Her canlının duygularını ifade etmesi için kullandığı yöntemler vardır. Bizler konuşurken ses tonumuzu değiştirir, jest ve mimiklerimiz ile ifade etmeye çalışırız. Kedilerde beden dili kullanır ve tıslama dediğimiz ürkütücü sesler çıkartırlar. Tıslama bir öfke belirtisidir. Kediler bu neden ile tıslar. Ancak neye öfkelendiklerini bilmek önemlidir. Tısladıkları nesne ya da canlıya ne mesaj ilettiklerini öğrenmek için kedinin beden diline dikkat etmek gerekir. Ayrıca kedi ile geçirilen süreçte onları daha iyi anlamaya katkı sağlar. Tıslayan kediye nasıl yaklaşmanız ve onu nasıl sakinleştirmeniz gerektiğini birkaç ipucu ile öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Kediler birçok neden ile tıslar. Bu nedenler arasında uyarmak, acı çektiklerini ya da stresli olduklarını belirtmek istemeleri yer almaktadır. Bazen de yabancılara karşı temkinli olmaları, bu gibi hareketleri sergilemelerine neden olur. Bizler nasıl ki, “kırmızı çizgilerimiz” dediğimiz kızdığımız ve öfkelendiğimiz davranışları yakınlarımıza belirtiyorsak onlar da bize zamanla bildirecektir. Bazıları da yaşanılan olaylar sonucunda ortaya çıkacaktır. Ancak olası nedenleri öğrenerek tıslamaları önlemek ve ortadan kaldırmak hem sizin hem kedinizin hayatını daha da kolaylaştıracaktır.
Yavru kediler annelerinin yanında ayrılmaz ve onunla oynamak isterler. Yorgun ve uykusuz olan anne kedi ise, genelde oyun havasında olmazlar. Hormonlarının etkileri sinirlenmelerine neden olur. Bu nedenle rahatsız olan anne kedi ” yapma, etme” demek için yavrularına tıslar. Bazen de sahiplerinin davranışlarından rahatsız olan kediler, duygularını belli etmek için sahiplerine aynı şekilde tıslarlar. Örneğin; British Shorthair kucak sevmez. Bunun için onları istisna olarak sadece sahiplerinin kucağında görebilirsiniz. Bazıları buna bile katlanamazlar. Uyarmak için de yılan sesine benzeyen bir ses çıkarırlar. Uyarırken de;
Her kedinin karakteri farklıdır. Kediler için belirtilen karakter ve fiziksel özelliklerde genellikle çoğunluğa bakılır. Ayrıca her kedinin sinirlendiği doğru olduğu gibi her birinin aynı kızgın ifadeler kullandığını söyleyemeyiz. Bazıları yüksek sesle miyavlar ve bazıları da saldırgan hareketlerde bulunurlar.
Kediler hastalıklara karşı dayanıklı canlılardır. Kendilerini sürekli temizledikleri için hastalıkları da önlerler. Ancak bazen kediler hasta olurlar. Bu nedenle ağrıyan bir yerine dokunduğunuzda canı yanar. Canının yandığını size tıslama ile belli eder. Bu nedenle kedinizin canının yandığından endişelenirseniz, veterinere gitmeniz gerekir. Hastalık nedeni ile bağışıklık güçlendirici ilaçlar ya da ağrı kesiciler almaları gerekir.
Kedinizin canının yandığından daha kesin emin olmak için kedinizi gözlemleyebilirsiniz. Sizi ne kadar çok sevse de yanına yaklaşmanıza izin vermeyebilir. Hastalıklar haricinde yaralanmalar da acı çekmelerine neden olabilir. Evde başka bir kedi varsa, birbirlerine zarar vermiş olabilirler. Ayrıca yaptığı meraklı keşifler ile tehlikeli işlere kalkışmış olabilirler. Bu nedenle evdeki güvenlik faktörü tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Kediler için zararlı olan yiyecek ya da bitkiler ortada olmamalıdır.
Evde kedinize stres yaratacak bir ortam oluşursa, kediniz ya kaçar ya da kavga için hazırlanır. Evcil kediler zamanla saldırganlıklarını bırakır ve unuturlar. Bu nedenle korktukları, endişelendikleri zaman bir yerlere kaçarlar. Kediniz için güvenli bir ortam oluşturmak bu nedenle çok önemlidir. Uyumayı çok sevdiği bir dolap rafı bunun için bir örnektir.
Veterinere giden kediler durumdan çok fazla rahatsız olur. Bu nedenle strese girerler. Veterinerler için kedi kontrolleri diğer canlılardan daha zordur. Çünkü tıslar, tehdit eder, saldırır ya da kaçarlar.
Evde çocuk ya da başka bir tüylü dostunuz varsa, kediniz sizi kıskanabilir. Bu nedenle çocuğunuz ya da diğer evcil hayvanınıza tıslayabilir. Bu tıslamaları en başından engellemek için çocuğunuza kediye nasıl yaklaşmasını gerektiğini öğretmelisiniz. Ayrıca diğer tüylü dostlarınızı kedinizin yanında çok fazla sevmemelisiniz. Bu durum onu mutsuz edebilir. Kıskançlıkları engellemek için pek çok şey deneyebilirsiniz. En önemlisi de kediniz ile tüm aile bireylerinin ilgilenmesidir. Diğer evcil canlılar ile aralarındaki anlaşmazlığı zamanla çözeceklerine eminiz. Ancak onları ilk zamanlar asla yalnız bırakmamalı ve sürekli gözlemlemelisiniz.
Kediler, kokunuzdan sizin bir yabancı olduğunuzu anlar. Bu yüzden sizden rahatsız olurlar. Onlar kendilerini güvende hissettikleri alanları, insanları ve nesneleri severler. Bu yüzden kediler insanlara ve nesnelere sürtünürler. Çünkü her kedi kendine özgü bir kokuya sahiptir. Sürtündükleri nesneler ve insanlara kokularını yayarlar. Yayılma feromon hormonları sayesinde oluşur. Ter bezleri, patileri ve vücudunun pek çok yerinde bu feromonlar bulunur. Kendi türleri arasındaki ilişkiler açısından bu kokular oldukça önemlidir. Evde iyi geçinemeyen iki kedi varsa, kendilerini çok fazla yaladıklarını fark edebilirsiniz. Bu birbirlerinin kokularını üzerlerinden atmak içindir.
Kedileri okşamayı çok severiz. Ayrıca onlarla oyun oynamak isteriz. Ancak bazen oynamak ya da okşanmak istemezler. Kediler bu nedenle daha fazla dayanamaz ve tıslar. Bu durum daha çok geniş aileye sahip olan ve çok fazla dokunulmayı sevmeyen kedi türleri için geçerlidir. Evde ne kadar fazla kişi varsa, kedi ile oynayan ve kediyi okşayan kişi de bir o kadar çoktur. Bu nedenle günlük 14 ve hatta daha fazla uyuyan kedilerin şekerleme yapma ihtiyaçları artabilir. Evdeki sessizliğin az olması ya da kedinin yorulması nedeni ile uyumakta zorluk çeken kedi sinirlenir.
Tıslayan kediyi sakinleştirmek için zaman gerekir. Bu nedenle geri çekilmeniz ve beklemeniz en iyisi olacaktır. Kediler sinirli olduklarına onları kovalamak, onlara bağırmak ve gözlerine bakmak bile doğru değildir. Her şey normalmiş gibi davranıp kediyi umursamayın. Bu onu şaşırtacak ve sinirlerinin yatışmasına yardımcı olacaktır.
Kedinizi okşarken size tısladıysa, artık bunu bırakmanızı istediği içindir. Bu nedenle daha fazla okşamayın ve onunla muhatap olmayı bırakın. Aşırı uyarılmış, tıslama dışında konuşur gibi hareketlerde bulunuyorsa ani hareketlerde bulunmadan kediyi uzaklaştırmak gerekir.
Kedi tıslamasının kavgaya hazır olduğunu belirten bir işaret olduğunu asla unutmayın. Kedilerin tıslamasına neyin neden olduğunu ve ne zaman tepki vereceğini öğrenmeye çalışın. Böylece mutlu bir yuva oluşturmanız kolaylaşacaktır.
Kedi tıslaması bir uyarıdır. Karşısındaki canlıyı çıkardıkları sesler ve beden dilleri ile uyarırlar. Bazen birbirlerini kıskandıkları ve bir şeyi paylaşamadıkları için bazen de rahatsız oldukları için tıslarlar. Sahiplerine karşı tıslayan kediler istemediği davranışları ve korkuları bu şekilde belirtirler. Onların öfkelerini belirtmelerinde tıslama büyük bir rol oynamaktadır.
Karşınızda size tıslayan bir kedi olduğunda geri çekilmeli ve ani hareket etmemelisiniz. Ardından hiçbir şey olmamış gibi yapıp onu şaşırtmalısınız. Böylece neye sinirlendiklerini unutur ve sakinleşirler. Kediye asla bağırmamalı ya da kızmamalısınız. Kedilere ceza vermek onları sakinleştirmez. Aksine daha fazla sinirlenirler.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar