Doğanın kendi başının çaresine bakmasının bir yolu olmasına rağmen, olası sorunları nasıl tespit edeceğinizi ve kedinize yardım etmek için neler yapmanız gerekebileceğini bilmelisiniz. Yavru kedilerin doğumuna tanıklık eden şanslı birkaç kişiden biriyseniz ve çok rahatsız olmadığınız sürece, doğum sırasında kedinizin yanında olabilir ve yaşanabilecek herhangi bir sorun karşısında kediniz için hazırlıklı olabilirsiniz. Kedi doğum sürecinin en önemli kısmı, hamileliğin başlangıcından itibaren sizin önceden yapacağınız hazırlıklar olacaktır. Eğer bir kediniz var ve hamilelik döneminden yavru kedilerin doğumuna kadar geçen sürede neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız doğru yerdesiniz!
Bu yazımızda sizlere yavru kedilerin doğumuna nasıl hazırlanacağınızı anlatan detaylı bir yol haritası sunuyoruz. Hazırlık, doğum ve doğum sonrası aşamaları içeren adım adım kedi doğum sürecinde ihtiyacınız olan her şeyi bu içeriğimizde bulabileceksiniz. Bu heyecan verici zamana tanık olmak ve kedinizin sorunsuz bir doğum süreci geçirmesine yardımcı olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Bu durumun anlaşılır olması kedi sahipleri için çok heyecan verici bir andır. Yıllardır aynı evi paylaştığınız, stresli anlarınızda sizi yatıştıran şirinlik abidesi kedinizin hamile olduğunu öğrenmek eminiz sizi hiç olmadığı kadar mutlu edecektir.
Bir kedinin hamileliği 64 ila 67 gün yani yaklaşık 9 hafta kadar sürer. Peki, kedinizin hamile olup olmadığını nasıl anlarsınız? Aşağıda, kedinizin hamile olduğuna dair 6 belirtiyi okuyabilirsiniz. Kedinizin bu belirtileri taşıyor olması onun hamile olduğuna dair kesin işaretlere sahip olduğunu gösterecektir.
Hamileliğin son birkaç haftasında kedinizin meme bezlerinin boyutu normal boyutuna kıyasla daha da artacaktır. Kedilerde meme bezleri, kasık bölgesinden göğüs altına kadar 2 paralel sıra halinde uzanır. Kedilerde genellikle 4 çift meme bezi bulunur. Doğuma yaklaşık 1-2 hafta kala boyutu artan memeler son 2 gün önce de süt üretmeye başlayacaktır. Bu durum, kedinizin hamile olduğu, yavruların da yakın bir dönemde geleceği anlamını taşımaktadır.
Kediler de insanlara benzer bir şekilde, doğum öncesi kendini evine (yuvasına) çekebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinize, hava akımı olmayan sessiz ve sıcak bir yuva kutusu yaparak ona yardımcı olabilirsiniz. Yavru kediler doğum anında vücut sıcaklıklarını düzenleyemedikleri için sıcak bir yuva onların rahatı ve sağlığı için çok iyi olacaktır. Kedinizin yuvalama davranışının devam ettiğini görüyorsanız onu hazırladığınız bu kutunun içerisinde uyumasına teşvik etmeye çalışın.
Kedilerin normal vücut sıcaklıkları 37 ila 39 derece arasında değişmektedir. Doğumdan 1 ila 2 gün önce kedinizin vücut sıcaklığı 37 dereceye düşecektir. Kedinizin sıcaklığını, izin vermesi durumunda, rektal olarak ölçebilirsiniz. Ancak bu durum karşısında kedinizin hamilelik belirtisi taşıyor endişesine kapılmanıza gerek yoktur. Çünkü hamileliğe dair yeterince ve kesin başka nedenler de vardır.
Kediniz doğuma birkaç hafta kala size daha önce hiç alışık olmadığınız davranışlarda bulunacaktır. Hamileliğin son haftasına gelindiğinde ise, kedinizi evin kuytu köşelerinde saklanıyor olduğunu göreceksiniz. Bu durumda olan kediler aşırı ilgi beklerler. Eğer yanına yaklaşmanıza izin veriyorsa onu birkaç gün hiç olmadığı kadar daha bir ilgiyle sevin. Ancak unutmayın ki, bazı kediler çok da huzursuz olabilirler. Kısaca kedinizin duygusal ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamanız gerekmektedir. İlgi istiyorsa ilgi verin fakat istemiyorsa bunun için zorlamayın.
Kedinizin son dönemlerde iştahında önemli bir azalma yaşanabilir. Bu durum, çoğu hamile kedinin hamileliğinin son haftalarında azalan bir iştah göstermesi nedeniyle daha kolay fark edilir olacaktır. Kedinizin iştah azalması, yavru kedilerinin ağırlığının midesine yaptığı basınçtan olabildiği gibi yaşadığı genel bir kaygı durumundan da olabilir.
Kedinizin sık sık kendini yaladığını fark edebilirsiniz. Huzursuzluk hali, uluma ve miyavlama seanslarında da bir artış olacaktır.
Bu 6 madde, kedinizin doğum sancıları sırasında size haber verecek bazı iyi işaretlerdir.
Kedinize hamileliği sırasında bakmak hem heyecan verici bir durum hem de sizin duygu durumunuz için oldukça pozitif bir andır. Kediler hamilelik döneminde sizden daha önce hiç olmadığı kadar ilgi ve şefkat bekleyecektir. Kediniz kendini doğuma hazırlarken siz de ona yardımcı olun. Peki, nasıl?
Kediniz, yukarıda bahsettiğimiz hamilelik belirtilerini taşıyorsa ve siz de bu durumu fark ederseniz, durumu kesinleştirmek için bir veteriner hekim muayenesine gitmelisiniz. Durum kesinleştikten sonra ona kaliteli bir kedi maması satın alın. Kedinizi, besin değeri yüksek bileşenler içeren kaliteli kedi maması ile beslemeye başlayın ve doğumdan sonra yavru kediler sütten kesilinceye kadar buna devam edin. Unutmayın, kaliteli bir kedi maması ile beslenen kedinin süt üretimi artar ve yavrularına hem bol miktarda süt hem de ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini verir.
Kedinizin hamilelik belirtileri taşıdığını anladığınız an ona doğumdan 2 hafta önce kadar, bir yavrulama alanı hazırlayın. Kediler, yavrulamak için uygun bir kutu bulamazlarsa, en elverişsiz alanlarda doğum yapmalarıyla ünlüdür. Çoğu kedi kapalı ve sıcak bir kutuyu tercih eder. Ona doğum öncesi sıcak bir yuva yapmayı lütfen ihmal etmeyin. Kedinize doğum öncesi hazırlayacağınız yuva için battaniye veya havlu gibi yumuşak ve yıkanabilir şeyler tercih edebilirsiniz.
Doğum sonrası yavru kedi kutusunun da hava akımından uzak olduğundan emin olun. Mümkünse karanlık ve sessiz bir alana yerleştirin. Kediniz yavrularıyla birlikte kendini rahat ve güvende hissetmek isteyecektir. Ayrıca yemeğini ve suyunu da yuvaya yakın bir yere koymayı unutmayın. Bazı durumlarda kediler yavru kedileriyle kendine farklı bir yer seçebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız paniklemeyin ve onları kendi haline bırakın.
Kedinizin doğumu öncesinde aşağıdakileri içeren bir acil durum kiti toplamayı unutmayın.
Ayrıca olası sorunlara karşı hazırlıklı olmak her zaman iyi bir fikirdir! Kedinizi doğum yapmadan önce bir veterinere götürmeniz doğum esnasında yaşanabilecek kötü senaryoları en aza indirgemenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte kedinizin yaklaşan doğumu ve aklınıza takılan her sorunun yanıtını da veterinerden alabilir ve süreci kendi adınıza daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Kediniz kendi yavrularını emziremiyorsa onları şırınga yoluyla beslemek, biberon yardımıyla süt ihtiyaçlarını gidermeniz gerekir. Doğum sonrası gün/gün yavru kedileri tartmak da iyi olacaktır. Eğer yavru kediler herhangi bir kilo almıyorsa, veterinerinizi aramayı unutmayın.
Doğumdan sonra kirlenen havlu veya battaniyeleriniz için bir çamaşır sepeti ve plastik bir torba bulundurun.
Doğum sonrası anne kedi her yavru kedinin göbek bağını çiğneyerek koparmazsa, onu temiz bir makas ile kesmeniz ve diş ipi ile bağlamanız gerekecektir.
