Köpekler Neden Havai Fişeklerden Korkar?

1 Nisan 2023
370
Köpekler Neden Havai Fişeklerden Korkar?

Çoğu insan yılbaşı gibi tatillerde havai fişek izlemeyi sevse de, köpekler için bu gösteriler stresli olabilir. Buna gürültü fobisi denir ve köpeklerin sahip olduğu en yaygın korku tepkilerinden biridir. Göz kamaştıran oldukça hoşumuza giden havai fişeklerden köpekler pek çok neden ile korkar. Önemli olan erken yaşta bu konu üzerinde duyarsızlaştırma eğitimi vermektir. Yetişkin ya da yaşlı köpeklerde de aynı korku görülebilir. Neyse ki nedenleri fazla olduğu gibi kurtulmanın yolları da aynı şekilde birden fazladır.

Köpeklerde Havai Fişek Korkusu

Köpekler, süper hassas işitme ve koruma içgüdülerine sahip, oldukça hassas hayvanlardır. Ayrıca büyük bir korku yaşayabilir ve büyük tepki verebilirler. Bu korkulardan biri de havai fişeklerdir. Havai fişeklerin yüksek, beklenmedik sesleri ve yanıp sönen ışıkları köpekler için çok korkutucu olabilir.  Sonuç olarak, havai fişek gösterisi sırasında havlama, nefes nefese kalma, volta atma ve sızlanma dahil olmak üzere genellikle stres ve endişe belirtileri gösterirler. Köpeğinizde bu semptomları fark ederseniz, onları içeride tutmanız ve ona güvence vermeniz önemlidir.

Yüksek Ses

köpekler havai fişeklerden neden korkar

Köpeklerin duyu yetileri kuvvetlidir. Bu nedenle bizden daha iyi duyarlar. Ancak buz her sesten korkacakları anlamına gelmez. Henüz bir yavru iken maruz kaldıkları pek çok ses onların duyarsız kalmalarını sağlar. Ne yazık ki her köpek bir değildir ve yetişkinlik dönemine kadar havai fişek gösterisine rastlamamış olabilir. Bu da onun yüksek ses nedeni ile ürkmesine neden olur.

Köpekler sese karşı inanılmaz derecede hassastır, bu nedenle yüksek sesler duymak çok rahatsız edici olabilir. Havai fişekler çok gürültülü ve tahmin edilemez. Beklenmedik aralıklarla ortaya çıkarlar, bu da köpeklerin onlar için hazırlanmanın bir yolu yokmuş gibi hissetmesine neden olabilir.

Tehdit

Havai fişekler bilindiği üzere herhangi bir tehdit oluşturmasa da köpekler, onları bir tehdit olarak algılarlar. Kendilerini tehlikede hissettikleri için havai fişeklerden korkarlar. Can elbette tatlıdır ve tehdit altında hissettikleri için de paniğe kapılırlar.

Birden Bire Ortaya Çıkması

Köpekler, bazıları seslerinin ve yanıp sönen ışıkların öngörülemezliği ile ilgili çeşitli nedenlerle havai fişeklerden korkabilirler. Bunun nedeni, insanlar gibi bir referans çerçevelerinin olmaması, yüksek seslerin ve yanıp sönen ışıkların uyarı vermeden gelebilmesidir. Sonuç olarak, genellikle aşırı derecede endişelidirler. Durmadan havlarlar, saklanırlar veya kaçarlar ve huzursuz ve sızlanırlar. Ayrıca, hızlanma ve nefes nefese kalma gibi diğer endişe belirtilerini de gösterebilirler.

Havai Fişekler birden ortaya çıkarlar. Gökyüzüne ulaşmaları ve boyutlarının kocamanlığı patili dostlarımızı ürkütür. Bizler için ne kadar harika bir görüntü olsa da onlar için korkutucudur. Aniden ortaya çıkan pek çok şey onlar için kötüdür.

Yanıp Sönen Işıklar

Havai fişeklerin ürkütücü sesleri ve yanıp sönen ışıkları, savaş ya da kaç tepkilerini tetikler, bu nedenle çoğu köpek nefes nefese, uluyarak, volta atarak, saklanarak ya da sızlanarak tepki verir. Bazı köpekler havai fişeklerden diğerlerinden daha fazla korkar ve tepki verme biçimleri cinslerine ve yaşlarına bağlı olabilir.  çoban köpekleri, border collies ve Avustralya sığır çobanı köpekleri gibi ırklar bu reaksiyona özellikle yatkındır.

Kısa Sürmesi

Köpekler gürültüye karşı oldukça hassastır, bu nedenle havai fişeklerden ve silah sesleri veya gök gürültüsü gibi diğer ani yüksek seslerden inanılmaz derecede korkabilirler. Bunun nedeni, bu seslerin tahmin edilemez ve genellikle kısa süreli olması, sesin nereden geldiğini veya güvenli olup olmadığını anlamalarını zorlaştırmasıdır.

Havai Fişek Sırasında Köpekleri Sakinleştirme Yöntemleri

köpeklerde havai fişek korkusu

Köpekler pek çok şeyden korkabilirler. Bunlardan biri de havai fişeklerdir. Havai fişeklerin bir köpekte neden olabileceği korku ve endişeyle mücadele etmenin birkaç yolu vardır. Ancak önce evcil hayvanınızın güvende olduğundan emin olmanız gerekir. Güven konusunu ele aldıktan sonra köpeğinizi bu korkudan uzaklaştırabilmeniz mümkün. En etkili yol bir veteriner ile görüşmektir. Bunun haricinde kendinizin de deneyebileceği sakinleştirme yöntemleri bulunmaktadır.

Beyaz gürültü ya da Müzik

Köpeğinize sakinleştirici müzikler çalarak rahatlayıp sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu, yaşadıkları stres miktarını azaltacak ve hatta bu süre zarfında daha iyi uyumalarına yardımcı olabilir. Ancak, müziğin köpeğinizin aşina olduğu ve daha önce duyduğu bir şey olduğundan emin olmanız gerekir. Bu, havai fişek korkularını yeni müzik türüyle ilişkilendirmelerini önleyecektir. Bu, korku tepkisini geri almanın ve evcil hayvanınızın beynini havai fişeklerin yüksek seslerinin tehlikeli olmadığı konusunda yeniden eğitmenin basit bir yolu olabilir. Havai fişek seslerinin olduğu bir videoyu köpeğinizin sevdiği bir ödülle eşleştirerek, bu sesleri olumlu bir deneyimle ilişkilendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

İlgi Gösterin

Köpeğinizi sakinleştirmenin en etkili yolu şüphesiz ki ona ilgi göstermenizdir. Onu okşamanız ve sakin bir ton ile onunla konuşmanız sakinleşmesini sağlayacaktır. Bunu yapmak için onu yanınıza çağırın ve en sevdiği atıştırmalığı gösterin. Çünkü bir yerlerde saklanıyor ve çıkmak istemiyor olabilir.

Yanında Kalın

Köpeğinizin havai fişek gösterisi sırasında yanında olmanız onun güvende hissetmesini sağlayacaktır. Sizin yanınızda olmak onun için huzur verici. Bunu yapmazsanız köpeğinizde korku nedeni ile davranış bozuklukları ortaya çıkabilir. En azından davranışsal sorunlar zamanla görülse de bunu en aza indirmek çok önemlidir.

Yorulmasını Sağlayın

Havai fişek korkusu nedeni ile köpeğiniz uyku sorunları ya da iştahsızlık dahi yaşayabilir. Bu sorunları önlemek ya da aşmak için köpeğinizi yormanız gerekli. Gün içerisinde sık sık yürüyüş yapmak, sosyalleşmesini sağlamak ve onunla oyunlar oynamak yorulmasına neden olacaktır. Bu da enerji tükendiği için derin bir uyku anlamına gelir. Derin uyku uyuyan köpekler de geceleri sizi rahatsız etmez ve sabah huzurlu bir şekilde uyanır. Siz de gün aydınlandığında havai fişek korkusunu duyarsızlaştırmak adına rahatça harekete geçebilirsiniz.

Feromonlar Kullanın

Köpekler için de kediler gibi feromonlar önemlidir. Hatta bu nedenle köpeğinizin ayak kokunuzu sevdiğini belirtmek isteriz. Pek çok köpekte ayakkabı takıntısı da bulunmaktadır. Bu yine aynı yöne çıkar ve feromon koklamak istedikleri içindir. Korku tepkilerini yok etmek ve köpeğinizi sakinleştirmek için özel olarak satılan feromonlardan alabilirsiniz. Siz koku almasanız da köpeğiniz alacak ve rahatlayacaktır.

Güvenli Bir Alan Oluşturun

Köpeğinizin kendini güvende hissedeceği bir alan oluşturmaya çalışın. Yavruluk dönemlerinde eğitim ve alışmaları için kullanılan bir kafes iyi bir seçenek olabilir ve bazı evcil hayvanlar dolaplara veya bodrumlara çekilmeyi sever.

Tasma Takın

Havai fişek gösterisi başlamadan (bunu bildiğiniz zamanlarda örneğin; yılbaşı ve saat 00.00 ise) köpeğinize tasma takın ve yanınızda kalmasını sağlayın. Korkarak kaçmasından ve bir yere saklanmasından yanınızda durması ve sizi çekiştirmesi çok daha iyidir. En azından korkuya karşı ne tepki verdiğini gözlemlersiniz ve bunu bir veterinere anlatabilirsiniz.

Eğitim Verin

Köpeğinizi yavru iken havai fişek seslerine karşı duyarsızlaştırmanız mümkün. Bunun için önce kısık sesle ve ardından yüksek seslerle havai fişek seslerini dinletmeniz gerekir. Ardından izletmeli ve sese maruz bırakmalısınız. Böylece havai fişek korkusu başlamadan bitecektir. Bir diğer eğitim ise onu havai fişek sesleriyle yavaş ve dikkatli bir şekilde tanıştırmaktır. Bu, CD’ler veya videolar aracılığıyla yapılabilir. Ancak sesi düşük bir seviyeye getirmeniz ve köpeğinizin korkmasına değil. Yalnızca gürültüyü fark etmesine izin vermeniz gerekir.

Bir havai fişek korkusunun bir eğitim meselesi değil bir tıbbi durum olduğunu hatırlamak önemlidir. Köpeğiniz havai fişeklerden gerçekten korkuyorsa, ona öyle davranmalı ve bir sonraki büyük kutlamadan önce bunu ele almak için adımlar atmalısınız.

Havai Fişeklerin Köpekler İçin Zararları

Köpeklerin havai fişeklerden korkmasının bir başka nedeni de zehirli olabilmeleridir. Uzmanlar, bir köpeğe çok zararlı olabilecek kimyasallarla dolu olduklarını ve yutulmaları halinde kusmaya veya ishale neden olabileceklerini söylüyor. Ayrıca havai fişekler yanıcıdır ve evcil hayvan tüylerini kolayca yakabilir. Ne yazık ki havai fişek gösterileri nedeni ile gece uçan kuşlar çoğu zaman zarar görürler. Ayrıca, hava ile temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilen, oldukça yanıcı bir madde olan beyaz fosfor içerebilirler. bu, bir köpeğin derisinin veya tüm vücudunun alev almasına neden olabilir, bu nedenle evcil hayvanları havai fişeklerden uzak tutmak önemlidir.

Sıkça sorulan sorular

Havai fişek gösterilerinin zararları çoğu zaman gözle görülmez. Zararları sadece hayvanlara karşı değildir. Bazı bebek ve çocuklarda havai fişeklerden korkar. Ayrıca yanıcı kimyasal içerir ve gökyüzünde patladığında etrafındaki kuşların ölümüne neden olabilir. Gece uçan kuşların varlığından haberdarsınızdır. Havai fişekler zehirlidir ve solunması ile ciddi sorunlara neden olabilir.

Köpeğinizin havai fişek setlerinden korkma nedeni birden fazladır. Gürültü, aniden olması, güvenilir hissettirmemesi, çok fazla ışık yayması ve liste uzayıp gider. Ancak havai fişek korkusunu yenmek adına yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.