Sağlıklı kedi kakası nasıl olmalı?

3 Eylül 2022
2022
Sağlıklı kedi kakası nasıl olmalı?

Kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmak ister misiniz? Bunun için elbette veteriner kontrolü gerekir. Ancak bazı ayrıntılara dikkat ederek hastalık belirtisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra sağlıklı olduğunu belirten sinyallere de ulaşabilirsiniz. Örneğin; dışkı kontrolü ile kedilerin herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığını anlamak mümkün. Çünkü pek çok hastalık sindirim ve bağırsak sistemini doğrudan etkiler. Bu da kakada farklılıklar oluşmasına neden olur. Peki, sağlıklı kedi kakası nasıl olmalı?

Sağlık kontrolü için bir takım tahliller yapılır. Bunlar içerisinde kan, idrar ya da dışkı tahlili yer alır. Çünkü kan tahlili gibi dışkı tahlili ile pek çok hastalığın belirtisinin var olup olmadığı anlaşılabilir. Böylece kedinin sağlıklı olup olmadığı da kolayca fark edilir. Elbette bizler tahlil olarak değil, kakanın bazı özelliklerine bakarak aklımızda yer edinen hastalık endişelerinden kurtulabiliriz.

Kedi kakası nasıl olmalı?

Sağlıklı kedi kakası nasıl olmalı? Sağlıklı kedi kakası sert, silindirik ve koyu kahverengidir. Sert kelimesi ile anlatılmak istenen şeklinin bozulmamasıdır. Kuma düşen kaka parçaları kapatıldığında genellikle bütün hâlde durur. Bu nedenle kedi kakası temizliği kolaydır. Kum ile daha da sertleşir ve topaklanan kısım temizlenir.

Sağlıklı kedi kakası boyutu, kedinizin boyutuna karşılık gelir, diyebiliriz. Doku, cinse bağlı olarak sert veya yumuşak bir top görünümü olabilir. Pek çok kedinin kakaları biraz düzensiz olsa da, yine de onu sahibi tanıyabilmelidir. Ayrıca kum kabından rahatlıkla çıkarabilmelidir.

Çoğu kedi günde bir veya iki kez kaka yapar. Bununla birlikte, kedinizin günde birkaç kez kaka yaptığını fark ederseniz, herhangi bir sağlık sorununu elemek için veterinerinize danışmanız gerekir. Sağlıklı kedi kakası özellikle kötü kokmamalı ve asla çok koyu veya çok açık renkli olmamalıdır.

Sağlıklı kedi kakası belirtileri

sağlıklı kedi kakası nasıl olmalı

Renk

Sağlıklı kedi kakası kahverengi olmalı, bunu nasıl anlayabilirim diyebilirsiniz. Sonuçta kediler tuvalet ihtiyaçlarını yalnız olarak ve huzurlu bir ortamda yapmak ister. Bu nedenle kum kabını en uygun yere koyarız. İşini bitirdiğinde de üzerini örterler. Ancak kedinizin kum kabına yöneldiğinde onu gizlice seyredebilirsiniz. Tuvalet ihtiyacı bittiğinde de kaka rengini kontrol edebilirsiniz. Ne de olsa bu onun sağlığını kontrol etmek içindir. Ki pek çok zamanda kum kabı temizlerken kaka rengini gözlemlemek mümkün olabiliyor.

Kediniz kahverengi dışında sarı ya da yeşil gibi renklerde kaka yaptıysa, kedinizi gözlemlemelisiniz. Bu durum geçici olabilir. Kedinize atıştırmalık verdiyseniz ya da ilaç gibi bir şey kullandıysa kak renginin değişmesi normaldir. 2 gün içerisinde kaka rengi ve diğer özellikleri sağlıklı olarak görülmezse veterinere gidilmelidir.

Turuncu kedi kakası: Kedinizin kakasının turuncu renkte olduğunu fark ederseniz, bunun birkaç nedeni olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon sorumlu olabilir, ancak karaciğer veya safra kesesi problemlerinden de kaynaklanabilir. Bu bakteriyel enfeksiyon bağırsaklarda başlar ve kan yoluyla yayılabileceği safra kanalına kadar gidebilir. Turuncu kedi dışkısının diğer nedenleri karın travması veya tümörleri içerebilir. Her iki durumda da, bir veteriner destekleyici sıvı tedavisi ve antibiyotik önerebilir. Kedinizin kakasında bu renklenmeyi fark ederseniz hemen veterinerinize başvurmanız son derece önemlidir.

Koku

Kedi kakası, kedinin diyetine, tıbbi durumuna, ek besinlere ve daha pek çok faktöre bağlı olarak farklı şekilde kokabilir. Birçok kedi mama markası kedi kakası kokusunu azaltmak amacı ile üretim yapmaktadır. Ki kullanıcılardan gelen geri dönüşlere bakıldığında işe yaradıkları görülüyor. Ancak diyet haricinde de koku artabilir ya da kötüleşebilir.

Kedi kaka kokusu, hem siz hem de kedi arkadaşınız için bir sıkıntı olabilir. Kokulu kedi kakasını çıkarmak bir sıkıntı olsa da, daha ciddi bir sağlık sorununa da işaret edebilir. Biraz sabır gerektirse de, kedinizin neden bu kadar keskin kokular yaydığını anlamak, tüylü arkadaşınızı sağlıklı tutmak için harcadığınız çabaya değer.

Kokulu kaka genellikle kötü bir diyetin sonucudur, diye belirttik. Kedinizin diyeti aniden değişirse, kokulu dışkı fark edebilirsiniz. Kokmuş dışkının diğer nedenleri arasında parazitler, emilim bozuklukları ve anal bez enfeksiyonları bulunur. Tüm hastalık belirtilerinde olduğu gibi, kedinizin kötü kokulu kakası varsa veteriner tedavisine başvurmak en iyisidir.

Kıvam

Kedi kakası kıvamı ne çok sert ne de yumuşak olmalıdır. Kediniz tuvalet ihtiyacını giderdiğinde kakanın şekli genellikle silindirdir. Bazen parça parça olsa da burada önemli olan ne çok sulu ne de koyu olmasıdır. Koyu kıvam kum kabı temizliğinde anlaşılabilir. Kepçe ile temizlik yaparken dışkının kıvamını kontrol edebilirsiniz.

Kediniz alışılmadık renk ve kıvamda kaka yapıyorsa, bu karaciğer veya safra kesesi sorunlarının bir işareti olabilir. Turuncu bir dışkı, bağırsaklarda başlayan ve safra kanalına doğru ilerleyen bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bu enfeksiyon daha sonra kan yoluyla yayılır. Kedilerde yağlı dışkı renginin diğer nedenleri arasında tümörler, safra kanalı tıkanıklıkları ve karın travması bulunur. Kedinizin kaka renginde bir değişiklik fark ederseniz, hemen bir veterinerle iletişime geçin.

Parazit

Koku, kıvam ve renk gibi özelliklere bakılmasının yanı sıra bazı kedi sahipleri kedi tuvaleti temizliği yaparken kum kabında parazit gördüklerini belirtebilir. Bu da hastalık belirtisidir ve derhal veterinere gidilmelidir.

Kedi neden ishal olur?

Kediler pek çok neden ile ishal olur. Ancak ishal problemi varsa rahatsızlık da var, demektir. İshal beraberinde kusma gibi belirtiler getiriyorsa durum kritik olabilir.

Çoğu zaman, diyetteki bir değişiklikten veya kedi mamasındaki yeni bileşenlerden kaynaklanabilir. İshal şiddetliyse ve birkaç gün içinde düzelmezse, veterinerinizden tıbbi yardım almalısınız. Dışkı metalik kokuyorsa, kedinizin parazitler gibi bir sindirim bozukluğu veya yanlış beslenmesi olabilir.

Bir veteriner, kedinize özel tedavi veya destekleyici bir tedavi verebilir. Spesifik tedavi, ishalin nedenini belirlemeyi ve onu hedeflemeyi içerir. Kediniz, olaydan kurtulana kadar en az 24 saat boyunca yumuşak bir diyetle beslenmelidir. Kediniz sık sık ishal nöbetleri yaşıyorsa, antibiyotik kullanmaya da hazırlıklı olmalısınız. İshal, daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Kedi kaka kokusundan nasıl kurtulurum?

sağlıklı kedi kakası

Kedi kakası sağlıklı da olsa kokar. Bu nedenle birkaç noktaya önem vermek gerekir. Kedi kakası kokusundan kurtulmanın etkili bir yolunu arıyorsanız, elbette ilk olarak kötü koku altında yatan nedeni bilmeniz gerekir. Sorunu bulup çözümlerken zaten koku azalacaktır. Ancak sağlıklı olsun olmasın kaka kokusunu azaltmak ve yok etmek için bir şeyler yapabilirsiniz.

Kedi idrarı ve kaka kokusu, faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Kediniz sağlıklı olsa da zamanında kum kabını temizlemezseniz ortamdaki koku ağırlaşır ve temizlenmesi giderek zorlaşır. Çünkü kediler kum kaplarını gün içerisinde pek çok kez ziyaret edebilir. Bu amaç sadece tuvalet için değildir. Her ziyaret kokuyu arttırır. İşte kedi kaka kokusundan kurtulmanın yolları…

Kum kabını her zaman temiz tutun

Kedi kakası kokusundan kurtulmak istiyorsanız, kum kabını her zaman temiz tutun. Kokuları önlemek için her gün kedi tuvaletini boşaltmalısınız. Altlığın kepçeyle alınması da temizliği kolaylaştırır. Kediler çok fazla kaka yapmaktan hoşlanmazlar, bu nedenle birkaç santim kum yeterlidir. Altlığı çok fazla bırakmak hoş olmayan bir kokuya neden olabilir.

Bir kedi tuvaleti kapağı kullanmak kokuyu ortadan kaldırmaz, ancak kokuyu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Kum kabını, iyi havalandırılan bir odaya yerleştirin. Kedinizin manevra yapması için bol ışıklı bir nokta seçin. Kedinizin kum kabını tuvalet dışında kullanma gibi kötü bir alışkanlığı varsa, başka bir tane eklemeyi düşünün. Bu, kokuyu ve kedinizin kutuyu tekrar kullanmama riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Kum kabının yeterli olduğundan emin olun

Kediniz için her zaman yeterli kum kabına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Kedinin rahatça oturabileceği kadar büyük olmalı ve kazmak için bolca alana sahip olmalıdır. Ayrıca kutular, kedinin tuvaletini yaparken dışarı idrar püskürmemesi için yeterince yüksek olmalıdır. Bu, kum kabının temiz kalmasına yardımcı olacaktır.

Kum kabı kullanışlı olsa da, evinizde yeterli alanınız yoksa kediniz güçlük çekebilir. Başlangıçta, kedinizin kafası karışabilir. Ancak zamanla bunları kullanmaya alışacaktır. Bir veteriner, sorunu tetikleyen faktörleri belirlemenize ve kedinizin davranışını değiştirmenize yardımcı olacaktır. Sorularınız varsa onlardan tavsiye isteyebilirsiniz.

Kedinizin kakasında ağır bir koku ya da farklılık görüyorsanız kedilerin kakası neden kötü kokar makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça sorulan sorular

Kediler her zaman aynı şekillerde kaka yapmayabilir. Yedikleri ve içtiği su miktarı kaka kıvamını etkiler. Ancak cıvık kaka genellikle ishal anlamına gelir. Bu durum gözlemlenmeli ve uzun sürerse veteriner yardımı alınmalıdır.

İshal kedi kakası sarı ya da yeşil renkli, mukuslu, köpüklü ya da kanlı olabilir. Kıvam suludur. Bu nedenle kum kabından bir kerede temizlemek mümkün değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.