Kediler etçil canlılardır. Ancak seçici yiyiciler olsalar da yediklerimize karşı ilgi duyabilirler. Bu nedenle birlikte atıştırmalık tüketmek isteyebiliriz. Sağlıklı atıştırmalık denilince de akla ilk meyveler gelir. Peki, kediler meyve yer mi? Neyse ki patili dostumuzla paylaşabileceğimiz pek çok leziz meyve var. Onların tat duyuları yeterli olmasa da meyve kokusu ilgilerini çekebilir.
İçindekiler
Pek çok evcil hayvan sahibinin sorduğu sorulardan biri kediler meyve yer mi, sorusudur. Onlara evet, kedinizin meyve yiyebileceğini ancak dikkat edilmesi gereken birkaç şey olduğunu söyleyerek soruyu cevaplamak kolaydır. İlk şey meyvenin büyüklüğüdür. Üzüm ve kuru üzüm gibi zararlı meyvelerden kaçınılması gerekir. Bir diğer önemli faktör de yiyebilecekleri meyvelerin verilme miktarıdır. Çok fazla tüketmeleri sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kediler zorunlu etçil hayvanlardır ve doğal olarak tatlı şeyler yemeye eğilimli değildirler. Tüm besinlerini kaliteli bir kedi diyetinden alırlar. Elmalar, vücudun enfeksiyonla savaşmasına ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmesine yardımcı olan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Ama aynı zamanda kedinizin kan şekerini etkileyebilecek şeker içerirler.
Elma popüler bir meyvedir. Bazı insanlar onları kedilerine ödül olarak sunar. Tehlikeli olmasalar da düzenli olarak verilmemelidir. Çünkü kediniz çok fazla elma yerse, ishal veya obezite fark edebilir. Ayrıca diyabette oluşabilir.
Hazırlanış şekli: Kedinize elma yedirmenin en iyi yolu elmaları küçük parçalara ayırmaktır. Bu onların sindirimini kolaylaştıracaktır. Ancak bazı kediler elmaya karşı hassastır ve sindirim sorunları yaşayabilir. Bu nedenle ilk defa verecekler küçük bir parça ile deneme yapmalıdır. Ayrıca kedinize elma yedirirken, kabuğunu, en önemlisi çekirdeklerini ve sapını çıkarmak önemlidir. Bazı meyveler zehirli bir madde olan siyanür içerir. Bunlardan biri elmadır. Kediniz elma yaprakları veya tohumları yerse, bir veterinere başvurmanız gerekebilir.
Faydası: Elmalar lif bakımından yüksektir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdırlar. Çözünür lif düzenliliği destekler, gevşek dışkıları toplar ve sindirime yardımcı olur.
Muzlar lezzetli ikramlardır, ancak beslenme açısından her zaman en iyi seçim değildir. Kedinizin diyetinin çok yönlü, dengeli ve eksiksiz olması gerektiğini akılda tutmak önemlidir. Kediler, ihtiyaç duydukları besinleri insanlar gibi meyve ve sebzelerden almazlar. Doğal olarak etçildirler, bu nedenle birincil kalori kaynakları olarak ete ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte, küçük bir muz onlara zarar vermez.
Faydası: Bir muz, potasyum da dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve besin içerir. Bu, iyi kalp ve böbrek fonksiyonlarını korumak için önemlidir.
Evcil hayvanınıza muz vermeye karar verirseniz, onu yalnızca ölçülü miktarlarda vermelisiniz. Kedinizi çok fazla muzla beslemek sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca çok sık beslemek obeziteye neden olabilir. Bir muzun yüksek miktarda karbonhidrat ve şeker içermesi bazı olumlu yönlere sahip olabilir, ancak bunlar olumsuz yönlerden daha ağır basmaz. Aslında, kedinizi ne kadar çok muzla beslerseniz, diyabet geliştirme olasılığı o kadar yüksektir.
Muz, kediniz için benzersiz bir besin sağlamaz, bu nedenle gerekli değildir. Bunun yerine diğer meyveleri düşünmelisiniz. Bir muzun sağlığa olan faydaları söz konusu olduğunda, iyileşme yolunda pek bir şey görmeniz pek olası değildir. Ayrıca, kedinizi dengeli, dengeli bir diyetle beslerseniz, ekstra vitaminlere ihtiyaç duymaz. Ancak, emin değilseniz veterinerinize danışmaya değer. Evcil hayvanınızın diyet planı, yaşlandıkça veya tıbbi sorunlar geliştirmeye başladıkça değişebilir.
Kedinize çilek vermeyi planlıyorsanız, ölçülü olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde hoş olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Patili dostunuza zarar vermemeleri için çileklerinizi küçük parçalara ayırmanız gerekir. Ayrıca, böcek ilaçlarını ve diğer zararlı kimyasalları gidermek için çileklerinizi yıkadığınızdan emin olun.
Faydası: Kedinizi çilekle beslemenin bazı avantajları da vardır. Çilekte bulunan antioksidanlar kansere ve kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca evcil hayvanlarda sindirim sorunlarına yardımcı olabilecek diyet lifi sağlarlar.
Ancak çilek yukarıda bahsedilenleri içermesine rağmen kedinize asla normal bir öğün olarak çilek vermemelisiniz. Bunun yerine, onları ikram olarak besleyin veya birkaç tane yemiş yemeye teşvik edin.
Karpuz, sıcak yaz günlerinde serinletici bir ikram olarak yüzyıllardır keyifle tüketilen bir meyvedir. Antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir. Ancak şeker açısından da zengindir. Bu nedenle miktar oldukça önemlidir.
Karpuz mükemmel bir potasyum ve magnezyum kaynağı olsa da, bir kedinin kilo almasına neden olabilecek fruktoz içerir. Ek olarak, meyvenin kabuğu ve tohumları boğulma tehlikesi oluşturabilir.
Hazırlanış şekli: Sağlıklı bir kedi için karpuz çok küçük bir ödül olmalıdır. Her seferinde bir veya iki parça yeterli olmalıdır. Kedinizin diyetine yeni yiyecekler eklemeden önce daima veterinerinize danışmalısınız. Daima çekirdeksiz ve kabuksuz verdiğinizden emin olmalısınız.
Karpuz sağlıklı bir kedi için güvenli bir atıştırmalık iken diyabetli bir kedi için önerilmez. Bunun yerine, daha düşük şeker seviyelerine sahip meyveleri seçin.
Ananas, birçok kişinin severek tükettiği bir meyvedir. Tatlı bir tada sahiptir ve çeşitli yiyeceklere lezzet katmaya yardımcı olur. Taze bir ananas güvenlidir, ancak onu kedinize yalnızca küçük bir yerde vermelisiniz.
Faydası: Ananas C vitamini açısından yüksektir. Bu antioksidan, kedinizin bağışıklık sistemine yardımcı olabilir. Kedinizin ananas alerjisi varsa, onu beslemeden önce veterinerinizle görüşmelisiniz. Ananas ayrıca, kedinizin sağlığı için gerekli olan iki mineral olan sağlıklı miktarda bakır ve manganez içerir. Bakır, protein kullanımında kırmızı kan hücrelerinin ve manganez yardımcılarının üretilmesine yardımcı olur. Ayrıca ananas, kas ve sinir fonksiyonlarını düzenleyen magnezyum içerir. Ananasta bulunan bir diğer besin maddesi olan potasyum, sıvı dengesinin kontrol edilmesine yardımcı olur ve kan basıncını düşürür.
Ananas ayrıca bazı kedilerin işleyemediği bir bileşen olan az miktarda laktoz içerir. Ancak ananasta bulunan B6 vitamini, kedinizin vitamini emmesine yardımcı olur.
Hazırlanışı: Yapraksız ve kabuksuz küçük bir parça olarak verilmelidir.
Kavun, kediler için güvenli meyveler arasındadır. Kavunun insanlar ve hayvanlar için birçok sağlık yararı vardır. Ancak, böbrek sorunlarına yatkınsa, evcil hayvanınıza kavun vermek iyi bir fikir olmayabilir.
Faydası: Kavun vitaminler, mineraller ve lif içerir. Kalorisi de düşüktür. Kedinizin şeker hastalığı varsa, ona kavun vermeniz önerilmez. A vitamini çok önemli bir antioksidandır. A vitamininin yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve serbest radikalleri vücuttan atmak da dahil olmak üzere pek çok faydası vardır.
Armut, kediniz için sağlıklı bir ödül olabilir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludurlar. Ayrıca, kedinizin sindirim sistemi için harika olan lif sağlarlar. Ancak, ölçülü olarak servis edilmelidirler. Kediniz çok fazla armut yerse, bu sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.
Faydası: Armuttaki antioksidanlar, kedinizin hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Bazı çalışmalar, armutların diyabet riskini de azaltabileceğini göstermiştir. Armut iyi bir C vitamini kaynağıdır. Antioksidanları serbest radikallere karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca armutlar diyet lifi açısından da zengindir. Bu yüzden sağlıklı bir kilo kaybı takviyesi olarak kullanılabilirler. Daha bitmedi! İyi bir bakır ve manganez kaynağıdır. Bu mineraller güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Ayrıca kalp hastalığı ve kanser riskini de azalttığı bilinmektedir. Bunların yanı sıra mükemmel bir K Vitamini kaynağıdır. İçerisindeki K vitamini, kedilerin kemikle ilgili hastalıkları önlemesine yardımcı olabilir. Ancak doğru armutları seçtiğinizden emin olmalısınız.
