Coton De Tulear Özellikleri ve Bakımı

Coton De Tulear Resimleri
Coton de Tulear sevimli, dayanıklı, güçlü ve küçük bir köpektir. Refakatçi köpek olarak yetiştirilmesine rağmen, hayatının belli bir bölümünde kendi başına da yaşamıştır. Coton de Tulear, Coton ve Cotie adlarıyla da tanınırlar. Cotie beyaz, pamuklu kürküyle ayırt edici bir görünüme sahiptir. Uzun tüyleri, tıpkı bir pamuk yumuşaklığında, yoğun ve vücuttan uzak şekilde durmaktadır. Kürk yapısının sıcak ve soğuk havaya karşı yalıtım etkisi yarattığı belirtiliyor. Coton de Tulear sevimli, uysal, eğlenceli, neşeli ve arkadaş canlısı karakter özellikleriyle insanlar tarafından yoğun ilgi görmüştür. Şehir ve apartman yaşamına uyum sağlayan Coton de Tulear küçük köpekler sınıflandırmasında yer alan, mükemmel bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan, Arkadaş Köpeği
Ağırlık
3-7 Kg
Yükseklik
21- 28 Cm
Aile
Barbikon
Menşei
Madagaskar
Menşei Tarihi
1500'ler
Yaşam Süresi
13- 19 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Coton de Tulear sevimli, neşeli, nazik, sevgi dolu ve eğlendirmeyi seven şamatacı bir köpektir. Sevimli halleriyle insanların yoğun ilgisine maruz kalırlar ve bu ilgi, sevgi onların çok hoşuna gider. Sevilmeyi ve sevgisini göstermeyi çok iyi becerirler. Sahibi, sevdikleri ile ilişkisi çok iyidir. Sahibini memnun etmeye istekli ve heveslidir.  Ailesiyle zaman geçirmek Coton de Tulear için çok önemlidir. Sevdiklerinden uzun süre ayrı kalabilen, yalnız yaşayan bir köpek değildir. Uzun süre yalnız kaldığında psikolojisinin olumsuz etkilendiği ve ayrılık korkusu yaşadığı görülür.

Sahibi ve aile üyelerine çok bağlıdır ve çok iyi anlaşırlar. Genellikle çocuklarla da arası iyi olan, oyun arkadaşlığı yapan sevimli bir cinstir. Bu özellikleriyle Coton de Tulear çocuklu aileler için uygun köpek ırkları arasında yer alır. Erken aşamada eğitildiği ve sosyalleştirildiği zaman diğer köpekler, evcil hayvanlar ve yabancı insanlarla da iyi anlaşırlar ve arkadaşlık kurarlar. Genel olarak Coton de Tulear sıcakkanlı, samimi, oyuncu ve sosyalleşme isteği yüksek bir köpektir.

Coton de Tulear apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlayıp, adapte olabilen küçük köpek ırkları arasındadır. Günlük bakım ve egzersiz ihtiyaçları düzenli olarak karşılandığı sürece Coton de Tulear için apartmanda, bahçeli evde keyifle yaşayacaktır. Bahçeli bir eve sahipseniz, bahçenizde yüksek çitlerle güvenlik önlemlerini almalı ve köpeğinizi bahçede uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Güvenli alanda özgürce dolaştıktan, oynadıktan sonra evinde dinlenmelidir. Dışarıda hem psikolojik hem de yapı özellikleri sebebiyle yalnız kalabilecek bir köpek değildir.

Coton de Tulear köpeğinin çok sık olmamakla birlikte zaman zaman havladıkları görülür. Bu havlamalar, eve yaklaşan yabancı kişi sahibine haber vermek, ilginç bir şey gördüğünde tepkisini, heyecanını göstermek ve kapı çaldığı zaman tanımadığı kişiye karşı verdiği ilk tepki olarak karşınıza çıkabilir. Çok uzun sürmeyen ve eğitimle kontrol edilen bir havlamadır. Havlamadan daha ziyade Coton de Tulear eve gelen kişileri yalayarak karşılamayı tercih etmektedir. Ayrıca Coton de Tulear iletişi yüksek bir köpek olmasının etkisiyle, bazen sahibi ile konuşmak istermiş gibi kendine has sesler çıkarabilir. Çıkardığı sesler, tetikte ve uyanık olmasıyla, alacağı eğitimle iyi bekçi köpeği olabilir.

Coton de Tulear enerjik bir köpektir. Yürüyüş yapmayı, koşuşturmayı, zıplamayı, sahibini takip etmeyi, arka ayakları üzerinde yürümeyi ve oyunlar oynamayı çok sever. Oyun oynamak istediklerinde, köpek oyuncaklarını ya da evde kendine oyuncak olarak seçtiği eşyayı alarak sahibine götürdükleri ve oyun oynamaya davet ettikleri görülür. İsteklerini, taleplerini sahibine bakışlarıyla anlatabilecek akıllığa ve karaktere sahiptir. Coton de Tulear kar, yağmur gibi farklı hava koşullarında dışarıda gezinmeyi, yürümeyi ve oyun oynamayı seven, dayanıklı köpeklerdendir. Ancak tüm bu etkinliklerden sonra evin içerisinde geri dönerek ve ailesiyle birlikte yaşaması gerekir. Aktivite, egzersiz, gezintiler hatta dinlendikleri anlarda bile yalnız olmak istemezler. Sahiplerine o derece bağlıdırlar ki, peşlerinde evin tüm odalarını tek tek gezmeleri mümkündür.

Coton de Tulear oldukça akıllı, sahibini memnun etmeye istekli oldukları için eğitilmesi kolay köpekler arasındadır. Karakterlerinin iyi oluşması ve gelişmesi için iyi bir lidere ihtiyaçları vardır. Dişi Coton’ların erkeklere göre daha bağımsız ve inatçı yapıda olması mümkün olduğu için eğitim süreçlerinde ve günlük hayatlarında köpeğin şımarık yetiştirilmemesi çok önemlidir. Oyun, ödül, övgü gibi pozitif pekiştirme yöntemleriyle eğitimlere daha hızlı cevap verir. İyi eğitildiklerinde sahiplerini kapıda karşılayan, şebeklikleri ile eğlendiren ve mutlu etmeye çalışan bir cins olarak sahibinin hayatına mutluluk getirecektir. Coton de Tulear küçük bedeni ve büyük sevgisiyle uzun yıllar boyunca sevdikleriyle birlikte yaşayabilen mükemmel bir arkadaştır.

Tarih

Coton de Tulear, köpek cinsinin soyu Madakaskar’ın Tulear liman bölgesine dayanır. Madagaskar’ın resmi köpeği olarak bilinir. Yumuşak kürkü sebebiyle Fransızca’ da pamuk anlamına gelen Coton, Madagaskar adasının uç kısmında yer alan deniz limanından dolayı da Tulear adını almış ve ortaya Cotton de Tulear ismi çıkmıştır. 2000 yıldan uzun süredir varlıklarının devam ettiği, küçük boyutta olmaları, kolay taşınmasıyla dünyanın birçok bölgesine yayıldığı görülür.

Tam olarak nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte bazı rivayetler mevcuttur. İlk olarak beyaz küçük köpeklerin, deniz yolculuklarında kadınlara eşlik ettikleri ya da gemilerdeki fareleri avladıkları için kullanıldığı söylenir. Başka bir rivayete göre ise, Madagaskar açıklarında batan bir gemiden kurtularak köpeklerin karaya vurduğu ifade edilir. İki rivayetin sonucu aynıdır ve Cotton ırk ilk olarak Madagaskar’da kendisine bir yaşam kurmuştur.

Cotton de Tulear ataları olarak Bichon Frise, Maltese ve Bolgnese cinsi köpekler kabul edilmektedir. Ataları olan köpekler deniz ticaretinin yapıldığı gemilerinde refakatçi köpek olarak bulunuyordu. Bu gemilerden birinin Tulear açıklarında batması ve birkaç küçük beyaz köpeğin hayatta kalarak, karaya çıkması bu köpeklerin yaşam serüveninin başlangıcı olmuştur. Karaya ulaşabilen Bichon Frise, Maltese ve Bolgnese cinsi köpeklerinin bazıları vahşileşmiş bazıları ise zaman içerisinde bölgedeki yerel köpekler ile çiftleşmişler ve karışmışlardır. Bu çiftleşmeler sonucunda ortaya Coton de Tulear ırkının çıktığı ve soylarının böyle devam ettiği ifade edilir. Köpeklerin bazıları kraliyet saraylarında, soylu kişilerle yaşama fırsatı bulmuş, bazıları da sokak hayvanı olmuştur.

17. yüzyılda, bölgede yaşayan yerli Merina halkı bu köpekleri sahiplenir ve köpekleri Merina soylularına sunar. 1970’lerde Madagaskar’ı ziyaret eden bir Fransız, Coton de Tulear ırkı köpeklerin bazılarını Fransa’ya götürerek onlardan yeni bir ırk yaratmaya çalışır. Fransız soyluların köpekleri evlat edinmesinden sonra, Madagaskar’daki bu köpekler üzerinde hak iddia etmeye başlarlar. 17. yüzyılın sonlarına gelindiğinde ise Cotton de Tulear köpekleri için hiçbir halkın onlara sahip olamayacağına karar verilir. Cotton de Tulear yine de üne kavuştuğu ve gözde olduğu şehirde Madagaskar Kraliyet Köpeği olarak tanınır.

1900’lerin ortalarına gelindiğinde Madagaskar bağımsızlığını kazanır ve şehirde turizm artış gösterir. Gelen ziyaretçiler küçük boyutlardaki sevimli Coton’ları evlerine dönerken yanlarında götürür. 1974’te yılında ilk Cotton de Tulear Amerika’ya bu şekilde gelir. İlgiyle karşılanmasının ardından, 1980 yılına kadar Kuzey Amerika’ya çok sayıda köpek ihraç edilmeye başlanır. 1987 yılında Fèdèration Cynologique Internationale (FCI) Cotton de Tulear köpek cinsini tanıyarak talebi daha da arttırır ve yerel stokları tüketir.

1992’de Madagaskar, ihraç edilen Cotton de Tulear sayısını sınırlama kararı alır ve uygulamaya geçirir. Önde gelen köpek kulüpleri arasında Cotton de Tulear türünün uygunluğu hakkında bazı anlaşmazlıklar yaşanır. AKC tarafından Cotton de Tulear köpeğinin tanınmasını sürdürme, ırk standartlarını oluşturma konusundaki bazı anlaşmazlıkla da olaylar körüklenmiştir. The American Kennel Club (AKC), Coton de Tulear köpek ırkını 2014 yılında Sportif Olmayan gruba kabul etmiş ve ırk standartlarını belirlemiştir.

Yumuşak, beyaz tüylü bu sevimli köpekler yüzyıllar önce Madagaskar’a gelen ve Bichon ailesinin bir üyesi olarak yaşama tutunmuştur. Günümüzde Coton de Tulear köpeklerini atalarının topraklarında ve dünyanın her yerinde görebilirsiniz.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Coton de Tulear küçük köpek ırkları arasında yer alır. Göğüs uzunluğu orta seviyededir. Boyun kemerli ve oldukça güçlüdür. Diğer küçük ırklara göre daha dayanıklı kemik yapısına sahiptir. Yoğun tüylerinin altında kaslı bir gövde vardır. Tüm vücudu kendi içerisinde orantılı bir yapıda ve uyumdadır. Küçük, sağlam vücuduyla, pamuk kadar yumuşak, beyaz tüyleriyle son derece sevimli bir cinstir.

Kafa

Coton de Tulear kafatası yukarıdan bakıldığında üçgen şeklinde, hafif şişkin ve tıraş yapılma tarzına göre daha belirginleşen bir yapıya sahiptir. Alın çıkıntıları belirgin değildir Başının üzerindeki yoğun saçlar, genellikle sahibi tarafından toplanır ya da göze gelmemesi için kırpılır. Kısa namlusu vardır ve burnu siyah renktir. Dudakları dar ve siyah renktedir. Bembeyaz tüylerinin arasında siyah burnu ve dudaklarıyla insanlara tebessüm eden bir ifadesi vardır.

Kulaklar

Coton köpeğinin kulakları ince, sarkık ve üçgen şeklinde başının tam üzerinde konumlanmıştır. Kulaklarının uzunluğu yaklaşık olarak 7 santimdir. Yoğun vücut tüyleri ve bol tüylü kulakları birbirine uyumla karışmış haldedir.

Gözler

Coton de Tulerar köpeğinin yuvarlak, iri, siyah renkte beyaz tüylerinin arasında dikkat çeken gözleri vardır. Yuvarlak, siyah gözleri yoğun tüylerin içerisinde göz çukurunda belirgin şekilde ışıltılı bir parlaklıktadır. Derin ve anlamlı bakışlarıyla insanları etkilemeyi çok iyi başarılar.

Bacaklar ve Ayaklar

Küçük köpek cinsleri arasında yer alan Coton, güçlü kısa bacak ve ayaklara sahiptir. Kısa bacakları bacaklarındaki, karın ve göğüs bölgesindeki yoğun tüyler ile bir bütündür. Kaslı ön ve arka bacakları nizami konumdadır ve gölgeleri bile aynıdır. Yere güçlü ve sağlam basan küçük ayakları kemerli yapıdadır.

Kuyruk

Coton de Tulear köpeğinin oldukça tüylü, alçak ve boyutlarıyla orantılı uzunlukta kuyruğu vardır. Genellikle alçak taşıdıkları yoğun tüylü kuyruk heyecanlandıklarında, sevindiklerinde ve meraklandıklarında sırtına doğru kıvrılmaktadır.

Tüy

Coton de Tulear ırkının, kürkü ayırt edici özelliklerinden birisidir. Uzun, yumuşak, parlak, kalın, kabarık ve pamuklu dokusuna sahip kürkü vardır. Kürk uzunluğu yetişkinlik döneminde yaklaşık 10 cm olur. Düz ya da hafif dalgalı ve pamuksu yumuşaklıktaki tüyleriyle insanların dokunmayı sevdiği bir ceketi vardır. Dalgalı tüyleri kesinlikle kıvırcık ve bukle şeklinde olmamalıdır. Yoğun, bol tüyleri vücuttan uzak kabarık durur ve içerisinde havanın dolaşmasına izin vererek sıcak, soğuk havalarda yatılım yaparak ısıyı koruduğu belirtiliyor.

Renk

Coton de Tulear köpeğini kürk rengi beyazdır. İlk doğduklarında yavruların beyaz kürkün üzerinde sarı, siyah, açık kahverengi ve gri renklerde lekeler görülebilir. Bazen kulaklarında, vücut üzerinde veya baş bölgesinde görülen lekeler, yavrular büyüyüp, olgunlaştığında kaybolur. Beyaz kürk gösteri köpekleri yetiştiren kişiler tarafından daha çok tercih edilir.

Sıkça sorulan sorular

Coton de Tulear köpeği yaşam süresi 13 ila 19 yıl aralığında değişmektedir. İyi bakıldığında uzun yıllar sevdikleriyle birlikte yaşayacaktır.

Coton küçük ırk köpek sınıfında yer alır ve dişi ile erkeklerin fiziksel olarak birbirinden çok belirgin farklılığa sahip olmadıkları görülür. Ağırlıkları 3-7 kilogram, yükseklikleri 21- 28 santimetre aralığındadır.

  • Erkek Coton köpeği 4-7 kg, yüksekliği 25-28 cm’dir.
  • Dişilerin ağırlığı 3- 5 kg, yüksekliği ise 21- 26 cm’dir.

Cotie yoğun tüylere sahip olmasına rağmen beklenilenden daha az miktarda tüy dökmektedir. Orta derecede dökülen tüyleri haftada 2-3 kez tarayarak ve fırçalayarak kontrol altına alabilirsiniz.

Cotie köpek cinsinin saplıklı büyümesi için iyi beslenmesi gereklidir. Veterinerlerin ve köpek yetiştiricilerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalarının küçük ırkları için özel üretilen yüksek kaliteli köpek mamasını tüketebilirler. Yedikleri kadar porsiyonlarına, öğünlerine ve su tüketimine de önem verilmelidir.

Evet Cotie ev yemeği yiyebilir ancak sadece ev yemekleri ile beslenmesi uygun değildir. Her ev gıdasını, sofra atığını tüketmemelidir. Sadece köpek ırklarının tüketmesi uygun olan yiyecekleri yemelidir. Günlük kalori ihtiyacını ve besin değerlerini alması için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli kuru mama ile beslenmesi önerilir. Ev yiyecekleri, kuru ve yaş mamaya ek olarak verilebilir. Ev yiyecekleri verileceği zaman günlük porsiyonları, alması gereken kalori hesaplanmalı ve üzerine çıkılmamalıdır.

Cotie küçük köpekler arasında yer aldığı için gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi çok önemlidir. Gelişimi tamamlanmadan çiftleştirildiğinde hem anne hem de yavruların sağlık sorunu yaşaması kaçınılmazdır. 1.5 yaşından sonra gelişimleri takip edilerek çiftleştirebilirsiniz.

Coton de Tulear az dökülen, orta seviyede bakıma ihtiyaç duyan tüylere sahiptir. Bakım ihtiyacı kimi kişilere göre zor kimilerine göre kolay görülmektedir. Bakımıyla ilgili zorluk ya da kolaylık göreceli olsa da Coton köpek ırkı bakım konusunda özen isteyen bir köpektir. Beyaz tüylerinin düzenli taranması, haftalık ve aylık yıkanmaları ve uzamaya bağlı olarak tıraş yapılması gereklidir.

Sahibine sadık, söz dinleyen ve zeki köpekler arasında olduğu için kolay eğitilmektedir. İlk defa köpek sahibi olacakların iyi bir eğitim ve liderlik yaptıktan sonra kolaylıkla bakacağı ve büyüteceği bir dosttur.

Coton de Tulear küçük, sevimli, sadık olmasıyla insanların ilgi gösterdiği ve sevdiği köpekler arasındadır. Coton de Tulear yavrusunun fiyatı karakter özelliklerine ek olarak cinsiyetine, yaşına, eğitimine ve şecere durumuna göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de Coton de Tulear yavrusunun fiyatı 600 TL ile 9.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Fiyatların belirtilen aralıkların altında ya da üzerinde olması köpeğin satıldığı yere ve satan kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Coton de Tulear cinsi bir doğumda 4 ila 6 arası yavru dünyaya getirebilir. Sağlıklı yavrular doğurması için yılda birden fazla doğum yapması önerilmez. Doğan yavru sayıların farklılık göstermesi dişinin sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna, erkek köpeğin sağlığına ve bunun gibi daha birçok değişkene bağlıdır.

  • Coton de Tulear köpeğini kürk rengi beyazdır.
  • İlk doğduklarında yavruların beyaz kürkün üzerinde sarı, siyah, açık kahverengi ve gri renklerde lekeler görülebilir. Bazen kulaklarında, vücut üzerinde veya baş bölgesinde görülen lekeler, yavrular büyüyüp, olgunlaştığında kaybolur.
  • Beyaz kürk gösteri köpekleri yetiştiren kişiler tarafından daha çok tercih edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Figen Eriş
May 17, 2022 / 12:46

Merhaba ismim Figen, Coton De Tulear bebeği sahip olmayı düşünüyorum fakat orjinal üretimini yapan varmıdır Türkiye de. Nerden temin edebilirim yönlendirme yapabilirseniz sevinirim.


irfan Akmehmet
May 20, 2022 / 17:33

Merhaba Figen hanım

Petibom ailesi olarak sadece içerik üretiyoruz, neresi bu cinsleri sahiplendiriyor inanın bilgimiz yok.