Köpekler Neden Esner?

18 Nisan 2023
458
Köpekler Neden Esner?

Köpekler pek çok neden ile esner. Esneme genellikle bir köpeğin veya kedinin uykulu olduğunun basit, tekrarlayan ve öngörülebilir bir işareti olarak bilinir. Ancak esneme, evcil hayvanınızın bir şey hakkında ne hissettiği hakkında size çok şey anlatabilecek önemli bir iletişim aracıdır.

Esneme, köpek davranışının önemli bir parçasıdır. Genellikle köpeklerin uzun bir çalışma, eğitim veya oyun gününden sonra sakinleşmeleri ve rahatlamaları için bir yoldur. Aynı zamanda köpeklerin duygularını başkalarına iletmelerinin bir yoludur. Sakinleştirici bir sinyal olmasının yanı sıra, esneme köpekler tarafından bir tehdidi savuşturmak için bir yatıştırma hareketi olarak da kullanılır.

Köpeğim Neden Esniyor?

Esneme, insanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları ilk beden dili sinyallerinden biridir. Uzun bir nefes alımı ve ardından hızlı bir nefes verme ile ağzın açılıp kapanmasını içerir. Esneme, köpek ve kedi gibi diğer birçok hayvanda da görülebilir. Bilim adamları bu soruya kesin olarak cevap veremediler. Ancak buldukları bazı şeyler var. Köpeklerde esneme üzerine pek çok araştırma var ve en ikna edici kanıtlardan bazıları, esnemenin sakinleştirici bir sinyal olduğuna işaret ediyor.

Stresli

Bir köpek endişeli olduğunda aşırı derecede esneyebilir. Bu, yeni bir kişinin yanında veya alışılmadık bir durumda gergin olduklarında olabilir. Ayrıca itaat dersleri sırasında veya sahipleri tarafından bir hata nedeniyle cezalandırıldıklarında esneyebilirler. Stresli esneme, uykulu esnemeye göre daha uzun süreli ve yoğundur, dolayısıyla daha sık olması muhtemeldir. Stres belirtileri arasında;

  • gözbebeklerinde büyüme
  • kulaklarda değişiklik
  • salya akıtma
  • çiğneme ve havlama yer alır. Bu davranışlar, bir stres etkenine verilen normal tepkilerdir ve bir köpeğin sakinleşmesine yardımcı olur.

Köpeğiniz stres yaşıyorsa, sakinleşebilmesi için onu durumdan uzaklaştırmak önemlidir. Ayrıca köpeğinizin kaygısının kaynağını bulmaya çalışmalı ve onu biraz rahatlatmalısınız. Çevresindeki ani bir değişiklik, evdeki yeni evcil hayvanlar veya sevilen birinin ayrılması gibi köpeğinizin stresini neyin tetiklediğini bildiğiniz zaman bu daha kolay olabilir. Köpeğinizin stresinin nedenini anladıktan sonra esneme ve diğer ilgili davranışlarını azaltmak mümkün olabilir. Köpeğiniz aşırı derecede esniyorsa veya hızlı bir şekilde art arda esniyorsa, esnemeye neyin sebep olduğu konusunda veterinerinizle konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.

Uykulu

köpek neden esner

Köpeğinizin esnemesinin bir başka nedeni uykulu olmasıdır. Bir köpek uykulu olduğunda net düşünemez ve günlük aktivitelerine ayak uydurmakta güçlük çeker. Esneme, beyinlerinin daha aktif bir duruma geçmesine yardımcı olarak daha kısa sürede daha çok iş yapmalarına olanak tanır. Bazı köpekler, özellikle çok küçük yavrular ve yaşlı köpekler, gün içinde olduğundan daha fazla uyurlar. Bunun nedeni büyümek için vücutlarının dinlenmeye ihtiyaç duymasıdır. Ayrıca aşırı kilolu veya hasta olduklarında eskisi kadar aktif olmayabilirler. Bu nedenle uyumak onları meşgul ve sağlıklı tutmanın iyi bir yoludur.

Çatışmayı önleme Çalışıyor

Köpeğinizin esnemesinin bir başka nedeni de çevrelerindeki diğer köpeklerle veya insanlarla çatışmaktan kaçınmaktır. Bu, kendi alanlarındaki başka bir hayvan tarafından tehdit edildiğini hissettiklerinde veya yakınlarda bağıran veya başka korkutucu davranışlar sergileyen saldırgan bir kişi varsa olabilir. Köpeğinizin bu şekilde esnediğini fark ederseniz, onu ortamdan uzaklaştırmak ve esnemenin çevresiyle ilgili olup olmadığını değerlendirmek iyi bir fikirdir. Eğer öyleyse, tetikleyicileri esnemeyi daha sık hale getirmeyecek şekilde ayarlamayı düşünün.

Yorgun

Köpeklerin esnemesinin ilk ve en belirgin nedeni yorgun olmalarıdır. Bu, köpeğin davranışı ve diğer belirtilerle kolayca belirlenebilir. Köpeğiniz yorgun olduğunda, mutlu ve rahat olduğu zamandan çok daha fazla esner. Bu, kendilerini bunalmış hissettiklerinin veya yeni bir durumda olduklarının ve uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyaç duyduklarının bir işareti olabilir.

Ağrı

Köpekler esnediğinde, bunun nedeni ağrı veya rahatsızlık hissetmeleri olabilir. Genellikle fark edilmeden gidebilecekleri için bu belirtilere dikkat etmek önemlidir. Köpeğiniz sürekli esniyorsa muhtemelen ağrı çekiyordur ve en kısa sürede bir veterinere danışmalısınız. Bu, bir kulak enfeksiyonunun veya dikkat gerektiren diğer tıbbi sorunların bir işareti olabilir.

Kafası karışık

Köpeklerin esnemesinin bir başka nedeni de kafalarının karışmış olmasıdır. Bu, yeni bir numara öğrenirken veya anlamadıkları bir oyuncağı önlerine koyduğunuzda olabilir. Ayrıca onlara üzülmek ve ardından onları okşamak gibi karışık duygular verirseniz esneyebilirler. Örneğin; esnemenin başka bir örneği, bir köpeğin yeni bir komut öğrendiği zamandır. Bu genellikle eğitim oturumları sırasında gerçekleşen bir davranıştır.

Bir köpek yeni bir komut öğrenirken, ne yapacaklarını veya buna nasıl tepki vereceklerini bilemedikleri için esneyebilirler. Bunu görürseniz, durumun baskısını azaltmak ve köpeğinizin iyi bildiği bir komuta geçmek önemlidir. Bu, hâlâ öğrenmekte olduklarını hatırlatmak için faydalı olabilir. Bunun yanı sıra zor zamanlar geçirdiklerini size söylemek için de kullanılabilir. Eğitimleriyle ilgili başka endişeleriniz varsa, sorunun ne olduğunu ve nasıl düzeltileceğini belirlemek için bir köpek davranış uzmanına danışmak en iyisidir.

Diğer Nedenler

köpekler neden esner

Empati Kurma (İletişim): İster üzgün, ister kızgın, ister mutlu olun, köpeğiniz sizin için oradadır. Başlarını kucağınıza koyabilir yüzünüzü yalayabilir veya sizi rahatlatmak için size bir pençe sunabilirler. Hepimizin empatik olduğu iyi bilinir, ancak köpeğinizin de empati kapasitesine sahip olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bilim adamları, köpeklerin insan esnemelerine tepki olarak esneyeceklerini gösterdiler. Bu da onların insanlarının ve diğerlerinin duygularını hissedebildiklerini öne sürüyor.

Esneme Bulaşıcıdır: Karşınızda biri esnediğinde siz de esnersiniz. Bu bir resim ya da başka bir canlı olabilir. Bu nedenle köpeğiniz siz esnediğinizde o da esneyebilir. Bu büyük bir olasılıktır. Çünkü esnemek mutluluk gibi bulaşıcıdır.

Rahatsız Hissetme: Köpeklerin bir kucaklamadan sonra esnemesi de yaygındır. Bu, kucaklaşmadan rahatsız olduklarını ve ondan uzaklaşmak istediklerini anlamanın bir yoludur.

Heyecan: Sizi gördüklerinde veya yemeleri için heyecan verici bir şey verildiğinde (yemek gibi) heyecanlandıklarında da esneyebilirler. Bu, çok fazla dikkat çektiklerinin bir işaretidir ve bu da bastırılmış heyecanlarını salıvermelerine neden olur.

Köpeklerde Aşırı Esneme

Köpeğiniz çok esniyorsa, bu onun stres veya endişe yaşadığının bir işareti olabilir. Bu durumda, ihtiyaç duydukları yardımı alabilmeniz için evcil hayvanınızı yakından takip etmeniz ve esnemesine neyin neden olduğunu görmeniz önemlidir. Genel olarak esneme kaygı belirtisi olabilir. Bu, köpeğinizin hasta veya yaralı olduğu anlamına gelmez, ancak belirli bir miktarda stres hissettiklerini gösterir. Veterineriniz, köpeğinizde ağrı veya yaralanma belirtileri olup olmadığını kontrol edebilir ve size hissettikleri stresi sorabilir. Ayrıca kaygılarını azaltmaya yardımcı olacak bazı yollar önerebilirler. Çok endişeliyse, köpeğinizin davranışları üzerinde çalışabilecek bir davranışçı bile önerebilir.

Esnemeye ek olarak, köpeğinizin stresli hissettiğini gösteren diğer davranışsal işaretler arasında düzleşmiş kulaklar, dudak yalama, geniş gözler ve gergin kaslar bulunur. Bu davranışları fark ederseniz, köpeğinizin gergin bir duruş sergilediğini ve köşeye sıkıştırıldığını veya tehdit edildiğini hissederse ısıracağının iyi bir göstergesidir. Bu durumda, köpeğinizin çok fazla esnediğini görürseniz, bir köpek davranış uzmanıyla konuşmanız önemlidir. Bu profesyonel, köpeğinizi sakinleştirmek için uygun adımları atabilmeniz için durumu değerlendirebilecek ve neler olup bittiğini tam olarak belirleyebilecektir.

Sıkça sorulan sorular

Köpeklerde esneme, normal bir davranıştır. Onlar da uykuları geldiğinde bizler gibi esner. Ayrıca esneyerek sakinleştiklerini bilirler. Bunların yanı sıra çatışmadan uzak kalmak için yapılan bir beden hareketidir. Köpeğiniz esniyorsa bunun pek çok anlamı olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.