedinize cevap vermeyin. Bir süre sonra size karşı yaptığı davranışlara tepki alamayan kediniz, davranışlarını bırakacak ve yanınıza kıvrılıp, tekrar uyumaya çalışacaktır.
Çoğu evcil hayvan sahibini, kedisiyle birlikte uyumak ister. Ancak bunu başarana kadar belli bir süreç geçirir. Kedim benimle birlikte uyumuyor diye yakınan kedi sahiplerinin çoğu da, uyumayan kedileri odalarına girerek uykusunu kaçırmasın diye kapısını kapatır. Ancak bu sahibiyle birlikte uyumayan kedi için çözüm değildir.
Kapılı kapı onların daha çok huzursuz olmasına neden olur ve kapıyı tırmalar, miyavlar ve bir nevi ağlarlar. Bu yöntem hem sizi hem de kedinizi üzer. Kedinizin size duyduğu güveni de olumsuz etkiler. O yüzden, kedim benimle uyumuyor ve kedimle yan yana uyumak için neler yapmalıyım diyorsanız kesinlikle odanızın kapısını kapatarak yatmamalısınız.
Zaman içerisinde sahibinin düzenine ayak uydurmak isteyen, sahibine güvenen kediler size uyum sağlar ve aynı yatakta yatmak isterler. Kedinize bunun için kalbini kırmadan, bol sevgi ve güven vermeniz yeterlidir.
Kedinizle birlikte ve yan yana uyumak için farklı farklı yöntemleri denediğiniz halde bir şeylerin eksik ve yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz? Kedinizle birlikte uyumak için ne yapmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olamıyorsanız, son olarak veterinere danışarak bilgi alabilirsiniz.
Farklı cins kediler hakkında, karakter bilgisine sahip olan veterinerler genel ve bireysel öneriler ile bu süreçte size destek olur. Kedinizin karakterine göre yapacağı önerilerle size daha farklı yöntemler önerir.
Araştırmalara göre, kedi veya köpekleri seven kişilerin oksitosin yani mutluluk hormonu salgıladığı görülmektedir. Buna ek olarak da kedi ve köpeklerle etkileşime halinde olan kişilerde kortizol (stres) seviyesini biraz daha düşüktür. Bu özelliklere bakarak, bir kediyle uyumanın insanı stresten uzak, mutlu ve huzurlu bir uyku sağladığını söyleyebiliriz.
Kedin sahiplerinin bir çoğu gününün büyük kısmını, dışarıda çalışarak geçirmektedir. Bu sebeple eve geldiklerinde kedisiyle geçireceği süre az olmaktadır. İşte birlikte geçirdiğiniz süreyi uzatmak, kedinizle vakit geçirebilmek için birlikte yatmanız da iyi bir tercih olacaktır.
Kedinizle birlikte uyumanın en güzel artılarından birisi de sıcak bir bedene sahip olmalarıdır. Yatağınıza sizinle birlikte girerek hem kediniz sizin vücut ısınızdan hem de siz onun ısısından faydalanmış olursunuz.
Kediniz, gün içinde uykucu ve uyuşuk davrandıysa ve tipik bir kedi olarak akşamları daha aktifse bu durum uykularınızı bölebilir. Ancak birlikte uyumak için yapacağınız 10 adımı kedinizle birlikte uyumak için tavsiyeler yazımınızın ilk bölümünde sizinle paylaştık. Bu adımları deneyerek kedinizle aranızda bir uyum yakalayabilirsiniz.
Ev kedileri, sahibinin temizliklerine ekstra dikkat etmesine rağmen zaman zaman kedi kumunda tuvaletlerini yaptıktan sonra iyi temizlenemezse yatağınıza kadar kum taşıyabilir. Dışarıyla teması olduğunda da potansiyel hastalıkları taşıyabilir. Bunlar gözle görülecek hastalıklar olduğu kadar görülemeyen enfeksiyon hastalıkları da olabilir. O yüzden önlem amaçlı veteriner kontrollerini ihmal etmeden gitmeniz gereklidir.
Kedinizle birlikte uyumanın eksileri arasında yer alan en büyük sorun rahatsızlıktır. Tıpkı deli yatan küçük çocuklar gibidir. Göğsünüzde, karnınızda, kafanızda hatta yüzünüzde kendileri için neresi uygun gelirse uyumayı tercih edebilir. Bu da uyku sırasında sahibine rahatsızlık veren bir deneyimdir.
Kedinizle düzgün ve sizi rahatsız etmeyen bir uykuya sahip olsa da gece uyku boyunca kedi tüyü soluma riskinizin de bulunması kediyle birlikte uyumanın eksileri arasında önemli derecede yer alır.
Son olarak kedilerin sahipleriyle birlikte uyumasının nedenleri, kediyle birlikte uyumak için neler yapılacağı, kediyle birlikte uyumanın artı ve eksilerine değindiğimiz yazımızda önemli noktalardan birisi de kedilerin çocuklarla olan uykudur.
Beş yaşından küçük çocuklar ve bebeklerle kedinizin birlikte yatmasına izin vermemelisiniz. Kedinizin ve çocuğunuzun birlikte uyuması, olası olumsuz durumların görülmesine ve çocuğunuzda boğulma riskiyle karşılaşmanıza sebep olabilir. Boğulma riskine karşı kedinizin beş yaşından küçük çocuklarla birlikte uyumasına asla izin verilmemelidir.
Boğulma riskinin yanında, uykuda olan savunmasız bebeğiniz ve bir şekilde ürkmüş veya korkmuş kediniz istemeden uyku sırasında çocuğu hırpalayabilir ve tırmalayabilir. Aynı şekilde çocuğunuz da kedinize zarar verebilir. Bu yüzden bu iki güzel ufaklığı, birbirlerinin tam olarak farkına varana kadar birlikte uyumalarına izin vermeyin. İki arkadaşın arasında koruyucu görevinizi sevgiyle yapmaya özen gösterin.
Kediler çoğunlukla derin uykuda olmazlar. Araştırmacılara göre, kedilerin uykusunun sadece %25’i derin uyku, diğer %75’lik kısmı hafif uyku olur.
Kediler dinlendikleri sırada uyanmak için her zaman hazırlardır. Kedinizin uyuyup uyumadığını anlamak için, gözlerinin hafif şekilde açık olup olmadığına bakın ve buna ek olarak kulaklarını izleyin. Eğer kulakları hareket ediyorsa ve seslere doğru yöneliyorsa, kediniz her an uyanmaya hazırdır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar