Köpeklerin yüzü neden şişer?

21 Ağustos 2022
1279
Köpeklerin yüzü neden şişer?

Köpeklerde yüzdeki şişlikler birçok nedenden dolayı oluşmuş olabilir. Bu nedenler arasında şiddetli alerjiler gibi köpeğinizin hayatını tehlikeye atan durumlarda bulunur. Köpeğinizin yüzünün şiştiğini gözlemlerseniz, ihtiyaç duydukları tedaviyi aldıklarından emin olmak için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Köpeklerde yüz şişmesinin köpek ısırıklarından diş problemlerine kadar onlarca nedeni olabilir. Şişme oldukça iyi huylu bir reaksiyon olabilir veya acil bakım gerektirebilir. Evcil hayvanınızın ağrısız ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için yüzdeki şişlik belirtilerini ve bu olduğunda ne yapabileceğinizi bilmek yardımcı olur.

Köpeklerde Yüz Şişmesinin Nedenleri

Köpeklerde yüz şişmesinin potansiyel nedenleri çoktur ve çeşitlidir. Şişmiş bir yüz genellikle altta yatan başka sağlık sorunlarının habercisi olduğundan, yüz şişmesi olan köpeklerin uyuşukluk ve iştahsızlık gibi diğer semptomları göstermesi yaygındır.

Alerjik reaksiyon

Köpeklerde yüz şişmesinin en tipik nedeni alerjik reaksiyondur. Böcek ısırıkları, arı sokmaları, aşılar, ilaçlar, belirli yiyecekler, toksine maruz kalma ve polen, şişmiş bir yüz gösteriyorsa köpeğinizi etkileyebilecek birçok potansiyel alerjenden sadece birkaçıdır. Hafif reaksiyonlar, minimum müdahale ile iyileşme eğilimindedir, ancak şiddetli reaksiyonlar, acil veteriner müdahalesi gerektiren bir acil durumdur.

Alerjiler, bir köpeğin yüzünde kurdeşen ve şişmeye neden olabilen inflamatuar bir yanıtla sonuçlanır. Özellikle namlu ve göz kapaklarının şişmesi, kızarık cilt veya köpek arkadaşınızın alerjik reaksiyon yaşıyorsa kaşıntılı ve rahatsız olduğunu gösteren davranışları fark edebilirsiniz.

İnsanlar gibi köpekler de kimyasallara, yiyeceklere, bitkilere, örümcek ısırıklarına, arı sokmalarına , ilaçlara veya bir aşıya (nadir olsa da) alerjisi olabilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyon , köpeğinizin nefes borusunu keserek boğazda şişmeye neden olabilir; bu nedenle, köpeğinizin yüzü şiş görünüyorsa,  nefes almada güçlük çekiyorsa , diş etleri mor veya maviyse veya bayılırsa, evcil hayvanınızı bir doktora götürün. hemen veteriner.

Alerjileri tedavi etmek, onlara neyin sebep olduğuna bağlıdır, ancak bir antihistamin , steroidler , antibiyotik merhem, özel bir diyetin yanı sıra cilt veya kan testlerini içerebilir. Şiddetli vakalarda epinefrin kullanılabilir.

Köpeklerde Diş Problemleri

Köpeklerde yüz şişmesi diş sağlığı sorunlarının bir sonucu olabilir. Diş apseleri ve diğer diş enfeksiyonları diş etlerinin derinlerine inebilir ve cebin irinle dolmasına neden olarak yüzde şişmeye neden olabilir. Kırık dişler, ağız yaralanmaları ve periodontal hastalık, köpeklerde de yüz şişmesinin potansiyel nedenleridir.

Enfekte veya kırık dişler ve tedavi edilmeyen diş eti hastalığı da yüzde şişme, ateş, depresyon, yemek yememe ve köpeğiniz için büyük ağrı ile birlikte apselere yol açabilir. Diş apselerinin tedavisi, enfekte olmuş dişin bir dizi antibiyotik ve iltihap önleyici ağrı kesicilerle birlikte çıkarılmasını içerebilir .

Travmatik yaralanma

Travma, insanlarda olduğu kadar köpeklerde de şişmeye neden olabilir. İster düşme ister başka bir hayvanın ısırması olsun, bir yüz yaralanması, köpeğinizdeki şişmiş bir yüz için herhangi bir açıklama kadar olasıdır.

Tümörler

Hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler, bir köpeğin yüzünde veya kafasında büyürken yüz şişmesine neden olur. Tümörler baskıya ve ağrıya neden olabilir ve ayrıca muhtemelen bir kanser belirtisidir – köpeğinizin yüzünde bir tümör olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizle iletişime geçmenizi şiddetle öneririz . Tümörlerin yanı sıra, kistler evcil hayvanınızın yüzünde büyüyebilir ve şişlikle karıştırılabilir. Kistler, çoğunlukla iyi huylu olan ve yalnızca göz ardı edilemez bir boyuta ulaştıklarında dikkat gerektiren sıvı dolu büyümelerdir.

Köpeklerde ağız ve boğaz tümörleri oluşabilir ve yüzde şişme ile birlikte belirtiler yeme sorunları, kanama ve aşırı koku içerebilir. Köpekler ayrıca göz çukuru ile ilişkili tümörlere de yakalanabilir ve bu da gözün şişmesine neden olabilir.

 Apseler

Genellikle hayvan ısırıkları veya diğer yaraların neden olduğu baş ve boyun apseleri, genellikle ateşle birlikte aniden ortaya çıkar ve köpeğinizin kafasına veya boynuna orantısız bir görünüm bırakabilir. Bunlar son derece acı vericidir; Köpeğinizin yüzünde şişlik varsa ve yemek yemeyi veya içmeyi reddediyorsa, bunun nedeni apse olabilir.

Apselerin hemen tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi cerrahi drenaj, antienflamatuarlar ve antibiyotikleri içerebilir.

Böcek Isırıkları

Köpek ısırıkları veya diğer cilt delinmeleri de deride selülit adı verilen bakteriyel bir enfeksiyona neden olabilir . Semptomlar şişlik, ülser, hassasiyet, kızarıklık ve ağrıyı içerir. Tedavi bir veteriner hekim tarafından belirlenmelidir ve yaranın ıslatılması, antiseptik, ağrı kesiciler ve antibiyotiklerle yıkanmasını içerebilir.

Kraniomandibular Osteopati

Boksörler, Labrador avcıları, Büyük Danimarkalılar, Doberman pinschers ve bazı teriyerler dahil olmak üzere bazı köpekler, kraniomandibular osteopati adı verilen nadir bir durum geliştirebilir. Bu, çenenin şişmesine neden olur ve genellikle 3 ila 10 aylık köpeklerde görülür. Hastalığın diğer belirtileri arasında salya akması, ateş ve yemek yeme isteksizliği bulunur. Kraniomandibular osteopatiyi tedavi edecek bir tedavi bulunmamakla birlikte, anti-inflamatuar ilaçlar ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olabilir ve hastalık genellikle köpek yaklaşık bir yaşına geldiğinde stabilize olur. Köpeğiniz için hangi NSAID’nin (steroid olmayan anti-inflamatuar ilaç) önerildiğini görmek için veteriner hekiminize danışın.

köpek yüz şişmesi

Köpeklerde Yüz Şişmesinin Önlenmesi

Yüz şişmesinin bazı nedenleri önlenebilir, bazıları ise önlenemez. Sorunların önlenmesi ve erken tespiti için bazı öneriler:

  • Köpeğinizin delinme yarasından kaynaklanan apse ile uğraşma şansını azaltmak için vahşi veya bilinmeyen hayvanlarla temastan kaçının, köpeğinize sert kemikler vermekten kaçının ve diğer köpeklerle tüm oyunlarını denetlediğinizden emin olun.
  • Evcil hayvanlarınızın alerjisi olduğunu düşünüyorsanız bir veteriner tarafından kontrol ettirin . İnsanlarda olduğu gibi, alerjene maruz kalmayı önlemek genellikle en iyi tedavidir.
  • Tümörleri erken yakalamak için köpeğinizin ağzını ayda bir kez inceleyin. Şişlik veya büyüme görürseniz veya köpeğinizin ağzı kötü kokuyorsa, veterinerinizle konuşun.
  • Diş problemlerini önleyin, köpeğinizin dişlerini günlük olarak fırçalayın ve rutin temizlikleri ve diş röntgenlerini alın.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğiniz yüz şişmesi, kaşıntı, kusma ve/veya vücudun her yerinde kurdeşen veya şişlik gibi daha ileri reaksiyon belirtileri gösteriyorsa, hemen veteriner hekiminize başvurun. Nadir durumlarda, köpekler anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilir.

Alerjik bir reaksiyon nefes borusuna yayılabilir ve köpeğinizin nefes almasını engelleyebilir, bu nedenle şişme, diş etlerinde renk değişikliği, nefes almada zorluk veya köpeğiniz bayılırsa hemen köpeğinizi veterinere götürmeniz hayati önem taşır .

Maruziyetten 30 dakika ila birkaç saat sonra yüz şişmesi ortaya çıkar. Veteriner hekiminiz genellikle bu reaksiyona sahip köpeklere bir antihistamin enjeksiyonu verecektir. Tedavi edilmezse, şişliğin azalması bir veya iki gün sürebilir. Ancak eğer alerjik reaksiyon devam ediyorsa tedavi edilmemesi köpeğiniz için ölümcül olabilir.

Hayır, alerjik reaksiyonlar ölümcül olabilse de köpeklerde yüz şişmesi; apseler, diş problemleri vb. sebeplerden de ortaya çıkabilir. Bu sebepler de tedavi gerektirse de tedavisi daha basit ve tehlikesizdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.