Kediler bitlenir mi? Kedi biti hakkında bilinmesi gerekenler

22 Ağustos 2022
3258
Kediler bitlenir mi? Kedi biti hakkında bilinmesi gerekenler

Kediler bitlenir mi? Cevap ne yazık ki ” Evet” ve bilindiği üzere bit temizliği hiç de kolay değil. Temizliği ile ünlü olan patili dostların bitlenebileceği pek çok kişinin aklının ucundan geçmez. Oysa ki kediler bitlenebilir ve pek çok kedi biti çeşidi bulunmaktadır! Kedinizde bit olduğundan şüpheleniyor ya da bu durumu hiç yaşamadan önlemek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

Kedi biti nedir?

Bitler, kedileri ve köpekleri enfekte eder. “Bit” terimi, ısırma ve emme olmak üzere iki gruba ayrıldıklarından kafa karıştırıcı olabilir. İlki farklı olsa da, tüm bit türlerinin altı bacağında pençeleri vardır ve saç tellerine yapışırlar. Güçlü kaşıma bile onları tamamen ortadan kaldırmaz. Tırnakları ile bulundukları alana yapışırlar.

Kedilerdeki bitler, kedinin vücudunu ve tüylerini istila eden paraziter bir hastalıktır. Bu parazit böcekler son derece küçüktür ve genellikle gözle görülmezler. Yetişkin bitleri görebilme şansımız daha yüksek olsa da kedilerin renkli tüyleri buna engel olabilir. Kedi (kan) emme biti olarak da bilinen bitler hızla büyür ve tüm vücudu istila edebilir. Bu parazitler pire kadar yaygın değildir, ancak yakın temas yoluyla veya diğer kedilerle kontamine olmuş öğelerin paylaşımı ile kolayca yayılabilirler.

Kedilerdeki bitler doğrudan temas yoluyla yayılır. Bit bulaşmış bir kedi, doğrudan başka bir kediye dokunmamalıdır. Ancak bitler, yumurtaları bakım ürünlerine yayarak veya doğrudan temas yoluyla dolaylı olarak bulaşabilir. Bitler, insanlara veya köpeklere hastalık bulaştırmaz, bu nedenle kediler arasında bulaşıcıdır. Dişiler tarafından bırakılan yumurtalar, kedinin derisine ve tüylerine yapışır. Bu yumurtalara sirke de denir.

Kedilerde bulunan en yaygın bit türü Felicola subrostrata’dır. Bu bit türü ölü deri pulları ve vücut sıvıları üzerinde yaşar. Kan emen benzerlerinden farklı olarak, bu bit türü kedilerde kaşıntı ve tahrişe neden olur.

Kedilerde bit belirtileri

Çocukları ve evcil hayvanları etkileyen birkaç bit türü vardır. Kediler ve çocuklar farklı bit türleri alırlar, ancak hepsinin belirtileri aynıdır: şiddetli kaşıntı. Kedilerdeki bitler ayrıca tüy dökülmesine ve topaklanmasına neden olur. Bitler kedileri ısırarak ve kanlarını içerek hayatta kalırlar. Evcil hayvanınızda bu belirtileri fark ederseniz, bir veterinere danışmak isteyebilirsiniz. Sorun devam ederse pire ve kene şampuanı kullanmanız gerekebilir.

Kedi biti istilası, tüylü arkadaşınızın kansızlığa ve cilt enfeksiyonlarından muzdarip olmasına neden olabilir. Ağır vakalarda bitler bulaşıcı hastalıkları bile yayabilir. Kedilerde bit belirtileri için patili dostunuzu gözlemliyorsanız, ara sıra bit kontrolü de yapmalısınız. Ancak bitler kolayca gözle görülmeyebilir. Özellikle koyu renkli kedilerin bitlerini görmek için büyüteç gerekebilir. Beyaz tüylü kediler için bit kontrolü biraz daha kolaydır.

Bir kedi biti istilasının diğer belirtileri arasında aşırı kaşınma, tüy dökülmesi ve tüylerin keçeleşmesi yer alır. Kedinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, veterinerden yardım alma zamanı gelmiştir. Bu sinir bozucu böceklerin yayılmasını önlemek için kedi biti tedavisi çok önemlidir.

Kaşıntı

Kaşıntı kedi bitlenir mi sorusunun olumsuz yanıtı için ilk ve en önemli belirtidir, diyebiliriz. Kediler temiz canlılardır ve kendilerini yalayarak sürekli temizler. Bu nedenle kaşınmaları oldukça nadir görülen bir şeydir. Sık sık kaşınan bir kedi ne yazık ki yüksek ihtimalle bitlenmiş olabilir. Ancak deri rahatsızlığı ya da farklı bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle diğer belirtiler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bitler, patili dostunuzun derisini ısırır ve kanını emerler. Bu durum kedinizin aşırı derecede kaşınmasına neden olabilir ve ayrıca tüy dökülmesine, tüylerinin incelmesine, topaklaşmasına veya kırılmasına neden olabilir. Ek olarak, kedi biti ikincil bir cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veteriner yardımı almanız önemlidir.

Aşırı tımarlanma

Kaşıntı arttıkça kediler tımarlanmayı arttırırlar. Aşırı tımarlanma susuzluk artışına ve huysuzluğa neden olur. Saldırgan hareketler patili dostunuzun acı çekiyor olmasından kaynaklanır. İlk olarak tatlı kaşınan alanlar zaman geçtikçe kanatacak şekilde kaşındığı için ciltte hastalıklar meydana gelir. Tüy dökülmeleri ve tüyde görünen cansızlıklar kedi biti nedeni ile oluşur.

Sirke

Bit yavrusu sirke olarak bilinir. Henüz doğmamış olan bu parazitleri yok etmek bitlerin tamamen yok olmasındaki büyük hamlelerden biridir. Ne kadar az sirke varsa o kadar yeni bit istilası var, demektir. Çünkü çok kısa süre içerisinde yüzlerce olabilirler. Temiz alanları sevdikleri gibi kirli alanlarda da rahat bir şekilde yaşayabilirler.

Huzursuzluk

Kaşıntı, zamanla oluşan cilt tahrişleri, sürekli tımarlanma isteği ve sonuç itibari ile huzursuzluk… Patili dostunuzun enerjisi kendisini temizlemeye çalışmak ile tükenir. Bunun yanı sıra bu kadar temizliğe karşın kaşıntı geçmez ve uykuları bölünür. Düzenli uyuyamama, yemek yerken rahatsızlık ve git gide artan rahatsızlıklar kedileri huzursuz eder. Bu nedenle kediler bitlenir mi sorusunun yanıtını öğrenirken umarız ki sadece önlemek amaçlı olarak okuyorsunuzdur. Elbette kısa sürede çareye ulaşabilmek mümkün. Ancak bit istilası oldukça can sıkıcı bir durumdur.

Enfeksiyon

Parazitler ısırarak ve kan emerek yaşadıkları için patili dostunuz enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyon ağızda da görülebilir. Kendilerini temizleyen kediler mikrop kapabilir.

Kedi biti belirtileri her kedi de farklı şekilde görülebilir. Bitler nedeni ile oluşan enfeksiyon, özellikle yavru kedi yavrularında kan kaybına neden olabilir. Bitler, özellikle istila şiddetli olduğunda, genellikle anemiye neden olur. Veteriner muayeneleri kedi bitlerini teşhis edebilir. Bir veteriner, bitin kedinin derisindeki hareketini gözlemleyecek ve daha sonra mikroskop altında incelemek için onu toplayacaktır. Veteriner bir kedinin biti olduğunu belirlerse, enfeksiyon doğrulanır.

Kedi biti nasıl temizlenir?

kedi biti

Kedi bitlerini tedavi etmek zor olabilir, ancak onları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak birkaç yöntem vardır. Neyse ki, bu tedaviler toksik değildir ve kedinizin genel sağlığını iyileştirebilir. Kedinizi belirli bir tedavi ile tedavi etmenin yanı sıra, kısırlaştırma programları ile ortamdaki bit popülasyonunu sınırlandırmayı da deneyebilirsiniz. Kısırlaştırma, kızgınlık dönemindeki kedilerin diğer kediler ile yakınlaşması sırasında bitlenme olasılığını önlemek için faydalıdır.

Kedi bitlerini yok etmek için öncelikle bu parazitlerin ne olduğunu ve nerede yaşadıklarını bilmeniz gerekir. Parazitler genellikle kedilerin tüylerinde ve derisinde bulunur ve daha soğuk aylarda ortaya çıkma olasılıkları daha yüksektir. Bu parazitler ayrıca bir kediden diğerine geçebilir, bu nedenle önleme en iyi yaklaşımdır. İstila yaşamı tehdit etmeyecek olsa da, tedavi edilmemesi sizi hijyenik olmayan bir ortam ve perişan bir kedi ile baş başa bırakacaktır.

Bit ilaçları

Kedi arkadaşınızı bit için tedavi etmenin en iyi yolu, onu izole etmek ve çevresine mümkün olduğunca eksiksiz davranmaktır. Veterineriniz evcil hayvan mağazasından satın alınabilecek bir bit şampuanı önerebilir. Bit yumurtaları kedinizin kürkünde sıkışıp kalabileceğinden, bu şampuanın birkaç uygulaması 10-14 gün boyunca uygulanmalıdır. Şampuanlamadan sonra, kedinizin en sevdiği saklanma yerlerini temizlemeniz ve kalan bit olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.

Veteriner yardımı

Bit tedavisindeki en etkili ve kısa çözüm veteriner yardımı almaktır. Veteriner bit istilasındaki canlıları bit şampuanı ve ilaçları kullanarak kısa süre içerisinde temizler. Siz de bu süreç içerisinde patili dostunuzun kullandığı eşyaları temizler ve evde bir temizlik rüzgarı estirebilirsiniz. İstilayı galip bir şekilde yenmiş olan patili dost eve dönünce de küçük bir kutlama yaparak günlerinize huzurla devam edebilirsiniz. Veteriner yardımı için bütçeniz yetmiyorsa en azından danışarak bit ilacı için öneri isteyebilirsiniz.

Bit şampuanı

Kediler için yıkanmak kötü bir şeydir. Çünkü buna ihtiyaç duymazlar. Ancak sağlık söz konusu olduğunda yıkanmalılar. Özellikle de bit istilası yıkanmadan oldukça zor geçer. Kullanılan ilaçlar genellikle yıkanma gerektirir. Aksi takdirde patili dostlar ilaçlı bölgeyi dili ile temizler ve daha fazla zarar görebilir.

Temizlik

Kedinizin biti olduğundan şüpheleniyorsanız, kullandığı minderi, tırmalama tahtasını ve evcil hayvan mama kaplarını iyice yıkadığınızdan emin olun. Kedinizle temas etmiş olabilecek tüylü oyuncakları atın. Kediniz hala bu semptomları gösteriyorsa, bunun için bir tedavi bulmak için veterinerinize başvurmalısınız. Veterineriniz onu şahsen görmesi gerekip gerekmediğini size söyleyecektir. Adım adım temizlik için detay isteyenler için belirtelim.

  • İlk adım olarak kedinizin kullandığı eşyaları bit ilaçları ile yıkamalısınız. Kediniz evde olmamalı ve eşyalara dokunmamalı.
  • Bit ilacı sonrası her biri yüksek derecede yıkanmalı ve kurutulmalı.
  • Bitlerin sevmediği lavanta kokusu gibi kokular kullanılabilir. Burada unutmamanız gereken şeylerden biri kedilerin sevmediği kokulardır. Ne yazık ki lavanta bu kokular arasında yer alır. Bu nedenle eşyalarına yaklaşmak istemeyebilirler. Ancak bit istilası için her şey yapılmalıdır.
  • Tüylü olan eşyalar atılmalıdır. Çünkü temizlenmesi oldukça zordur ve bitler tüy aralarına gizlenebilir.
  • Her oda süpürülmelidir.
  • Perdeler yıkanmalı ve yerler varsa buharlı mop ile silinmelidir.

Bitlerden kurtulmak için bit öldürücü şampuan veya tarak kullanabilirsiniz, ancak tarama zahmetli ve zaman alıcıdır. Bitleri öldürecek olsa da, ortaya çıkan tüm sirkelerden kurtulamayabilirsiniz. Birçok veteriner ayrıca kedinizi antiparaziter bir şampuanla yıkamanızı tavsiye eder.

Kedi biti nasıl bulaşır?

Kedi biti sadece kedilerin yan yana gelmesi ile bulaşmaz. Ayrıca bit istilasına uğrayan kedilerin alanlarından geçmek, eşyalarına sürtünmek ve bu gibi şekillerde oluşur. Bu nedenle sokaktan kedi sahiplenecekseniz, kediyi ilk önce bit kontrolü yapmalısınız. Ki diğer evcil hayvanlar için de aynı şey geçerli. Kontrol sonrası emin olduğunuzda diğer evcil hayvanlarla buluşturmalısınız. Kediniz çiftleşme döneminde iken eşleşeceği kedileri bit kontrolünden geçirmelisiniz.

Kedilere bit bulaşması nasıl önlenir?

kedi biti nasıl temizlenir

Kedilerdeki bitlerin daha yaşlı ve çok genç kedilere veya dışarıda çok zaman geçirenlere bulaşması daha olasıdır. Kediler, aynı haneye yakın olanlar da dahil olmak üzere diğer kedilerle temas yoluyla paraziti diğer kedilere yayabilir. Kısacası kedilere bit bulaşmasını önlemek için nereden gelebileceklerini tahmin etmek ve önlemler almak gerekir.

Neyse ki, önleme tedaviden çok daha kolaydır. Bir kedi sahibiyseniz ve birden fazla kediniz varsa, gelecekte herhangi bir istilayı önlemek için düzenli olarak sıcak su ve bit tedavisi ile eşyaları yıkamanız gerekir. Ayrıca birden fazla kediniz varsa evdeki diğer kedileri de tedavi etmelisiniz. Kedi biti belirtilerini bilmek, ondan kaçınmanıza ve kediniz belirtiler gösteriyorsa hemen harekete geçmenize yardımcı olabilir. Proaktif önlemler almak ve durumu arkadaşlarınıza ve ailenize yaymaktan kaçınmak her zaman daha iyidir.

Bitlerin evinize girmesini önlemenin yanı sıra, uygun bakım, kedi bitlerinin büyümesini de önleyebilir. Kedinizin tasmasını ve tarağını düzenli olarak temizlemek bitlerin yayılmasını da önleyecektir. Kediniz bit belirtileri göstermeye başladığında önleyici tedaviler uygulamayı da düşünmelisiniz. Ancak kedi biti kendi kendine geçmese de bir istilanın ciddi sorunlara yol açabileceğini unutmamalısınız. Pire ile temas eden kediler, derilerinde yaşayan bitlerden kansızlığa yakalanabilir. İşte bit önlemek için dikkat edilmesi gerekenler…

  • Düzenli veteriner kontrolüne gitmek: Düzenli veteriner kontrolü ile pek çok sorun ve hastalık önlenebilir. Bunlardan biri de bit istilasıdır.
  • Kedilerin eşyalarını düzenli olarak temizlemek: Kedilerin eşyalarını düzenli olarak temizlemek sadece kedi tuvaleti ile bitmez. Ayrıca kullandığı mama ve su kabını daima temiz tutmanız gerekir.
  • Bit tarakları ile ara sıra kontrol yapmak: Kedinizde bit olup olmadığını kontrol etmenin en etkili yöntemi bit tarakları kullanmaktır. Pire ya da bit gibi parazitleri önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca kedinizin tüylerini temizlerken de ölü tüyleri kontrol etmeyi unutmayın.
  • Kedinin yaklaştığı diğer evcil hayvanları gözlemlemek: Kedi sahipleri evcil hayvanlarının yanlarına yaklaşan diğer canlıları gözlem altında tutamaz. Çünkü bahçe izni olan kediler genellikle her yerde gezinir ve her canlı ile sosyalleşebilir. Ancak ev dışına çıkmayan ve çıktığında tasma ile tutulanlar için kontrol kolaydır.
  • Kısırlaştırmak: Kısırlaştırma sizi düşündürebilir. Ancak evde bakılan kedilerin bit ile mücadelesi genellikle eşleşme sırasında bulaşma nedeni ile başlıyor. Erkek kedi dişi kedinin evini ziyaret ediyor ve bir iki gün sonrasında evine parazitlerle dönebiliyor. Sokak izni olanlar için durum çok daha zor. Çünkü hangi kedi ile eşleştiği ve nereden bit geçtiğini öğrenmek mümkün olmayabilir.

Kedilerde bit önleyici diğer etkili yöntem ise tıraş olabilen kedileri tıraş ettirmektir. Düzenli yapılan tıraş işlemlerinin pek çok faydası bulunmaktadır ve bunlardan biri de bit önlemedir. Elbette kaliteli bir pet kuaför tercih edilmelidir.

Kediye nazik davranmak ve istilanın geri dönmediğinden emin olmak isteyeceksiniz. Bu aynı zamanda sorunun tekrarlanmasını da önleyecektir. Bu devam eden bir sorun olabilir, bu nedenle erken tedavi edilmesi iyileşmesi için hayati önem taşır.

Sıkça sorulan sorular

Kedi biti genellikle koyu sarı renkli ve minik canlılardır. Altı pençeye sahip bu canlılardan bazıları kan emerken bazıları sadece ısırır ve derilerle beslenir. Bu parazitler küçük sorunlardan kritik hastalıklara kadar pek çok şeye neden olabilir. Kedinizin tüy rengine bağlı olarak bit istilasına uğrayıp uğramadığını anlamayabilirsiniz. Bu nedenle bit kontrolü için bit tarağı ile kontrol etmeli ve düzenli olarak temizlik yapmalısınız.

Kedi biti insana ya da köpeklere geçmez. Ancak insan kediye bit geçebilir. Kedi biti sadece kediden kediye bulaşır. Bu nedenle patili dostları düzenli olarak kontrol etmeli ve bit istilası önlemek için tedbirler almalıyız.

Kedi biti,  bit bulunan bölgelere kedinizin yaklaşması ve bit istilası yaşayan kediler ile sosyalleşmesi sonucu geçer. Kediler birbirine yaklaşmasa da eşyalar arasında var olan bitler tarafından istilaya uğrayabilir.

Kedilere bit bulaşabilir, ancak bu istilanın diğer evcil hayvanlara veya insanlara yayılmasını önleyebilirsiniz. İlk önce küçük beyaz lekeler veya oval şekilli yumurtalar arayın. Bunları görürseniz, muhtemelen yetişkin bitlerle uğraşıyorsunuzdur. Bitleri veya canlı bitleri görmek için kedinin kürkünü ayırın ve mikroskop altına bakın. Bitler ve yumurtaları oval ve soluktur. Onları görebiliyorsanız, onları çıkarmak için bir büyüteç kullanabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.