Keeshond Özellikleri ve Bakımı

Keeshond Resimleri
Keeshond kare orantılı, kuzey tipi, pofuduk tüylü sağlam bir köpektir. Keeshond, çok amaçlı bir köpektir. Bir görev alanında uzmandan ziyade genel olarak yeteneklidir. Farklı görevlerde başarıya ulaşmasına yardımcı olan bir fiziksel yapısı vardır. Enerjik, oyuncu, sevecen ve maceracı yapısıyla evinizin sevilen bir üyesi olacaktır. Keeshond tempolu, hafif ve orta sürüşü ile ayırt edici yürüyüşe sahiptir. Uzun, düz sert ceketi, kalın astarı ve iyi yelesiyle gösterişli tüylere sahiptir. İyi ev köpeklerinin birçok özelliğinin bir arada bulunduğu Keeshond, ailenin mükemmel bir üyesi ve sahibinin iyi dostu olacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan, Arkadaş Köpek
Ağırlık
15- 21 Kg
Yükseklik
40- 48 Cm
Aile
Spitz
Menşei
Hollanda
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Keeshond, enerjik, aktif, zeki, oyuncu, dikkatli, sevecen, maceracı, hassas ve pofuduk tüyleri ile çok sevimli bir görüntüsü olan bir köpektir. Cana yakın, arkadaş canlısı bir ırktır. Sevgi dolu, arkadaş canlısı Keeshond çevresindeki herkesle iyi anlaşabilir, dostça davranır ve onları sever. Sıcakkanlı ve sevecen olmasına rağmen uyanık bir bekçi köpeği olarak da karşımıza çıkar.

Aile aktivitelerinin içerisinde yer almak, ailenin bir parçası olmak Keeshond köpeğini mutlu eder. Dışa dönük, dost canlısıdır. Çocuklarla iyi anlaşır ve arkadaşlık kurar. Genellikle evcil hayvanlar, köpekler ve kedilerle arası iyidir. Ancak bazı Keeshond köpeklerinin çekingen olduğu da görülmektedir. Köpeğinizin çekingen olmaması, sevecen ve arkadaş canlısı yanının gelişmesi için erken yaştan itibaren sosyalleştirilmesi ve eğitilmesi önerilmektedir. En iyi ev köpeği özelliklerini taşıyan Keeshond genellikle iyi karaktere sahip ve iyi bir arkadaştır.

Keeshond zeki bir ırktır. Eğitimleri ve yeni şeyler öğrenmesi kolaylıkla gerçekleşir. Ancak zoru çok sevmezler ve kolaya kaçmayı tercih edebilirler. Sahibinin tutarlı, sabırlı, kibar ve otoriter şekilde liderlik yaparak verdiği eğitimler onun öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır. Eğlenceli mizacıyla, eşitli numaraları hızlı öğrenerek köpek performansları için yetiştirilebilecek bir köpek ırkıdır.

Enerjisi yüksek bir ırktır ve günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece apartman hayatına uyum saplayacaktır. Ancak gün içerisinde ortalama büyüklükte bir bahçede kesinlikle zaman geçirmeleri gerekir. Bahçeli bir evde oturuyorsanız köpeğinizin özgürce dolaşıp, istediği zaman evine girebilmesi onların daha iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlayacaktır. Yüzücü oldukları için teknelerde de yaşam sürdükleri görülebilir. Keeshond ırkının sıcak havalara karşı, sık kürkleri sebebiyle hassasiyetleri vardır. Bu yüzden soğuk iklim bölgelerinde yaşamayı tercih ederler.

Güçlü, akıllı Keeshond köpek ırkının havlamaktan hoşlandığı bilinmektedir. Her ne kadar sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olsalar da havlama özelliğinin yüksek uyarıcılık içermesi nedeniyle iyi bekçilik yaptıkları da bilinir. Ancak karakter özelliklerinden dolayı daha çok bekçi köpeğinden çok insanlara arkadaşlık yapması için kullanılmıştır. İyi bir yüzücü olarak yıllarca Hollanda’daki teknelerde çok amaçlı köpek olarak da kullanılmıştır.

Karakter ve kişilik özelliklerinden dolayı Keeshond bir avcı, özel işlerde başarılı olan bir köpek ya da bekçi köpeğinden ziyade sadık ve sevgi dolu bir arkadaş olarak ön plana çıkmıştır. Zaman zaman yaramaz bir çocuk gibi davranır ancak en sonunda sahibine itaat edecektir. Keeshond ideal bir arkadaş ve ev köpeği özellikleriyle çocuklu ailelerin, yetişkinlerin ve yaşlıların kısaca her kesimden insanın sevdiği bir köpektir.

Tarih

Keeshond ırkının kesin olarak kökeni belgelenmemiş olmasına rağmen, spitz köpek cinsi ailesinden biri olarak kabul edilir. Keeshond ırkının, Samoyed, Chow Chow, Norveç Elkhound, Finnish Spitz ve Pomeranian ırklarıyla da yakın akraba olduğu ifade edilir. Keeshond 17. Ve 18. Yüzyıllarda Hollanda’da Ren Nehri’ndeki “rijnaken” adı verilen küçük gemilerde gemicilere arkadaşlık, yoldaşlık yapmış ve bekçi köpeği olarak görev almışlardı. Cins daha sonra mavna ( yakın kıyılara, uzak limanlara demirlenmiş tekne) köpeği olarak tanındı. Çünkü Ren Nehri’nde seyreden küçük gemilerde yaşıyor ve gemilere bekçi olarak bırakılıyordu.

Keeshond, Hollanda’da siyasi huzursuzlukların yaşandığı dönemde en sevilen köpek oldu. Fransız Devrimi’nden önceki zamanda Hollanda’nın siyasi olaylarına bir şekilde isimleri karıştı. Çünkü Hollanda halkı “prinsgezinden” veya “Prince of Orange” ve “patriotten” veya “patriots”(vatanseverler) iki gruba ayrılmıştı. Vatanseverleri Cornelius de Gyselaer adında bir adam liderlik ediyordu ve daimi yoldaşı mavna köpeği olan “Kees” adında bir spitz tipi bir köpekti. Cornelius’u takip eden insanlar, karşı gruptakiler “Keezen” adını vermişti. Keeshond, birçok siyasi çizgi filmde yer aldı, isyancı Cornelius’in grubundakiler tarafından sevildi, halk köpeği olarak görüldü ve Vatansever partinin sembolü oldu. Köpekler sıradan insanlar arasında hızlı bir şekilde popüler bir ırk haline geldi.

Kraliyet Prince of Orange zaman içerisinde isyancı Vatanseverler partisini devirdi. Birçok Keeshond köpek sahibi, kaybeden Vatansever parti tarafıyla özdeşleştirilmemek için köpeklerini elden çıkardı. Teknelerde mavna köpeği olarak daha az tercih edilmeye başlandı. Kaybedenlerin sembolü olarak görülen, Vatansever partinin sembolü olan Keeshond köpeklerinin birçoğunu Prince of Orange grubu katletti. Bazıları Hollanda çiftliklerinde ve Amsterdam çevresindeki teknelerinde hayatta kalabildi. Ancak bu olayın sonucunda Keeshond ırkının sayıları dramatik bir şekilde azdı.

Keeshond ırkının soyu tükenme tehlikesi altındaydı. Bu ırkı seven birkaç sadık nehir kayıkçısı ve çiftçinin çabalarıyla, düşük bir nüfusta olsa da cins hayatta kaldı. 1891 tarihinde köpekler Hollanda’da sergilendi. 1905 yılında, daha sonra “My life with Keeshonden” adlı kitabını yazan Gwendolen Wingfield Digby tarafından ırk tekrar keşfedildi ve kurtarıldı. Digby yanına aldığı iki yavruyu da İngiltere’ye götürdü. 1905’te Keeshond köpekler İngiltere’deydi. 1920 yılında Barones van Hardenbroek, hayatta kalan Keeshond köpeklerini kurtarmak, geliştirmek ve daha yaygın bir kitleye ulaştırmak için adım attı.

Keeshond cinsi için insanları etkilemekte, kendisine arkadaş edinmekte o kadar başarılıydı ki 1925 yılında İngiltere’ye ithal edildi.  İngiltere’de gördüğü ilgiyle 1926 yılında İngiliz Keeshond Kulübü’nün kurulmasını sağlamış oldu. Keeshond cinsi, 1928 yılı civarında Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildi. AKC Keeshond ırkını 1930 yılında tanıdı. 1936’da Keeshond köpekleri United Kennel Club tarafından da tanındı. Keeshond ırkı zaman içerisinde tüm halk tarafından sevildi ve günümüzde Hollanda’nın ulusal köpeği olarak kabul gördü.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Keeshound orta uzunlukta, kısa, dengeli ve orantılı bir vücuda sahiptir. İyi şekillendirilmiş boyun, omuzlara iyi şekilde konumlanmıştır Kompakt gövde, derin ve güçlü göğüs yapısı, kısa beli vardır. Arkası kısa ve düz yapıdadır. Üst çizgisi, arka kısma doğru hafifçe aşağı doğru eğimlidir.

Kafa

Keeshond ırkının kafası vücutla orantılıdır. Yukarıdan baktığınız zaman kafa kama şeklindedir. Sadece namlu yapısı değil, başın geneli ense ve kulaklar kapatılarak, kulakları geriye çektiğinizde kama şekli izlenimi verir. Orta uzunluluğa sahip namlu, kafatasına orantılı konumlanmıştır. Burun siyah renktedir. Profilde, durak belirgindir. Elmalı kafa yapısı ve durak olmaması bir hata olarak görülmektedir. Birbiri yakın alt ve üst dudakları siyah renktedir. Dudakları kaba, kalın ya da sarkık değildir. Güçlü, beyaz ve sağlam dişlerinin olduğu ağzı makas ya da düz ısırıkla kapanmaktadır. Dudakların alttan ısırık şeklinde kapanması hatalar arasındadır. Ağız kenarlarında kırışıklık yoktur.

Kulaklar

Kesshond ırkının küçük kulakları üçgen şeklinde, dik ve sivri yapıdadır. Başın üzerinde yükseğe yerleştirilmiştir. Kulaklar kafa ile orantılı büyüklüğe sahiptir. Kulaklarını bir şeye odaklandığında, dikkat kesildiğinde dik taşımamaları hata olarak görülür.

Gözler

Kesshond orta büyüklükte, badem şeklinde, eğik olarak yerleştirilmiş koyu renk gözlere sahiptir. Gözlerin birbirine olan durumu ne çok geniş ne de çok yakın konumdadır. Gözlerinin koyu kahverengi, oblik kestane rengi olduğu ifade edilir. Göz kenarlarında siyah geçişler görülmektedir. Gözleri, kulakları ve genel olarak tilki benzeri yüz ifadesine sahip olduğu söylenir. Yuvarlak, pörtlek ve açık renk gözler hata olarak kabul edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Keeshond ırkının ön bacakları iyi kemikli ve düzdür. Güçlü paternler hafif eğime sahiptir. Omuzdan üst kol açısı hafif ile orta arasındadır. Arka bacaklar kaslı ve arka paternler yere dik konumdadır. Arka bacakların açısı, ön çeyreği tamamlamak amacıyla hafif ila orta arasındadır. Bu açılandırma köpeklerde dengeyi ve tipik yürüyüşü garanti eder. Ayakları kedi ayağı gibi kompakt ve yuvarlaktır. Ayak parmakları da kemerli ve siyah tırnaklara sahiptir. Kendine özgü yürüyüşü, hızlı, kesin ve düz hareket ettikleri görülür.

