Uysal Köpek Davranışları – Köpeğiniz Ne Kadar Uysal?

25 Şubat 2023
430
Uysal Köpek Davranışları – Köpeğiniz Ne Kadar Uysal?

Uysal köpek davranışlarının fark edilmesi her zaman kolay değildir. Bazı köpekler yeni insanların yanında utangaçtır ve hatta idrarlarını damlatabilirler. Bu davranışın nedenlerini anlamak ve davranışlar karşısında ne yapacağını bilmek önemlidir. Bazı uysal köpek davranışları, bir duruma karşı içgüdüsel bir tepkidir. Diğer durumlarda, bir tehdit olmadıklarını gösterme girişimidirler. Bu iyi bir şey gibi görünse de, sahibi sizseniz, köpeğinizin baskın ve boyun eğici eğilimlerini nasıl kontrol edeceğinizi bilmek önemlidir.

Köpeklerde Görülen Uysal Davranışlar

Köpekler doğal bir hiyerarşiye sahip olduğu söylenir. Ancak uzmanlar bu tabiri sevmez. Geçmişteki bilgilere göre her sürünün bir lideri vardır. Lider alfa olarak adlandırılır. Sürüdeki diğer köpekler askerdir. Bazıları boyun eğer ve bazıları da yönetir. Aslında baskın ve itaatkar yani uysal diye adlandırılan terimlerini de kullanmamız gerekir. Gösterilen davranış kişi, ya da hayvan ilişkisi ile ilgili olduğu gibi eğitim ile alakalı da olabilir. Çünkü uysal davranışlar şefkat, sevgi ve saygı karışımının beden dili ile yansıtılmasıdır. Bazı köpekler doğal olarak utangaçtır ve tanımadıkları kişiler tarafından yaklaştıklarında itaatkâr davranışlar sergilerler. Ayrıca yeni durumlara uygun davranmaları için eğitilmeleri gerekebilir. Ancak pek çok köpek arkadaş canlısı olduğunu itaatkar dediğimiz uysal davranışlar sergileyerek gösterirler. Davranışlar bize tuhaf gelse de köpek beden dilinde size ya da diğer canlılara karşı tehdit oluşturmadıklarını belirtmenin en etkili yoludur.

Heyecandan İdrar Kaçırma

Heyecandan idrar kaçırma aslına bakarsanız köpeğin sevgisi ile de alakalıdır. Sahibini gören şaşkın dostumuz heyecanlanıp tuvaletini tutamayabilir. Uysal bir köpek, sevilirken veya başka bir köpekle yakın temas halindeyken de idrarını yapabilir. Köpeğinizi okşarken, ona küçük, sert vuruşlar yapmamaya odaklanmalısınız. Göz korkutucu olarak görüldüğü için karnına şaplak atmayın veya sıkmayın. Bu onun idrar kaçırmasına neden olabilir.

Bakışları Kaçırmak

Köpeklerde göz teması oldukça tehlikelidir. Bu nedenle köpeğin gözlerine bakılmaz. Dikkatini çeker ve ona meydan okuduğunuzu düşünür. Aslında bu kendi aralarında da geçerlidir. Köpekler birbirlerine bakmazlar. Bakarlarsa bu tehdit olarak algılanır. Ancak uysal köpekler farklıdır. Onlar bir köpek gördüklerinde bakışlarını öteki tarafa yöneltir ve oradan uzaklaşmaya çalışır.

Düz ve Başa Yapışmış Kulaklar

Kulaklarını arkaya atmak nedir bilir misiniz? Köpekler yapar çünkü bunu. Kulaklarını adeta başlarının ardına atmaya çalışırlar. Ancak görünüm yanaklardan başa doğru yapışmış kulaklar şeklindedir. Köpeğinizin uysal bir köpek olup olmadığını belirlemeye çalışıyorsanız dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de kulaklarıdır. Bu vücut kısmı, ruh hallerinin ve duygularının harika bir göstergesi olabilir. Ama bilmeniz gereken tek şey bu değil. Köpeklerin farklı kulakları olduğunu akılda tutmak da önemlidir. Bazılarının kulağı düz olabilirken, bazılarının arka kulağı hafifçe geriye doğru kıvrılmış olabilir. Bu varyasyonların birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanı korkudur.

Bir köpeğin arka kulağını arkaya attığında, gergin veya korkmuş olabilirler. Bir şeyden kaçmaya veya bir yüzleşmeden kaçınmaya çalışıyor olabilirler. Vücutlarındaki ve kulaklarındaki gerginlik kombinasyonu, itaatkâr olduklarının iyi bir göstergesi olabilir. Bunu bir başka nedeni de, bir şeyle ilgilendikleri zamandır. Bir köpek ödül, oyuncak veya ilginç bir nesne arıyor olabilir. Bu yüzden başlarını başka yöne çevirmek istemeleri şaşırtıcı değil.

Karnı Açığa Çıkarma

uysal köpek davranışları

Patili bir dost sizi gördüğünde yere yatıp karnını açığa çıkartırsa diğer selamlaşma belirtilerine göz atarak onu sevebilirsiniz. Bazıları gergin olabilir. Ancak size doğru bakıyor ve dönüp durmadan eğlenceli hareketler sergiliyorsa bu beni sev anlamına gelir. Sizi seçtiği için oyuna davet ediyor. Bu şansı kaçırmamalısınız.

Kuyruğu Aşağı İndirme Ve Kıstırma

En sık kullanılan uysal köpek işaretlerinden biri alçaltılmış bir kuyruktur. Köpeğiniz uysalsa, bu onun güvenilirliğini gösteren sakinleştirici bir sinyal olabilir. Ayrıca sizi korkutmaya çalışmadığını da bilmenizi sağlar.

Dudak Yalama

Köpeklerde yalama pek çok anlama gelir. Pati yalama, dudak yalama ve birbirlerini yalama şeklinde her biri farklı anlama gelen eylemlerdir. Dudak yalama birçok türde ortak bir harekettir, ancak aynı zamanda bir köpeğin şefkat veya boyun eğme arzusunu da yansıtabilir. Diğer köpekler, bir insana veya başka bir hayvana boyun eğdiklerini gösterecek şekilde yere yuvarlanır veya sırt üstü dururlar. Yalama genellikle bir selamlama şekli olarak kullanılır, ancak stresin bir göstergesi olabilir. Bazı durumlarda, köpeğin tehlikede olduğunun sinyalini bile verebilir. Pek çok köpek birden fazla boyun eğme belirtileri sergilerken, diğerlerinin yalnızca birkaçını riske atabilir. Farkı söylemenin en basit yolu, bir köpeğin davranışının yeri ve bağlamasını gözlemlemektir.

Gülümseme

Sırıtma yani gülümseme, uysal bir köpek davranışıdır ve genellikle selamlaşma durumlarında görülür. Köpeğin bir tehdit olmadığını ve başkalarına dost olduğunu göstermek için kullanılır. Gülümsemek ve dudaklarını yalamak da teslimiyet belirtileridir. Köpek sana zarar vermek istemiyor, arkadaş olmaya hazır, demektir.

Sırt Üstü Yuvarlanma

Sırt üstü yuvarlanmak kolay bir numara gibi görünebilir, ancak göründüğünden daha fazlası var. Köpeğinizin eylemleriyle ne söylediğini anlamalısınız. Bir köpeğin şakacı bir şekilde sırt üstü yuvarlandığını görmek alışılmadık bir durum değildir. Bu bir hakimiyet işareti değil, diğer köpeğe ve sahibine saygı gösterilmesidir. Köpeğinizin boyun eğici mi yoksa agresif bir şekilde mi yuvarlandığını belirlemenin iyi bir yolu, vücut dilini okumaktır. Köpeğinizin çevresini de dikkate almalısınız. Yeni bir yerdeyse, yüzleşmekten kaçınmaya çalışıyor olabilir. Bazı köpek sahipleri, evcil hayvanlarını basit bir teslimiyet ritüeli olarak dönmeleri için eğitirler. Yavru köpeğinizin bunu yapmasından memnun olsanız da, evcil hayvanınızın büyük olasılıkla ondan ne istediğinizi bilmediğini aklınızda bulundurmalısınız. Aslında, uysal bir köpeğe yaklaşmanın en iyi yolu, onu çağırırken neşeli, yüksek enerjili bir ton kullanmaktır.

Başka Bir Köpeğin Ağzını Yalama

Köpeklerin burunlarını veya dudaklarını yalamaları iyi niyet göstergesidir. Uysal bir köpek, diğer köpeği bir tehdit olarak görmediğini göstermek için başka bir köpeğin ağzını yalar. Bu, bazı insanlara garip bir davranış gibi görünse de, normal bir sosyal davranıştır. Ayrıca iki köpeğin bir bağ oluşturduğunu da gösterir. Aynı şey kulakları yalamak için de geçerli. Diğer bir yaygın yalama biçimine yatıştırma hareketi denir. Bu, arkadaşlığın ortak bir işaretidir ve genellikle uzun bir arkadaşlık döneminden sonra ortaya çıkar.

Alçaltılmış Vücut duruşu (Eğilme)

uysal köpek

Pek çok insan, alçaltılmış vücut duruşundaki bir köpeğin utangaç bir köpek olduğunu düşünür, ancak bu mutlaka böyle değildir. Bazı gergin-tepkisel köpekler, yüzleşmekten kaçınmak veya kendilerini sakinleştirmek için duruşlarını düşürürler. Bu duruşta köpeğin kuyruğunun ağırlığı sıkıştırılır. Başı öne eğik, kulakları dik ve uzunları gergin olacaktır. Köpek biraz agresif ise, dişlerini ortaya çıkarmak için dudaklarını gerer. Uysal köpeklerin en yaygın vücut duruşlarından biri alçaltılmış vücut duruşudur. Bu korku, endişe veya boyun eğme olarak yorumlanabilir. Köpek, yüzleşmek veya durumu daha da kötüleştirmek istemediğini iletiyor.

Cenin pozisyonu

Cenin pozisyonunu gösteren bir köpek, arkadaşlığa davetin popüler bir işaretidir. Çoğu evcil hayvan sahibi bunun sevimli olduğunu düşünür. Ancak cenin pozisyonu aynı zamanda kolayca tehdit edilebilecek hassas bir bölge olan karın bölgesini de kapsar. Hatta bazı köpekler, birisiyle tanışırken idrar yapmak için yuvarlanır. Bu pozisyonda uyuyan bir köpek, köpeğin başkaları için bir tehdit dışında olmanın bir işaretidir. Bu olduğunda, çoğu evcil hayvan sahibi köpeği sevimli bulur.

Uysal Davranışlar Gösteren Köpeklere Nasıl Tepki Verilir?

Köpeğiniz size ya da bir yabancıya uysal davranışlar sergilediğinde bu durum sizi rahatsız etmemeli. Köpekler ile aralarının iyi olması sizin için de olumludur. Park gezileri daha keyifli olur. Ancak farklı kişilere karşı çok fazla yakınlık göstermesinden rahatsızsanız yabancı kişi eğitimi verebilirsiniz. Köpeğinizi bekçi köpeği şeklinde yetiştirebilirsiniz. Elbette bunun için ırk da önemli. Bazı ırklar kendiliğinden bekçi köpeği olmaya adapte iken bazıları için durum zor olabilir. İdrar kaçırma gibi problemleri göz ardı etmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.