Mikroçipler evcil hayvanlarda kansere neden olur mu?

14 Ekim 2021
1618
Mikroçipler evcil hayvanlarda kansere neden olur mu?

Dünyanın her yerindeki evcil hayvanlara mikroçip takılıyor olup hayvan sahipleri bu konu hakkında daha bilgili hale gedikleri zaman bu sayı daha da katlanarak artar. Ülkemizde de 2022 yılının sonuna kadar bütün kedi, köpek ve gelinciklerin çiplenme zorunluluğundan dolayı mikroçip uygulama sayısı artmaktadır.  Mikroçip uygulaması böylesine popüler olunca insanlar aklında mikroçiplerin kansere yol açıp açmadığı sorusu beliriyor. Bu yazımızda mikroçipin ne olduğu, hayvanlarınız için güvenli olup olmadığı, hangi oranlarda fayda ve risk sağladığı konusu ele alacağız.

Mikroçip Nedir?

Mikroçip, veteriner hekim tarafından boyutu bir pirinç tanesi kadar olan cam kutu içerisinde evcil hayvanınızın içerisinde yerleştirilen elektronik çip olarak tanımlanmaktadır. Çipin bulunduğu nokta üzerinde tarayıcı geçildiği vakit aktif hale gelir ve eşsiz bir kimlik numarası ortaya çıkar. Tarayıcı ekranına düşen numara sayesinde kaybolan hayvanınız, bir barınak ya da veteriner kliniğine getirildiğinde taranır. Böylece bilgileriniz eşleşecek ve doğrulandığı zaman kısa süre içerisinde onunla kavuşacaksınız.

Mikroçip Nasıl Yerleştirilir?

Küçük bir malzeme olduğundan çoğu hayvan türüne yaş farketmeksizin yerleştirilebilir. Büyük bir hipodermik iğne yardımı ile küçük çip, hayvanın derisinin altına enjekte edilir. Kimi insanlar, büyük iğneyi zararlı bulduklarından dolayı hayvanlarının kısırlaştırma dönemine kadar beklemeyi tercih ederler. Fakat bu işlem oldukça hızlı olacağından onların anladığı an bitmiş olacak. Çipi yerleştirdikten sonra ad, soyad ve telefon numaranız ve adresiniz gibi gerekli olan bilgileri doğru şekilde kayıt ettirdiğinizden emin olmalısınız. Kaybolma riskine karşı ne kadar erken çip yerleştirilirse o kadar iyidir.

Çalışmalar Neyi Gösteriyor?

British Small Animal Veterinary Association yani İngiliz Küçük Hayvan Veteriner Derneği, mikroçip takılan hayvanlarda meydana gelen olumsuz etkilerin bilgisini tutmaktadır. Bu işlem 1996 yılından bu yana yapılıyor olup 4 milyondan fazla mikroçip takılmıştır. Aralarından 391 tanesinin reaksiyon gösterdiği kayıt edilmiştir. Bu reaksiyonlar arasında yüksek oranda çipin migrasyonu, az oranda ise tümör oluşumu bildirilmiştir. Bu çipin kansere yol açtığına dair eski raporlar mevcut. Ek olarak bulunan tümörlerin pek çoğu kanser çalışmaları için kullanılırken, çalışmalarda kullanılan fare ve sıçan suşlarından kansere yakalanma olasılıklarının yüksek olduğu biliniyordu. Fakat bunun doğrudan mikroçip ile ilişkili olduğu konusuna vakıf olunamamış ve başka bir etkenin neden olduğu hususu üzerinde durulmaktadır.

Mikroçipler Güvenli mi?

Hali hazırda mikroçiplere karşı olumsuz tepkiler sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde görülüyor olup Birleşik Krallık’ta çipin evcil hayvanlara karşı risk geliştirdiğine dair kayıtlara geçilen bir bilgi bulunmadığı ve kaybolma durumlarına karşı aksine daha çok yarar sağladığı söylenmektedir. Amerikan Veteriner Hekimler Birliği tarafından mikroçip, gerekli zamanlar için tavsiye ediliyor.

Faydalar

  • Oldukça hızlı ve kolay şekilde yerleştirilir.
  • Düşmez, çıkmaz ve okunması zor hale gelmez.
  • Kalıcı bir tanımlamadır.
  • Bu zaman kadar milyonlarca evcil hayvana mikroçip yerleştirildi.
  • Ucuzdur ve doğru tarayıcı kullanılırsa tüm dünya üzerinde geçerli bir okuma sağlanır.
  • Hayvanınızın yaşamı boyunca dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir.
  • En mühimi ise birçok evcil hayvan mikroçip sayesinde bulunarak sahipleri ile buluşturuldu.

Riskler

  • Enfeksiyon riski
  • Mikroçipin yerleştirildiği yerde tümör görülme olasılığı (oldukça düşüktür)

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Şeyler

Hayvanınıza takılan mikroçipin güncel telefon numaranız ve adresiniz ile kaydetmelisiniz. Kaybolmaları dahilinde hızlı bir şekilde bir araya gelebilmeniz için tek seçenektir. Mikroçipin veteriner hekiminiz tarafından enjekte edildiğine emin olmalısınız. Çipi zaman zaman kontrol ettirmeyi ve doğru şekilde çalışıp çalışmadığını da unutmayın. Bu zamanlar bilgi güncellemesi içinde oldukça idealdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir mikroçip tek başına yasal kanıt değildir. Sahiplerinde, barınaklarda ya da veterinerde mikroçip takılmış olabilir. Eğer evcil hayvanınızı başka biri sahiplenirse, yeni sahibine devredilmelidir.

Evet, veteriner hekimler mikroçip taraması yaparlar.

Mikroçipin tüm detaylarını dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bunun için mikroçip numarasına ve doğru doğum tarihine gerek olacak.

Evcil hayvanınıza bir defalığına mikroçip yerleştirdiğiniz zaman bu ömrünün sonuna kadar onunla kalır. Herhangi bir yıllık ücret ödemeye gerek yoktur.

Takip edemezsiniz. Bu mikroçipler herhangi bir sinyal yaymazlar. Yani hayvanın yerini tespit edilmez üzere tasarlanmamıştır.

Net cevap evet. Ancak yoğunluğunun bir hayli düşük olduğunu belirtmem gerekiyor. Çip okuyucu mikroçipe yaklaştığı zaman kısa süreliğine yayılır. İyonlaştırıcı radyosyon kategorisinde değil, radyo kategorisindedir.

Kaybolmuş bir hayvana rastlarsanız, yapmanız gereke ilk şey veteriner hekimine götürüp mikroçip taraması yaptırmalısınız. Bu işlem ücretsizdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.