Kuyruk

Orta uzunlukta, tüylü, yüksekte konumlanmış ve arkaya sıkıca kıvrılmış kuyruğa sahiptir. Kuyruk düz ve vücuda yakın bir şekilde uzanır, sırtta taşınır. Kuyruk Kesshond köpeğinin görünümünün bir parçasıdır ve kesinlikle bir eklenti görünümü vermez. Kuyruğun uç kısmı siyahtır. Kuyruk arkaya doğru kıvrıldığı zaman tüylerinde açık renkler görülebilir. Yürürken kuyruklarını sırtta taşırlar.

Tüy

Keeshond çift katmanlı, hem uzun hem düz, sert bir dış kaplamaya sahiptir. Gövde, kalın, tüylü astardan çok iyi ayrılan uzun, düz ve sert bir paltoyla kaplıdır. Uzun düz sert dış ceketi, iyi bir yelesi ve kalın tüylü astarıyla vücuttan uzak durmaktadır. Namlu, kafatası ve kulaklardan oluşan kafa kadifemsi dokuda pürüzsüz, yumuşak, kısa saçlarla kaplıdır. Boyundan çeneye doğru uzanan, omuzların ve göğsün ön kısmının tamamı ve omuzların üst kısmı aslan benzeri yele ile kaplıdır. Erkek köpeklerde yele daha çoktur. Ön bacaklardaki tüyler ve arka bacaklardaki pantolon hariç bacak bölgesindeki tüyler kısa ve düzdür. Arka bacaklarında dizlere kadar bol tüylenme vardır ama bunlar altta değildir. İpeksi, dalgalı ve kıvırcık tüyler ve de arkadan tüylenmelere hata olarak kabul edilmektedir. Keeshond ırkının tüy yapısı soğuk ve nemden korumakta yalıtım sağlamaktadır. Kürkü her zaman yeni yıkanmış ve bakım yapılmış gibi gözükür.

Renk

Keeshond kürk rengi krem rengi, siyah ve gri karışımıdır. Kürk rengi siyah uçlu gri tonlarında gelir ve krem veya soluk gri olan kalın, tüylü bir astar ile uyumla bütünleşir. Açık renkten koyu renklere değişebilen karışım renklerle çarpıcı bir şekilde işaretlenmiş bir cinstir. Dış tüylerinin siyah uçlarının uzunluğu, cinsin ayırt edici bir özelliğidir ve bir seviyeye kadar olması gereken renk tonlarını üretir. Yavru Keeshond köpekleri genellikle daha az yoğunlukta işaretlenir. Astarları çok soluk gri ya da kremdir. Ancak kesinlikle sarımsı kahverengi değildir. Irkın tamamen siyah, beyaz ya da farklı bir düz renkte olması belirtilen renklerden sapma olduğu için çok ciddi bir hata olarak görülmektedir. Göz kenarlarındaki ve köşelerindeki tüylerin şekli, yapısı nedeniyle köpekler gözlük takıyor gibidir. Keeshond ırkının namlusu koyu, kulakları koyu renklidir. Yelesi ve pantolon kısmı gövdenin tüy renginden daha açık renklidir. Omuz çizgisindeki açık gri renklerle işaretleri iyi tanımlanmıştır. Bacakları ve ayakları da krem rengindedir. Tüm renkleriyle oldukça belirgin bir köpek ırkıdır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Keeshond ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir .

Yetişkin erkek ve dişi Keeshond köpeğinin ideal ağırlığı 15- 21 kg, yükseklikleri ise 40- 48 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Keeshond ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Keeshond köpeğinin sağlıklı ve formda olması için boy- kile endeksinin ideal aralıkta ve orantıda olması gerekir.

