Kediler en erken ne zaman hamile kalır?

17 Kasım 2021
5340
Kediler en erken ne zaman hamile kalır?

Kediler en erken ne zaman ya da kaç aylıkken hamile kalır gibi soruların yanıtları yavru kedi sahipleri için oldukça önemlidir. Çünkü veteriner hekimleri dişi kedilerin ilk kızgınlık döneminde hamile kalmalarını önermezler. Bununla birlikte kedisinin kısırlaştırılmasını isteyenler için kedinin erkenden hamile kalması, hem kedi hem de kedi yakını için zorluğa neden olabilir. Bu yüzden sağlık durumunu yakından ilişkilendiren bu gibi konulara önem vermek gerekir. Çünkü kediler çok küçükken hamile kalabilir.

Kediler kaç aylıkken hamile kalır?

Kedilerin ırk, doğdukları ay ve yetiştirilme şartlarına bağlı olarak pubertaya (ergenliğe) erişim süreleri farklılık gösterir. Kedilerin yaklaşık 5 aylıktan itibaren hamile kalabileceğini bilmelisiniz. Henüz kendi gelişimini tamamlayamamış bu kedilerin hamile kalması oldukça risklidir. Eğer bunun olmasını istemiyorsanız, kediyi sahiplendiğiniz an itibari ile bir veteriner hekimine götürmelisiniz. Böylece kedinin yaşına göre hamilelik durumu ile ilgili bilgi almalısınız. Bununla birlikte kısırlaştırma işlemini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğinizi ve bunun için en uygun zamanın ne zaman olduğunu da konuşabilirsiniz.

Diyelim ki, kedinin veteriner hekimi kontrolü sonrasında hamile olmadığından emin oldunuz. Bunun yanı sıra yavru sahibi olup olmamasına kararsız kaldığınızdan kısırlaştırma işlemi yapmadınız. Eğer bu kararsızlık bitene kadar kedinin hamile kalmasını istemiyorsanız, ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Kediyi çok küçükken aldıysanız, kısa sürede büyüdüğünü fark edersiniz. Yavru kedinin cinsiyeti de belli olacaktır. Üstelik beş ila yedi aylık olan dişi kedi erkek kedi ile eşleşmek isteyebilir. Yeterli kiloya gelmiş ve pubertasa erişmişse kızgınlık davranışlarını göstermeye başlayacaktır. Bunun için yerlerde yuvarlanacak, sürekli miyavlayacak ve onu evde tutabilmek sizin adınıza oldukça zor olacaktır.

kediler en erken ne zaman hamile kalır

Dişi kedi sahipleri için durumun zor olmasının yanında erkek kedi sahipleri de bazı problemler yaşayabilir. Erkek kediler pubertaya eriştikten sonra sürekli olarak çiftleşmeye hazır halde bulunurlar ve koku bırakma davranışı sergilerler. Normal de tuvalet eğitimi bulunan erkek bir kedi başka yerlere idrarıyla koku bırakma işlemini yapmaya başlar. Bu davranış sonrasında genellikle ağır bir koku hissedilir ve bu kokunun çıkarılması oldukça zor olabilir.

Kedilerde de aile planlaması olmalıdır. Aksi takdirde yeni sahiplenen kedi büyük bir aile olarak size geri döner. Bu ailenin sorumluluğu da tek bir kedininkinden oldukça zordur. Üstelik yavruların da birkaç ay sonra büyüyüp kızgınlık dönemine gireceklerini belirtmek isteriz.

Kısırlaştırma işlemine kesin olarak karar verenler bu işlemi geciktirmeden yaptırmalıdır. Üstelik kısırlaştırma işleminin meme tümörünü önleme gibi faydaları da vardır. Bu kedinize yaptığınız kötülük değil aksine iyiliktir.

Kediniz için kısırlaştırma kararını vermeden önce doğabilecek yavruların bakım sorumluluklarını üstlenip üstlenemeyeceğinizi iyice düşünmeniz gerekmektedir. Doğacak yavruların hem maddi hem de manevi sorumlulukları olacağını unutmamalısınız.

Yavru kedinin hamile olduğu nasıl anlaşılır?

Sokaktan bulup ya da herhangi bir şekilde sahiplendiğiniz yavru kedinin hamile olduğunu anlamak için aşağıdaki belirtilere göz atabilirsiniz.

  • Sabahları uyandığında huysuz ve rahatsız görünebilir.
  • Hamileliğin ikinci haftası sona erince meme uçlarında pembeleşme başlar.
  • Kedinin karnı kısa süre içerisinde büyümeye başlar ve kilosu hızlı artar. Karnının şişliğinden şüphelenip dokunmanızı tavsiye etmiyoruz. Hamilelik sürecinde kedinizi saldırgan ve tehditkar hareketler sergileyebilirler.
  • Uyku süresi artar ve uyuşuk bir hâlde evin etrafında gezinirler. Eski enerjilerini görmek için hamileliğin sona ermesi ve kendini toparlaması gerekir.
  • Aynı insanlardaki gibi kusma ya da mide bulantısı sorunu yaşayabilirler.
  • Psikolojileri anlık değişir. Bu yüzden sizinle ilgilenmez, sürekli camdan bakar ya da daima size kızgın hareketlerde bulunabilirler.

kediler ne zaman hamile kalmalı

Kedinin hamile olduğunu net bir şekilde anlamak ve öğrenmek için veteriner hekimine gitmek gerekir. Eğer hamile olduğunu fark ettiğiniz ve küçük olduğu için emin olamadığınız bir kedi gördüyseniz ya da onun sahibi iseniz, aynı şekilde vakit kaybetmeden en yakın veteriner hekimine danışmalısınız. Bunları gerçekleştirdikten sonra hamile kaldığını öğrenebilirsiniz. Bu nedenle hamilelik bakımı nasıl olmalı ve doğum hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekir. Çünkü yavru ve hamile kedi bakımında yapılan büyük yanlışlıklar olabiliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler ilk kızgınlık dönemi haricinde hamile kalabilirler. Veterinerler ilk kızgınlık döneminin bir kedi için hamile olarak geçirilmemesinin daha iyi olacağını belirtirler.  Kediler dördüncü ayından itibaren kızgınlık dönemine girerler. Kızgınlık dönemleri genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında oluşur.

Kedilerin hamilelik süreci iki aydır. Bu nedenle bir aylık hamile kedinin karnı şişkindir. Bu yavru kedi sayısına ve kedinin iriliğine göre değişebilir. İri kedilerde hamilelik geç belli olabilir.

Erkek ve dişi kedilerin en erken ne zaman kısırlaştırılması gerektiğine veterinerler en doğru kararı verecektir. Bu nedenle kedi sahiplendiğiniz an itibari ile bir veterinere gitmenizi tavsiye ederiz. Kızgınlık dönemi yaklaşan kedilerin davranışları tecrübesiz sahipleri için zor olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.