Portekiz Su Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Portekiz Su Köpeği, boylarından biraz daha uzun gövde yapısı olan, orta büyüklükte sağlam bir cinstir. Genellikle güçlü, iyi ve kaslı vücut yapısı vardır. Dalgalı ya da kıvırcık tek katmanlı kürküyle dikkat çekerler. Portuguese Water Dog, Portie, PWD, Cao de Agua, Water Dog gibi çeşitli isimlerle de tanınırlar. Sevimli, sevgi dolu, oyuncu, sadık ve suyu seven bir köpek olarak öne çıkmaktadır. Birden fazla farklı alandaki yetenekleriyle de öne çıksalar da, en çok su görevlerinden keyif alırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Av Köpeği
Ağırlık
15-27 kg
Yükseklik
43- 58 cm
Aile
Su köpeği
Menşei
Portekiz
Menşei Tarihi
Orta Çağlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Portekiz Su Köpeği zeki, eğlenceli, ailesine sadık, dayanıklı, komik ve suyu seven bir cinstir. Ailesi ile birlikte zaman geçirmekten keyif alan, oyuncu zeki hayvanlardır. Köpeğinizden bir adım önce olan kişi olmazsanız, sizi idare etmeyi kolaylıkla başaracaktır. Komik hareketler yaparak dikkat çekmek, oyun oynamak ve sürekli kendini sevdirmek isteyecektir. Bazı Portekiz Su köpeklerinin inatçı, miskin bazılarının iyi huylu bazılarının da iki karakter özelliğinin ortasında olduğu görülür. Portekiz Su Köpeği ailesiyle iyi anlaştığı gibi çocuklarla da iletişimi iyi olan bir ırktır. Köpeklerle, diğer evcil hayvanlarla birlikte zaman geçirdiği ve iyi anlaştığı görülür. Kedilere karşı mesafeli yaklaşırlar ancak uygun şekilde ve küçük yaşta kedilerle tanıştırılırsa ilişkilerinde iyileşme gözlemlenir. Portekiz Su Köpeği, aktif, sportif bir aile ile yaşamaktan mutluluk duyar.

Portekiz Su köpeği insanlara bağlıdır ve birlikte olmaktan mutlu olur. Kendisini güvende ve mutlu hissetmesi için ailesiyle birlikte aynı evde yaşam sürmesi gerekir. Dışarıda, köpek kulübesinde ailesinden uzun süre uzak yaşayamazlar.  Yeterli miktarda egzersiz yaptığı zaman apartman yaşamına uyum sağlarlar. İç mekanlarda orta seviyede hareketli oldukları için, küçük bir bahçede onlar için yeterlidir. Bahçeli evde yaşıyorsanız, güvenlik önlemlerini alarak köpeğinizin bahçede zaman geçirmesini, özgürce dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Ilıman iklim bölgelerinde bahçede yaşayabilirler ancak yalnız ve ailesinden uzak olmak onları üzer. Bu yüzden günü bahçede geçirdikten sonra eve birlikte dönmeyi ve evinizde birlikte kalmayı ihmal etmeyiniz.

Zeki ve eğitilebilir bir köpektir. İyi bir eğitim sayesinde çok yönlü karakteri ortaya çıkacaktır. Sahibinin verdiği emirlere, komutlara itaat ederler. Yüz ifadeleri kimi zaman serf ve etkili bulunsa da onlar neşeli, cesur, sadık ve kısmen de olsa bağımsız karaktere sahip sevimli bir cinstir. Yorgunluk nedir bilmezler, çok dayanıklıdırlar. Bu özellikleri de onların verilen görevleri tamamlamak için sonuna kadar dayanmasını sağlar. Yüzme konusundaki başarılarının yanında, arama-kurtarma ve koruma gibi görevlerde de yer alırlar. Muhteşem bir koku alma yeteneğine sahiptirler.

Karakter gelişimi için köpek sahibinin iyi bir lider olması gerekir. Çok zeki bir ırk olduğu için sahiplerinden daha güçlü olduğunu hissederse liderlik vasfını üzerine almaya çalışabilir, kendini özgür hissederek bağımsız davranışlar sergileyebilir. Portekiz Su köpeğinin hassas bir ırk olduğunu unutmayın ve kişilik karakter gelişimleri için onlara bağırmayın, sert davranmayın. İyi bir liderlik yaptığınız sürece köpeğinizin de davranışları o yünde gelişecek sadık, sizi memnun etmeye istekli ve itaatkar olacaktır.

Tarih

Portekiz Su Köpeği, yüzyıllar boyunca Portekiz kıyılarında balıkları ağlara gütmek, kayıp olta takımını suyun içerisinden almak, ağları bulmak ve gemiler ile kıyı ya da tekneler arasında bir haberci görevi yaparak yaşamıştır. Almanya’da su köpeği olarak yetiştirilen Poodle (kaniş) ırkıyla aynı atalara sahip olduğu tahmin edilmektedir. Ataların Orta Asya bozkırlarından 5. yüzyılda Vizigotlar, 8. yüzyılda Berberiler ve daha sonra da Moors yoluyla Portekiz’e getirilen köpekler olduğu düşünülüyor. Portekiz’in balıkçı şehirlerden olan Algarve’de köpekler yetiştirilmiştir. Portekiz’e getirilen ilk köpekler suya olan yatkınlıkları ve sevgisiyle zaman içerisinde ayırt edici bir özellik kazanmıştır. Kıvırcık, dalgalı tüy yapısıyla Avrupa’da belgelenmiş olan ırkın Newfoundland ve Chesapeake Bay Retriever dahil olmak üzere çeşitli su köpeklerinin gelişimini etkilediğine inanılır.

Portekiz’de “Cao de Agua” (su köpeği) olarak bilinen cins, Portekiz kıyılarından Newfoundland bölgesine kadar yapılan balıkçı seyahatlerinde gemi mürettebatı olara yer almıştır. Balıkçılar bu ırkın güçlü, kaslı, çalışkan ve denize elverişli yapısına güvenerek onlara görevler veriyorlardı. Balıkçılık endüstrisinin hayati bir parçası ve günümüzde de anavatanında benzer görevlerle kullanılıyor.

Portekiz Su Köpeğinin ılık Atlantik sularından İzlanda kıyılarındaki dondurucu soğuk sulara dayanıklı olduğu biliniyordu. Hem bedensel hem de karakter özellikleriyle uzun yıllar çalışkan bir köpek olarak farklı görevlerde yer aldı. Ancak teknoloji’nin etkisiyle zaman içerisinde bu görevleri yapmasına gerek kalmadı. Denizde, suda başarılı olan yüzücü köpekler suya düşen insanların hayatını da kurtarmaktaydı. Ancak zaman içerisinde 1930 yılarda ırkın soyu tükenme tehlikesi yaşadı. 20. Yüzyılda geleneksel yöntemlerinin sona ermesi, teknolojinin gelişmesiyle balık avları modernleşti ve ırk bu durumdan olumsuz etkilendi.

Bu durumdan rahatsız olan Portekizli varlıklı bir aileye mensup zengin bir denizci ve köpek aşığı Vasco Bensuade ırkın soyunu kurtarmak için devreye girdi. Portekiz Su Köpeği’nin diğer hayranlarıyla bir araya gelerek ırk kulübü kurdular ve ırk standartlarını belirlediler. Ardından, Portekiz Su Köpeği, köpek şovlarında yer almaya ve gösterilere katılmaya başladı. Birkaç yıl sonra da Amerika ve İngiltere’ye ihraç edildi. 1950’li yıllarda İngiltere’de kısa bir süre göründüler, sonrasında ise tür neredeyse orada yok olma seviyesine geldi. Bu sırada Amerika’ya ihracatı devam ediyordu ve orada gün gün takipçi kazanıyorlardı. Portekiz Su Köpeği’nin popülerliğinin uzun yıllar sonra zirve yapmaya başladığı ise Obama Ailesi tarafından iki köpeğin sahiplenilmesiyle gerçekleşti. Portekiz Su Köpeği zamanla eski günlerindeki gibi popülerlik kazanmış, sevdiklerine bağlı, komik ve eğlenceli bir aile köpeği olarak yaşam sürmektedir

1987 yılında United Kennel Club tarafından Portekiz Su Köpeği tanındı ve ırk standartları belirlendi. Cins günümüzde balıkçılara yardım etmesinin yanı sıra, su kurtarma, bekçi köpeği ve iyi bir dost köpeği olarak da insanların hayatında yer alıyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Portekiz Su Köpeği orta büyüklükte, kaslı, sağlam, atletik ve dengeli bir köpektir. Vücut uzunluğu, yüksekliğinden biraz daha uzundur. Genel olarak vücut yapısı orantılıdır. Kısa ve düz sırt çizgisi vardır. Göğüs geniş ve derin yapılıdır. Krup iyi biçimlidir ancak hafif eğime sahiptir. Kalça kemikleri çok belirgin değildir. Kaburgası uzun, yaylı ve iyi sıkışmıştır. Yüzmeyi seven ve o alanda kullanılan bir ırk olduğu için kas gelişimi fark edilir seviyededir.

Kafa

Portekiz Su Köpeği’nin kafası geniş, kubbeli, güçlü ve orantılıdır. Yuvarlak hatlara sahip kafatasının tepesi kubbelidir ve ortasında hafif bir çöküntü var gibi durur. Namlunun iyi tanımlanmış duruşu vardır. Profilden bakıldığı zaman kafatası namludan biraz daha uzundur ve eğriliği öne kıyasla, arka kısımda daha belirgindir. Namlu tabandan, burun ucuna doğru daralır. Boyun yüksek tutulur ve yele, gerdan yoktur. Burun geniştir ve burun delikleri büyüktür. Siyah, siyah beyaz veya beyaz kürk rengine sahip köpeklerde burun pigmenti siyahtır. Ancak kahverengi kürke sahip olan köpeklerde, kürk rengiyle uyumlu bir burun pigmenti vardır. Güçlü çenesi vardır ve dişler makas ya da düz ısırıkla kapanır. Dudakların ön kısımları kalındır. Ağız kapalıyken dişleri gözükmez.

Kulaklar

Kulaklar kalp şeklinde, göz çizgisinin üzerinde yüksekte konumlanmıştır. Kulakları aşağı doğru sarkık ve uzundur. Ancak alt çene hizasından daha aşağıda olmamalıdır.

Gözler

Portekiz Su Köpeğinin yuvarlak, orta büyüklükte ve birbirine mesafeli duran koyu renkli gözleri vardır. Gözlerinin siyah ya da kahverengi olduğu görülmektedir. Göz kapaklarının kenarlarında hafif siyah geçişlere sahiptir. Gözleri çok belirgin ya da çökük yapıda değildir.

Bacaklar ve Ayaklar

Portekiz Su Köpeğinin bacakları düz, güçlü ve birbirine paraleldir. Arkadan bakıldığı zaman uyluk kemiklerin paralelliği ve arka bacakların kaslı, güçlü, düz yapısı belirgindir. Üst ve alt uyluk güçlü, kaslıdır. Uzun alt uyluk, ön kısımdan arkaya doğru eğimlidir. Bilekleri kalın kemiklidir. Ön tarafı yanlarına kıyasla daha geniştir. Ayakları köpeklerin yüzmesine yardımcı olacak şekilde perdelidir. Parmakları çok boğumlu ya da uzun değildir. Ayağın orta pedi diğer kısımlara göre kalındır ve diğer bölgeler normaldir. Çiy pençeleri ön bacaktan çıkarılabilir. Tırnaklarının siyah renkte olması tercih edilir ancak kürk rengine göre beyaz, kahverengi ya da çizgili de olabilir. Yürüyüşü, adımları kısa, dengeli ve canlıdır.

Kuyruk

Portekiz Su Köpeğinin kuyruk yapısı tabandan kalın başlar ve uca doğru incelir. Kuyruk yüzmesine yardımcı olmak için kenetlenmez, kırpılmaz ve orta uzunluktadır. Kuyruğun ucundaki saçlar tam uzunlukta bırakılır, kesilmez.

Tüy

Tek katmanlı, kaba, yoğun, kalın bir dokuda, kıvırcık ya da dalgalı yapıdadır. Kürkte yele ya da fırfır yoktur. Kabul edilmiş kıvırcık ve dalgalı iki tüy yapısı bulunur. Kıvırcık ceketin tüyler, kalın ve biraz parıltısız kompakt silindirik buklelerden oluşur. Baş üzerindeki saçlarda vücuttaki saçlara benzer. Kulaklarındaki saçlar ise biraz dalgalı olabilir. Dalgalı kürk ise hafif bir parlak, oldukça uzun ve oldukça gevşektir. Baş üzerindeki saçlar diktir. Kulaklarındaki tüyler de kesinlikle kulak derisinden daha uzundur.

Renk

Portekiz Su Köpeği’nin tek katmanlı kürkünün rengi siyah, beyaz, kahverengi, beyaz-koyu benekli, siyah veya kahverengi-beyaz benekli, gümüş veya gri gibi ana renklerden veya renk kombinasyonlarından oluşmaktadır.

Sıkça sorulan sorular

Portekiz Su Köpeği’nin ortalama yaşam süresi 10– 14 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Portekiz Su Köpeği köpeğinin ideal ağırlığı 15-27 kg, yükseklikleri ise 43- 58 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Portekiz Su Köpeği boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir. Dişi köpeklerin kilosu, 15- 22 kg, erkek köpeklerin ise 19- 25 kg aralığında olması uygundur.

Portekiz Su Köpeği hem dalgalı hem de kıvırcık tüyleriyle bakımı çok zor olmayan bir ırktır. Tek katmanlı tüyleri çok dökülmez ve hipoalerjenik olarak kabul edilir. Düzenli yapacağınız haftalık, aylık bakımlar ile sağlıklı ve parlak kürke sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli, kapsamlı bakım rutinlerinizden en önemlisi haftada 2- 3 kez tarama ve fırçalama işlemi yapmanızdır. Çok az tüy döktükleri için tarama ve fırçalamanız bakım işlemlerinde ilk adım için yeterli olacaktır. Tüylerinin matlaşmaması, birbirine dolaşmaması taramak gerekir. Daha iyi bir görünüme ulaşmak istiyorsanız belirli aralıklarla tüylerini kısaltabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Portekiz Su Köpeği için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Portekiz Su köpeğinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların dışında Portekiz Su köpeğinin evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini sağlamalısınız.

Portekiz Su köpeği hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Portekiz Su köpeği için uygun değildir. Sahibinin Portekiz Su köpeği cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Portekiz Su köpeği sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri de belirli bir ölçüde tüketmesi gerekir. Portekiz Su köpeği beslenme düzeninde, ev yemeği de yiyebildiği için, sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Portekiz Su köpeği için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Portekiz Su köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Portekiz Su köpeğinin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Portekiz Su Köpeği cinsi köpekler 18. ve 24. ayından itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Portekiz Su Köpeği ırkının,  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Portekiz Su Köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Portekiz Su Köpeği hem dalgalı hem de kıvırcık tüyleriyle bakımı çok zor olmayan bir ırktır. Çok dökülmeyen ve hipoalerjenik olarak kabul edilen tüyleri düzenli tarama ve fırçalama ile bakımı yapılmaktadır. Tüylerinin matlaşmaması, birbirine dolaşmaması taramaya ek olarak daha iyi bir görünüme ulaşmak için de belirli aralıklarla tüylerini kısaltabilir ve banyo yaptırabilirsiniz.

Portekiz Su Köpeği yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüylerinin rengine, bakımına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Portekiz Su Köpeği yavrusunun fiyat aralığı 4.000- 20. 000 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenler Portekiz Su Köpeğinin fiyatının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Portekiz Su Köpeği tek bir doğumda 4 ila 8 tane yavru dünyaya getirebilir. Portekiz Su Köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için yılda birden fazla hamile kalması önerilmez. Çok sık doğum yaparsa doğurduğu yavru sayısı değişiklik gösterir. Portekiz Su Köpeği sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısında değişikliğe neden olmaktadır.

Portekiz Su Köpeği’nin tek katmanlı kürkünün rengi siyah, beyaz, kahverengi, beyaz-koyu benekli, siyah veya kahverengi-beyaz benekli, gümüş veya gri gibi ana renklerden veya renk kombinasyonlarından oluşmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.