Hazırlanış şekli: Kabuksuz ve çekirdeksiz olmalıdır ve küçük parçalara ayrılmalıdır. Kediler, armut da dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklere alerjisi olabilir. Bu, kusma ve ishal gibi semptomlara yol açabilir. Bunların dışında armut alerjisi olan bir kedinin teşhis için veterinere yönlendirilmesi gerekir. İlk defa armut yiyecek bir kedi için küçük bir parça ile başlangıç yapılmalıdır.
Kediler için toksik olabilecek birkaç meyve türü vardır. Kiraz, üzüm ve portakal gibi meyveler özellikle kedi sağlığı için tehlikelidir. Yüksek düzeyde siyanür içerirler. Bu toksinler akut böbrek yetmezliğine, uyuşukluğa, kusmaya ve ishale neden olabilir.
Portakal ve limon gibi turunçgillerin kabuğu ve kabukları en zehirli olanlarıdır. Kabuğunda bulunan uçucu yağlar sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir. Kedinize meyve atıştırması yapıyorsanız, taze meyve kullandığınızdan emin olun. Pek çok konserve ürüne şeker ve toksik madde koruyucuları eklenmektedir.
Kuru üzüm insanlar için eğlenceli bir yiyecek olsa da evcil hayvanlar için oldukça zehirlidir. Üzüm, toksisitenin nedeni olduğuna inanılan tanen adı verilen bir madde içerir. Bazı durumlarda, bu ölümcül olabilir. Kedinizi bu tehlikeden korumak için üzümleri evcil hayvanınızın erişemeyeceği bir yerde tutmak en iyisidir. Kediniz üzüm yerse, kedinizi veterinere götürmeye hazır olmalısınız. Bunun nedeni, teşhis testlerine ve sıvı tedavisine ihtiyaç duyabilmeleridir.
Kiraz, siyanür içerdiğinden kediniz için zehirlidir. Bu madde, hücresel oksijen taşınması için gerekli olan sitokrom oksidaz enzimini inhibe eder. Siyanür kediniz için ölümcül olabilir. Kiraz zehirlenmesinin belirtileri arasında ishal, genişlemiş gözbebekleri, zor nefes alma ve şok yer alır. Bu semptomların şiddeti, kedinizin sisteminde ne kadar siyanür olduğuna bağlı olabilir. Kediniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, onu veterinere götürmek iyi bir fikirdir. Veterineriniz, kedinizin bir kiraz tarafından zehirlenip zehirlenmediğini belirlemek için teşhis testi yapabilecektir.
Uzmanlar , kedilerin narenciye yemekten kaçınmasını önerir. Turunçgiller, kediler için zehirli olan uçucu yağlar içerir. Ayrıca asidiktirler ve bu da bir kedinin sindirimi için en iyi kombinasyon değildir.
Evcil bir kediniz varsa, kediler meyve yer mi sorusunun yanı sıra ne kadar meyve yiyebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Cevap birkaç faktöre bağlı olsa da, çoğu kedi genellikle çeşitli meyveleri yemekten mutlu olur. Kedinizin tadını çıkarabileceği daha popüler meyvelerden bazıları elma, muz ve kızılcıktır.
Kedinize ödül ya da atıştırmalık olarak meyve vermek istediğinizde günlük mama miktarının %10’luk kısmını aşmadığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca her gün aynı meyveyi vermemelisiniz. Düzenli meyve tüketimi kediler için sağlıklı bir şey değildir.
Evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu beslenmeyi almasını sağlamak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, diyetini izlemektir. Olumsuz reaksiyonlardan kaçınmak için yeni yiyecekleri birer birer tanıtmalısınız.
Kediler seçici yiyicilerdir. Diyetlerine yeni meyve ve sebzeler eklemek gastrointestinal rahatsızlığa yol açabilir. İdeal olarak, yeni yiyecekler küçük miktarlarda verilmelidir.
Kedilerin yiyemeyeceği birkaç meyve vardır. Diğerleri sağlıklarına faydalıdır. Ancak miktara dikkat etmek önemlidir. Aksi takdirde yarar yerine zarar getirebilir. Ayrıca meyvelerin hazırlanış şekli dikkate alınmalıdır.
Kedilere karpuz, kavun, şeftali, yaban mersini, kızılcık, elma, armut ve öilek verebiliriz. Miktara ve veriliş şekline dikkat etmek oldukça önemlidir. Meyveler ilaçlı olabilir. Bu nedenle soyulmalı, çekirdekleri çıkartılmalı ve iyice yıkanmalıdır. Büyük meyveler küçük parçalara ayrılmalıdır.
Kediler turunçgil kokusunu sevmez. Ayrıca turunçgiller kediler için zararlıdır. Her kedinin farklı meyveleri sevmesi olasıdır. Seçici olmaları nedeni ile meyve yemeyi reddedebilirler. Eğer kedinize ilk defa bir meyve verecekseniz miktarı oldukça küçük tutmalısınız. Alerjisi olabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar