Normal kedi kısır kedi maması yerse ne olur?

17 Ocak 2023
1207
Normal kedi kısır kedi maması yerse ne olur?

Kısır olmayan kedi kısır mama yer mi? Evet, yer. Çünkü kedinizin bunu yaptığına tanık olmuş olabilirsiniz. Ancak bunun doğru olup olmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Beslenme ile sağlık durumu doğrudan bağlantılı olduğu için yanlış beslenme kedinizin yaşam kalitesini de sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle normal kedi kısır kedi maması yerse ne olur sorusunu yanıtlıyoruz.

Kısır Kedi Maması Nedir?

Kısır kedi maması, kısırlaştırılma operasyonu geçirmiş olan kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını tam ve dengeli oranda karşılamak üzere hazırlanan mama türleridir. Yaş ve kuru şeklinde olabilir. İçeriğindeki et, sebze ve tahıl ürünleri değişmektedir.

  • Kısırlaştırma, bir kedinin metabolizmasını yavaşlatır. Bu nedenle ona kilolarını kontrol etmek için onlara özel sterilize edilmiş bir kedi maması sunmak önemlidir. Kedinin diyetini olabildiğince doğal tutmak da önemlidir. Bu, gereksiz stres ve endişeden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kısırlaştırılmış kediler mesane taşlarına karşı özellikle savunmasızdır ve hatta idrar yolu enfeksiyonları geliştirebilir. Bu nedenle en iyi kısırlaştırılmış kedi mamaları formülleri bu hastalıkların önlenmesi üzerine tasarlanır.
  • Kısırlaştırılmış kediler ayrıca stresi azaltmaya yardımcı olan bir antioksidan olan C vitaminine de ihtiyaç duyarlar.

Normal Kedi Maması Nedir?

Sağlıklı kediler normal dediğimiz kedi mamaları ile beslenmelidir. Normal kedi maması, kedilerin yaş, ırk ve tüy cinsi gibi özellikleri göz önünde bulundurularak üretilen mamalardır. Sağlık sorunlarını ele alan diğer kedi mamalarının içeriği farklıdır. Bu nedenle kediniz herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığında beslenmesini değiştirmeniz gerekebilir. Sağlıklı beslenme pek çok sorunun önlenmesi ve çözümlenmesi için etkilidir. Kediniz yavru, yetişkin ve yaşlılık dönemi gibi hangi yaşam evresinde ise ve herhangi bir sağlık problemi yoksa onu normal kedi maması ile besleyebilirsiniz. Seçiminizi yaparken;

  • kedinizin yaşı,
  • cinsi,
  • aktifliği,
  • tıbbi durumu,
  • kilosu ve
  • tüy uzunluğu gibi özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Normal Kedi Maması ile Kısır Kedi Maması Arasındaki Fark Nedir?

Normal diye adlandırılan kedi maması ile kısırlaştırılma operasyonu geçirmiş olan kedi maması arasında farklar bulunmaktadır. Kısır kedi mamalarının yağ oranları düşüktür. İdrar yolu hastalıklarının önlenmesi için özel bileşenler içerir. İçindeki besinlerin değerleri normal kedi mamasından farklıdır.

Normal Kedi Neden Kısır Kedi Maması Yememeli?

Normal kedi kısır kedi maması yerse ne olur

Normal kedi yani kısır olmayan kediler, kendilerine özel olarak üretilen kedi mamaları ile beslenmeliler. Daha önce belirttiğimiz gibi kısır kedi mamaları kısırlaştırılma operasyonu geçirmiş olan kedilerin ideal kilolarını korumaları, stresten uzak durmaları, struvit taşı ya da idrar sorunları yaşamamaları için özenle formüle edilirler. Eğer kedinizin kilosu azsa ya da çok fazla hareketli ise kısır kedi maması yetersiz beslenmesine sebep olabilir. Bazı kısır kedi mamalarındaki içeriklerin besin değeri farkı az olsa da bu riski göze almamanızı tavsiye ederiz.

Yetersiz beslenme kedilerde bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Bunun nedeni, evcil hayvanın yeterli kalori, protein veya mikro besin almamasıdır. Neyse ki, bir evcil hayvanda yetersiz beslenme, uygun bir diyetle önlenebilir. Kedinizin gelişebilmesi için dengeli beslenmesi önemlidir. İlk adım, evcil hayvanınızın uygun besinleri aldığından emin olmak için veterinerinizle birlikte mama seçimi yapmalısınız.

  • Aşırı kilo ve obezite, yetersiz beslenmenin önde gelen nedenlerinden ikisidir. Bu koşullar, diğer temel vitamin ve minerallerin eksikliğine yol açabilecek bazı besinlerin aşırı tüketimine yol açabilir.
  • Yetersiz beslenme yaygın olmakla birlikte, erken evrelerinde fark edilmesi zor olabilir. Aranacak birkaç belirti ve semptom vardır.
  • Kötü beslenme, ishal, gaz ve gevşek dışkı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca kilo kaybına yol açabilir. Başka bir işaret, düşük kan basıncına veya düşük vücut ısısına sahip olmaktır.
  • Yetersiz beslenme, yeterli gelişememe yani yetersiz büyüme, zayıflık, zayıflama ve hatta ölüm gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Yavrular ve yaşlı kediler özellikle risk altındadır.
  • Evcil hayvanınızın diyetiyle ilgili endişeleriniz varsa, besin takviyesi almanız gerekip gerekmediğini belirlemek için veterinerinize danışabilirsiniz.

Doğru Mama Nasıl Seçilir?

Kısırlaştırılmış olsun ya da olmasın kedi mamasını seçerken öncelikle evcil hayvanınızın yaşam evresini göz önünde bulundurmalısınız. Kalori içeriği ve besin bileşimi de kedinizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlanmalıdır. Evcil hayvanınız benzersiz bir hayvandır ve optimum sağlığı sağlamak için doğru beslenme sağlanmalıdır.

Kedinizin ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden bazıları karbonhidratlar, protein ve liflerdir. Kaliteli tam kedi maması, evcil hayvanınızın gelişmesi için gerekli besinleri sağlayacaktır. Kediler, sağlıklı cilt ve tüyleri teşvik ettikleri, enerji düzeylerini korumaya yardımcı oldukları ve ağız hijyenini destekledikleri için yiyeceklerdeki protein ve karbonhidratlardan yararlanır.

Birçok kedinin diyet hassasiyetleri vardır ve sizinki varsa, özelleştirilmiş bir diyet satın almak ilginizi çekebilir. Bu genellikle, ticari gıdaların evcil hayvanları için güvenli olmayan bileşenler içerdiğini düşünen evcil hayvan sahipleri tarafından talep edilir. Bir veteriner sağlık ekibinin kanıta dayalı tavsiyelerine dayanan bir diyet seçmek önemlidir.

Bir kedi maması seçmek, çok çeşitli olduğu için zor olabilir. Kalori ve besin içeriklerinin yanı sıra, seçtiğiniz mamanın türü de kedinizin sağlığı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir.

Kediniz kabızlık veya idrar sorunları yaşıyorsa, yüksek lif içeriği içeren bir diyet yardımcı olabilir. Karbonhidrat ve esansiyel bir amino asit olan taurin içeren yiyecekler de stresin olumsuz etkilerini azaltabilir.

Kedi maması seçerken kedinizin fizyolojisini, yaşam tarzını ve kişiliğini göz önünde bulundurmalısınız. Pek çok farklı kedi maması türü vardır ve bazı markaların evcil hayvanınızın yaşamının farklı aşamaları için özel tarifleri vardır. Örneğin, bir yavru kedinin büyümesi için dengeli bir diyete ihtiyacı vardır ve yetişkin kedilerin metabolizmalarını devam ettirmek için yüksek kalorili bir diyete ihtiyacı vardır.

Veterineriniz, evcil hayvanınız için en iyi diyet konusunda size tavsiyede bulunabilir, eğer kediniz kısır değilse ve normal kedi maması yiyorsa en net bilgiyi size verebilir.

Sıkça sorulan sorular

Kısır olmayan kedi için normal kedi maması tercihinde bulunulmalıdır. Kısır kedi maması içerikleri kısırlaştırılma operasyonu geçirmiş olan kediler için özenle formüle edilir. Bu nedenle kısır olmayan kedilerde yetersiz beslenmeye neden olabilir. Eğer kediniz kısır kedi maması yiyor ve vazgeçemiyorsa sağlık durumunu düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Veteriner ile danışmalı ve gerekirse takviye almasını sağlamalısınız.

Uzmanlar kısır kedilerin yaş kedi maması yemelerini önermektedir. Ancak bunu yaparken yağ oranına dikkat edilmelidir. Yaş mama sürekli verilecekse veterinere danışılmalıdır. Ara ara verilen yaş mamalar kısır kediler için bir soru teşkil etmez. Ancak kilo takibi daima yapılmalıdır. Mama miktarı hesaplanmalıdır.

İhtiyaç anında yavru kediye kısır kedi maması verilebilir. Ancak düzenli ve dengeli beslenme için yavru kedi mama alışverişi en kısa sürede yapılmalıdır.

Uygun miktarda verilmeyen her besin kilo aldırır. Bu nedenle kısır kedinizin kilo aldığını fark ettiğinizde mama miktarını azaltmanız gerekmektedir. Özellikle ilk ay kedilerin en fazla kilo alma zamanıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.