İster bir kedi sahibi olun, ister bir kedinin doğumuna tanıklık ediyor olun, doğum yapmak üzere olan bir kediniz varsa kendinizi gergin ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Bu gayet normaldir ve endişelenmenize gerek yoktur. Sizinle beraber muhtemelen doğum yapmak üzere olan kediniz de davranışsal olarak farklılıklar gösterebilecektir. Bu durum karşısında stres yaşamadan ve kedinizin de sağlıklı bir normal doğum yapmasını sağlamak için bazı bilmeniz gereken şeyler vardır. Kedinizin doğum süreci hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazımızın devam eden bölümlerinde bulabilirsiniz.
İlk iş kedinizin hamile olup olmadığını kontrol etmek olacaktır. Eğer kediniz hamilelik belirtileri taşıyorsa o halde kolları sıvamanın vakti gelmiştir! İşe koyulalım…
Neyse ki, kedinizin hamile olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak birkaç işaret vardır. Kedi familyasında yaygın olarak hamilelik belirtileri; genişleyen ve pembeleşen meme uçları, şişmiş bir karın ve çiftleşmek üzereyken çıkan miyavlamaların son bulması gibi farklılıklar taşımaktadır.
Eğer kedinizin bu farklılıkları taşıdığından eminseniz veya durumdan şüpheleniyorsanız o halde en yakın bir veterinere götürmeniz iyi olacaktır. Bu sayede, kediniz eğer gerçekten hamileyse, veteriner, hamileliğin komplikasyon var mı yok mu olduğunu size söyleyebilir ve kedinizin doğumuna nasıl hazırlanmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirebilir.
Olmasını hiç istemeyeceğimiz bazı durumlarda, veteriner, hamileliğin devam etmesi nedeniyle anne kedinin hayatının tehlikeye girebileceğini ve bu nedenle kısırlaştırılması gerektiğinin en iyi yol olduğunu size söyleyebilir.
Kediniz hamileliğinin yaklaşık 42. gününde belirgin bir şekilde şişik bir karna sahip olacaktır. Bu da, kedinizin farklı beslenme ihtiyaçlarını beraberinde getirecektir. Hem anne kedinin hem de doğacak yavru kedilerinin sağlığı için uygun miktarda ve kalitede yiyecek ve besin almasında yarar var. Hamileliğin son üç aylık döneminde kedinize ufalanmış daha küçük hacimli yiyecekler veya yavru kedi maması verebilirsiniz. Yaklaşan doğum sürecinde yavru kedilerin anne kedinin midesine yapacağı baskı sonucu düşen yemek yeme kabiliyeti onu daha küçük yiyecekler yemesini gerektirecektir.
Doğum yaklaşıyor… Yaklaşan doğum sürecinde kediniz kendini evin kuytu köşelerine gizleyebilir. Bu durum karşısında endişelenmenize gerek yok. Onun için hemen bir yuva kurmaya koyulun. Kediler doğum yapmak için güvenli ve sıcak bir yer ararlar. Bu nedenle yaklaşan doğum süresince evin daha sakin yerlerine gitmesi garip karşılanmaz.
Kediniz için yuva kurarken, hava akımı olmayacak sıcaklıkta ve herhangi bir anda hiçbir çocuğun veya diğer evcil hayvanların geçmediği bir alanda yuvayı kurduğunuzdan emin olun. Kediniz, onun için kurduğunuz yuvada kendini güvende ve rahat hissetmelidir. Karton bir kutudan kolayca kediniz için yuva yapabilirsiniz. Ancak unutmadan, kuracağınız yuva içerisine onu sıcak tutacak havlu veya battaniye serdiğinizden emin olun. Ayrıca yuva içerisinde anne ve yavru kedi kokusu dışında farklı kokulu bir malzeme de koymayın.
Doğum yaklaşıyor… Yaklaşan doğum sürecinde kedinizi kaliteli yiyeceklerle beslemeye devam etmeyi sürdürün. Eğer iştahında diğer günlere nazaran bir azalma görüyorsanız, bu kuvvetle muhtemel doğumun yaklaştığının bir habercisidir. Yuvayı kurmuş olmalısınız…
Mümkün olduğunca kedinizin hamileliğinin süresini takip etmeye çalışın. Eğer hamilelik süresi yaklaşık olarak 67 günü geçmişse, onu bir veterinere götürüp kontrol ettirmekte yarar var. Bu sayede, veteriner anne karnındaki yavru kedilerin sağlıklı olup olmadığını kontrol edebilir ve doğum için kalan süreyi size söyleyebilir. Şayet, doğum bu süre zarfında da gerçekleşmezse, bir sezaryen doğumu gerekli olabilir.
Hamilelik anında kedinizdeki olası komplikasyonlara dikkat edin. Bu komplikasyonlar arasında dikkat etmeniz gerekenler anormal bir akıntı veya hastalıktır.
Eğer doğum anında kedinizin vulvasından bir akıntı geliyorsa bu pek de normal bir şey değildir. Yeşil ve sarı renkte bir akıntı rahim enfeksiyonuna, parlak yeşil bir akıntı plasentanın ayrıldığına ve kanlı bir akıntı ise plasentanın yırtıldığına işaret eder. Bu işaretlerden birini görürseniz mutlaka veterinerinize ulaşın.
Hamilelik anında kedinizde kusma, ishal, öksürme, hapşırma ve iştahsızlık görürseniz bu da hastalığa işaret eder. Bu durumda da veterinerinize başvurmanız gerekir.
Kediler doğum yaklaştıkça farklı davranışlar göstermeye meyillidir. Ayrıca yavrularını doğurabilmesi için bulunduğu ortamda kendine sessiz, sakin ve hava akımı olmayan kuytu köşeler ararlar. Bu durum içeriğimizde de bahsettiğimiz üzere hamileliğin belirtileridir ve bunu mutlaka fark etmiş olmalısınız. Tam da bu esnada ona yavru kedilerini doğurabilmesi için uygun bir ortam hazırlamanız gerektiğinden bahsetmiştik. Doğum yaklaşıyor. İşleri sıkı tutmalıyız!
Kediniz doğum yaklaştıkça size çoğunlukla ihtiyaç duymayacaktır. Onu bir süre sevmekten kendinizi alıkoyun. Bu durum geçicidir, endişelenmeyin! Ancak elbette evdeki varlığınız onu gayet rahat tutacaktır. Kendi köşesine çekilmiş veya hazırladığınız yuvada vakit geçiriyor olabilir, doğumunu engellemeyecek kadar aranıza mesafe koymanız onu rahat ettirecektir. Fakat olası komplikasyonlara müdahale edebilecek kadar da yakında duracağınızı unutmayın.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kediler davranış itibariyle bazı doğum belirtileri taşırlar. Bunu fark edebilmek için kedilerin genellikle doğum süreçlerinde sergilediği davranışları öğrenmeye çalışın. Peki, kedilerin doğum belirtileri taşıyıp taşımadığını gösteren işaretler nelerdir?
Yukarıdaki maddelerden bir veya birkaçı durumunda ona yardım etmeniz gerekebilir. Lütfen bu durumda önce ellerinizi temizleyin ve sterilize edin. Birkaç dakika sabunla ellerinizi ovuşturarak temizlediğinizden emin olun. Hatta tırnaklarınızın altını temizlemek için bir tırnak fırçası veya eski bir diş fırçası da kullanabilirsiniz.
Ellerinizi temizlerken el dezenfektanı kullanmayın! Dezenfektan, yavru kedilerin bunu yalaması ihtimalini artırarak işi zorlaştırabilir.
Doğum başladı ve yavru kediler bir bir doğuyor. Kediniz, onun için hazırladığınız yuvasına girip doğuma başladıysa, yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmak, olası komplikasyonlara karşı hazırlıklı olmak ve doğumu izlemek olacaktır. Hem kendinizi hem de yuva çevresini sakin tuttuğunuzdan emin olun. Doğum anında ters giden bir şey olursa lütfen hemen veterinere başvurmayı unutmayın.
Doğum sonrası anne kedi yavru kedilerini güçlü bir şekilde yalayarak amniyotik kesenin zarını çıkarır ve onların nefes alıp hareket etmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda anne kedi yavrularından birini veya bir kaçını yalamayabilir. Bu durumda, yavru kedinin nefes almasını sağlamak için temiz bir havlu ile yüzünün etrafındaki zarı temizleyin. Ardından yavru kediyi annesine geri verin. Bu defa mutlaka yavru kedisini yalayacaktır. Ancak oldu ki anne kedi yavru kedisini görmezden gelir ve kedi ıslak kalarak titremeye başlarsa, siz kuru bir havluyla onu ovarak kurulayın ve tekrar annesine geri verin.
Doğan her yavru kedi başına bir plasenta vardır ve her birinin doğumundan sonra bunların atılması gerekir. Doğan her yavru ile birlikte tüm plasentaları not edin çünkü anne kedinin içinde kalan bir plasenta enfekte olabilir ve tıbbi müdahalede geç kalındığında annenin ölümü gerçekleşebilir.
Plasentayı çekmeye çalışmayın. Çoğunlukla anne kedinin plasentayı çiğneyip kopardığını hatta yediğini unutmayın.
Genellikle plasentaların kesilmemesi önerilir. Çoğu anne kedi onu çiğneyerek koparacaktır. Ancak aksi durumda lütfen veterinerinize danışmayı unutmayınız.
Nihayet doğum sona erdi. Anne kedi ve doğan her yavru kedi de sağlıklı! Henüz iş bitmedi. Doğum sonrası da yapılması gereken bazı kontroller vardır…
Yavru kediler anne karnından hem kör hem de sağır olarak çıkarlar. Bu nedenle koku ve dokunma yoluyla annelerinin meme uçlarını ararlar. Bazen bunu hemen yapsalar da, bazı zamanlar birkaç dakika beklerler. Hemen müdahale etmenize gerek yoktur.
Anne kedi, doğan yavru kedilerine emmeleri için hemen izin vermiyor olabilir, muhtemelen önce tüm yavru kedilerin doğmasını istiyordur. Oldu ki, anne kedi emmeleri için yavru kedilerini reddediyor ve izin vermiyorsa, öncesinde satın aldığınız süt tozunu hazırlayın ve yavru kedilerin beslenmesi için bir şişe içerisinde onları kendi ellerinizle besleyin.
Son olarak anne kedi yavrularının emmesine izin veriyor ancak süt gelmiyor olabilir. Bu durum karşısında veterinere başvurmayı unutmayın. Geçen süre zarfında hazırladığınız süt tozunu yavru kedi besleyici bir şişe kullanarak onlara vermeyi de ihmal etmeyin.
Yavru kedilerin sağlığı anne kedinin sağlığı kadar çok önemlidir. Yavru kediler doğduktan sonra, boğulma veya lıkırdama sesleri çıkarıyor olabilir. Muhtemelen nefes borusunda sıvı vardır. Böyle bir durum karşısında yavru kediyi ellerinizin arasında tutarak yavaşça aşağı doğru sallayın. Bu, sıvıların yavru kedinin boğazından dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır. Yüzünü silmek için de kuru bir bez kullanabilirsiniz.
Anne kedi, yavru kedilerinden birine veya birkaçına karşı ilgisiz görünüyorsa, kokusunu yavrulara sürmeyi deneyebilirsiniz. Ancak ilgisizlik devam ediyorsa, yavru kedilere kendiniz bakmanız gerekebilir.
Doğumda kedilerden birinin ölü doğmuş olması pek de şaşırılacak bir durum değildir. Bu durum karşısında lütfen paniğe kapılmayınız. Ölü doğduğundan emin olmak için ovuşturarak canlandırmaya çalışabilir veya ağzına üfleyebilirsiniz. Ancak bir tepki vermiyorsa ne yazık ki ölü doğmuş olacaktır.
Doğum sonrası anne kedinin sağlığında bir farklılık var mı yok mu kontrol edilmelidir. Doğum sonlandıktan hemen sonra yuvanın yakınlarında bol miktarda kaliteli kedi maması ve su bulundurun. Anne kedinin doğum sonrası kendi enerjisini koruyabilmesi ve aldığı besinleri yavru kedilerine aktarabilmesi çok önemlidir.
Yiyecekleri yuvaya yakın bir yere koymayı sakın unutmayın. Doğumun olduğu ilk gün anne kedi yerinden hiç kalkmayabilir, kontrollerinizi belirli aralıklarla yaparak anne kedinin yavru kedileriyle bağ kurup kurmadığından emin olun.
Doğum saati, yavru kedilerin cinsiyeti ve ağırlığı gibi bilgileri kaydedebilirsiniz. Bu bilgiler daha sonra tıbbi işlemler için faydalı olabilir.
Çoğu kedi, yavru kedilerini herhangi bir insan müdahalesi olmadan kolayca doğurabilmektedir. Ancak doğum esnasında bazı komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Kediniz doğum öncesi ve sonrası 30 dakikadan fazla süren güçlü kasılmalar yaşıyorsa derhal veterinerinize götürün.
Çoğu kedi herhangi bir sorun olmadan kolay bir şekilde doğum yapabilmektedir. Ancak doğum esnasında, doğum kanalında 10 dakikadan fazla kalan bir yavru kedi kuvvetle muhtemel sıkışmış olarak kabul edilir. Böyle bir durumda hemen veterinerinizi arayın ve kendisinden yapılması gereken talimatları öğrenin.
Her doğumda 1 ila 2 yavru kedinin ölü doğmuş olması alışılmadık bir durum değildir. Anne kedinin diğer yavrularını rahat bir şekilde doğurmaya devam edebilmesi için ölü kedinin kanaldan çıkarılması gerekir.
Kedi doğumlarından sonra bir miktar kanama normal kabul edilse de, aşırı kanama acil bir duruma işaret etmektedir. Böyle bir anda lütfen veterinerinizle iletişime geçin. Bu durum görmezden gelinirse anne kedi ölebilir. Eğer normal kanama doğumdan sonra 1 haftadan daha fazla devam ederse veya kanama 1 gün durur ve sonra tekrar devam ederse, bu durumda da veterinerinizden yardım isteyiniz.
Anne kedinin tüm yavru kedilerini doğurması ortalama yarım gün sürmektedir. İlk yavru kedi, doğum sürecinin başlamasından sonraki bir saat içinde gelmektedir. Doğan her yavru kedi sonrası anne kedi dinlenebilmektedir. Bu esnada doğan yavrularını emzirmesine ve temizlemesine izin verilmelidir. Mümkün olduğunca doğan her yavru kediyi başka bir kutuya almayın.
Sağlıklı bir yavru kedinin doğumu 5 ila 30 dakika arasında sürmektedir. Anne kedinin tüm yavrularını doğurmadığını düşünüyorsanız, kedinizi yavrularıyla birlikte veterinere götürmek doğru olacaktır.
Her kedi doğumu aynı oranda kolayca gerçekleşmez. Kedi doğumu öncesi ve sonrası bilmeniz gereken bazı hususlar hem kedinizi hem de sizi daha rahat ettirecektir.
Söz konusu yavru kedilerin doğumuna nasıl hazırlanılacağı olduğunda, anne kediye doğru zamanda doğru kaliteli kedi mamasını vermekten, doğuma yakın güvenli bir yuva yeri oluşturmaya ve acil bir durum karşısında ne gibi hazırlıkların yapılacağı önem taşımaktadır. Kedinizin hamile olduğunu fark ettiyseniz, hem ona hem de doğacak yeni yavrularına kaliteli bir mama tercih edebilir ve sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.
Değerli bilgiler için teşekkürler. Herşey iyi güzel de yazının içinde çok defa “…….. gibi bir durum varsa hemen veterinere başvurun” şeklinde bir tavsiye var. O ‘gibi’ kısmını nasıl anlayabiliriz ki? İnsanlar bile doğum öncesinde hastaneye yatırılıyor, doktorlar tarafından sürekli takip ediliyor ve ultrason gibi imkanlarla kontrol ediliyor. Öyleyken bile bazı şeyler tespit edilemiyor. Evde bir kedinin doğum yaptığı sırada bütün bu “…..gibi bir durum varsa” durumlarını anlamak nasıl mümkün olabalir? Anladıktan sonra uygulamanın nasıl olacağını düşünemiyorum bile.
Merhaba hamilelik süresinde düzenli veteriner hekim kontrollerini ihmal etmezseniz. Bir sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşük. Kediler doğada da evde de normal doğum yapıyorlar. Aslında yazımızda belirttiğimiz semptomları sıkı bir takiple farkedebilirsiniz. İçinize sinmeyen bir durum yaşadığınızda veteriner hekiminizi arayıp danışmanız en sağlıklısı olacaktır.
Merhaba kedim bir haftadır kayıp henüz 7 aylıktı hamile olup olmadığından emin değilim ancak şüpheleniyordum kızgınlık döneminin üzerinden de 50 gün geçmişti doğum için gitmiş olabilir mi
Merhaba aslında kediler doğum sırasında kendilerini güvende hissedecekleri bir yerde olmayı tercih ederler. Ancak düşük de olsa böyle bir olasılık olabilir.
cok güzel bir sunum