Keeshond ırkının öncelikle çift katmanlı tüyleri birçok ırka göre daha fazla dökülmektedir. Uzun tüylerini günlük olarak ya da haftada 3-4 kez fırçaladığınız ve taradığınız zaman dökülmeleri kontrol altında tutabilirsiniz. Sert kıllı bir fırça ya da tarak bakım işlemlerinizde size yardımcı olacak ana materyallerdir. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yılda iki kez alt katman tüylerinin tamamen dökecektir. Bu dökülme süreci üç haftayı bulabilir. Bir nevi ölü tüylerinden sizin tıraş yapmanıza gerek kalmadan kendi kurtulacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Keeshond için Royal Canin, Pro Plan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Genellikle Keeshond için karbonhidrat oranı düşük balık bazlı bir diyet tercih edilmektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Keeshond günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Keeshond hazır mamaların dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyecek, meyve ve sebzeyi yemek Keeshond için uygun değildir. Sahibinin Keeshond cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Keeshond sindirim ve şişkinlik, alerji gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri belirli bir ölçüde tüketmelidir. Keeshond aralıklarla ev yemeği de yiyebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Keeshond için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Keeshond köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Keeshond ırkının, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Keeshond cinsi 18. – 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Keeshond ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına ve kızgınlık durumuna göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Keeshond çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Keeshond ırkının çift katmanlı tüylerinin ve genel beden bakımının sanıldığı kadar zor olmadığını söylemeliyiz. Keeshond birçok ırka göre daha fazla tüy dökebilir. Ancak düzenli tarama ve fırçalama ile bu dökülmeler kontrol edilmektedir. Tüylerinin güzel görünümü için belirli bir taranma ve fırçalanma yönü vardır ancak öğrenildikten sonra bu işlem çok zaman almamaktadır. Belirli bölgelerindeki tüyleri tıraş ettirdikten sonra geri kalan tüylerini isteğe bağlı olarak yaptırabilirsiniz. Kirlenmediği ve çamura girmediği sürece üç ayda bir kez banyo yaptırmanız da yeterlidir. Genel olarak Keeshond ırkının bakımı da tüm köpekler gibi bir sürece tabiidir.

Keeshond yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, tüy bakımına, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Keeshond köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler nedeniyle artıp azalarak değişiklik göstermektedir. Bunun için net bir fiyat belirlemek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken en önemli unsur fiyatından ziyade; taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapan sorumlu bir yetiştiriciden Keeshond cinsi köpeği almanızdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Keeshond tek bir doğumda 3 ila 8 yavru dünyaya getirebilir. Keeshond ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için çok sık doğum yapmaması ve gelişimini tamamladığı zaman çiftleşerek hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaparsa doğurduğu yavru sayısında azalma olması muhtemeldir. Keeshond ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olur.

  • Keeshond kürk rengi krem rengi, siyah ve gri karışımıdır. Kürk rengi siyah uçlu gri tonlarında gelir ve krem ​​veya soluk gri olan kalın, tüylü bir astar ile uyumla bütünleşir.
  • Açık renkten koyu renklere değişebilen karışım renklerle çarpıcı bir şekilde işaretlenmiş bir cinstir. Dış tüylerinin siyah uçlarının uzunluğu, cinsin ayırt edici bir özelliğidir ve bir seviyeye kadar olması gereken renk tonlarını üretir.
  • Yavru Keeshond köpekleri genellikle daha az yoğunlukta işaretlenir. Astarları çok soluk gri ya da kremdir. Ancak kesinlikle sarımsı kahverengi değildir.
  • Göz kenarlarındaki ve köşelerindeki tüylerin şekli, yapısı nedeniyle köpekler gözlük takıyor gibidir. Keeshond ırkının namlusu koyu, kulakları koyu renklidir. Yelesi ve pantolon kısmı gövdenin tüy renginden daha açık renklidir. Omuz çizgisindeki açık gri renklerle işaretleri iyi tanımlanmıştır. Bacakları ve ayakları da krem rengindedir.
  • Tüm renkleriyle oldukça belirgin bir köpek ırkıdır.
  • Irkın tamamen siyah, beyaz ya da farklı bir düz renkte olması belirtilen renklerden sapma olduğu için çok ciddi bir hata olarak görülmektedir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.