Köpeklerde Sosyal Anksiyete Hakkında Bilinmesi Gerekenler

10 Ağustos 2022
1296
Köpeklerde Sosyal Anksiyete Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sosyal anksiyete (kaygı bozukluğu) , hem köpekler hem de sahipleri için rahatsız edici bir hastalıktır. Bazı köpekler, diğer köpekleri veya insanları içeren durumlarda sinirlilik veya korku yaşarlar. Köpeğinizi parka, kalabalık etkinliklere veya veteriner kliniğine götürdüğünüzde olabilir. Bu durumu köpeğinizin hayatının erken dönemlerinde yönetmek daha kolaydır, ancak daha yaşlı bir köpeğin sosyal stres etkenleri ile başa çıkmasına yardımcı olmak oldukça uğraştırıcıdır.

Sosyal Anksiyete Nedir?

Sosyal anksiyete, köpeklerin insanlardan veya diğer hayvanlardan korktuğu ve özellikle tanıdık olmayan ortamlarda, manzaralara ve seslere karşı artan bir stres tepkisine sahip olduğu bir kaygı bozukluğu durumudur. Köpeğe bağlı olarak, sosyal bir ortamda kaygı düzeyi hafif veya aşırı olabilir. Bir köpeğin tanıdık bir ortamdayken normalde gözlemlenmeyen şekillerde davranmasına neden olabilir.

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Belirtileri

Sosyal anksiyetesi olan köpekler, aile üyeleriyle birlikte sakin ve mutlu olabilir, ancak yabancıların veya tanıdık olmayan köpeklerin yanında endişeli olabilir; bu köpeklerin de evden çıkarken paniğe kapılmaları olasıdır. Bu bozukluğun belirtileri hafif rahatsız ediciden şiddetli ve potansiyel olarak tehlikeliye kadar değişir.

  • Ürkek davranış (korkma, titreme, kuyruk sokma veya sızlanma)
  • Nefes nefese kalmak veya salya akıtmak
  • Kontrolsüz bir şekilde idrara çıkma veya dışkılama
  • Agresif davranış (havlama, hırlama veya ısırma)
  • Evde idrara çıkma veya dışkılama
  • Depresyon
  • Aşırı havlama
  • Huzursuzluk
  • Tekrarlayan veya zorlayıcı davranışlar

Bu semptomların bazıları ara sıra kaygıya neden olan olayların sonucu olabilir, ancak bunların herhangi biri tekrarlayabilir ve bu nedenle daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, köpek anksiyetesinin en tehlikeli belirtisi saldırganlıktır. Bu saldırganlık duruma göre doğrudan veya dolaylı olarak gerçekleşebilir. Doğrudan saldırganlık, bir köpek insanlara veya diğer hayvanlara karşı saldırgan davrandığında ortaya çıkar. Dolaylı saldırganlık eşit derecede tehlikeli olabilir ve genellikle bir kişi köpek ile köpeğin saldırganlığının kaynağı arasına girdiğinde, örneğin başka bir köpek gibi olduğunda olur. Bir köpeğin başkalarına zarar vermesi engellense bile, hırlama veya havlama gibi saldırgan davranışlar hem insanlar hem de köpekler için istenmeyen durumlara yol açabilir.

köpeklerde sosyal anksiyete

 Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nedenleri

Tüm köpekler için uygun sosyalleşme esastır. Bir köpeği erken yaşta sosyalleştirmemek, sosyal kaygı, korku ve saldırganlığın azalmasına neden olabilir. Sosyal kaygıya karşı daha savunmasız olan bazı köpekler, ancak belirli koşullar altında hemen hemen her köpeği etkileyebilir.

Düzenli olarak yeni insanlarla, köpeklerle, yerlerle ve deneyimlerle tanıştırılmayan köpek yavruları, tanıdık ortamlardan çıkarıldıklarında veya sosyalleşmeleri gerektiğinde bunalıma girebilir. Genç yaşta uygun sosyalleşme, yaşamları boyunca yeni durumlara uyum sağlamayı öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Aslında köpeklerde sosyal anksiyetenin en temel üç nedeni; korku, ayrılık ve yaşlılıktır.

Korkuyla ilgili anksiyete, yüksek sesler, garip insanlar veya hayvanlar, şapka veya şemsiye gibi görsel uyaranlar, yeni veya alışılmadık ortamlar, veteriner muayenehanesi veya araba gezintileri gibi belirli durumlar, çim, ahşap zemin gibi yüzeylerden kaynaklanabilir. Bazı köpekler bu tür uyaranlara sadece kısa tepkiler verebilseler de, endişeli köpekleri daha çok etkileyebilirler.

Ayrılık anksiyetesi, köpeklerde oldukça sık görülür. Ayrılık kaygısı olan köpekler,   yalnız bırakıldıklarında veya ailelerinden ayrı kaldıklarında rahat duramazlar. Bu kaygı genellikle ev içinde işeme ve dışkılama, mobilya ve mobilyalara zarar verme,  havlama gibi istenmeyen davranışlarla kendini gösterir.

Yaşa bağlı anksiyete, yaşlı köpekleri etkiler ve bilişsel işlev bozukluğu sendromu ile ilişkilendirilebilir. Bu hastalığa sahip köpeklerde, insanlarda Alzheimer hastalığının erken evrelerine benzer şekilde hafıza, öğrenme, algı ve farkındalık azalmaya başlar. Bu anlaşılır bir şekilde yaşlı köpeklerde kafa karışıklığına ve endişeye yol açar.

 

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Teşhisi

Köpeklerde sosyal anksiyete teşhisi davranış uzmanı bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Potansiyel tıbbi sorunları, öğrenilmiş davranışları ve çatışma saldırganlığını belirlemek için eğitilmişlerdir ve bu sorunların üstesinden gelmek için stratejiler konusunda yardımcı olabilirler.

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Tedavisi

Köpeğiniz genellikle endişeliyse, korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Köpeklerde anksiyeteyi tedavi etmenin en iyi yolu veteriner hekiminizle konuşmaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin yaşadığı kaygı türünü ve olası nedenleri ve tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olabilir. Veteriner hekiminiz ayrıca, kaygının sadece durumsal olup olmadığını veya köpeğiniz için ezici bir sorun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ek olarak, veteriner hekiminiz köpeğinizin semptomlarına neden olabilecek diğer tıbbi durumları da ekarte edebilir.

Veteriner hekiminiz bir tedavi planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Aşırı kaygı genellikle çeşitli faktörlerden kaynaklandığından, onu tedavi etmenin en iyi yolu genellikle eğitim, önleyici stratejiler ve bazı durumlarda ilaçların bir kombinasyonudur.

Eğitim ve Karşı Koşullandırma

Sahiplerin köpek kaygısını tedavi etmek için kullanabilecekleri birkaç eğitim stratejisi vardır. Bir yol karşı koşullandırmadır. Karşı koşullandırmanın amacı, genellikle endişeli veya saldırgan davranışı, oturmak veya sahibine odaklanmak gibi daha arzu edilen bir davranışla değiştirerek, köpeğinizin kaygıdan sorumlu uyaranlara tepkisini değiştirmektir.

Diğer bir eğitim stratejisi ise duyarsızlaştırmadır. Sahibi, köpeği endişe kaynağına, tercihen küçük dozlarda ve azaltılmış yoğunlukta yavaş yavaş sokar. Tekrarlanan maruz kalma ve olumlu davranışları ödüllendirmek, uzun bir süreç de olsa anksiyeteyi yönetmeye yardımcı olabilir.

Profesyonel bir köpek eğitmeni ile iletişime geçmek isteyebilirsiniz.  Endişeli bir köpeği eğitmek her zaman kolay olmadığından, köpeğiniz için en iyi yaklaşımı seçmenize yardımcı olabilir.

Köpekler için Anksiyete İlaçları

Köpeğiniz ciddi bir anksiyete bozukluğu geliştirirse, veteriner hekiminiz ilaçlar veya doğal tedaviler önerebilir . SSRI’lar ve antidepresanlar endişeli köpekler için zaman zaman reçete edilir. Gök gürültülü fırtınalar, havai fişekler veya araba sürmek gibi öngörülebilir kaygı yaratan olaylar için, veterineriniz köpeğinizin stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için bir antidepresan ile birlikte başka ilaçlar reçete edebilir.

Köpeğinizi ideal olarak evinizde veya bahçenizde bir kişiye tanıtarak başlayın. Köpeğinizin teması başlatmasına izin verin ve bunalmış hissetmeye başlarsa gidebileceği güvenli bir inzivaya sahip olduğundan emin olun. Temas kurmaya zorlamayın ve sakin davranışı ve yeni kişiyle “tanışma” çabalarını (yaklaşma, koklama) ödüllendirin.

Köpeğinizi başka bir köpeğe tanıtırken, sakin olun ve sakince konuşun, böylece köpeğiniz durumla ilgili rahatınızı hisseder. Köpeğinize tehdit oluşturmayacak, nazik, rahat bir köpek seçin. Rahat bir mesafede kalın ve karşılaşmayı kısa bir süre ile sınırlayın. Yine, sakin davranışı için köpeğinizi ödüllendirin. Korku veya endişenin ilk hafif belirtisinde, iki köpek arasındaki mesafeyi artırın veya gerekirse köpeğinizi tamamen uzaklaştırın.

Köpeğinizi sessiz açık alanlara götürün ve kalabalıktan kaçının, böylece köpek parklarını ziyaret etmeye veya kalabalık caddelerde yürümeye başlamadan önce dışarı çıkma fikriyle rahatlık geliştirir.

 

Sosyal Anksiyete Olan Köpekler İçin Prognoz

Korku dolu bir köpeği duyarsızlaştırmak zor bir iştir. Bu, haftalar veya aylar sürebilen uzun, yıpratıcı bir süreç olabilir, ancak buna değer. Köpeğinizin korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olmak, yalnızca yavrularınızı daha mutlu etmekle kalmayacak, aynı zamanda köpek arkadaşınızla gezilerin keyfini çıkarmanızı da kolaylaştıracaktır. Dikkatli olun ve köpeğinizin bir seferde ne kadar uyarılabileceğini dikkatlice değerlendirin, köpeğinizin hızındaki sosyal zorlukları artırın.

köpeklerde sosyal anksiyete

Köpeklerde Sosyal Anksiyete Nasıl Önlenir?

Sosyalleşme, erken başladığında en başarılıdır. Köpek yavrusu sosyalleşme sürecine mümkün olan en kısa sürede başlayın. Bu aslında köpeğinizi yoğun durumlarda kendi kendine idare etmesi için eğitir. İyi sosyalleşmiş bir köpek kalabalıktan korkmaz ve diğer köpeklerle iyi oynar.

Köpeğinizin sosyal kaygının üstesinden gelmesine yardımcı olmanın ana yolu, karşı koşullandırma  ve  duyarsızlaştırma yoluyla olmalıdır. Bunu yapmak için, köpeğini strese neden olan durumlara yavaş yavaş alıştırmalıdır – bu, duyarsızlaştırma sürecidir. Köpeğinizin yeni insanlar, yerler ve evcil hayvanlardan duyduğu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olacak birkaç ipucu.

Genç yaşta sosyalleşme

Yavrularını alır almaz sosyalleşmeye başlamak gerekir. Gerekli aşılar konusunda güncel olduklarından emin olun ve ardından yeni şeyler deneyimlemelerine izin vermeye başlayın. Bu deneyimlerin olumlu olduğundan emin olun, çünkü bunlar yavru köpeğin yaşamlarının geri kalanında belirli senaryolara ilişkin algılarını etkileyebilir. Ancak doğru yapılırsa erken sosyalleşme, sosyal kaygıyı daha başlamadan durdurabilir.

İnsanlarla yavaş yavaş sosyalleşme

Bu durumlarda endişe zaten varsa, bir arkadaşınızın gelip köpeğinizi tamamen görmezden gelmesini sağlayın. Yavrunun araştırmasına ve teması başlatan kişi olmasına izin verin. Yeni bireyin sakin ve rahat kalması, hareketleri yavaş tutması ve agresif olmaması önemlidir. Ayrıca köpeğinizle etkileşime geçemeyecek kadar uzaktaki insanların bulunduğu alanları ziyaret etmeyi de deneyebilirsiniz. İnsanlar size ve evcil hayvanınıza gelirse, yine onlardan köpeğinize dokunmamalarını isteyin. Yeni insanları bu şekilde dahil etmek, köpeğinizin başlangıçta korkuya neden olan bir şeyle yavaş yavaş rahat olmasını sağlar.

Diğer hayvanlarla yavaşça sosyalleşme

Köpeğiniz diğer köpeklerin yanında gerginse, köpek parkları veya yoğun yollar gibi etkileşimlerin kontrol edilemediği alanlardan kaçının. İnsanlara yaptığınız gibi, her seferinde bir köpeği tanıtarak başlayın. Yeni köpeğin sakin olduğundan ve köpeğinize ilgi duymadığından emin olmanız önemlidir.

Egzersiz

Yorgun bir köpeğin, yaygın anksiyete tetikleyen durumlara aşırı duyarlı olma olasılığı daha düşüktür. Rahatlamalarına yardımcı olacağı için onları stresli durumlarla tanıştırmadan önce köpeğinizle egzersiz yapabilirsiniz.

Duyarlı olun

Köpeğinizde anksiyete oluşmasına izin vermeyin ve köpeğinizi kaldırabileceklerinin ötesine itmeye çalışmayın. Anksiyetenin üstesinden gelmek zaman alacaktır. Bir durumu daha önce ele almış olsalar bile, belirli bir durumla iyi olmaya devam etmelerini sağlamak için beden dilleri ve eylemleri izlenmelidir.

Veteriner hekiminize danışın

Papatya ve lavanta gibi otlar kullanılarak yapılan doğal tedaviler de dahil olmak üzere köpeklerde anksiyeteyi azaltan ürünler mevcuttur. Eğitimle eşleştirildiğinde sosyal kaygıyı azaltmak için olası seçenekler hakkında veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Bir eğitmenle konuşun

Kendi kişisel deneyimlerimiz oldu ve araştırmamızı yaptık, ancak hiçbir şekilde köpek davranış uzmanı değiliz. Köpeğinizin sosyal kaygısıyla başa çıkmanın en iyi yöntemlerinin ne olduğu konusunda bir köpek eğitmenine danışmalısınız – özellikle bu durumlarda saldırgan davranışlar sergiliyorlarsa.

Herhangi bir iyi tedavide olduğu gibi, köpeğinizi eğitmek zaman alacaktır. Köpeğinizin dışarı çıkma korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olmak, onu daha rahat ve çok yönlü bir köpek yapacaktır. Hem sizin hem de köpeğinizin, hayatın sunduğu şeylerin çoğunu birlikte deneyimlemenizi sağlayacaktır.

 

Tıpkı insanlar gibi köpekler de kaygı yaşar. Hoş olmasa da normal ve sağlıklı bir duygudur. Köpek kaygısı tüm  ırkları etkileyebilir, ancak her bir köpeği farklı şekilde etkileyebilir. Tüm köpeklerin zaman zaman yaşadığı bir şey olsa da, orantısız düzeyde kaygı kontrol edilmezse, bir köpek bir kaygı bozukluğu geliştirebilir. Tedavi edilmezse, köpek anksiyetesi davranışsal ve diğer sorunlara yol açabilir.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sahiplerin endişeli hissettiklerinde evcil hayvanlarını çabucak rahatlatmaları mantıklıdır, ancak iyi niyetli olsa bile, bu bazen köpeğinizin üstesinden gelmesine yardımcı olmaktan ziyade korkulu davranışları güçlendirebilir. Bunun yerine, köpeğinizin sakin olduğu anları ve iyi davranışları ödüllendirmeyi deneyin. Bu durumla alakalı en doğru çözüm veteriner hekiminize danışmak olacaktır.

Köpeklerde korku veya kaygı sorunlarının başlangıcı, köpek yavrusu sosyalleşme sorunlarından ve bunama gibi yaşa bağlı sağlık koşullarından travmatik deneyimlere veya genetiğe kadar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

Köpekler yaşlandıkça daha mı endişeli oluyor? Her köpek yaşlandıkça daha fazla endişe duymazken, yaşlı köpeklerde endişe olağandışı değildir . Köpekler yaşlandıkça koku alma, işitme ve görme duyuları etkilenebilir. Ek olarak, algı ve hafıza söz konusu olduğunda bilişsel gerileme ile mücadele ediyor olabilirler

Sosyal anksiyetesi olan köpekler, aile üyeleriyle birlikte sakin ve mutlu olabilir, ancak yabancıların veya tanıdık olmayan köpeklerin yanında endişeli olabilir; bu köpeklerin de evden çıkarken paniğe kapılmaları olasıdır. Bu bozukluğun belirtileri hafif rahatsız ediciden şiddetli ve potansiyel olarak tehlikeliye kadar değişebilir. Anksiyetesi olan köpeklerde; Ürkek davranış (korkma, titreme, kuyruk sokma veya sızlanma), nefes nefese kalmak veya salya akıtmak, kontrolsüz bir şekilde idrara çıkma veya dışkılama, agresif davranış (havlama, hırlama veya ısırma) görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.