Kedilerde burun akıntısı – Kedimin burnu akıyor!

14 Nisan 2022
7385
Kedilerde burun akıntısı – Kedimin burnu akıyor!

Kedimin burnu akıyor, endişelenmeli miyim? Bu sorunun yanıtını alabilmek için akıntı nedenini öğrenmek gerekir. Kedilerde burun akıntısı için tedavi bazen çok kolay olabiliyor ve rahatsızlık kısa süre içerisinde son buluyor. Ne yazık ki bazen problem ciddi bir sağlık sorununun sinyallerini veriyor, olabiliyor. Bu nedenle erken tedavi oldukça önemli.

Kedimin burnu neden akıyor?

Kedinizin burnunun aktığını fark ettiyseniz, hem şaşkın hem de endişeli bir durumda olduğunuzu anlamak hiç de zor değil. Çünkü en iyi koşullarda bakılan ve kalın bir kürke sahip olan canlıların burunlarının akması, sık rastlanan bir durum değildir. Daha önce belirttiğimiz gibi bazen kolayca tedavi edilir bazen de kritik sorunların var olduğunu belirttiği için tedavi uzun sürebilir. Elbette tedavi için kedimin burnu neden akıyor sorusunun yanıtına ulaşmak gerekir.

Kedilerde görülen burun akıntısı sorunun en sık nedeni sinüs ya da burun boşluklarındaki dokuların iltihaplanmasıdır. Ancak kedinizde burun akıntısı şikayeti sürekli olarak varsa neden üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası rinit problemi çok sık görülmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar da olası nedenler arasındadır. Birçoğu hafif ya da tedavi gerektirmeyen yollarla çözülebilir. İşte olası nedenler…

Rinit

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile sık rastlanan rinit, hava yollarının iltihaplanması demektir. İltihap nedeni ile akıntı oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonu dışında bakteri, virüs ve nadir olarak mantar nedeni ile meydana gelen bir hastalıktır. Alerji sahibi kedilerde de rinit oluşumu görülebilir.

Travma

Meraklı ve yetenekleri nedeni ile yaramazlıklarda sınır tanımayan patili dostlarımız, başlarını derde sokup burunlarına darbe alabilir. Bu darbeler zamanla şişer. Şişlik azaldıkça kanlı bir akıntı oluşabilir. Kanlı akıntı ile yeşil akıntının beraber görülmesi de olasıdır. Bu nedenşe veteriner hekime danışmak önemlidir. Darbe ile enfeksiyon görülmesi, ciddi sorunlara işaret edebilir. Enfeksiyonunun yayılmaması için erken müdahale gerekir.

Tahriş

Zararlı maddelere maruz kalan kedilerde ciddi tahrişler oluşabilir. Toksinlerin neden olduğu iltihaplanma ve akıntının geçmesi için tedavi gerekir.

Bakteriyel enfeksiyon

Sarı renkli ve kötü kokulu burun akıntıları kedilerde bakteriyel enfeksiyon sinyallerini verir. Tedavi için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Erken tedavi ile kediler eski yaşam kalitelerine dönebilirler. Bu nedenle zaman kaybetmeden veterinere gitmek gereklidir.

Burun kanaması

Enfeksiyonlar, yabancı cisimler ve kanser gibi nedenle sonucunda burun kanaması görülebilir. Bu yüzden kanlı burun akıntısı kritik sorunların habercisi olabilir.

Nazal polipler

İltihaplanma gibi nedenler ile oluşan soluk renkli kitleler sürekli hapşırma ve burun akıntısına neden olabilir.

Kedilerde burun akıntısı belirtileri

kedimin burnu akıyor

Kedilerde burun akıntısı bazen başlı başına bir sorun olabilirken bazen de farklı şikayetler ile birlikte ortaya çıkabilir. Burun akıntısı yüzünden patili dostlarımızın yaşam kaliteleri düşer. Nefes alamamaları en büyük problemdir. Nefes alamadıkları için rahatça uyuyamaz ve hatta beslenemezler. Bu nedenle daha sık miyavlama da görülebilir. Aç kalan kediler, uykusuzluk ve nefes alma şikayetleri ile boğuşurken sahipleri de diğer yandan acı çekerler. Patili dostlarımızı huzursuz görmek, bizleri de üzer. Ancak veteriner kontrolü ile kedilerde görülen burun akıntısı kısa sürede tedavi edilebilir. Erken müdahale için problem küçük görülmemeli ve ihmal edilmemelidir. Burun akıntısının küçük bir nedeni ve kolay tedavisi olduğunu belirtmiştik. Ancak ihmal nedeni ile kedilerin hayat dengeleri kısa sürede bozulabilir.

Kedilerde burun akıntısı tedavisi

Veteriner hekimler tarafından yapılan müdahaleler sonucunda tedaviye geçilebilir. Kedinizin burun akıntısı sorunu dışında başka problemleri varsa veterinere belirtmeniz gerekir. Ayrıca patili dostunuzun tıbbi geçmişi ve rahatsızlığı sürecindeki diğer problemleri de tedavinin daha hızlı sonuç vermiş için önemli ayrıntılardır. Detaylı bir muayene için kan testi, sürüntü testi gibi ihtiyaçlar olabilir.

Kedinizin burun akıntısında endişelenecek bir durum olmasa dahi akıntının hızlıca geçmesi ve kedinizin neşesinin artması için veteriner danışmanlığı almanızı tavsiye ederiz. Öneriler sayesinde nefes almasını rahatlatabilirsiniz. Burun içi veteriner tarafından temizlenebilir. Ayrıca tedavi için antibiyotik ilaç verebilir. Tedavinin daha etkili olması için nebulizör gibi makineler gerekebilir.

Burun akıntısı zararsız olsa da kedilerin hayatlarını olumsuz olarak etkiler. Sürekli akan bir burun onlar için oldukça rahatsız edicidir. Temizliği seven canlılar olarak rahatlamaya çalışırken agresifleşebilirler.

Bulaşıcı bir hastalık olma ihtimali varsa, evin izole edilmesi gerekir. Kedinin dolaştığı alanların havalandırılması ve temizlenmesi evdeki aile bireylerinde hayatını etkiler.

Kedimin burnu akıyor ne yapmalıyım?

kedi burun akıntısı

Kedinizin burnu akıyorsa, nedenini öğrenmeniz gerekir. Burun akıntısı dışında başka bir şikayet yoksa burun temizliğine destek olabilirsiniz. Rahatça hava alması için oda nemlendiricisi kullanabilirsiniz ve odayı havalandırmak da önemlidir.

Burun akıntısı olan kedilerde ek olarak görülen şikayetler hapşırma, kırmızı ve akıntılı gözler, öksürük, ses kısıklığıdır. Bu belirtiler üst solunum yolu enfeksiyonu için büyük sinyaller verir. Bu nedenle veterinere gitmek gerekir.

Dikkat edilmesi gereken diğer rahatsızlık belirtileri ise göz şişmesi, yüksek ateş, uyuşukluk, iştahsızlık, nefes almada zorluk, yeşilimsi ve kanlı akıntıdır. Bu belirtiler ciddi soğuk algınlığına işaret eder. Kedilerin kürkleri nedeni ile onların üşümeyeceği ve hasta olmayacağını düşünürüz. Ancak kedilerde soğuk algınlığı yaşayabilirler. Ayrıca kanser gibi oldukça önemli hastalıkların belirtileri de olabilir.

Burun akıntısı şeffaf ve başka şikayet ile gelmediyse ve kedinizin hayatını sıkıntıya sokmuyorsa;

  • odayı havalandırmalısınız.
  • kedinizin eşyalarını temizlemelisiniz.
  • burunda herhangi bir yabancı cisim var olup olmadığına bakmalısınız. (burunda şişlik olabilir ya da cisim burun boşluklarından gözüküyor olabilir)
  • alerjenlerden şüpheleniyorsanız, tespiti için alerji testi yaptırmalısınız.
  • hava nemlendirici kullanabilirsiniz. Ki nefes alma konusunda büyük rahatlama sağlar.
  • veteriner hekiminize danışarak burun temizliği konusunda destek alabilirsiniz.
  • burun akıntısında süreklilik varsa ya da diğer belirttiğimiz şikayetler yer alıyorsa, acilen veteriner ziyareti yapmanız gerekir.

Soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı burun akıntısı varsa kedinize bağışıklık güçlendirici ek besinler verebilirsiniz. Bunların yanı sıra kediler için sağlıklı olan sebzeler ya da meyvelerden destek alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde burun akıntısı normal değildir. Birçoğu kendiliğinden ya da hafif bir tedavi ile geçer. Ancak bazı burun akıntısı sorunları kritik hastalıkların habercisi olabilir.

Kedilerin burnu ıslaktır. Ancak akıntılı burundan şüpheleniyorsanız, kedinizi veterinere götürmelisiniz. Bir hastalık habercisi olabilir.

Kedi burnundaki mukozaların temizliği ile rahat nefes almaları sağlanır. Makyaj pamuğunu nemlendirerek burnu nazik bir şekilde silinebilir. Hava nemlendiricileri ile nefes almaları saplanabilir. Ayrıca buhar ile burun tıkanıkları kolayca tedavi edilir.

Kedilerin burnu enfeksiyon, bakteri, nazal polipler, rinit ve kanser gibi nedenlerden dolayı akar. Bazı rahatsızlıklar kısa süre içerisinde kendiliğinden ya da hafif bir tedavi ile geçerken bazıları ciddi sorunların işaretçisidir. Bu nedenle erken müdahale önemlidir.

Kedilerde soğuk algınlığı görülebilir. Sık rastlanmasa da kedilerde üşütebilirler. Ancak burun akıntısı nedeni sadece üşütmekten ibaret değildir. Enfeksiyonlar, rinit ve tahrişler gibi pek çok burun akma nedeni bulunmaktadır.

Kedilerde hapşırma ile var olan burun akıntısı üst solunum enfeksiyonu belirtisi olabilir. Elbette bunu veteriner hekim müdahalesi ile netleştirmek gerekir. Bazı kedilerde alerji de görülebilir. Bu nedenle etrafta var olan alerjenlerin tespiti gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.