Pire tasması nedir? Önemi nedir?

22 Şubat 2022
1759
Pire tasması nedir? Önemi nedir?

Pire tasması, evcil hayvanlarınızı pirelerden korumaya yardımcı olan önemli yeniliklerden biri olması nedeniyle son dönemlerde oldukça merak konusu olmuştur. Yazımızda pire tasmaları ile ilgili bütün detayları öğrenebilir ve kediniz için pire tasması kullanmak isteyip istemeyeceğinize karar verebilirsiniz.

Evcil hayvanlarının pire ve diğer haşerelerden korunmaya ihtiyacı vardır ve bu nedenle kedileriniz için sağlam, küçük bir yatırım olduğunu umarak bir kedi pire tasması satın alıyorsunuz. Peki, pire tasmaları kedilerde gerçekten işe yarıyor mu? Aklınıza takılan soruların cevapları yazımızın devamında…

Pire tasması nedir?

Kediler ve köpekler için pire tasmaları, 60 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren bir pireyle mücadele yöntemidir. Entomolog Robert Goulding, 1964 senesinde ilk pire tasmasını tasarlayarak pazarlamaya başlamıştır.

Günümüzde kedilerde pire tedavisi için damla, şampuan, topikal ilaç gibi pek çok farklı alternatifler olsa da pire tasmaları zamanla geliştirilerek bu mücadele için en fazla tercih edilen yöntemlerden biri haline gelmiştir. Bu nedenle de çoğu kedi sahibi tarafından kedisini pirelerden korumak için pire tasmaları en uygun çözün olarak kabul edilmektedir.

Pire tasmaları nasıl çalışır?

Pire tasması nasıl çalışır?

Pire tasmaları, pirelerin öldürülmesi ya da evcil hayvandan uzak durması için gerekli olan etken maddenin kediye verilmesinin kolay ve zahmetsiz bir yoludur. Bazı tasmalar etken maddeleri evcil hayvanınızın vücuduna yayarak onun pirelerden kurtulup rahat bir nefes almasını sağlar. Bunun yanı sıra ultrasonik pire kovucular gibi alternatif yöntemler de bulunmaktadır. Bu kedi pire tasmaları çıkardıkları ultrasonik sesler sayesinde pireleri uzaklaştırmaktadır.

Daha eski pire tasmalarında, pireleri kovmak ya da öldürmek için güçlü bir kokuya sahip bileşenler ortama yayılmaktaydı. Yeni nesil pire tasmalarında ise aktif bileşenler, yüksek konsantrasyonda olan pire tasmasından, düşük konsantrasyona sahip olan evcil hayvanınızın kıllarına ve derisine doğru aktarılmaktadır. Tasma, aktif bileşenleri yavaş yavaş kedinizin vücuduna bırakır ve pireler, bu aktif maddelerle temas ettiği zaman ölür. Bu süreç, tasmanın etkinliğini yitirerek değiştirilmesi gerekene kadar devam eder.

Pire tasması ne zaman kullanılır?

Özellikle sık sık dışarı çıkan bir kediye sahipseniz, kediniz geçmişte bir pire sorunu yaşamışsa ya da pirelerle mücadele etmek için yeterli vaktiniz yoksa ve onları tedavi konusunda zorlanıyorsanız, bir pire tasması satın almak sizin açınızdan oldukça akıllıca bir tercih olabilir. Pire tasmaları pireleri uygun bir şekilde kovarak kedinizin rahatlamasını sağlar. Kedinizin üzerine gelen pirelerin ise kedinize zarar verecek duruma ulaşmadan ölmesine sebep olur.

Pireler özellikle yaz aylarında havaların ısınması ile büyük bir sorun haline gelir. Yaz mevsimi aynı zamanda kedi sahipleri için de seyahat anlamına geldiğinden, bu durum kedilerin pireler, keneler ve diğer haşerelerle karşılaşma ihtimalinin artması anlamına gelmektedir. Pire enfestasyonlarının sıklığı coğrafik bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle daha sıcak ve ormanlık alanların daha sık bulunduğu bölgelere gidiş gelişler pire enfestasyonlarının daha sık görülmesine sebep olmaktadır.

Pire tasmaları gerçekten işe yarıyor mu?

Evet, pire tasmalarının gerçekten işe yaradığını söylemeliyiz. Tabi, bunun için pire tasmasının kedinizin boynunda kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Pire tasmaları, pireleri uzak tutmak ve öldürmek için tasarlanmıştır. Bazı pire tasmaları sadece yetişkin pireleri öldürürken, bazı pire tasmaları ise daha genç evrede bulunan pireleri öldürmekte başarılıdır. Bazı tasmalar pireleri öldürürken bazıları ise pireleri uzaklaştırarak pirenin ısırmasını ve hastalık bulaştırmasını engellemektedir.

