Kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır?

17 Kasım 2021
4743
Kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır?

Kediler insanlar gibi yavrularını doğum yaparak dünyaya getirirler. Sahiplerinin tanık olacağı özel anlardan biri tüylü dostunun bir aileye sahip olmasıdır. Bu nedenle dişi kedi sahibi olan kedi sever okurlarımız bir yuva inşa etmek için kedilerinin çiftleşmesine destek verirler. Ancak bu konu hakkında birçok soru kafalarını karıştırabilir. Örneğin; kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır? sorusunun yanıtı çok önemlidir. Çünkü kedilerin hamilelik dönemi kısadır. Bu dönemin en iyi şekilde geçmesi için hamile kediye çok iyi bir şekilde bakılmalıdır.

Diğer sorular ise; dişi kedi çiftleştikten sonra ne yapar, neden yuvarlanır ve kızgınlığı geçer mi gibi cevaplanması için sabırsızlanılan ancak yanıtları her yerde bulunmayan önemli detaylardır. Cevapları öğrenmek için makalemizin derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Kediler çiftleştikten ne kadar zaman sonra hamile kalır?

Kedilerin hamile kalması için birden fazla kez çiftleşmesi gerekebilir. Kediler çok eşli canlılardır. Bu yüzden dişi kedi sahipleri bahçede kedi bakıyorsa, kızgınlık döneminde olan dişi kedinin etrafında birçok erkek kedi görebilir. Bu durum, tecrübe sahibi kedi severler için olağandır. İlk defa kedi bakanlar ise olayı tuhaf karşılayabilir. Ancak sokak kedilerinin neden farklı renk ve desenlerde yavruları olduğunu daha net bir şekilde anlamamıza yardımcı olur.

Kedilerde ovulasyon (yumurtanın yumurta kanalına atılması) çiftleşmeden sonra gerçekleşir. Çiftleşme esnasında dişi genital kanalına bırakılan spermler fertilizasyonun gerçekleşeceği bölgeye doğru ilerlerler. Fertilizasyonun gerçekleşmesi kedinizin hamile kaldığını gösterir ancak bunu dışarıdan gözlemlemek tam olarak mümkün değildir. Bazı kedi sahipleri kedilerinin çiftleştiğini göremez ya da fark edemezler. Kedileri bahçede kalıyorsa ya da evde çift olarak yaşıyorsa, kendilerine gizli bir saklanma alanı bulmuş olabilirler. Yine de küçük sırları sahipleri tarafından kısa sürede öğrenilir. Çünkü şüphelenmenize neden olacak davranışlar sergilerler.

Kediler çiftleştikten ne kadar zaman sonra hamile olduğu kesinleşebilir?

Kediniz çiftleştikten sonra hamile kaldıysa yaklaşık 3 hafta içinde karnında belirgin bir büyüme görebilirsiniz. Ancak bu yöntem kedinizin hamile kaldığını kesinleştirmek için yeterli değildir. Kedinizin hamile olup olmadığını teşhis etmenin en iyi yolu uzman bir hekimin yapacağı ultrasonografik muayenedir. Uzman hekimler hamileliğin 16. gününden itibaren kedinizin hamile olduğu teyit edebilir. Ancak her zaman bu kadar erken teşhisin olamayacağını da göz önünde bulundurmalısınız. Net teşhisin yapılabilmesi için birkaç gün daha beklemek gerekebilir.

Kedilerin hamile olup olmadığının teşhisi için röntgen çekiminin kullanılmadığını bilmelisiniz. Ayrıca kedinizin hamile olma ihtimali varsa ilk 45 gün yarvuların zarar görmemesi için röntgen çekilmesinin zararlı olduğunu bilmeli ve herhangi bir hastalık durumunda kedinize röntgen çekilmesi gerekiyorsa hekiminize hamilelik ihtimalini söylemelisiniz. Röntgen, genellikle gebeliğin sonuna doğru yavru sayısının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Gebeliğin son birkaç gününde röntgen çekilmesinin yavrulara herhangi bir zararı yoktur.

Dişi kedi çiftleştikten sonra ne yapar?

dişi kediler çiftleştikten sonra ne yapar

Kediler kokulara karşı hassastır ve kendilerini temizlemeden duramazlar. Bu nedenle dişi kedi çiftleştikten sonra olağan dışı olan birçok şey yapar. Her kedide aynı hareketler olmayabilir. Ancak genel olarak baktığımızda kedinizin aşağıdaki eylemlerden en azından birkaçını yaptığına eminiz. Bu eylemler arasında yer alanlar ise;

  • Çiftleşme bittiği gibi yerde yuvarlanmaya başlarlar. Bunun nedenleri için sayfayı aşağı doğru kaydırabilirsiniz.
  • Kendilerini yalayarak temizlemek isterler. Çünkü erkek kedinin kokusundan kurtulmak isteyebilirler.
  • Yarım saat sonra başka bir kedi ile çiftleşmek isteyebilirler.
  • Çiftleşme bittikten sonra, birden bağırır ve erkek kediyi tırmalamaya çalışır.
  • Erkek kedi dişi kedi istemeden çiftleşmeye çalıştıysa, kediye saldırabilir.
  • Cinsel organını yalayabilir.

Bu davranışlar çoğunlukla dişi kedi çiftleştikten sonra ortaya çıkar. Dişi kediler birçok değişik eylemde bulunsa da erkek kediler genellikle bulunduğu ortamı terk ederler. Eğer aynı evde yaşayan iki kedi var ise erkek kedi, dişi kedinin yanında durabilir. Çok az sayıda erkek kedi yavru bakımını üstlenir.

Dişi kedi çiftleştikten sonra neden yuvarlanır?

Bu sorunun net bir cevabı bulunmuyor. Fakat tahmin olarak birkaç şey söyleyebiliriz. Bunlar;

  • Erkek kedinin cinsel organında bulunan dikenlerin canını yakmış olması nedeniyle,
  • gebeliğe hazırlık için yumurtaları döllemek adına,
  • İçgüdüsel olarak.

Dişi kedi çiftleştikten sonra kızgınlığı geçer mi?

Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor. Bu sebeple kediler seçici davranmadan birçok çiftleşme (bu sayı 30’a kadar çıkabilir) gerçekleştirirler. Kızgınlığın geçmesi için hormonlarla ilişkilidir. Eğer döllenme gerçekleşir ve kediniz hamile kalırsa kızgınlık belirtileri geçecektir. Ancak döllenme gerçekleşmez ise kediniz kızgınlık dönemi boyunca kızgınlık göstermeye devam edebilir.

Kedilerin kızgınlık dönemleri 7-8 aylık yaş itibari ile gerçekleşebilir. Bu süre kedinizin hangi dönemde doğduğuna, ırkına ve yaşam şekline bağlı olarak değişebilmektedir. Burada önemli olan nokta kedinizin ergenliğe ne zaman eriştiğidir. Kızgınlığa giren bir kedi çiftleşmek isteyecektir. Eğer kedinize bir yuva kurmak için sabırsızlanıyorsanız, kediler en erken ne zaman hamile kalır ve kediler çiftleştikten kaç gün sonra doğurur sorularına yanıtlar aradığınıza eminiz. Aklınızda yer edinmiş olan kedi bakımı, sağlığı ve beslenmesi gibi konular için makalelerimize göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dişi kedinin hamile kalması için birkaç kez çiftleşmesi gerekir. Bu çiftleşmeler aynı gün içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde kedi hamile kalmayabilir. Bu da olası bir durumdur.

Kedilerin hamile olduğunu anlamak için yirmi gün kadar beklemek gerekir. Bu süreç daha da uzayabilir. Ancak hamile kedilerin psikolojik ve fiziksel değişimleri sahipleri tarafından fark edilebilir niteliktedir.

Erkek kediler çiftleştikten sonra bulunduğu ortamı terk ederken dişi kedilerde çiftleşme belirtileri fark edilebilir. Dişi kediler çiftleştikten sonra yerde yuvarlanır, kendilerini temizlemeye çalışır ve bulunduğu yerden başka bir yere giderek yatabilir. Bu erkek kedinin kokusunu yok etmek içindir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Recep akca
Eyl 26, 2022 / 13:17

Kedim doğum dan sonra iki defa çiftleşme döneminde girdi doğum dan sonra kaç gün veya ay belemeliyim


Veteriner Hekim
Eyl 30, 2022 / 10:46

Kedinizi eğer damızlık olarak kullanıyorsanız. Sağlık açısından minumum risk için yılda 2’den fazla çiftleştirmemelisiniz. Bunun dışında aslında kediniz için en sağlıklısı onu kızgınlığı biter bitmez kısırlaştırmanız olacaktır.


