Labradoodle Özellikleri ve Bakımı

Labradoodle Resimleri
Labradoodle kabarık tüyleriyle dikkat çeken Labrador Retriever ve Poodle köpeğinin çiftleştirilmesi sonucu geliştirilmiş bir ırktır. Zeki, atik, zarif, sevimli ve sevgi dolu yapısıyla aile köpeği hayatınızda yer alacak dikkat çekici bir köpek ırkıdır. Kıvırcık, düz ve dalgalı kürkü antialerjik yapıya sahiptir. Az tüy döken ve tüy dökmeyen köpekler listesinde ilk sıralarda yer alır ve alerjik kişilere önerilecek köpeklerden birisidir. İlk defa köpek sahiplenmeyi düşünen kişilerin kolaylıkla büyüteceği ancak her köpek gibi özen isteyecek, sadık bir dost olacaktır. Suya dayanıklı, kıvırcık ve yoğun tüyleriyle farklı bir havası olan, kendine özgü karaktere, gururlu kişiliğe ve zarif bir duruşa sahiptir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Rehber Köpek, Arkadaş Köpek
Ağırlık
10- 35 Kg
Yükseklik
33- 36 Cm
Aile
Melez
Menşei
Avustralya
Menşei Tarihi
1955
Yaşam Süresi
10- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Labradoodle akıllı, canlı, eğlenceli, oyun oynamayı seven, ailesini hayatının merkezine alan ve arkadaş canlısı bir ırktır. Sahibi ve sevdikleriyle zaman geçirmek, sahibinden ilgi görmek Labradoodle için çok önemlidir. Uzun süre yalnız kaldığında, ailesi tarafından ilgi ve sevgi görmediğinde olumsuz etkilenirler. Hassas karakterli oldukları için ona göre davranılması gerekir. Aksi halde huysuz, mutsuz ve kötü davranışlar sergilediği görülebilir. Labradoodle köpeği, aile dostu köpek cinsleri arasındadır

Ailesine karşı oldukça düşkün karakterli olmasının yanı sıra, çocuklara karşı da yaklaşımları da sıcaktır. Çocuklarla arası iyi, birlikte oyun oynamaktan keyif alan bir ikilidir. Yabancı kişilere karşı çok şüpheci yaklaşmazlar. Uyarıcı havlamaları vardır ancak bunlar rahatsız edici ve uzun havlamalar değildir. Çok havlamadıkları için de şehirde yaşayan insanlar tarafından tercih edilmesini arttırır.

Bekçi köpek olmaya çok uygun cins değildir. Yabancı kişiler dahil herkesle, diğer evcil hayvanlar ve köpek türüyle arkadaş canlısı karakter özelliği, sıcakkanlı yapısıyla iyi anlaşır. Toy Poodle ile Labrador Retriever ırklarının çaprazlanması sonucu ortaya çıkan Labradoodle türü, Minyatür ya da Standart Poodle ırkının melezlenmesi sonucu geliştirilen köpeklerden daha küçüktür. Rahatlıkla kucağınızda sevebileceğiniz ve hem sizin hem de onun kucakta olmaktan mutluluk duyacağı küçük, orta boylu bir köpektir.

Labradoodle orta büyüklükteki bedeniyle, düzenli egzersiz yaptırmanız şartıyla apartman dairesinde kolaylıkla besleyebileceğiniz bir köpektir. Bakımı, beslenmesi, eğitimi ve egzersizleri düzenli şekilde yapıldığında gerekli özeni gösterdiğiniz köpeğiniz uyumlu yapısıyla sizi yaşadığınız ortamda zorlamayacaktır. Az havlamaları da yaşadığı ortamda hem ailesini hem de komşularını rahatsız etmedikleri için sevilen özelliklerinden birisidir.

Çoğu Labrador ve kaniş köpekleri gibi, Labradoodle köpeği de enerjik, zeki, oyuncu ve aktif bir türdür. Labradoodle  türünün ebeveyn ırklarının ikisi de dünyanın en zeki köpek ırkları arasında ve fino köpeklerinde Border Collie ırkından sonra ikinci en zeki köpek olduğuna inanılan bir ailenin üyesidir. Bu yüzden yetiştirilmesi, eğitmesi ve verilen komutları kısa sürede öğrenmesi mümkündür.

Labradoodle  köpek eğitimi birçok köpek cinsine göre daha kolaydır. Kısa sürede eğitilmeye ve yeni şeyler öğrenmeye hem hevesli hem de meyillidir. Ancak eğitimlerde ödül, oyun ve övgü gibi pozitif yaklaşımlar sergilenmelidir. Aksi halde köpeğinizin karakteri olumsuz etkilenebilir ve kötü davranışlar sergileyebilirler. Sahibinin sert müdahalesi, uyarıları köpeğinizin sadakatini olumsuz etkilemez ancak derslere ilgisiz yaklaşmasına ve hevesinin kaçmasına neden olabilir.

İyi eğitildiği, yetiştirildiği, sevgiyle büyütüldüğü ve iyi bir lider tarafından erken aşamada sosyalleştirildiği zaman mükemmel karakter özelliklerine sahip yetişkin bir köpek olacaktır. İnsanları görünüşü, sevimli halleri, mutlu yapısıyla etkileyecek ve dikkatleri, ilgiyi üzerine çekecektir.

Tarih

Labradoodle adıyla tanınan köpekler, Labrador Retriever ile Standard, Minature veya Toy Poodle köpeğinin melezlenmesi sonucu oluşturulan melez bir türdür. Labrador’un ırkının itaati ve Poodle’ın hipoalerjenik tüy yapısı örnek alınarak Wally Conron tarafından ilk olarak Avustralya’da üretilmiştir. Melez bir ırk olarak ortaya çıkan Labradoodle 1955 yılında adıyla anılmaya başlanmıştır. Ancak ilk yıllar çok popüler değildi. Ebeveynlerinden birisi olan Toy Poodle köpeklerinden daha küçük olması ve Toy Poodle’nin tüy yapısından dolayı köpek tüyüne hassasiyeti olan kişilerin daha çok tercih ettiği bir ırktır.

1989’lü yıllarda Avustralya’lı Wally Conron, Avustralya Kraliyet Rehber Köpek Derneği’nde (RGDA) köpek yavrusu yetiştirme ve geliştirme müdürü olarak çalışıyordu. Rivayete göre bir gün Dernek Hawaii’den bir istek aldı. Kör bir kadın, kocasının köpek kepeğine alerjisi olduğunu velirterek, RGDA’nın tüy dökmeyen bir rehber köpek yetiştirip yetiştiremeyeceğini sordu. Bu ilginç istek üzerine çalışmalar başladı. Bay Conron, ilk olarak Standart Kaniş’in bu iş için tüy yapısıyla mükemmel bir seçim olacağını düşündü. Ancak üç yılın sonunda, aklındaki 33 köpek adayıyla melezlenmesine rağmen hiçbirini başarılı bir şekilde bu özelliği sağlamadı. Conron sonrasında bir Labrador Retriever’ı ve Standart Kaniş’e melezledi. Ortaya çıkan köpek yavrusu, istenilen özellikte tüy yapısına sahipti. Kör kadının rehber köpeğini oldu. Bu şekilde Labradoodle köpek türü doğdu. Ancak, bu türü yani normal Labradoodle’ı, ilk olarak Avustralya’da geliştirilse bile Avustralya Labradoodle ile karıştırmayınız.

Labradoodle; Poodle, Labrador Retrievers ya da kendi cinsiyle çaprazlanma yapıldığı, çiftleştirildiği için ırkın dış görünüşünde, kendine ait özelliklerinde farklılıklar görülmektedir. Ancak Avutralya Labradoodle standartlarına ait özellikler köpeğinin genel anlamda tarifi için yeterli görülmüştür. Bazı ifadelere göre ilk yetiştirilen Labradoodle ile de Avustralya Labradoodle ayrı tutulmuştur. Labradoodle henüz bir cins değil, iki köpek ırkının bir melezi olduğundan, erken melez neslindeki yavruların tutarlı ve sabit bir şekilde öngörülebilir özellikleri yoktur. Bu yüzden Kanişin ve Labrador’un ilk geçişi, görünümü, boyutu, kürkü ve karakter özelliklerinde farklılıklar olabilir.  Gelişmekte olan bir melez köpek olduğu için Labradoodle köpekleri bazı ortak özellikleri paylaşırken, görünüşleri ve davranışlarıyla büyük ölçüde değişiklikler görülebilir.

Labradoodle melez bir köpek türü olduğu için henüz Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmamış, tescil altına alınmamış ve ırk olarak kabul edilmemiştir. Ancak Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tarafından Labradoodle adıyla tescillenmiştir ve farklı birçok kuruluş tarafından da tanınmıştır. Irk olarak AKC tarafından tanınmasa da insanlar tarafından büyük bir ilgi görmüştür.

Kendine özgü özellikleriyle Labradoodle köpekleri Tiger Woods, Jennifer Anitson ve Barbara Eden gibi birçok ünlü insanın hayatında yer almış ve popülerlik kazanmıştır. Popülerliklerinin fazla olmasıyla birlikte Oxford Cambridge Sözlüğünde ‘Labradoodle’ kelimesine yer verilmiştir. Bunun yanında Monopoly oyununun ‘Here and Now’ versiyonunda Labradoodle oyuncağının bulunması da bu köpeklerin ne kadar sevildiği ve ilgi gördüğünü gösteren aynı zamanda yine popularitesini daha da pekiştiren bir gelişmedir. Labradoodle köpek türü ‘Lucky the incredible wonder pup’ adındaki Labradoodle anime oyuncağı ödülünün sahibi de olan bir tür olmuştur. ‘Labradoodle’ Avrupa’da da en popüler köpek ırkları ve en çok tercih edilen aile dostu köpekler arasında yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Toy Poodle ve Labrador Retriever ırklarının çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Labradoodle vücut yapısıyla ebeveynleriyle benzerlik gösterir. Orta büyüklükte, kare orantılı, uzun vücutları, kaslı ve atletik bir vücuda sahiptir. Geniş boynu, düz ve orantılı bedeniyle sevimli bir köpektir.

Kafa

Labradoodle kafatası geniş, orta derecede büyüklüktedir. Boynu vücudundan kısa olmasına rağmen orantılı bir duruşu vardır. Başı üçken görünümündedir. Uzun, geniş ve güçlü bir çenesi vardır. Güçlü dişleri makas ısırığında kapanır. Burun uzun yapıdadır ancak tıraş ve uzun tüyleriyle çok beli olmamaktadır.

Kulaklar

Labradoodle köpeğinin geniş, düşük ve sarkık şekilde duran büyük kulakları vardır. Bedenindeki yoğun tüyler ile birleşen düşük kulakları onları daha sevimli kılar. Kulakları kafasının iki yanında orantılı şekilde burun hizasındadır. Tüy kesimine göre kulakları belirgin olabileceği gibi boyun tüyleri çok kesilmezse kulakları belirginliğini kaybedebilir.

Gözler

Tüylerinin arasında orta büyüklükte, birbirinden orantılı şekilde ayrılan ve badem şeklindeki gözleri ile tatlı bir görüntüleri vardır. Oval gözleri kürk rengine göre değişiklik gösterir ve kahverengi ile kehribar renk tonundadır. Göz rengi köpeklerin kürküne göre değişiklik göstermektedir. Köpeklerin göz kenarlarında sarı ve siyah köpeklerde siyah, çikolatalı köpeklerde ise kahverengi renk geçişleri ve sürmeler görülür.

Bacaklar ve Ayaklar

Labradoodle köpeğinin bacakları güçlü, sağlam ve kompakt yapıya sahiptir. Yüzmelerini kolaylaştıran perdeli ayak yapısına sahiptir. Küçük bedenine göre uzun bacakları vardır. Kolay ve yaylanarak zahmetsiz bir yürüyüşü vardır.

Kuyruk

Lamradoodle köpeğinin kuyruğu genellikle dik durmaktadır. Vücudu gibi kuyruğu da tüylü yapıdadır. Ancak tüylenme şeklinde değildir. Labradoodle’nin kuyruğu tabandan kalın başlayıp uca doğru yavaş yavaş incelir. Heyecanlandığında, mutlu olduğunda sallanan bir kuyruğu vardır. Kuyruğu bu hareketli yapısı ile güçlü bir dümen gibi çalışır. Labradoodle yüzerken ileri ve geri hareket ederek, suyun içerisinde dönmesine daha rahat hareket etmesine yardımcı olur.

Tüy

Labradoodle tüy yapısı ebeveynlerinden dolayı farklı yapıya sahiptir. Labradoodle tüyleri kıvırcık, düz, ya da dalgalı bir yapıya sahiptir. Tüylerinin yumuşacık, pamuk gibi ya da tiftif tiftik olması mümkündür. Yoğun tüylere sahip olsalar da çok az tüy dökerler. Köpek tüyüne alerjisi olan kişilerin antialerjik tüyleri olan Labradoodle köpeğiyle bu sorunu yaşamadıkları görülür. Genel olarak, Labradoodle köpeği bir kanişin sahip olabileceği herhangi bir kürk rengine sahip olabilir ve kaplama dokusunun üç ana türe ayrılırken yünlü olabilir.

Renk

Labradoodle'nin kürkü çikolata, kafe, parşömen, beyaz, krem, altın, kayısı, kırmızı, siyah, gümüş, tebeşir, lavanta, kahverengi ve mavimsi gri renk ve tonlarındadır. Ceket desenleri düz, beyaz soyut işaretler, parçalı, hayali veya üç renkli olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Tabradoodle köpekleri ortalama 10-16 yıl arasında yaşam sürmektedir. Bu sürenin daha uzun ya da kısa olmasını bakım koşulları ve sağlık sorunu olmayan genlere sahip olması etkilemektedir.

Labradoodle köpeklerin fiziksel gelişimini tamamlaması ve sağlıklı büyümesi için özenli bir bakıma ihtiyacı vardır. Yetişkin Labradoodle’nin boyu 33- 36 cm, ağırlığı ise  10-35 kg aralığında değişkenlik göstermelidir.

Labradoodle , uzun, yoğun, düz, dalgalı veya kıvırcık tüylerine rağmen çok fazla tüy dökmezler. Tüyleri köpek tüylerine alerjisi olan kişiler için antialerjik yapıdadır. Az tüy döken ve tüy dökmeyen köpekler listesinde ilk sıralarda yer alır ve alerjik kişilere önerilecek köpeklerden birisidir.

Labradoodle sağlıklı gelişimleri ve beslenmesi için özel ilginizi bekler. Yeterli beslenmeleri için küçük ırklara özel yüksek kaliteli mama tüketmelidir. Bu konuda önerebileceğimiz köpek mamaları; Royal Canin, Proplan,Hills ,N&D, Gimdog, Brit, Purina, Acana, Felix, Brit Care gibi çeşitli yüksek kaliteli küçük köpek ırklarına uygun ürünlerdir. Köpeğinizin yaşına, boyuna, cinsiyetine, alerjen durumuna ve sağlığına uygun mamayı seçmeli, öğün ve porsiyon miktarını ayarlamalısınız.
Köpeğinize konserve, kuru ve ödül maması da verebilirsiniz. Ancak vereceğiniz yiyeceklerin genel kalori hesaplaması yapmalısınız. Belirttiğimiz köpek mamaları içerisinden köpeğiniz için uygun olanını güvenle tercih edebilirsiniz.

Evet Labradoodle ev yemeği tüketebilir. Ancak köpeğinizin ev yemeklerini zor sindirebilme, sağlık ve alerjen sorunu yaşayabilme riski vardır. Bu yüzden her ev yiyeceğini vermemeniz gereklidir. Labradoodle gibi köpeklere hangi yiyeceklerin yan etki yaptığı ve verilmemesi gerektiğini bilmelisiniz. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim sorunu yaşamalarına sebep olacağı için vermemelisiniz.

Labradoodle köpeği gelişimini tamamladıktan ve yetişkinliğe adım attıktan sonra çiftleşmeleridir. Dişiler ve erkek köpekler için ideal olan çiftleşme süresi 18. Aydan sonrasıdır. Köpeğinizin sağlıklı doğum yapması ve yavrular dünyaya getirmesi için 1.5 yaşından önce çiftleştirmeniz önerilmez.

Labradoodle köpekler bakımı kolay, ev ortamına kolaylıkla uyum sağlayacak bir köpektir. Labradoodle kolay eğitim süreci, az tüy dökme özelliği ve çok yoğun egzersiz ihtiyacının olması sebebiyle sahibini çok fazla zorlamayan bir bakıma sahiptir. Ancak kürkünün yoğun ve tüylü yapısı belirli aralıklarla tıraş edilmeye ve profesyonel bakıma ihtiyaç duyacaktır. Tüy bakımı kolay olmasının yanı sıra özen ister ve ekstra zaman ayırmanız gerekir.

Labradoodle cinsinin fiyat aralığı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik gösterecektir. Labradoodle yavrusunun fiyatı 3000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Köpeği sahipleneceğiniz yere, satan kişiye göre belirtilen fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Orta büyüklükte  bedene sahip olan dişi Labradoodle küçük bir bedene sahiptir ve tek bir doğumda ortalama 2 ile 5 arasında yavru dünyaya getirebilir. Bir doğumda çok fazla yavru doğurma ihtimalleri varsa, sezaryen yöntemi uygulanması gerekebilir. Sağlıklı bir gebelik yaşaması için sürecinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir.

Labradoodle’nin kürkü çikolata, kafe, parşömen, beyaz, krem, altın, kayısı, kırmızı, siyah, gümüş, tebeşir, lavanta, kahverengi ve mavimsi gri renk ve tonlarındadır. Ceket desenleri düz, beyaz soyut işaretler, parçalı, hayali veya üç renkli olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Kayra
May 31, 2022 / 00:53

köpek çiftliğine gittiğimizde bize gösterdikleri labradoodle cinsi köpeğin ayakta bile zor durduğunu gördük . Cünkü vücut agirligini taşıyamiyor ve zor yürüyordu . Bu cins köpeklerde böyle bir durus bozukluğu gözlemliyor musunuz ?


irfan Akmehmet
May 31, 2022 / 18:07

Merhaba

Bunu bir veterinere sormanızda fayda var kayra hanım.