Kedinizin pire tasmasının etkili bir şekilde çalışmasını ve pireleri yok etme ihtimalini arttırmak istiyorsanız, suyla temas ettiğinde etkisinin azalıp azalmadığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bazı pire tasmaları belirli bir süreye kadar suyla teması tolere edebilse de bazılarının etkisi azalamaktadır. Pire tasmasının nasıl kullanılacağından tam olarak emin değilseniz, ayrıntılı bilgi için kullanım kılavuzun bakabilirsiniz. Dilerseniz pire tasmasının üreticisinin web sitesini ziyaret ederek de daha detaylı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz.

Kedinizin pire tasmasındaki kimyasallar genellikle taktıktan 24 saat sonra salınmaya başlar ve yaklaşık üç hafta içinde kedinizin vücuduna hakim olarak onu pirelerden korumaya başlar. Ancak bu süre kullandığınız tasma türlerine göre değişebilmektedir. Kedinizin pire tasmasının markasına, stiline, tipine ya da pireler tarafından ne kadar istila edildiğine bağlı olarak dört aydan sekiz aya kadar sürebilen pirelere karşı uzun soluklu bir koruma sağlayacaktır.

Kediler için en etkili pire tasması hangisidir?

Kediler için pire tasması araştırırken ne kadar çok seçeneğiniz olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle de seçenekleri eleyerek kediniz için en uygun pire tasması hangisi olduğuna karar vermelisiniz. Bunu yaparken zorlanabilirsiniz.

Kediler için suya dayanıklı pire tasmaları buna çok iyi bir örnek olabilir. Suya dayanıklı olan bu kedi tasmaları, yağmur suyu ya da herhangi bir su sıçramasında herhangi bir problem ortaya çıkmaması için tercih edilebilecek önemli seçeneklerden biridir. Bu tür kedi tasmaları çoğu kediye uyarlanabilir ve evcil hayvanınız için pirelere karşı koruma sağlar.

Kedinizin yaşam şekline, bulunduğu cografik bölgeye ve pire tasmasının kullanılacağı zaman aralığına göre en uygun pire tasmasını alabilmek için veteriner hekiminizi danışmanızda fayda vardır.

Pire tasmaları kediler için güvenli midir?

Pire tasması güvenli mi

Seçilen uygun bir pire tasması kediniz için son derece güvenli bir mücadele yöntemidir ve kedinizin yaşam kalitesini yükseltebilecek önemli bir icattır. 8 aya kadar kullanım süresi olabilen pire tasmalarının bu süre sonunda değiştirilmesi uygun olacaktır.

Kedilerde pire tasmasının güvenli olduğundan emin olmak için doğru kullandığınızdan emin olmalısınız. Yavru kedilerde, hasta bir kedilerde ve de en önemlisi hamile ya da emziren kedilerde tasmayı takmamalısınız.

Pire tasmaları insanlar için güvenli mi?

Peki, kedi pire tasmaları insanlar için güvenli midir? Basitçe ele almak gerekirse, kedinizin pire tasması insanlar için yapılmamış olsa da bazı noktalarda bu tasmalara maruz kalabilirsiniz. Uzmanlar kediler için üretilmiş pire tasmalarının içindeki kimyasallarla insanların maruz kalmamasını önermektedir.

Bu kimyasallar özellikle terle reaksiyona girerek ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilir. Bununla birlikte aynı etkiler zaman zaman kedilerde de görülebildiğinden kedi sahiplerinin bu tür yan etkilere karşı bilgili olmaları faydalıdır. Bu yüzden kediniz üzerinde bu tasmayı deneyerek kedinizde herhangi bir olumsuz reaksiyon olup olmadığını gözlemlemeli ve olumsuz bir durumda alternatif yöntemleri denemelisiniz.

Kimyasallarla karşılaşmanız ve cildinizin tahriş olması durumunda doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Ayrıca çocukların tasma ile etkileşime girmesine ve oynamasına izin vermemek de çok akıllıca bir davranış olacaktır. Kimyasallar, özellikle çiğneme, eşyaları ağzına götürme ve yutma gibi davranışları bulunan çocuklar için tehlikeli olabilir. Ayrıca kedinizin pire tasmasına dokunduktan sonra ellerini ve parmaklarını ağızlarına götürmeleri de sıkıntılı sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Pire tasmasının avantajları nelerdir?

Uzun ömürlü olan pire tasmaları, özellikle evcil hayvanlarının aylık pire tedavilerini aksatan, sık sık dışarıya çıkan kedilere sahip olan veya rutin dış parazit tedavisine destek olmak için kullanılan ideal bir çözüm yöntemidir. Kedi sahiplerinin pire tasması seçmesi için bazı nedenler vardır. Bu nedenleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uygulaması kolay
  • Kuruma ile ilgili bir bekleme süresi bulunmuyor
  • Uzun süre etkili
  • Ekonomik
  • Uygun
  • Reçetesiz edinilebilir

Pire tasmasının dezavantajları nelerdir?

Pire tasmaları ile ilgili birkaç olumsuz yön bulunmaktadır ve bu da bazı kedi sahiplerinin tercihlerini etkileyebileceği için bunları da bilmekte fayda var. Evet, çok fazla olmasa da pire tasmalarını kullanmanın kedinize verebileceği bazı zararlar olabilir. Pire tasmalarının olumsuz yönleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı tasmalar toksikasyonlara sebep olabilir
  • Pire tasması kedinizin boynunu tahriş edebilir, kıl kaybına veya deri hastalıklarına neden olabilir
  • Bazı pire tasmalarının içinde elastik bir malzeme olmadan üretildiğinden kediniz ağaç ya da demir gibi bir yere takıldığında kedilerin oradan kendi kendine kurtulması mümkün olmayabilir.
  • İnsanlar ve çocuklar için tehlikeli olabilir.

Pire tasması seçiminde dikkat edilecekler

Pire Tasması Seçiminde Dikkat Edilecekler

Pire tasması ya da herhangi başka bir tasma seçiminde kedinizin, bir tehlike anında tasmadan kolay bir şekilde kurtulabileceğinden emin olmanız çok önemlidir. Yaka kısmının çok gevşek olması kedinizin bacaklarını boynuna geçirmesine neden olabilir. Özellikle kediler için yapılan bazı tasmalarda özel hızlı serbest bırakma mandalları bulunmaktadır. Diğer bazı tasmalarda ise esneklik sağlayan maddeler bulunabilmektedir.

Bir pire tasması satın alırken onun özellikle kediler için üretilmiş bir pire tasması olduğundan emin olmalısınız. Köpekler için üretilen pire tasmalarının kediler üzerinde kullanılması tehlikeli olabilir ve kedinizde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Pire tasması seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise kedinizin pire tasmasına alerjisi olup olmadığıdır. Bu nedenle kedinizin özellikle yaka bölgesinde kırmızı tahriş edici döküntü, yaralar, kıllarını koparma davranışı, yaka bölgesinde kıl dökülmesi gibi durumların olup olmadığını çok iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Eğer bu tarz bir belirti gözlemlediyseniz veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedilerde pire tedavisi için diğer yöntemler 

Bahsettiğimiz bu gibi dezavantajlar nedeniyle bazı kedi sahipleri pirelerle mücadele için pire tasmalarını tercih etmeyebilir. Bu durumda evcil kedi sahipleri kedi pire damlası ile pirelerle savaşmayı deneyebilir.

Haşere kontrolünün etkili olabilmesi için, evin pirelere karşı ilaçlanması çok önemlidir. Özellikle istilanın hafif düzeyde olduğu durumlarda haşere ilaçları kullanılabilir.

Ne zaman veteriner hekime başvurmalıyım?

Evcil kediniz için en ideal pireyle mücadele yöntemini kararlaştırmak için veteriner hekiminize başvurmanız çok önemlidir. Veteriner hekiminizin tavsiyesini almadan yapacağınız bir pireyle mücadele, kedinize faydadan çok zarar getirebilir. Kedinizin pire tasması kullanması ile ilgili aklınıza takılan bir konu olduğunda veteriner hekiminize sormaktan çekinmeyin. Ayrıca tasmanın kedinize zarar verdiğine dair bir şüpheniz ya da gözleminin olması durumunda da lütfen hemen çıkarın ve veteriner hekiminize ulaşın.

Sonuç olarak

Kedilerimizin sağlığı hayati önem taşımaktadır ve kedinizin pirelerle mücadele etmesi için kedi pire tasmaları uygulayabileceğiniz en etkili pire tedavilerinden biridir.

Kedinizin pire tasmasını kullanırken lütfen yanlış kullanmadığınızdan emin olun. Ayrıca tasmanın hassas bir kişinin veya hayvanın temas edebileceği herhangi bir yüzeyi kirletmediğinden de emin olun.

Aklınıza takılan bir soru olduğunda ya da olumsuz bir durumla karşılaştığında vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.

Sorunsuz bir uygulama neticesinde yakında piresiz, mırıldayan ve mutlu bir kedinizin olacağından emin olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde pire tasmaları dikkatli kullanıldığı sürece güvenlidir. Buna karşın hamile ya da emziren kedilerde, 6 aydan küçük kedilerde ve hasta kedilerde kullanıldığında tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Özellikle yavru kedilerde pire tasmalarının kullanıldığı durumlarda zehirlenme semptomlarının gözlenmiştir ve nadiren de olsa ölümle sonuçlanmıştır. Bunun yanı sıra ishal ve ölüme neden olan kasılmalar da gözlenmiştir.

Pire tasmalarının parçalarını yutmak kedilerde bağırsak problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yalamak da kimyasal maddelerin kedinin midesine gidebileceği anlamına gelir ve bu gibi durumlarda acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Evinizi pirelere karşı fethedilemeyen bir kale haline getirmeniz çok zor. Buna karşın kedinizi pirelere karşı daha dayanıklı ve mücadele edebilir bir hale getirebilirsiniz. Bunun için pire tasmalarını kullanmak da iyi bir seçenektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.