Busra
Mar 16, 2023 / 11:03

Benim kedim 8 aylik kızgınlık döneminde tutamadim evden kaçtı 2 3 kere bi kac kere eslestigini gordum ama 2 3 gün içerisinde hamle kalma olasılığı nedir acaba


Veteriner Hekim
Mar 17, 2023 / 11:05

Evet vardır. Kediniz için en sağlıklı karar kızgınlık dönemi bittikten sonra kısırlaştırmanız olacaktır. Bu operasyonla gebelik ihtimali varsa da yavrular oluşmadan kürtaj olmuş olur.


mstf
Nis 27, 2023 / 09:54

Merhaba
kedim çiftleşti ama hala kızgınlık belirtisi var bu ne kadar sürer.


Veteriner Hekim
May 1, 2023 / 21:36

Kedilerde çiftleşmeden bağımsız olarak kızgınlık oratalama 3 hafta sürer.


Ülkü
May 31, 2023 / 23:57

Merhaba bahçede bir çok kediye bakıyorum şuan hepsi doğum yaptı ve tekrar tekrar çifleşiyorlar ve ben kısırlaştırmak istiyorum çifleştikden kaçgün sonra kısırlaştırma işlemi olur kedinin zarar görmesini istemiyorum ama bakıcak gücümüze yok apartmanda herkes karşı çıkıyor zaten birde yavrular oldu tam bittik


Veteriner Hekim
Haz 4, 2023 / 12:34

Merhabalar çiftleştikten sonraki 1-2 hafta içerisinde kısırlaştırma işlemi yapılabilir. Sokaklarda yaşamaya çalışan kedi popülasyonu düşünüldüğünde en doğrusunu yapıyorsunuz. Şimdiden geçmiş olsun.


Ayşe
Haz 5, 2023 / 10:57

Bir disi bir erkek kedim var ciftlesmeye dun başladılar disi kedi bir muddet sonra bağırdığında erkek kedim urkuyor agzindan garip bir hava sesi cikartiyor sanki kusmak ister gibi bir iki dakika bu devam ediyor disi kedi yerde yuvarliyor kendini temizliyor ama erkekte böyle bir durum yok


Veteriner Hekim
Haz 10, 2023 / 18:59

Tarif ettiğiniz durumu tam olarak anlayamadım. Bir videoya çekmenizi ve veteriner hekime göstermenizi tavsiye ederiz.


Lamar
Haz 22, 2023 / 17:15

Çok teşekkür ederim benim işime yaradı okuyup cevap verebilmek çok güzel


Irem
Ağu 4, 2023 / 23:48

Kedim 3 gün ciflesin diye yolladım ciflesti dediler ve şu an kedim yüksek sesle miyavlama ya girdi kızgınlık belirtisimi yoksa normelmi 2 ci ciflmesmesi olcak ve 3 ay geçti doğum yapalı. Bi sorun olurmu normelmi 3 ay arayla çiftleşmek. Ve kedim neden böyle biyavliyor.


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:34

Merhaba hayır değil. Kedinizin yumurtalıklarıyla ilgili bir problem olabilir. Ayrıca çiftleştirdiğiniz zaman kızgınlık belirtileri geçmez. Kızgınlık dönemi biter bitmez kedinizi kısırlaştırmanızı öneririm. Geçmiş olsun.


Arzu
Eyl 4, 2023 / 22:30

Henüz 5 6 aylıkken kedim kaçtı 2 gün sonra döndü bı kaç hafta sonra memeleri belirginleşmeye başladı şuan tam 1 ay oldu hamile olduğunu düşünüyorum bu kadar küçük doğumu tehlikeli mi


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:39

Evet, kediniz anne olmak için çok genç ancak kürtaj için de geç kalmış durumdasınız. Doğum sürecinin veteriner hekiminizin sıkı takibi ile geçmesini öneririz. Geçmiş olsun.