Küçük bedeni, sevimli halleri ve mükemmel tüylü yapısıyla Yorkshire Terrier çevresindeki herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Sahibine ve sevdiklerine çok bağlı, itaatkârdır. Ailesi ile birlikte bir şeyler yapmaktan, onlarla zaman geçirmekten çok mutlu olurlar. Bunun yanında farklı karakter yapısı olanlarda vardır. Kimi Yorkshire Terrier ne kadar ailesiyle zaman geçirmek isteyen sevimli ve şımarık bir köpek oluyorsa kimisi de kendi benliğini ön plana çıkarmak isteyen yaramaz ve dışa dönük bir köpek olarak karşınıza çıkabilir. Bu karakter özellikleri köpeğin yetiştirilme tarzıyla çok alakalıdır.
Yorkie inatçı, alıngan, cesur ve bazen otoriter yani Terrier ırkında görülen belirgin özelliklerin hepsini sergiler. Yorkshire Terrier’ı bu özellikleriyle baş edebilecek iyi bir lidere ihtiyaç duyar. Onun sınırlarını belirleyecek, fazla şımarmamasına izin vermeyecek ve küçük bir köpeğe nasıl davranması gerektiğini bilen bir lider gereklidir. Erken aşamada eğitimlere başlandığında köpeğinizin daha iyi huylu, kötü alışkanlıklardan uzak ve iyi bir arkadaş olduğunu göreceksiniz. Küçük bir köpek olduğu için ona karşı ekstra korumacı davranışlar göstermeniz, onların kendine güvenini etkileyebilir ya da tam tersi ilginizi, kendi isteklerini yapmanız için kullanabilir. Köpeğinize karşı olan davranışlarınızın kararında ve tutarlı olması, olumsuz davranışlar sergilememesine yardımcı olacaktır.
Terrier ırkının maceracı, eğlenceli ve cesur yapısı bu köpeklerde de görülmektedir. Hareketli enerjik yapıları vardır ve aile bireyleriyle, sevdikleriyle oyun oynamaya bayılırlar. Başlangıçta mesafeli yaklaştığı, pek sıcak davranmadığı yabancı kişiler ve diğer evcil hayvanlarla ilerleyen aşamalarda iyi anlaşır. Ancak kimi zaman cesur ve kendine güvenen yapısı ön plana çıkar. Büyük köpeklere kafa tutan, inat eden ve havlama ataklarına giren bir köpek olabilir. Kavgaya yönelik hareketlerini kesinlikle göz ardı etmemeli ve izin vermemelisiniz. Cesur yapısı, iddialı halleriyle evcil köpeklere ve hayvanlara korkutmaya yönelik başvurdukları orta seviyedeki havlamaları, alacakları eğitimle kolayca yapmamaları gereken davranış olarak öğretilebilir. Köpeğinize yavruluk döneminden itibaren vereceğiniz itaat eğitimleri onun karakterini şekillendirecek ve sizi dinlemesini, kontrolün sizde olmasını sağlayacaktır.
Çocuklarla arası oldukça iyidir. Ancak küçük çocuklarla küçük bedeni, terrier kişiliği ve narin yapısı sebebiyle yalnız başına bırakılmamalıdır. İstemeden birbirlerine zarar verebilirler. Daha çok küçük çocuğu olmayan, büyük ve bilinçli çocukları olan ailelerin bu ırkı sahiplenmesi önerilir.
Apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Soğuktan hoşlanmazlar, nemli ve rutubetli havalarda üşürler. Bu yüzden dışarıda, kulübede yaşayamazlar. Enerjik ve hareketli olsalar da egzersiz ihtiyacı az olan, orta seviyede havlayan, uyumlu ve evde bakılması kolay olan bir ırktır. Orta büyüklükteki bir evde ve apartman dairesinde kendisini seven kişilerle uzun yıllar yaşayabilir. Bazı Yorkie köpeklerinin her sese havladığı ve gürültücü olduğu da bilinmektedir. Bu durumu yaşamamak için erken yaşta eğitim vermek şarttır. Ev eğitimi duruma göre zor olabilmektedir bu yüzden alıştırmalı şekilde kafes eğitimi verebilirsiniz
Sevecen, sadık ve zarif yapılı Yorkshire Terrier onu seven, onunla ilgilenen insanlarla birlikte uzun yıllar boyunca sağlıklı bir yaşam sürebilir.
1800’lerin ortalarında Yorkshire Terrier köpekleri, Yorkshire ve Lancashire’ın kuzey İngiliz ilçelerinde geliştirildi. Menşei İngiltere olan köpekler, dış görünüşleriyle kemirgenleri kovalayan ve işçi sınıfının ürünü olduğunu hiç belli etmeyen bir ırktır. Maden işçileri bu köpekleri ilk olarak, madenlerdeki fareleri avlaması için yetiştirmiştir.
Bu ırkın yaratıcıları İngiltere’nin kuzeyin Yorkshire’a çalışmak için giderken, İskoç teriyerlerini yanlarına alan İskoçyalı işçilerdir. Viktorya döneminin sonlarında köpekler üst kesimin ilgisini çekmiş, İngiliz kadınlarının kucak köpeğini haline gelmiş, modanın bir parçası olmuş ve popülerlik kazanmıştır.
İngiltere’nin Yorkshire bölgesi, iyi hayvanlar yetiştirmekte ve üretmektedir. Yorkshire Teriyerinin o bölgede yetişen, muhtemelen Waterside Terrier, Clydesdale Terrier, Paisley Terrier, English Black, Tan Terrier, Skye Terrier ve Dandie Dinmont Terrier dâhil olmak üzere birden çok İskoç teriyer türünün genetik olarak karışımı sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu saydığımız İskoç Terrier’ların birçoğunun günümüzde nesli tükenmiştir. Bazı kaynaklar bu genetik karışıma Malta ırkını da dâhil eder. Ancak yolculuğun en başında Yorkshire bölgesine Clydesdale Terrier diğer bilinen adıyla Paisley Terrier olan büyük ve fare avcısı köpekleri ilk olarak götürdüler. Bu köpekler yaklaşık 10 kg ağırlığında, büyük ve mavi-gri uzun saçları olan köpeklerdi. En çirkin olanının bile kendine özgü bir güzelliği vardı. Clydesdale Terrier köpekleri sonradan English Toy Terrier ve Skye Terrier gibi teriyer ırklarıyla çaprazlandığı düşünülmektedir. Ve kucak köpeği, süs köpeği haline geliş serüveni böyle tamamlanmıştır.
1861 yılında bu köpekler ilk kez bir gösteride sergilendi ancak bu yer derme çatma bir ortamdır. 1865 yılında ise Yorkshire Terrier ırkının babası olarak kabul edilen “Huddersfield Ben” isimli bir köpek ünlenerek, şov köpeği haline geldi. Günümüzdeki boy ve kilo standartlarını sağlaması belli bir zaman aldı. Bu ırkın ataları daha boylu ve kiloluydu.
1870- 1880 yıllarında Yorkshire Terrier köpekleri Amerika’ya gelmişti. Burada tanınmaya ve popüler olmaya başlamıştı. Günümüzdeki adını 1870 yılında, gelişimini tamamlandığı Yorkshire şehrinden aldı ve resmi olarak yeni bir kimlik kazandı. Bu gelişmelerin ardından AKC 1885 yılında Yorkshire Terrier’ı tanıdı ve Belle adındaki ilk dişi Yorkie’yi kaydetti
Akc tarafından tanınmasından sonra daha fazla popülerlik kazanarak Yorkshire Terrier sahibi olmak moda haline bile geldi. Popülerliği arttıkça, kucak köpeği adıyla ünlendikçe boyutu daha da küçüldü.
Günümüzde, modern Yorkshire Terrier atalarından daha küçük yapısıyla, en süslü kaplamaya sahip köpek ırklarından birisi oldu.
Yorkshire Terrier küçük vücuduyla, oyuncak köpek türleri arasındadır. Kompakt gövdeye ve kare vücuda sahiptir. Tüm bedeni yapısal olarak orantılı bir görünümdedir. Boyun arkasından başlayan sırt çizgisi boyunca ikiye ayrılmış şekilde duran ipeksi ve parlak tüyleri vardır. Bu ırkı diğer ırklardan ayıran ve onlara ün katan tüyleri uzun bırakılmak istenirse bakım ihtiyacı, tıraş yapılan kısa tüylülere göre daha fazla olacaktır. Küçük bedeninden beklenmeyecek kadar dayanıklı ve güçlüdürler.
Küçük, üst kısmı düz olan kafası ve orta büyüklükte burun yapısına sahiptir. Orta büyüklükteki siyah renkli burnu, kahverengi gözleri ve göz çevresindeki koyu renk çerçeveyle karşımıza çıkar. Keskin dişleri, düzenli yapısıyla makas veya düz ısırıkla buluşmaktadır. Alnında, gözlerinin önüne düşen saçları vardır ve bu saçlar genellikle bir toka yardımı ile tutturulmuştur.
Yorkshire Terrier köpeğinin kulakları dik ya da yarı dik yapıdadır. V şeklinde olan dik kulakları uzun tüylere sahip Yorkshire Terrier köpeğinde baş bölgesindeki tüylerin arasında sivrilerek ortaya çıkarlar.
Yorkshire Terrier ırkı yuvarlak, belirgin yapılı ve insanları etkileyen kahverengi gözlere sahiptir. Gözlerinin çevresinde siyah koyu renk çerçeveler bulunur. Tüylü, sevimli suratında mutlu gözlerle etrafına bakar ve ona bakan insanlara da mutluluğunu, heyecanını bulaştırır.
Yorkshire Terrier önden bakıldığında dört bacağı da düzdür ve yere dik basmaktadır. Yuvarlak ayakları ve siyah tırnaklarıyla birbirini tamamlayan görünümdedir. Bedenini taşıyan, güçlü dayanıklı bacaklara ve kaslı bacaklara sahiptir.
Yorkshire Terrier kuyruk yapısı orta uzunluğa geldikten sonra kenetlenmektedir. Sırtta kaşıdığı kuyruğu genellikle kalkık haldedir. Kuyruk kesme işlemi Avrupa’nın birçok yerinde yasa dışı olarak kabul edilmiştir. Yasak sebebiyle işlem yapılmayan, doğal halinde bırakılan kuyruklarda vardır.
Yorkshire Terrier uzun, düz, parlak, ince, ipeksi ve tek katmanlı kürke sahiptir. Neredeyse yerlere kadar uzanan tüylere sahip olan şovlar için kullanılan Yorkshire Terrier köpekleri vardır. Tüyleri sırt bölgesi boyunca iki tarafa eşit şekilde ayrılmaktadır. Kafasındaki tüyler çok sık, uzun ve yoğundur. Yemek yerken mama kabına girmemesi ve gözlerinin önüne gelmemesi için tepesindeki saçlar bir toka yardımıyla toplanmaktadır. Bazı köpek sahiplerin baş bölgesindeki tüyleri uygun şekilde kestiği de görülür. Tüylerini çok dökmemeleri sebebiyle bakımı sanıldığı kadar zor değildir. Bu ırkın tüyleri Hipoalerjenik yapıdır ve tüy hassasiyeti olan çoğu kişiye alerji yapmaz.
Yorkshire Terrier ırkının ilk bakışta insanları büyüleyen güzelliğinin ana kaynağı tüyleri ve muhteşem renkleridir. Yavru iken tüyleri siyahtır ve 1 yaşına geldiklerinde olgunluk döneminin başlamasıyla bu ırkla özdeşleşen mavi ve taba rengi tüyleri oluşmaya başlar. Yetişkinlik döneminden itibaren çelik mavisi, sarımsı, altın rengi, açık kahverengi, ten ve gümüş renklerini bedenlerinde görebilirsiniz.
Düzenli bakımları yapılan, sağlığına dikkat edilen ve sevgi dolu bir evde yaşayan Yorkshire Terrier ırkının yaşam süresi ortalama 11-16 yıl arasındadır.
Yorkshire Terrier oyuncak türündeki köpeklerdendir. Yani küçük boyutlu, süs köpeği olarak bilinir. Yorkshire Terrier hem dişi hem de erkeklerinin max. 3-4 kg ağırlığında ve boyunun da 17-23 cm arasında olduğu görülmektedir. Sağlık beden için ağırlığı ve boyuna göre ideal kilosunu hesaplamalısınız.
Tek katmanlı tüy yapısına sahip olan Yorkshire Terrier oldukça az tüy döker. Uzun tüylerine bakıldığında üst seviyede bir dökülme yaşadığı düşünülse de minimum dökülme vardır. İsterseniz tıraşla daha kısa tüylere de sahip olurlar. Az tüy dökerler ancak bakım ihtiyacı çoktur. Tüylerinin dolaşmaması ve temiz durması için günlük taranmaya ya da 2 günde bir taranmaya ihtiyacı vardır.
Yorkshire Terrier hassas sindirim sistemi sebebiyle yiyeceklerine dikkat edilmesi gereken bir ırktır. Sağlıklı beslenmesi, küçük ırklara özel üretilen yüksek kaliteli mamalar tüketmesi gereklidir.
Veterinerlerin önerisi olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalar arasından köpeğinize uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Ev yemeği tüketebilirler. Ancak her gıdayı, yemeyi kesinlikle yiyemezler. Bu köpekler hazır mamalarda bile ürün, marka değişiminde sindirim sorunu yaşayan ve ishal, kusma belirtileri gösterebilen bir ırktır. O yüzden ev yemekleri vermek istiyorsanız kesinlikle veterinerinize danışmanlı ve köpeğinizin alerjen durumuna göre en doğru gıdaları vermeye çalışmalısınız. Yorkshire Terrier günlük ihtiyacı olan besin değerlerini en iyi karşılayacağı yiyecekler onlara özel olan hazır mamalardır. Köpeğiniz hazır mama vermeden, sadece ev yemeği vererek kesinlikle beslemeyiniz.
Yorkshire Terrier ırkı, yavruluk dönemini tamamlayıp yetişkinliğe geçtikten sonra ilk kızan dönemine girerler. Ancak hemen çiftleştirilmesi önerilmez. Sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi ve anne köpeğin sağlıklı kalması için ideal zaman hem dişi hem erkek köpekler için 18. Ay sonrası yani 1.5 yaşından sonraki dönemdir. Bu ırkın doğum sürecinin zor geçme ihtimali vardır, o yüzden gelişimini tamamlaması çok önemlidir.
Az tüy dökmesi, az salya akıtması ve eğitilebilir sevgi dolu bir köpek olmasıyla bakımı kolaydır. Ancak uzun gösterişli tüylere sahip olması istiyorsanız, burada bakım işleri zorlaşmaya başlayacaktır.
Uzun tüylerinin karışmaması ve bakımlı durması için düzenli olarak her gün taranması, fırçalanması gereklidir. Kısa tüylere sahipse iki günde bir fırçalamanızda yeterli olabilir. Banyo ihtiyacı fazladır ve haftalık olarak yıkanabilirler. Kafa üzerindeki saçlarının, uyumsuz duran tüylerinin tıraşlanması için kuaföre ihtiyacı olacaktır. Bunlar bakım aşamasında yapılması gereken şeylerdir. Bu bakım rutinlerinin zorluğu ve kolaylığı köpek sahibine bağlıdır. Ancak bu köpeklerdeki büyüleyen güzellik çaba göstermeden ulaşılmaz. Uzun yıllar Yorkshire Terrier köpeğine sahip olanlara bu rutin bakım işleri asla zor gelmemektedir
Yorkshire terrier ırkı köpek fiyatları köpeğin yaşına, eğitim düzeyine, cinsiyetine ve pek çok özelliğine göre fiyatlandırılır. Genel olarak 3.500 TL ile 7.000 TL arasında değişen fiyat aralığında sahiplerini bulurlar. Bu fiyat köpeğin satıldığı yere, kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Küçük ırk köpekler arasında yer alan dişi Yorkshire Terrier tek doğumda 3-4 yavru doğurabilir. Bu ırkın tek seferde çok fazla yavru dünyaya getirmesi beklenmemelidir. Yavruların anormal kafa oluşumları sebebiyle, doğumda dişi zorlanır ve sezaryen olması gerekebilir. Bu yüzden dişi Yorkshire Terrier’in hamilelik sürecinin veteriner tarafından takip edilmesi ve gözetiminde tamamlanması önerilir. Doğan yavrular yetişkinlik olana kadar siyah tüylere sahiptir.
Yorkshire Terrier çelik mavisi, sarımsı, altın rengi, açık kahverengi, ten ve gümüş renklerini bedenlerinde görebilirsiniz. Bu renklerin vücudunda dağılımları farklılık göstermektedir.
Bir yaşına gelene kadar açılmaya başlayan kürk rengi, öncelikle gridir ve sonradan mavi olur. Boyun arkasından başlayan ve kuyruğun ucuna kadar gelen tüyler koyu çelik gri, mavi ve siyah renklerindedir. Kafası parlak altın sarısı rengindedir. Kafası kırmızımsı, kızılımsı olmamalıdır. “Headfall” olarak tabir edilen kafasından yüzüne düşen altın sarısı tüyleri yüzündeki tüylerle aynı renk tonuna sahiptir. Kulakların çevresindeki ve ağız bölgesindeki tüyleri koyu renklidir. Kafasındaki taba renkli tüyleri, kulakların bölgesine geçmez ve bu bölgedeki siyah renkli tüyler ile taba renkli tüyler asla karışmaz.
Kuyruktaki tüyler ise daha koyu siyah renktir. Baş, göğüs ve bacak bölgesinde tüyleri taba rengi, derisine yakın olan kökler ortadaki renginden daha koyu ve aşağıya doğru inen uç kısımları da daha açık renk tonlarında olmalıdır. Bacaklarının taba rengi dirsekten yukarıya çıkmayacak şekildedir. Bu renk dağılımı bir genellemedir. Her Yorkshire Terrier köpeğinde aynı olması beklenilemez. Ancak çoğunlukla görülen kürk tipi ve renk dağılımı bu şekildedir.
Her Yorkshire köpeğinde göğüs ve bacak bölgesinde ten rengi tüylerin arasında hiçbir şekilde siyah tüyler olmamalıdır. Genellikle yaşlandıkça tüy renkleri açılır. Hormonal değişiklikler, sıcak havalar ve dişilerin dönemsel zamanları Yorkshire Terrier köpeğinin rengini etkileyebilir ve kürk rengi önce açılıp sonra koyulaşabilir. Yetişkin Yorkshire Terrier ırkının güzelliğinde tüylerin rengine, kalitesine ve pürüzsüz dokusuna çok önem verilmektedir.
Merhaba arkadaşlar sahiplenmek isteyenler lütfen petshoplardan almasın ücretsiz sahiplenin kendileri aile dostu bir cinstir