Dişi Kediler regl olur mu?

24 Ağustos 2021
6986
Dişi Kediler regl olur mu?

Dişi kediler de tıpkı insan ve köpeklerde olduğu gibi regl olabilir fakat farklı şekilde görülür. Eğer yeni kedi sahiplendiyseniz bu konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olmanız normal. Dişi kedilerde menstrüel döngüler yerine kızgınlık döngüleri vardır ve kıgınlık dönemlerinde meydana gelir. Bu evrede kediniz pek çok erkek kediyi kendine çekebileceğinden genel davranışlarında belirli farklılıklar görmeniz mümkündür.

Kızgınlık Döngüsü Nedir/ Kediniz Bu Dönemde Adet Görür Mü?

Dişi yavru kediniz cinsel olgunluğuna 6-7 aylıkken ulaşır ve ilk kızgınlık dönemine girmesiyle birlikte çeşitli davranış değişiklikleri meydana gelir. Normalde bilinen reglin aksine kızgınlık döneminde kanamaya oldukça az rastlanır. Fakat yine de görebileceğiniz başka pek çok değişim olacaktır. Kediniz yerlerde yuvarlanıp dışarı çıkmak için ısrarcı olur. Sabırsız, sevecen, talepkar davranışlar sergileyebilecekleri gibi halı ve eşyaların üzerine çiş yapabilirler. Bel kısmı okşandığında kuyruğunu kaldırarak çiftleşme pozisyonu alabilirler. Gün içinde çeşitli miyavlama ve bağırma sesleri çıkartabilirler. Size karşı daha agresif olabilirler. Eğer kediniz bu döneminde çiftleşmezse, bu döngü 1-10 gün kadar sürecek olup üç haftada bir tekrarlanacaktır.

Kedim Neden Kızgınlığa (Östrus) Giriyor?

Kediler de aynı insanlarda olduğu gibi ergenliğin başlangıcında cinsel olgunlaşma dönemine girdiklerinde kızgınlık dönemleri başlamış olur. Bu 1 ila 10 gün arasında sürebilmektedir. Kedilerin çiftleşmelerinin her ne kadar mart ayında gerçekleştiğini düşünsek de hem evdeki hem sokaktaki kedilerimizi doğal yaşamdaki döngülerinden farklı bir döngüye maruz bıraktığımız için (iklim değişiklikleri, beslenme, barınma) kızgınlık her 3-4 haftada bir gerçekleşmektedir. Normalde kızgınlık dönemlerinde kedilerde kanama olması durumu söz konusu değildir. Eğer kediniz kızgınlık davranışları gösterdiği bu dönemde çeşitli bölgelerde kan lekeleri görüyorsanız mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedinizin Sağlıklı Olması

Kızgınlık dönemleri zorlayıcıdır. Bu sebeple kedinizi kısırlaştırmanız epey bir fayda sağlar. Buna ek olarak yumurtalık, rahim ve meme kanseri gibi hastalıklar için de önleyici bir uygulamadır. Dişi kedilerde yapılan araştırmalarda ilk kızgınlığını göstermeden yapılan kısırlaştırma işlemi meme tümörü oluşma riskini %95 oranında azaltmaktadır. Bunun yanında genellikle ilk kez kızgınlığa girecek olan kedilerin gebe kalma olasılıkları fazla olduğu için ve ilk doğumlarında annelik içgüdüsünün yeterince gelişmemesinden kaynaklı yavru kayıplarının daha fazla olması sebebiyle genellikle ilk kızgınlığa girmeden hemen önce kısırlaştırılması öneriliyor. Ayrıca var olan hali hazırdaki kedi popülasyonunun engellenebilmesi için de yararı olacaktır. Eğer kedinizi ilk sahiplendiğiniz zaman kısır olup olmadığını konusunda net bir cevap alamadıysanız, veteriner hekimi kontrolüne götürün. Alacağınız bilgiler sayesinde kedinizin kızgınlık döngüsünde nasıl daha iyi bakabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler adet görür mü?

Yazının en başında da belirttiğimiz gibi kedilerde insanlardaki gibi bir adet durumu söz konusu değildir. Kedilerde insanlardaki menstrual döngüye benzer kızgınlık dönemleri bulunmaktadır. Kedilerde kızgınlık döngüsünde köpeklerde görülenin aksine vajinadan kan gelmesi durumu söz konusu değildir. Hormonal uyarımlara bağlı genital organlarda meydana gelen değişimler hafif kanamaların oluşmasına sebep olabilir. Ancak böyle bir durumda mutlaka veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kediler dönemlerin ne olduğunu biliyor mu?

Gerek kediler gerekse köpekler olsun koku ve hormon seviyeleri sayesinde anlayabildikleri anlaşılmıştır. Elbette ki tam anlamıyla ne olduğuna dair bir fikirleri olmuyor. Fakat birtakım şeylerin olduğunun farkındalar.

Kısırlaştırılmış kediler kızgınlık dönemine girer mi?

Kısırlaştırma işlemi kedinizin yumurtalık ve rahmi dahil tüm üreme organlarının alınması anlamına geldiği için gerekli hormonlar üretilemez ve kızgınlığa giremezler.
Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Sıkça Sorulan Sorular

7.5 kediler regl olmaz, ciddi bir sorunu olabilir bunun için veterinerinize minik can dostumuzu göstermeyi ihmal etmeyin.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Sabriye ikiz
Mar 5, 2022 / 19:10

Kızgınlık döneminde sakinlestirme için neler yapılabilir


Veteriner Hekim
Mar 6, 2022 / 10:11

Merhabalar kızgınlık, kısır olmayan kedilerinin doğasının bir parçasıdır. Bu dönemde onu sakinleştirmek için maalesef yapılabilecek pek bir şey yoktur. Hatta onu sakinleştirmek amacıyla kuyruk altına uygulanan masajla kedilerde provoke ovulasyon denilen durum uyarılır. Bunun sonucunda kediler çok kısa aralıklarla sürekli kızgınlığa girmeye başlar. En doğru karar kızgınlık dönemi bittikten sonra kedinizi kısırlaştırmak olacaktır.


Mehmet akif şener
May 15, 2022 / 11:25

Merhaba benim kedim siyam ve suan cezairdeyim bugun sabah yattigi yerde kan vardi ve kontrol ettigimde vajinasinda hala kan vardi ve bundan 1 ay once erkek kedi buna yukseldi ve bagirma zorlama.gibi degisik sesler ve tirmalama oldu ve anldimki erkek kediyle ciflesme oldu sonrasi hareketlerine bakinca qnladim ve ogunden bugune memeleri biraz biyumeye basladi ve elledigim.zaman bana tepki veriryor bugunki vakasan dolayi hamile ise kanamasi normalmi cvp verirsenin minnettar kalirim selamlar


Veteriner Hekim
May 15, 2022 / 19:23

Hamile kedilerde kanama görülmesi normal değildir. Yavruları kaybetme olasılığınız var. Bir an önce veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Eğer kediniz düşük yapıyorsa bu süreçte veteriner kliniğinde olması gerekebilir.


Zeynep
Şub 22, 2023 / 16:29

Merhaba kisirlastirlmis 2 yasinda kedim var.Bugun tararken ustumde hafif koyulasmis kucuk kan vardi..Regl olma ihtimali var mi ..normal mi..


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:18

Kedilerde kızgınlık döneminde kanama pek görülen bir durum değildir. Eğer kediniz kısırsa vajinasından değil ama başka bir yerinden gelmiş olabilir.


Aysel
May 4, 2023 / 10:51

Merhaba kedim 15 aylık ikinci kızgınlık belirtisi gösterdi bizde kısırlaştırma işlemine tam olarak karar veremedik bir kez bile olsa anneliği tatsın istiyoruz ama doğan yavruları ne yaparız oda sorun nitekim onu geçici olarak zamanı anlatması için kuyruk bölgesine dokunuyoruz ama bu sefer köyü bordo renginde kan geldi bunun nedeni nedir ne yapmalıyız bunun olması normalmi?


Veteriner Hekim
May 6, 2023 / 13:57

Merhaba ilk olarak kediler için bir kere doğum yapması ve kızgınlık geçirmeye devam etmesi ilerideki meme kanseri olasılığını ciddi şekilde arttırıyor. Bu sebeple yavruları da ne yapacağınızı bilmiyorsanız ne kediniz ne sizin ne de doğacak yavrular için doğum yapması doğru değil. Kısırlaştırmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında kızgınlık döneminde arka tarafına masaj yapmanız dönemin daha uzun sürmesine neden olacaktır. Arkasından gelen akıntı da normal değil. Bu akıntı devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürüp ultrason muayenesi yaptırmanızı öneririz. Geçmiş olsun..


Esra
Kas 28, 2023 / 13:06

Merhaba kedim kızgınlık dönemine girdi bu sabah kum kabının yanında cok az miktarda kan vardı fakat dışkısında veya idrarında kan görmedim normal midir?


Veteriner Hekim
Ara 2, 2023 / 13:24

Merhaba kedilerde kızgınlık döneminde kan görülmez. Kedinizi veteriner hekime götürmenizi ve muayene ettirmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.