Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu)

31 Aralık 2022
993
Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu)

Köpeklerde diz kapağı çıkığı, özellikle küçük köpeklerde, kıkırdak hasarı , iltihaplanma , ağrı ve hatta bağ yırtıkları gibi sorunlara neden olabilen yaygın bir sorundur. Patellar lüksasyon belirtilerini tanımak ve tedavi aramak, köpeğinizin dizlerinin daha fazla zarar görmesini önlemeye ve onun mutlu, aktif bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) Nedir?

Diz eklemi femur (uyluk kemiği) ve kaval kemiğini (kaval kemiği) birbirine bağlar. Patella (dizkapağı) normalde femurun sonunda bulunan troklear oluk adı verilen bir oluk içinde yer alır. Luksasyon terimi, yerinde olmayan veya yerinden çıkmış anlamına gelir. Bu nedenle, luksasyona uğramış bir patella, ‘dışarı fırlayan’ veya normal konumundan dışarı çıkan bir diz kapağıdır.

Patellar luksasyon, bir köpeğin diz kapağının (patella) içinde kalması için tasarlananan oluktan kaydığı bir durumu ifade eder. Büyük üst bacak kemiği olan femurun ortasında diz kapağının ve onun ilişkili bağlar diz kapağının yerinde kalmasını sağlar. Patellar luksasyonda diz kapağı bacak kemiğindeki bu oluktan dışarı fırlar, çünkü genellikle oluk olması gerekenden daha sığdır. Bu sorun, sekiz haftalık kadar genç yavrularda bile belirgin olabilir.

Bazen diz kapağı dışarı kayacak ve ardından oluğa geri dönecektir; diğer durumlarda, dışarıda kalacaktır. Luksasyonlar medial (diz içine doğru) veya lateral (diz dışına doğru) ve bir veya iki bacakta olabilir.

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) Belirtileri

Patellar luksasyonu olan bir köpeğin, yürürken genellikle etkilenen arka ayağı aksar. Bu, birkaç adım sonra bacağını normal şekilde kullandıklarında ortaya çıkabilir. Diğer semptomlar aşağıdakileri içerir:

  • Bacağını alışılmadık bir açıyla bükülmüş tutma
  • Dokunulduğunda diz kapağı serbestçe ileri geri hareket etmesi
  • Dizini yalaması
  • Topallama

Bir köpek, lüksasyon yakın zamanda başlamışsa veya köpek çok gençse, belirgin bir ağrı belirtisi olmadan alışılmadık derecede hareketli bir patellaya sahip olabilir. Ağrı belirtileri, topallama ve aralıksız yalama durum aylarca veya yıllarca ilerledikten ve çevre dokulara zarar verdikten sonra ortaya çıkar. Patellar luksasyon çok küçük yavrularda gözlemlenebilir, ancak bazen yaşamın ileri dönemlerine kadar belirgin değildir.

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) Nedenleri

Köpeklerde Patellar Lüksasyonun belirgin iki nedeni vardır ve bunların her biri, şiddetine bağlı olarak köpeğin hayatının herhangi bir noktasında semptomatik hale gelebilir.

  1. Konjenital anatomik kusur (en yaygın)
  2. Travma (örneğin araba çarpması veya düşme)

Diz kapağı, patellar bağ adı verilen bir bağın altına oturur. Bu bağ, büyük uyluk kaslarını kaval kemiğinin (tibia) ön orta kısmındaki bir noktaya bağlar. Uyluk kasları kasıldığında, kuvvet, kaval kemiğini çekerek patellar bağ yoluyla iletilir. Bu, dizin uzamasına veya düzleşmesine neden olur. Patella kendi oluğunda (troklear oluk) yukarı ve aşağı kayar ve bu hareket sırasında patellar bağın yerinde kalmasına yardımcı olur.

Bazı köpeklerde patella bağının bağlantı noktası kaval kemiğinin merkezinde olmadığı için hastalık gelişebilir. Bu durumlarda, neredeyse her zaman vücudun ortasına veya bacağın içine doğru çok uzakta bulunur. Uyluk kasları kasılırken patellaya uygulanan kuvvet onu dizin içine doğru çeker. Bu anormal hareketin birkaç ay veya yıl sonrasında femurdaki oluğun iç tarafı aşınabilir. Bu gerçekleştiğinde, patella yerinden çıkmak veya dizin içine doğru kaymak için serbesttir.

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) İçin Yatkın Irkları

Maltese, Chihuahua, French Poodle ve Bichon Frise dahil olmak üzere birçok oyuncak ve küçük cins köpek, lüks bir patella için genetik bir yatkınlığa sahiptir.

köpeklerde patella lüksasyonu diz kapağı çıkığı

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) Teşhisi

Köpeğinizde patellar luksasyondan şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminiz, teşhisi doğrulamak için fizik muayene ve röntgen çekecektir. Köpeklerde patella lüksasyonu bir veteriner hekim tarafından fizik muayene ile teşhis edilir ve ciddiyetine (I-IV) göre derecelendirilir. Bir derece atarken, veteriner evcil hayvanınızda gördüğünüz rahatsızlık belirtilerini dikkate alacaktır.

Köpeklerde Diz Kapağı Çıkığı (Patella Lüksasyonu) için Derecelendirme

Veteriner hekiminizin bir tedavi planı geliştirmek için kullanacağı, aşağıdaki gibi, durumun evresini ve ciddiyetini açıklamak için bir derecelendirme sistemi kullanır.

  1. Derece: Patella oluktan dışarı hareket ettirilebilir ancak kolayca kendi kendine geri çıkar. Bu, özellikle Yorkshire teriyerleri  ve Pomeranyalılar gibi küçük ırklarda yaygındır.
  2. Derece: Patella sık sık oluktan dışarı çıkar ve köpeğin bazen etkilenen bacağını yukarıda tutmasına neden olabilir, ancak kolayca doğru konuma geri getirilebilir ve köpek yine de sık sık onun üzerinde yürür. Patella oyuğa çok sık girip çıktığı için zamanla dizde travma meydana gelebilir.
  3. Derece: Patella çoğu zaman diz oluğunun dışındadır ve alt bacak kemiklerinden biri olan tibia orta derecede bükülmüştür. Patellanın oturması gereken oluk çok sığdır. Bazı köpekler bacağını anormal bir pozisyonda kullanmaya devam edebilir.
  4.  Derece: Patella kalıcı olarak diz oluğunun dışındadır ve tibia ciddi şekilde bükülmüştür. Patellanın oturması gereken oluk yoktur hatta içbükey yerine dışbükeydir. Köpek genellikle bacağını yukarıda tutar. Üstüne basmamaya çalışır.

Etkilenen köpeklerde, bir veya her iki diz kapağı bazen farklı bir dereceye kadar lüks olabilir. Etkilenen köpeklerin yaklaşık %50’sinde her iki diz de etkilenmiştir.

Köpeklerde Patella Lüksasyonu Tedavisi

Patellar lüksasyonun ciddiyetine bağlı olarak, veteriner hekiminiz patellayı uygun konumda tutmak için ameliyat yapılmasını önerebilir. Birkaç farklı cerrahi prosedür, köpeğin durumunun özelliklerine bağlı olarak bunu en iyi seçenekle başarabilir.

Diz ameliyatları büyük prosedürler olduğundan, veteriner hekimler birinci derece veya hatta hafif dereceli iki patellar luksasyon için bekle ve gör yaklaşımını önerebilirler. Patellar luksasyonu olan bir köpek ağrı belirtileri gösteriyorsa, diz travması nedeniyle luksasyonu geliştirmişse veya yürümekte zorluk çekiyorsa, sorunu düzeltmek için muhtemelen ameliyat gerekecektir. En şiddetli senaryolarda amputasyon tek seçenek olabilir, ancak bu nadir görülen bir gerekliliktir.

Nihayetinde patellar lüksasyonunu düzeltmenin tek yolu ameliyat olsa da, eklem takviyeleri kullanarak köpeğinizin diz sağlığını destekleyebilirsiniz . Takviyeler, kıkırdağın sağlıklı kalmasına ve eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olabilir. Ağrı kesici ve diğer tedaviler de gerekli olabilir.

Reçeteli anti-enflamatuarlar, eklem takviyeleri ve terapötik hareketlilik diyetleri, artritin ilerlemesini yavaşlatabilir ve herhangi bir rahatsızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Fazla kilolu köpekler için kilo verme de önerilir. Ameliyat sonrası fizyoterapi önerilebilir. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için en iyi ameliyat sonrası planı belirlemenize yardımcı olabilir.

Köpeklerde Patella Lüksasyonu Ameliyatı

Çoğu derece I ve derece II vakası, ağrı kesici ve anti-enflamatuar ilaçlar, kilo yönetimi ve egzersiz kısıtlaması ile tedavi edilir. Köpeğinizin kas gücünü yeniden kazanmasına ve normal aktivitelerine geri dönmesine yardımcı olabileceğinden, fiziksel rehabilitasyon tedavisi de burada yardımcı olabilir. Kıkırdak hasarı ve ciddi topallık nedeniyle ciddi ağrı yaşayan II. dereceli bazı köpekler, yaşam kalitelerini iyileştirmek için ameliyattan yararlanabilir. Önemli topallık ve ağrıya neden olabildikleri için cerrahi genellikle hem derece III hem de derece IV patellar luksasyon için zorunludur.

Köpek patella lüksasyon ameliyatları, kemikli veya yumuşak doku yapılarını düzelten ameliyatlara ayrılır. Ameliyat ne olursa olsun, genel amaç, diz kapağının normal şekilde hareket etmesini ve femur oluğunda kalmasını sağlamak için diz ekleminin destekleyici yapılarını yeniden hizalamaktır. Yaygın cerrahi prosedürler şunları içerir:

  • Diz kapağının oturduğu femurdaki oluğu derinleştirme teknikleri.
  • Diz kapağını kaval kemiğine bağlayan eklemi daha yana doğru hareket ettirmek.
  • Diz ekleminin yumuşak doku yapılarını güçlendirmek.

Köpeğin arka uzuvlarının her ikisi de etkilenirse, önce en çok etkilenen dizde ameliyatla başlayarak iyileşme süreci tamamlandığında diğer bacak da ameliyat edilir.

Bölgenin uygun şekilde iyileşmesine izin vermek için, köpeğinizin üç ila beş gün boyunca yumuşak bir bandaj veya destek takması ve ameliyattan sonra yaklaşık dört ila sekiz hafta boyunca egzersizlerini kısıtlaması gerekebilir. Bu iyileşme süresi boyunca, köpeğinizin yürüyüşleri tasmalı kısa gezilerle sınırlandırılmalıdır ve aktiviteyi kısıtlamak için küçük bir odaya kapatılmaları veya sınırlandırılmaları gerekebilir. Fiziksel rehabilitasyon, etkilenen uzuvdaki kas kütlesi kaybını azaltmaya yardımcı olabilir ve bazı köpeklerin daha erken normal işlevlerine dönmesine yardımcı olabilir.

köpeklerde patella lüksasyonu diz kapağı çıkığı

Köpeklerde Patella Lüksasyonu İçin Prognoz

Düşük dereceli lüksasyonlar hemen ameliyat gerektirmeyebilir, ancak gelecekte cerrahi gereklilik noktasına kadar kötüleşecektir. Ameliyat genellikle çok başarılı bir tedavidir ve köpeklerin aktif bir yaşam tarzına geri dönmesine veya bu yaşam tarzına ulaşmasına yardımcı olur.

Veteriner hekiminiz, artrit veya başka bir diz yaralanması meydana gelmeden önce ameliyat yaparsa, prognoz mükemmeldir. Köpeğiniz bacağını tam olarak kullanmalıdır. Bununla birlikte, diz ekleminde artrit zaten gelişmişse, köpeğiniz bacakta aralıklı ağrı yaşayabilir ve ilerleyebilir. Patellar luksasyonun derecesi ne kadar yüksekse, ameliyat sonrası tekrarlama olasılığı o kadar yüksektir.

Köpeklerde Patella Lüksasyonu Önleme

Büyük bir travmanın meydana gelmesini önlemek için elinizden geleni yapmaktan başka, patellar luksasyonu olan bir köpeğe sahip olmayı önlemenin tek yolu, köpeğinizi bebeklikten sahiplenecekseniz ve anne babası belli ise anne babasının bu hastalığa sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer köpeğinizde pattella lüksasyonu varsa onu çiftleştirmemelisiniz.

Sık Sorulan Sorular

Normalde femurun (uyluk kemiği) oluğuna oturan köpek patellası (dizkapağı) hizasının dışına çıktığında lüks bir patella oluşur. Arka ayaklardan birinde veya her ikisinde birden oluşabilir. Çoğu küçük cins köpekte, bu hareket medial olarak veya uzvun iç kısmına doğru gerçekleşir. Köpeklerde lüks bir patella yanal olarak olabilir, ancak bu daha az yaygındır ve genellikle yalnızca daha büyük ırklarda görülür.

Bu, çıkığın derecesine ve her iki bacağın da aynı derecede etkilenip etkilenmediğine bağlıdır. Derece ne kadar yüksek olursa, köpeğinizin uzun vadeli problemler geliştirme olasılığı o kadar yüksektir. Bazı köpekler, özellikle Derece I patellar luksasyonu olan, bu durumu uzun yıllar, hatta tüm yaşamları boyunca tolere edebilir; bununla birlikte, köpek yaşlandıkça, artrit gelişir ve sadece hareketliliğin azalmasıyla değil aynı zamanda eklem ağrısıyla da sonuçlanır. Artrit geliştikten sonra geri döndürülemez. Ek olarak, patellar luksasyon dizi diğer yaralanmalara, özellikle de çapraz bağların yırtılmasına yatkın hale getirir.

Dercedeki köpekler genellikle ağrı hissetmezler. Ancak 2. Dereceden itibaren ağrı görülmeye başlar ve hastalık ilerledikçe köpeğinizin duyduğu ağrı miktarı da artar.

 

Köpeğinizin tekrarlayan veya kalıcı topallığı varsa veya patella lüksasyonuna sekonder başka diz yaralanmaları meydana gelirse ameliyat yapılmalıdır

 

Patellar luksasyonun dört derecesi vardır ve daha yüksek bir derece, durumun daha şiddetli olduğu anlamına gelir. Derece I patellar luksasyon, patellanın üzerine basınç uygulanarak oluğun dışına çıkabileceği, ancak basınç serbest bırakılır bırakılmaz patellanın yerine geri döndüğü anlamına gelir. Grade II patellar luksasyon, patellanın aralıklı olarak kendi kendine dışarı fırlayacağı ve patellanın oluğa geri dönmesi için bacak aşırı ekstansiyona getirilip döndürülene kadar dışarıda kalacağı anlamına gelir. Derece III patellar lüksasyonda, patella çoğu zaman oluğun dışındadır, ancak manuel olarak oluğa geri itilebilir. Derece IV patellar lüksasyon ile patella kalıcı olarak oluğun dışındadır ve manuel olarak yeniden konumlandırılamaz.

Hafif patella luksasyonu vakalarının çoğu (1 ve 2. derece), ameliyatsız idare edebilir. Bacak kaslarını güçlendirmek ve diz kapağı kaymasını durdurmak için fizyoterapi ve kontrollü egzersiz kullanılabilir. Patella luksasyonu olan bazı köpekler için, özellikle ciddiyse (derece 3 ve 4), cerrahi gereklidir.

Evet, köpekler, özellikle düşük dereceli ise, lüks bir patella ile yaşayabilirler. Ancak durum tedavi edilmezse ve derece 3 veya 4 ise köpeğiniz için ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Tedavi seçenekleri mevcuttur ve tipik olarak patellayı normal konumuna getirmede başarılıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.