İçindekiler
Mastitis, bir meme bezinin yangısını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çoğu durumda, mastitis bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Meme ucuna veya meme kanalına travma, bakterilerin meme kanalına girmesine, meme bezine girmesine ve bakteriyel bir enfeksiyon oluşturmasına izin verebilir. Travma olmasa bile, hijyenik olmayan koşullarda yaşayan dişi bir köpek, büyük miktarlarda bakteri ve diğer tahriş edici maddelere maruz kalabilir ve bu durum enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Daha az yaygın olarak, mastitis enfeksiyon kanıtı olmadan da görülebilir. Meme bezinde travma veya sütün alınmadığı uzun süreli süt birikimi, meme bezinde iltihaplanmaya neden olabilir.
Mastitis en sık doğum sonrası dönemde, bir köpek doğum yaptıktan sonra görülür. Çoğu vaka, ani sütten kesmeyi (bez içinde aşırı süt birikmesine neden olabilir) veya bir yavru köpeğin ölümünü (bezlerden süt alımının azalmasına yol açar) takip eder.
Mantar ve bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra memede süt birikmesi mastitis ile sonuçlanır. Bu vakalar genellikle bir köpek yavrusu ölümüyle bağlantılıdır. Ani sütten kesme de süt birikmesine neden olur. Bu durumda uzun süreli süt birikimi nedeniyle meme bezinde iltihaplanma meydana gelir. Emziren köpeğin daha büyük bir yavru kumu varsa, birincil fiziksel bariyer olan meme başı kanalı uzun süre açık kalır. Bu, meme bezlerine bakteri girme riskini artırır.
Hafif veya erken mastitis vakalarında, bir problemin ilk işareti, yavruların beklendiği kadar hızlı kilo almaması olabilir. Dikkatli muayene, etkilenen meme bezinin hafif şişmesini veya iltihaplanmasını ortaya çıkarabilir. Bu aşamalarda, etkilenen köpek genellikle herhangi bir hastalık belirtisi göstermez ve yalnızca minimum düzeyde rahatsızlık gösterebilir.
Emziren köpek, sürekli rahatsızlık, ağrı ve ağrı nedeniyle yavruları beslemek konusunda isteksiz hale gelir. Yavrular düzgün beslenmediğinde, iltihabı kötüleştiren bir süt birikmesine neden olur. Bu durumda aşağıdaki fiziksel semptomları fark edebilirsiniz.
Mastitis ilerledikçe, enfekte meme bezi giderek şişer, iltihaplanır, rengi değişir (sıklıkla kırmızı veya mor) ve ağrılı hale gelir. Meme bezleri de ülserleşebilir, meme bezinde açık yaralar ve kabuklar görülebilir. Etkilenen meme bezinden sağılan süt, görünür kan veya irin içerebilir veya süt, gözle görülür şekilde bulanık görülebilir.
Şiddetli vakalarda, etkilenen köpekler gözle görülür şekilde hasta görünebilir. Etkilenen meme bezi, aşırı enfeksiyon ve azalan kan akışı nedeniyle dokular ölmeye başladığından, koyu mor veya siyah renkte görünebilir. Etkilenen köpekler, enfeksiyon kan dolaşımına girdikçe ve sepsis belirtileri geliştirirken uyuşuk hale gelebilir, ateşi geliştirebilir, yemek yemeyi reddedebilir veya kusmaya başlayabilir.
Çoğu durumda mastitis, yalnızca fizik muayeneye dayalı olarak teşhis edilebilir. Bazen, tanıyı doğrulamak ve koşulları ekarte etmek için laboratuvar testleri gerekebilir.
Mastitis için önerilebilecek laboratuvar testleri şunlardır;
Mastitisli köpeklerin çoğu, oral antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlar ile ayaktan tedavi edilebilir. Bu tedavi, köpeğin yavrularıyla birlikte evde kalmasına izin verdiği için idealdir.
Veteriner hekiminiz, enfekte olmuş bezin elle sağılmasını önerebilir. Bu, rahatsızlığı hafifletebilir, aynı zamanda kan akışını teşvik edebilir ve iyileşmeyi teşvik edebilir. Elle sağım 6 saatte bir yapılmalıdır.
Şiddetli mastitis vakaları, intravenöz sıvı tedavisi ve enjekte edilebilir ilaçlar için hastaneye yatış gerektirebilir. Bazı durumlarda, veteriner hekiminiz, nekrotik veya ciddi şekilde enfekte olmuş bezlerin cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir. Bu nedenle mastitisin belirtileri fark edilir edilmez tedavi edilmesi ve tüm ilaçları veteriner hekiminizin önerdiği şekilde vermeniz önemlidir.
Akut mastitis, geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılarak tedavi edilir ve kronik mastitis, kültür ve duyarlılık sonuçlarına göre tedavi edilir. Mastitis hem anneyi hem de yavruları etkilediğinden, sitolojiden alınan kültür sonuçları laboratuvardan geri gelene kadar anne sütü veya bezden ifade edilen sıvının pH’ına dayalı olarak antibiyotiklere başlanır. Onlara zararlı olabilecek bazı antibiyotikler olduğundan, yavruların yaşını bilmek önemlidir.
Oral ilaca ek olarak, topikal tedaviye ihtiyaç duyulacaktır. Anne hala emziriyorsa, iltihap belirtileri (örneğin, ısı, şişme, kızarıklık, ağrı) düzelene kadar enfekte bezler her 6 saatte bir elle sağılır. Sağımdan önce drenajı teşvik etmek için sıcak kompresler uygulanabilir.
Bez minimal ağrılıysa, kan akışını teşvik etmek ve tıkanmış dokuyu parçalamaya yardımcı olmak için bir masaj yapılabilir. Ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için soğuk lazer tedavisi önerilebilir. Soğuk lazer tedavisi yararlıdır çünkü doku iyileşmesini teşvik etmek ve cilt ve meme dokusu gibi belirli bölgelere kan dolaşımını iyileştirmek için belirli bir ışık frekansı kullanan, invaziv olmayan bir prosedürdür.
Yavruları beslemeye devam etmek, süt durgunluğunu önler ve drenaja yardımcı olur. Mastit tedavisi sırasında, yavruların erkenden kesilmesi veya alternatif bir beslenme kaynağı sağlanması gereken durumlar olabilir:
Bir köpeğe akut veya kronik mastit teşhisi konulursa, prognoz iyidir. Tedaviye yanıt olarak klinik belirtiler yaklaşık 2-3 hafta içinde düzelmelidir. Mastit tedaviye yanıt vermiyorsa veya septisemiye (kanda bakteri toksinlerinin birikimi ) bağlı gangrenli mastit varsa prognoz kötüdür.
Emziren bir köpekte mastitisi önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz.
Köpeğinizin yaşam alanını hijyenik tutun. Hijyenik olmayan koşullar, köpeğinizi bakteri ve mantar enfeksiyonları için daha fazla risk altına sokar. Bu amaçla;
Etkilenen meme bezindeki ağrıyı yönetmek ve iltihabı azaltmak için steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) gibi ilaçlar reçete edilebilir. Ancak bu ilaçları veteriner hekiminize danışmadan kullanmamalısınız.
Köpeklerde mastitisin zamanında tedavisi, enfeksiyonun yayılmasını durduracak ve enfeksiyonun neden olduğu hasarı azaltacaktır. Enfeksiyon hafifse, evde erken tedavi ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Örneğin meme bezlerine sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Köpeğinizin memelerinde şişkinlik, tahriş ve kızarıklık gibi belirtilerin yanında; depresyon veya uyuşukluk, iştah azalması, yüksek ateş, sıvı kaybı, emzirmede isteksizlik ve küçük kalan yavrular gibi belirtiler mastiti düşündürür. Eğer köpeğinizde bu belirtileri gözlemlerseniz bir an önce veteriner hekiminize danışmalısınız.
Evet, mastitis hemen müdahale edilmezse anne ve yavrular için ölümcül olabilir.
Mastitis öncelikle bir veteriner hekim tarafından teşhis edilmelidir, böylece anne ve olası etkilenen yavrular için bir tedavi planı oluşturulabilir. Orta ila hafif vakalar, bir antibiyotik rejimi, bakım modifikasyonları, kompresyon tedavisi ve muhtemelen masaj ile eve gönderilebilir. Tedavi, hastaneye yatış, cerrahi tedavi, ilaç tedavisi, masaj/kompresyon tedavisini içerebileceğinden, tedavi veteriner hekim gözetimi olmadan evde yapılmamalıdır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar